Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


Llengua Catalana

Tirant Lo Blanc

Divisió:

El llibre no está estructurat de manera que es pugui parlar de parts, però si el podem dividir en espais:

  • Anglaterra

  • Sicília i Rodes

  • Imperi Grec

  • Nord d'Àfrica

  • Imperi Grec

ANGLATERRA

Comença narrant la história de Guillem De Varoic, un noble amb molt bona fama com a guerrer.

Als 55 anys decideix peregrinar a Jerusalem per que li perdonin els pecats, i quan torna, a l'alçada de Venecia fa córrer la veu de que es mort, i arriba a la seva dona i a la seva filla.

Ell torna a la seva terra però es fa passar per ermità i va a viure a una ermita, com a Fransiscà. Cada diumenge va a la porta de l'esglèsia a demanar almoïna a la gent que va a missa, i la seva família li dona, sense adonar-se'n.

Més tard, el rei de Gran Canària envaeix Anglaterra i en 9 batalles assetja Londres. E rei Anglés fuig de Londres cap a Varoic, on creu que estarà segur, i té una visió, d'una donzella que li diu que tot s'arreglarà si al próxim home que li demani almoïna el nombra capità de tots els exercits.

Al diumenge següent va a missa i guillem de varoi li demana almoïna, i el rei es quan li demana que sigui el capità dels seus exércits, i Guillem no es fa pregar molt.

El primer atac el fa a un campament proper al seu castell, on col·loca granades de calç viva i cal·la foc, i el smusulmans intenten apagar el foc amb aigua i la calç reacciona, i així aconsegueix fer-los enrere.

En venjança, el rei musulmà envia una lletra de batalla al rei anglès, per un combat a mort entre els dos, amb Anglaterra com a premi.

El rei es molt jove i envia Guillem en el seu lloc, que mata el rei musulmà. Els musulmans no s'en volen anar i el nou rei “Cale ben Cale” continua la invasió.

Aleshores Tirant fa exércits amb tots els homes de l'illa (des de 11 anys a molt vells) i incloeix el seu fill. Aconsegueix fer fora els musulmans i el rei compensa al seu fill, per que ell no ho vol, amb Cornualla.

Més tard el rei anglés es casa, i a les noces reials invita tots els cavallers per que se celebrin batalles i tornejos per veure qui es el millor.

Tirant lo Blanc hi va, amb els seus i el seu cosí Diafebus, però s'adorm al seu cavall i desperta a la ermita de Guillem de Varoic, a qui explica els seus objectius de participar als tornejos reials (es presenta dient que es diu Tirant per que el seu pare és de Tirània, i Lo Blanc, per què la seva mare es diu Blanca). Es quan Guillem descobreix que de l'ordre de cavalleria en sap ben poc, i l'instrueix. Tirant li promet que a la tornada passarà per l'ermita a contar-li els resultats.

A les batalles de les festes Tirant acaba sent el més bo cavaller dels tornejos, i a la tornada Diafebus ho explica a Guillem.

SICÍLIA I RODES

Quan Tirant arriba a casa s'assabenta de que l'illa de Rodes es atacada per el Soldà d'Alcaire i els Genovesos, i decideix anar a ajudar als envaits. Fa un exércit on inclou el fill del rei, Felip, i van en vaixell fins a Sicília. Allà ajunten els seus exércits amb els de Sicília i guanyen l'exércit de 33.000 homes del Soldà d'Alcaire.

A Sicília Felip s'enamora de la princesa de Sicília, però ell no era suficientment distingit, galant, generòs i demés per conquerir-la, per lo que Tirant l'ajuda en les proves que aquesta li posa per provar-lo.

Al final, Felip i Ricomana es casen.

IMPERI GREC

L'imperi grec está ocupat per la gent del Soldà i per la gent del Gran Turc. L'Emperador de Grécia s'assabenta de que Tirant està a Sicília i envia una carta al rei de Sicília per demanar l'ajut de Tirant, que no es fa pregar i hi va, amb diafebus i un exércit.

Es molt ben rebut, però el país està de dol (per la mort de l'hereu) i no veu a la princesa ni a la seva mare, i demana veure-les. Aleshores es dirigit al palau reial, on les veu i s'enamoren amb la Infanta Carmesina.

Tirant pateix durant uns quants capítols per que, tot i ser correspós l'amor amb la princesa, aquesta li fa guardar distàncies degut al seu estatus social.

Aliats a la seva història d'amor:

  • Estefania (es casarà amb Diafebus).

  • Plaerdemavida.

  • Diafebus.

Aquests tres personatges fan els possibles per que la parella ho tingui fàcil, per veure´s, trobar-se, etc.

Hi ha un enemic a l'història d'amor, que es la seva dida, Viuda Reposada, que no hi està d'acord, entre d'altres coses perquè està enamorada del Tirant, i fa els possibles per separar-los.

Per exemple fa que Tirant cregui que la princesa s'enten amb el jardiner, i per fer-ho organitza un encontre entre Carmesina i Plaerdemavida disfraçada de jardiner, i envia al jardiner lluny. Aleshores Tirant ho veu i se sent enganyat, per lo que decideix accelerar les coses per anar a la batalla.

Apart, les guerres es desenvolupen a terra i a mar, i Tirant s'esforça molt per aconseguir l'aprovació de la princesa.

NORD D'ÀFRICA

Quan Tirant es al port ja per embarcar, puja Plaerdemavida al seu vaixell per explicar-li-ho tot, i la mar s'esbraveix i s'enduu els vaixells cap a mar endins, sense control, on naufraguen. Només sobreviuen Tirant, Plaerdemavida i el Duc d'Agramunt.

  • A Plaerdemavida la recull un vellet musulmà a les costes de Túnis, i la fa donzella de la seva filla.

  • A Tirant el recull el Cabdillo dels Cabdillos, a Tremssèn, i el fa esclau, però l'aprecia i el seu fill (promès de la princesa de Tremissèn) gelòs, el tanca a una cel·la.

A Etiopia, el rei Escariano està enamorat de la princesa de Tremissèn, pero no la pot tenir perquè està promesa amb el fill del Cabdillo dels Cabdillos, per lo que s'alia amb el rei de Túnis per atacar Tremissèn.

Durant la guerra, el Cabdillo dels Cabdillos fa lluitar a Tirant, que amb mèrits aconsegueix la seva llibertat, però continua lluitant.

Escariano entra a Palau i mata al Pare, als germans i al Promès de Maragdina, i a aquesta la segresta.

Tirant la rescata i ella se n'enamora, i es passa al cristianisme, amb tots els seus súbdits al darrera. Aleshores Tirant la convenç per que es casi amb Escariano, i així es junten dos regnes cristians, perquè Escariano, al fer-se cristià per agraïment al Tirant, tambè es fa tot el seu regne.

Però amb tot això, el rei de Túnis no està d'acord perquè continua sent musulmà i s'alia amb el Cabdillo dels Cabdillos que tampoc està d'acord.

El regne d'Escariano ataca Túnis, que envia a Plaerdemavida per a negociar, i mentre parla amb Tirant, que no la reconeix, li parla d'ell i de Carmesina. Aleshores Tirant la reconeix i es desmaia.

Més tard es casen Plaerdemavida i el Duc d'Agramunt.

IMPERI GREC

Tirant havia enviat un amic, Espèrcius, a per notícies a l'imperi Grec, i com no torna en molt temps es malfía i va a Sicília per ajut.

Quan arriba a Grècia, està totalment envaida i l'ha de reconquestar. S'en surt bé a mar i a terra i l'Emperador el nomena César, que es quan torna a veure Carmesina i…. Finalment l'Emperador li dóna a Tirant la mà de la seva filla Carmesina.

Ha de continuar la reconquesta perquè no ha acabat i el seu amic Diafebus està en poder dels Turcs, entre altres, però quan arriba a Andrinòpolis es troba malament i demana tornar a Constantinoble, però mor durant el viatge (pulmonia).

Seguidament mor l'Emperador, de tristesa, i Carmesina decideix deixar de viure.

Tirant deixa tota l'herència a Hipòlit i l'Emperador a Carmesina, que a la seva vegada li deixa a l'Emperadriu, la seva Mare. Aleshores la cort decideix que es casin l'Hipòlit i l'Emperadriu per reunir el poder, però l'emperadriu també mor al poc temps, i l'Hipòlit comença una saga de grans regnats de Grècia.

Tirant Lo Blanc es la primera Novel·la que narra la vida d'un cavaller en la seva totalitat i de manera versemblant.
Descargar
Enviado por:Saul De Reyes
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar