Literatura


Una setmana més, sisplau; Josep Frederic Pérez


AMBIENT

L´ambient d´aquesta novel-la ha sigut crispat i tens a part de les estones lliures que els personatges no tenen el cap la representació i quan acaben. Aquest ambient ha sigut així ja que per culpa de l´obra han tingut molts mal de caps, entrebancs i de ser amics a punt de passar a ser enemics. Han estat a punt de suspendre l´obra dos cops. Pero també ha arribat a ser divertit en els petits sucesos que han pasta.

AUTOR

L´autor d´aquesta novel-la és Joseph Frederic Perez. Va neixer a Reus al 1975. És un jove que combina els estudis d´arquitectura amb el plaer d´escriure , que va descobrir a l´ institut de Batxillerat Gaudí de Reus, on va estudiar. Com a la majoria de joves de la seva edat, li agrada el cinema, el teatre, la música, l´esport..... La confiança que li va donar la publicació del seu primer llibre, Eclipsi solar, i el fet de sentir-se tan a la vora dels seus lectors el van animar a escriure Entre dues tempestes i El quart vent. Totes publicats a la col-lecció Gran Angular. El seu últim llibre Una setmana més, siusplau! Ha sigut el tercer llibre més venut en català durant el setembre del 99 i el gener del 2000.

De quina classe de novel-la es tracta?

És una novel-la de tipus realista, perquè els personatges són uns joves totalment normals i els llocs i succesos que passen no tenen res d´extraordinari. En aquesta novel-la l´autor ha volgut reflectir uns succesos reals que podrien passar a qualsevol grup de joves. També es podria dir d´aventures per totes les peripecies que passen els personatges fins aconseguir el seu objectiu, fer l´obra de teatre. Així que aquesta novel-la es podria considera una barreja d´aventures principalment i realista.

ÈPOCA I QUANT TEMPS DURA

La època és actual. Aquesta historia podria haver passat aquest any per exemple. La novel-la dura 12 dies ( 12 capítols). El primer dia es presenten els personatges, els seguents 10 es prepara i es representa l´obra i l´últim dia es fa un dinar entre tots. Aquesta novel-la concreta molt el temps, ja que fins i tot es diu la hora en que els personatges començan o acaben qualsevol cosa.

ESCENARIS

La casa de la Neus:

és una casa d´una familia acomodada i hi ha piscina. La Neus convida als amics perquè vinguin aquí i en una ocasió venen a assajar l´obra de teatre.

Teatre principal:

Aquí és on van a representar l´obra. El teatre tenia alguns defectes ja que al mig de la representació l´Ignasi cau per una trampeta i un focus estava mal collat però es va retirar a temps. A part d´aquests petits defectes, és un magnífic teatre. A la part de darrere del escenari hi ha molts camerinos, la platea és inmensa i hi ha varies estructures per poder montar decorats o algun efecte espacial.

La plaça dels plateners:

aquí és on l´Anna i en Fost ballen per les festes del poble i noten un cosa mutua. A la plaça estaven penjades moltes banderoles i hi havia una orquesta tocant salses, rumbes i cançons més lentes. També hi havia uns bancs en una part no tant iluminada

Discoteca:

aquí és el lloc on van per divertir-se i oblidar-se durant una estona de les dificultats que els hi comportar realitzar la obra de teatre. La discoteca té tres parts: una pista per ballar, uns sofàs per les parelles i un bar per pendres qualsevols tipus de

begudes.

Botiga d´en Fost:

és una petita botiga de queviures, un negoci familiar, en que el Fost ajudar a despatxar sempre que pot. Aquí una vegada entren dos homes armats atracant-los i l´atracament és identic de com el descriu l´Ariadna i això porta en Fost a l´hospital.

Magatzem:

estava a la part del darrere de la botiga d´en Fost. Aquí si han passat llargues estones assajant i polint l´obre de teatre.

ESTIL

L´estil és directe , ja que el narrador no intervé en els diàlegs que fan els personatges. Exemple:

- Au va Anna, balla una mica amb l´Andreu, que si no, vindrà i no pararà d´enprenyar-nos, fes-ho per mi - li diguè la Marina-.

ESTRUCTURA

El plantejament comença al primer capítol quan l´Anna i l´Helena esperan a l´Esteve fins al següent capítol, quan la Pallerols els hi diu que han de fer una obra pels estudiants de COU. El nus comença quan decidiesen fer una obra de teatre fins el penúltim capítol que és quan acaben de representrar l´obra de teatre. Finalment, el desenllaç és l´últim capítol, el diumenge.

IDEES O SENTIMENTS DOMINANTS

ARGUMENT

És un grup de nois que els hi encarreguen de fer una obra de teatre. A pesar de les dificultats, entrebancs i tots els problemes que sufriesen, aconsegueixen fer l´obra de teatre i els queda formidable.

TEMA

L´autor ha escrit aquest llibre perquè els joves s´iniciin a en la lectura de novel-les d´aquestes carecterístiques. Ha sabut plasmar molt bé els problemes que tenen els joves fent que els lectors, s´identifiquin amb els protagonistes i els agradi la novel-la,

IDEOLOGÍA

L´autor al ser jove ( ja que té 25 anys) ha sabut molt bé plasmar als joves. Amb els seus problemes i aventures. Segons l´autor, la seva visió dels joves és que són espontanis. En cas de tenir problemes ens ajudem mutuament, intentant solucionar els problemes en grup. Les relacions entre parella no són estables i no solen durant gaire temps. A vegades s´els cau el món a sobre i es posen molt nerviosos fàcilment. A vegades volen còrrer massa. Normalment hi ha persones que tenen més lideratge que alguns altres i s´els fa més cas que alguns altres. L´autor al identificar-se amb els joves ha fet aquesta novel-la adreçada a aquest tipus de lectos, els joves. Així els lectors es podrán sentir identificats amb els prorçtagonistes de la historia.

MODES D´EXPRESSIÓ

En aquest llibre l´autor ha utilitzat descripcions i narracions.

- Les descripcions: ens descriu com són els personatges i els llocs

on han anat. Però n´hi ha poques i són de tipus

més psíquic.

- Narracions: són les intervencions que realitza el narrador, per

indicar-nos qui parla, per situar-nos i seguir

l´argument.

Exemple d´una Narració:

  • A un quart de dotze, practicament tots els que s´havien compromès a col-laborar en l´obra de teatre estaven asseguts fent una rotllana etc...

Aquí es veu una clara intervenció del narrador o autor situant-nos.

Exemple d´una descripció:

  • La senyora Julia - una velleta de més de 80 anys molt simpàtica, però molt tronadeta.

Aquí és ben clar la descripció tan física com psíquica d´aquest personatge.

Les narracions i les descripcions es combinen entre si i així fan una novel-la més dinámica.

PERSONATGES

PROTAGONISTES

Marina: és una noia molt oberta i simpàtica i és la ex nòvia d´en Fost

Anna Roca: és molt simpàtica i agradable tot i que no ho demostre gaire sovint, i estima a en Fost i vol surtir amb ell.

Esteve: té la personalitat fràgil i molt inestable. És sensible i comprensible i fa de fantasma juntament amb l´Helena a l´obra de teatre.

Ariadna: és una noia que sembla que estar totalment boja, però és més llesta del que aparenta, a vegades li venen atacs d´histeria. Fa de Cicla a la obra.

Fost: és un noi amable i li costa de ensenyar els seus sentiments als altres. Ha de treballar a la botiga de queviures que és el seu negoci familiar.

Helena: és la noia que surt amb l´Ignasi. És molt gelosa i s´enfada molt quan la Neus s´acosta a l´Ignasi. Fa de fantasma amb l´Esteve a l´obra.

Neus: és molt creguda, tafanera, arrogant i a la que obra la boca sempre deixa anar indirectes. Intenta fer trencar a les parelles ficant-se al mig i vol sortir amb l´Ignasi tot i que sap que ell surt amb l´Helena. Fa de tristana a l´obra.

Ignasi: és un noi tranquil i no li agrada ficar-se en problemes. Surt amb l´Helena i fa de Probus en l´obra.

Maite: és qui va escriure l´obra que representen. És molt tímida i no li agrada que li improvitzin la seva obra i s´enfada molt.

SECUNDARIS

Director: és el director de l´escola a on van i els convida a dinar desprès de l´obra.

Lladres: atraquen la botiga d´en Fost, pero al final ho deixen correr quan veuen que tots els seus amics entren per la porta.

Ernest: ajuda en el que pot de l´obra.

Sra. Júlia: és una velleta de més de vuitanta anys, que va comprar a la botiga d´en Fost i estar una mica tronadeta.

Pallerols: és la professora que han tingut durant tot el curs. És molt pesada, estricte i li agrada tot molt net i ordenat. Acostuma a castigar a tothom per qualsevol ximpleria.

Andreu: és un noi que ha intentat surtir amb totes les noies de la classe i totes li han dit que no. És molt espontani i vol fer les coses massa depressa.

Pare de l´Andreu: acostuma a fer molts encàrregs al seu fill.

Armand: és molt egoista i no vol fer res pels altres si no és que li donen alguna cosa a canvi.

Sandra i Isabel: el divendres no van anar a col-laborar a fer l´obra ja que treballen, pero a les estones lliures sempre ajuden en el que poden

Albert: surtia amb la Trini i van tallar per culpa de la Neus.

Pere: surt amb la Marina i solen surtir cap a la discoteca supermercat. És l´encarregat de fer els decorats i de dirigir els seu equip.

Trini: surtia amb l´Albert i van tallar per culpa de la Neus.

Velleta: era una dona gran molt maquillada que semblava un home, que va anar a comprar a la botiga d´en Fost, i aquest es va pensar que era el pla per atracar-lo que li havia descrit l´Ariadna.

PROCEDIMENTS

El monòleg més important i únic és el que fa l´Ariadna fent de Cicla a l´obra de teatre.

Els monòlegs interiors són els pensaments dels personatges I casi tots són molt breus.

En aquesta novel-la hi ha molts diàlegs i gràcies aquests sabem tot el fil argumental de la historia.

PUNT DE VISTA DEL NARRADOR

És una narrador omniscent, ja que sap fins i tot el que pensen els protagonistes i els seus pensaments. Gràcies el narrador ens permet orientar-nos i seguir l´argument.

RESUM

Dimecres 12 de juny

La Marina, l´Anna esperant a l´esteve que arriba tard per culpa de l´Ariadna. L´Helena i L´ignasi van a la casa de la Neus. En Fost treballa a la seva botiga. Tots comenten el mateix, demà ells i algú més han de tornar a l´escola perquè els ha cridat la Pallerols ( la profe). Mentres la Neus vol per ella sola l´Ignasi i que ell trenqui amb l´Helena.

Dijous 13 de juny

Quan tots estaven a la classe la Pallerols els proposa fer alguna actuació o qualsevol cosa per fer el comiat dels alumnes de Cou en una setmana. Tothom hi estar d´acord i acepten fer una obra de teatre. A part de l´obra l´Anna nota que sent alguna cosa per en Fost i la Marina ( la ex d´en Fost) vol que la seva amiga Anna surtir amb en Fost.

Divendres 14 de juny

A un quart de dotze tothom estava reunit. Es van repertir els dossiers amb la obra que havia escrit la Maite. Al llegir-la a la majoria li va agradar i al donar llum verda a aquest projecte es van repertir els papers. El dia abans de fer l´obra podrien anar a veure el teatre principal per fer un assaig general i d´aquí uns pocs dies anar-hi per fer un cop d´ull i medir per fer els decorats etc. Tots decidit a les 10 de la nit van quedar per assajar a les 10 de la nit a la casa de la Neus. Van acabar a les 3 de la nit. Llavors tothom estava cansat i s´en va anar cap a casa. L´Anna i en Fost van surtir junts i la plaça i havia una orquesta i es van posar a ballar. Quan l´orquesta es va acabar s´en van anar sense dir-se res tot i que sentien una cosa mutua.

Dissabte 15 de juny

A les 10 es van reunir al matgatzem d´en Fost van assajar fins a les 12 on van fer un descans. La Neus intentava seduir a l´Ignasi pero aquest es quedava indiferent ja que no volia fer enfadar l´Helena. L´Ariadna volia fer creure que a en Fost li atracarien la botiga pero era mentida ja que es tractava d´un joc mental i ella és més intel-ligent del que aperentava. Al tornar a fer l´obra l´Ariadna havia de pegar a l´Ignasi i aquesta ho va fer tant fort que el va deixar inconscient. Desprès d´una estona es va despertar i volia deixar l´obra, pero en Fost el va convencer perquè continués.

Diumenge 16 de juny

Es va tornar assajar l´escena en què la Cicla ( l´Ariadna) enverina en Probus ( l´Ignasi). Llavors aquesta fa un monòleg fins que es suicida i s´acaba l´obra. L´Helena i la Neus es barallen perquè el petò que li fa la Neus a l´Ignasi és massa apassionat i munten un espectacle, llavors en Fost s´en va empipat tot i que l´Anna li ha demanat per surtir. Llavors tots van anar a la discoteca menys l´Helena in en Fost. En Pere i la Marina es van començar a petonejar i aquesta li va demanar a l´Anna que ballés amb l´Andreu perquè no els molestès i la Neus es va emportar a l´Ignasi de la discoteca. Llavors l´Anna es va enfadar i va engegar a l´Andreu.

Dilluns 17 de juny

Tots van quedar al teatre principal. Desprès d´una visita ràpida es van reunir a les 10 i van fer la obra dos vegades. L´Andreu va començar a dir que la seva novia era l´Anna i en Fost es va adonar que sentia alguna cosa per l´Anna i que l´estimava pero que ja era massa tard. L´Ariadna va dir tota la veritat que l´Ann havia engegat a l´Andreu pero en Fost volia que això li digués l´Anna en persona.

Dimarts 18 de juny

En Fost va trucar a l´Anna per anar veure els decorats que havia fet el Pere i el seu equip, havien quedat magnífics. Llavors van anar a sopar i a tornar a assajar amb els altres. Mentre assajavant a l´Ariadna li va venir un altre atac d´histeria i en Fost va decidir fer-la fora tot i que feia el paper excel-lent i la va substituir l´Anna tot i que només li quedaven 3 dies.

Dimecres 19 de juny

A les 4 van quedar tots per tornar a assajar. Mentre assajavant, la seva mare li va demanar que surtís a la botiga per despatxar. Al surtir hi havia una dona que semblava un home i li va demanar un pernil i va haver d´entrar a la rebotiga. Quadrava tot amb l´atracament que l´Ariadna li havia descrit. Llavors al surtir dos homes armats el van atracar. Quan s´en van anar va aturar la dona i li va arrencar un manyoc de pels, no era cap perruca, i la dona li va dona un cop tan fort amb una llauna que va quedar k.o. i va anar a l´hospital per rebre punts. Quan va passar tot van quedar l´endemà per anar a prova el vestuari.

Dijous 20 de juny

Van assajar durant hores pero l´Anna tot i que se sabia molt bé el paper el feia fatal. Van decidir trucar a l´Ariadna perquè es reincorporés i aquesta va estar d´acord. Llavors van quedar tots per anar al teatre principal per muntar decorats i fer l´assaig general. Desprès de l´assaig de demà en Fost i l´Anna surtirian junts.

Divendres 21 de juny

Tots estaven al teatre i ben acabat de muntar els decorats van començar a assajar. L´assaig va durar més dues hores i va ser desastrós. En Fost va dir que no anessin al concert per fer un altre assaig pero ningú va tornar a fer l´assaig. Només hi havia l´Anna que va estar consolant en Fost ja que estava fart de tot i aquí és quan es van fer el primer petó.

Dissabte 22 de juny

Es va començar a fer la representació, el teatre estava ple de gom a gom. Al començar tot anava bé i era excel-lent a part d´algunes improvitzacions que el públic ni s´en va adonar compte. Els problemes van sorgir amb l´Ariadna que tenia que matar en Probus amb verí i li va engegar un tret, que per sort la pistola era de fogueig, llavors l´Ignasi es va enfonsar per un trampa que es va trencar i llavors va continuar el guió. Quan l´Ariadna s´havia de penjar per un ganxo, el ganxo no baixava i ella es va despullar i es va engegar un altre tret i es va acabar l´obra. El públic li va encantar la obra. Llavors la Pallerols va donar els diplomes a els de COU. El director de l´escola els va convidar er anar a dinar l´endemà. Llavors tots van anar a la discoteca a descarregar les tensions d´aquests últims dies i a passar-s´ho bé.

Diumenge 23 de juny

Tothom estava molt content en el dinar. La crítica del diari va qualificar la obra de excel-lent. La Pallerols els va oferir representar la obra tres dies i la recaptació seria per ells. Però casi tots van dir que no i l´Anna i en Fost s´en van anar. En Fost va dir a l´Anna que la seva mare la volia coneixer. Perquè es va adonar que passava una cosa quan la camisa tacada de gelat la volia rentar i en Fost li va impedir. L´Anna li pregunta si això és una superstició i en Fost li contesta que si, però a ell li funcionen aquestes coses.

SENTIT I FUNCIÓ

El títol de la novel-la és:

  • Una setmana més, siusplau!

El títol es refereix a que els joves protagonistes demanen una dos setmanes per poder realitzar la obra de teatre, però no els hi poden concedir ja que la cerimonia d´entrega de diplomes pels alumnes que acaben de fer COU no es pot ajornar.

TEMPS NARRATIU

Segueox Un ordre lineal ja que els fets van succein segons un ordre, cronològicament i no fan salts al temps. Cada capítol representa un dia. Fins i tot ens especifica l´hora concreta que comencen o acaben alguna cosa.
Descargar
Enviado por:Narcís Mir
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar