Literatura
L'amic retrobat; Fred Uhlman
1.- FITXA BIBLIOGRÀFICA
Uhlman, Fred: L'amic retrobat
Editorial: columna
Edició: columna jove
Ciutat d'edició: Barcelona
Quaranta-unena edició: Juliol del 2004
2.- TEMA DEL LLIBRE
La idea central que l'autor vol transmetre es el valor de l'amistat ja que es una tema que avui en dia sembla tant normal però no ens n'adonem de que no és un tema tant senzill com sembla i que influeixen moltes coses un una amistat; en aquest cas la visió social d'una persona amb una religió o rasa diferent a la “ben vista”.
3.-ARGUMENT
Tot comença en 1932 quant el protagonista , Hans, per primer cop se n'adona de la necessitat de tenir un amic. Aquest Konradin, de família monarca , família prohitler, mai havia tingut un amic de debò, te tanta necessitat com en Hans d'un amic.
Konradin i Hans es fan amics. Hans convida a passar a casa seva a Konradin i aquest desprès d'un llarg període de temps convida a passar a Hans, però Hans creu que la seva relació ja no era el mateix que abans i li esmenta els seus problemes, les seves dubtes... al seu amic i aquest penedit d'haver-li volgut amagar la veritat per no fer-li mal li ho explica tot. Hans es danyat per la sinceritat del seu amic i el pensament nazi s'exten per tot el país, comença haver-hi mal ambient a la classe, “ mal tracte” psicològic per part del professorat i Hans es veu obligat a marxar Amèrica ja que els seus pares li proporcionen aquesta sortida.
4.-ASPECTES INTERESSANTS A RESALTAR
4.1 Justifica perquè aquesta novel·la es titula L'amic retrobat. Dona una resposta argumentada amb exemples del llibre.
Perquè es troba en els record amb el seu amic Konradin, a traves de la carta que l'escola envià a Hans. P.93 línies 21-22 i Hans a la pàg. 18 línies 1-2 diu: << un amic pel qual estigues disposat a morir>>.
4.2 Quina estructura té aquesta novel·la?
Té una petita introducció en els primers capítols, està estructurada en capítols i te uns principi un desenllaç de la historia i un final que te a veure amb el principi.
4.3 Descrius els personatges principals de l'obra, fes una descripció psicològica i física dels personatges principals de l'obra. Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.
Her Zimmermann: Era un home de pell olivenca amb els cabells, el bigoti i la punxeguda barba tintats de gris( p 8 línies 6-7). No tenia més de cinquanta anys però feia l'efecte que en tenia vuitanta. Era amable i gentil (12-13) i duia un vestit apedaçat, brillant i verdós(16).
Herr Pompetzki : nou professor d'història de Hans, origen prussià (p.77 línia 1). Per els comentaris que surtena a la novel·la es manifesta que es racista.(Ex: p 81línies: 8-13).
Hans Scharz: Era un noi normal i corrent amb 16 anys. Era de família suàbia i fill d'un jueu(p13 línia 13), era tímid, amb orgull, tenia por de ser ferit i no era valent(17-19).
Konradin von Hohenfels: Noi d'aires aristocràtics , somriure suau, lleugerament desdenyos, segur de si mateix i elegant (p.9 línies 11-13). Vestia amb pantalons llargs de tall i plecs perfectes ( 22-23).
Max Lnoeh: El professor de gimnàstica era un home sorollós, petit i elàstic. Se'l coneixia amb el sobrenom de Muscle Max (p.21línies 14-16) Tenia la mania de voler desenvolupar els cossos dels alumnes en la poca estona que els tenia.
Doctor Schwarz: Front alçat, cabells grisosos, bigoti petit i un aspecte poc jueu(p.51 línies 1-3)i molt reservat amb el seu fill.
Mare de Hans: una dona molt maca i atractiva(p.51 línies 7 i 17), amb un gran sentiment de la seva nacionalitat alemanya.
Mare de Konradin: Odia als jueus i pensa que son l'escòria de la terra(p.71 línies 9 i 11). Paraules d ela mare:<< Pobre fill meu no veus que ja et té a les mans? Parles com un jueu>>.
Pare de Konradin: No es preocupa amb qui va o deixa d'anar el seu fill però no vol ferir els sentiments de la seva esposa (p.72 línies 7 i 15).
4.5 En quina època es situa l'acció de la novel·la ? Està ben ambientada? Busca'n exemples amb els quals puguis il·lustrar la teva resposta.
L'acció passa durant l'hivern: diu al febrer del 1932 (p.7 línia ). <<Va venir la primavera i tot el camp era una massa de flors cireres...>>(p.27línies18-19). Comencen a parlar de les vacances d'estiu; Hans comenta que a lo millor aniria a Suïssa (p. 31 línies 15-16).
4.6 Explica com creus que és l'estil i el llenguatge utilitzat per l'autor al llarg de l'obra. Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.
Aquesta novel·la té un llenguatge culte estandarditzat ( ja que es una novel·la juvenil i ha de ser entenedora per al públic a qui va destinat) , encara que en algunes ocasions, com per exemples, en les descripcions i intervé un llenguatge més poètic. ( llenguatge poètic utilitzat ( exemple) p. 28-29).
4.7 L'autor al llarg de la novel·la anomena diferents escriptors europeus que els protagonistes llegeixen. Cita'n alguns. I busca'n informació d'almenys dos d'ells.
Kleist, Heinrich von: (Frankfurt, 1771-Berlín, 1811) Poeta y dramaturg alemany.
Schiller, Friedrich von: (Marbach, Alemanya, 1759- Weimar, 1805) Poeta y dramaturg alemany.
Goethe, Johann Wolfgang: (Frankfurt, 1749-Weimar,1832) Escriptor alemany.
Hölderlin, Friedrich: (Lauffen am Neckar, Alemanya, 1770) Poeta alemany.
Shakespeare, William: (Stratford on Avon, Reino Unido, 1564) Dramaturgo y poeta anglès.
Rilke, Rainer Maria: (1875-1926) Escriptor Txec amb llengua alemanya nascut a Praga i mort a Val-Mont (Suiza).
Dehmel, Richard: (1863-1920) Poeta lírico alemán, nascut a Wendisch-Helmsdorf y mort a Blankenese.
Baudelaire, Charles: (París, 1821-1867) Poeta francés.
Balzac, Honoré de: (Tours, França, 1799-París, 1850) Novelista francés.
Gustave Flaubert: (Ruán, França, 1821 - Croisset,- mort 1880) Escriptor francés.
Stendhal: (Marie Henri Beyle; Grenoble, França, 1783-París, 1842) Novelista francés.
Tolstói, Alexéi Konstantínovich: (Sant Petersburg, 1817-domini de Krasni Rog, 1875) Escriptor rus.
Dostoievski, Fiador: (Fiódor Mijailovich Dostoievski, Moscú, 1821-Sant Petersburgo, 1881) Novelista rus.
Gogol, Nikolai Vasilievich: (Sorochintsi, actual Ucraïna, 1809-Moscú, 1852) Escriptor ucranià en llengua rusa.
4.8 Quines son les tècniques narratives que utilitza l'autor? Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.
Utilitza tres tipus de tècniques: el diàleg (p.80-81...), la narració (p. 7...) i la descripció( p. 41-42...). La mes utilitzada d'aquestes tres es la narració seguida del diàleg.
4.9 Quin és el punt de vista utilitzat per l'autor en aquesta obra?
La novel·la esta escrita en primera persona singular, és autobiogràfica, subjectiva.
5.-BIOGRAFIA DE FRED UHLMAN
Fred Uhlman va néixer a Alemanya el 1901. Quant tenia 23 anys, essent advocat laboralista antinazi, emigrà a Estats Units o arribar a fer-se un cert renom com a pintor. L'amic retrobat va ser una incursió esporàdica en al literatura. Basat en la seva pròpia experiència, el llibre va aconseguir una èxit immediat quant es va publicar en 1966.
6.-OPINIÓ
El llibre m'ha agradat molt ja que tracta un tema molt social i els protagonistes son molt pròxims a mi, i el tema de l'amistat es una cosa interessant e important que en certa manera considero que no es valora com s'hauria de valorar.
El llenguatge utilitzat per l'autor es un llenguatge culte però estandarditzat de tal manera que al públic a qui va destinat es entenedor. El que se m'ha fet una mica pesat d'aquest llibre es la quantitat de noms alemanys que hi ha. L'estructura de la novel·la es senzilla.
Considero que el principi no es gaire entenedor i no es manifesta realment fins passats els primers capítols qui n'és el narrador.
7.-BIBLIOGRAFIA
Llibres consultats:
Uhlman, Fred:L'amic retrobat,columna jove Barcelona juliol 04
Pàgines web:
http://www.biografiasyvidas.com/buscador.htm
http://hipatia.uab.es/internart/geografic/alemanya.jpg
http://usuarios.lycos.es/alemanyeoisabadell/modul7/index_mod7.htm
http://quadern.blogs.com/literaturajuvenil/2004/09/lamic_retrobat_.html
Descargar
Enviado por: | Nin4 |
Idioma: | catalán |
País: | España |