Literatura


L'ombra del Stuka; Pau Joan Hernàndez


CAPÍTOLS 1, 2 i 3

1. Explica breument qui són aquests personatges i la relació que s'estableix entre ells: Roger, Elvira, Franz, Alexandra i David

Roger: En Roger Argañol és un noi que té 15 anys que prové d' una família rica. Viu a Benissuda, al Delta de l'Ebre. La seva família era la propietària de la fàbrica de pinsos i la benzinera.

Elvira: és una noia de cos perfecte, d'una bellesa intensament harmònica, prima i esvelta, però no magra, de membres llargs i fins però no mancats de força, amb un rostre de trets d' impecable regularitat, dominat per uns intensos ulls negres i coronat per aquella cabellera bruna, suaument rinxolada. L'Elvira i en Roger estan enamorats però diuen que no volen cap lligam per ara i prefereixen ser només amics.

Franz: es un home alemany que era aviador. Va venir a les terres de l'Ebre després de la guerra. Era soldat nazi però al anar a viure al poble es va fer llaurador. Te els cabells rossencs esclarissats, el seu estrany accent i el seu inseparable gaito. Seixanta anys entre, vestit amb l' uniforme de la Luft wafe, enquadrat en una esquadrilla de la Legió Còndor com a artiller d' un bombarder Stuka. Era molt amic dels avis de l'Elvira

Alexandra: és una dona energètica, prima com un filferro, amb una força i una energia que els anys havien de fer veritables esforços per fer-li perdre. És l' àvia de l' Elvira. Ella sempre li explicava llegendes i històries del passat.

David: és un turista alemany de França d'Hamburg, és jueu. És un noi, ferm, d' aspecte sa i un posat desimolt que feia que de seguida resultés simpàtic, i no és gens tímid.

RELACIONS ENTRE:

Elvira i Alexandra: la seva relació es que l' Alexandra es l' àvia de l' Elvira. La seva relació és bastant bona ja que hi ha vegades que entre avies i netes no es porten gaire bé.

Elvira i Roger: es coneixien de molt de temps enrere, dels anys a l'escola del poble, abans que ella comences a estudiar a l' institut al mateix Benissuda, i ell marxés cap a una escola privada de Tortosa. Tenien una relació de molt bons amics. S' havien donat algun que altre petó però mai s' havien plantejat de ser novios, només amistat, fins que al final es van confessar els vertaders sentiments i es van donar un apassionat petó.

Elvira, Roger i Franz: en Franz va anar a viure a Benissuda, el avi d' en Roger, quant el va anar a salvar( teòricament a rematar-lo) es van conèixer, per això es coneixien. L'Elvira es coneixien per part del seu avi.

Elvira, Roger i David: es van conèixer per un accident que va tenir en David amb el gos d' en Roger, el ximple.

Tot va ser així: en David anava amb bicicleta cap a Sant Joan del Pla i en Roger va dir una paraula que no hagués haver dit perquè el gos creu que es diversió, anem. El gos va anar tot content, corrents, directament cap a la bicicleta i se li va tirar a sobre. En Roger i l'Elvira el van anar a ajudar. Des de llavors que el van ajudar a investigar coses sobre el seu passat. Era una relació de bons amics.

Roger i Alexandra: L' Alexandra, com he dit abans, es l' avia de l'Elvira, llavors és coneixien. A més a més els seus avis i pares es coneixien.

Franz i Alexandra: Tot el poble coneixia a en Franz, ja que quan va arribar tothom posa curiositat per saber qui és, llavors es coneixen.

Franz i David: El Roger els va presentar ja que en les investigacions li volien preguntar coses sobre el passat. A mes a mes en Franz va veure una nit com eren assassinats els seus familiars.

Alexandra i David: la neta de l'Alexandra, l'Elvira, li va explicar com va conèixer a en David . Ell li va fer alguna pregunta perquè al fer temps que vivia en aquest poble va pensar que alomillor sabria alguna cosa.

2.Per què Franz viu a Catalunya?

En Franz viu a Catalunya perquè durant la guerra tripulava com artiller el avió anomenat Stuka. La bateria aèria que hi havia a prop del riu Ebre, justament passava per allí i el van fer caure. Es va poder salvar gràcies a en Josep-Arganyol, l' avi d' en Roger.

3.Digues com es diu el guiri, d'on prové i que busca.

El guiri es diu David Tischler. Prové d' Alemanya, concretament d'Hamburg. Buscava el passat de la seva família, volia saber que els havia passat ja que van desaparèixer. Només sabia el nom de la casa que antigament l' anomenaven L'Arbreda o el Bosc, els noms dels familiars i unes cartes que eren de la seva àvia. Va venir d'amagat, sense que ho sabessin els pares.

CAPITOLS 4, 5 i 6

1.De que tracta la llegenda de la Senyora del Riu que cantusseja l' Alexandra.

Es un dels contes preferits de l' àvia Alexandra. Tractava d' una dama fantasmal, del conte que vagava eternament per les ribes de l' Ebre, plorant amb la seva cançó, els seus fills, enduts per una riuada.

2.Elabora l'arbre genealògic de la família d' en David. Quina branca de la família va fer cap a Tortosa i per què?

Isaac tischler

Leila-Jonas Jonatan-Hannah

Rebeca Jacob Sem Saül Tischler

David

La branca que va anar a Tortosa van ser els Tischler d' Hamburg. Jonàs i Leila , amb els seus fills. Estaven disposats a marxar cap a Espanya Van haver de marxar perquè Hitler acusava els jueus de ser els culpables de la derrota d' Alemanya el 1918. El nebot de l'Isaac(Manfred) era propietari d'una agència d' importació i exportació a Espanya i els va oferir el país per anar-se'n. El germà de Jonàs, Jonatan van anar a Suècia perquè van acceptar l' invitació d' un germà de la dona perquè Espanya no els semblava tampoc gaire estable ni segura.

3.Per què Hitler perseguia als jueus? Com va ser la persecució i la repressió conta aquest poble? Quines lleis es van promulgar conta els jueus? En quins anys? Resultats.

Hitler acusava els jueus de ser els culpables de la derrota d'Alemanya el 1918, per haver introduït al país les idees liberals i marxistes i haver dut la impuresa a l'anomenada raça ària. La repressió va ser l'any 1935, que es promulgaven les lleis de Nuremberg i que dividien els alemanys en tres grups racials. Al poble d'Israel, es considerava jueu tot aquell alemany que tingués almenys un avi jueu independentment de la religió que practiqués.

Pel gener de 1942, el govern alemany va aprovar la anomenada solució final: l' assassinat de tots els jueus dels països dominats per Alemanya.

Aprovació d'una nova llei l'anomenada llei per a la supressió de vides inútils, els impedits, els disminuïts psíquics i els malalts crònics, encara que fossin aris.

Resultats: el contacte entre les dues branques de la família es va mantenir a través de les cartes.

L'estiu de 1934, Isaac, Leila i els fills van anar a establir-se a Sant Joan del Pla. Jonàs continuava treballant a Tortosa i viatjant aquí i allà.

4.Què és el que Roger no es treu del cap?

En Roger no es podia treure del cap aquella cançó que en David havia cantat, la cançó de la llegenda de la Senyora del Riu. Pensava que podia ser una pista per saber que va passar amb els familiars d' en David.

CAPÍTOLS 7, 8 i 9

1.Què senten a la nit, quan són a la Bauma, Roger i David?

Quan dormien a la casa, van sentir la cançó de la Senyora del riu. La Senyora del riu només cantava la cançó quan anava a passar alguna desgràcia.

2.Què fa Roger, de sobte, mentre Elvira i David parlen de cançons? On va? Què descobreixen?

Va deixar caure la torrada al plat i els mirava molt seriós.

Va anar cap a la porta principal, van sortir de la casa i es va dirigir a un caminoi mig tapat pels matolls, que s' enfilava muntanya amunt, vora la Bauma. Van arribar al mirador de la Torrassa, que des de allí a dalt es veu tot: la Bauma, el riu Ebre, Sant Joan del Pla, Benissuda... Llavors descobreixen que la Bauma era la casa que en David buscava, L'Arbreda. La foto que tenien s' havia fet des d'allí.

3. Explica la interpretació del cinc poemes que componen l' última carta de Rebeca. Què és el gòlem?

El primer es refereix a l' exili de la família, al fet que hagin hagut d' anar amunt i avall constantment, com si sempre celebressin un sopar de pasqua.

El segon poema es refereix al fet que no hagin trobat la pau, que també aquí., a Benissuda, hi hagi guerra.

La tercera es una cerimònia d'entrada en la comunitat dels creients, normalment se celebrava als 13 anys.

La quarta te uns mots il·legibles, per tant no l'acaben d'entendre

I el cinquè, la Rebeca vol que entenguin que al fons del pou hi ha alguna cosa guardada important i que hi vagin per veure que hi ha.

Gòlem: es un personatge de llegenda, un home artificial, fet de fang, que determinats rabins podien fer viure mitjançant fórmules cabalístiques. Normalment fa de guardià i de protector.

4.Què veu l'Elvira al pou del pati de la Bauma? Què fa en Roger? Explica l' itinerari que segueix. Què troba en la recerca?

Hi va veure una figura humana, lenta, grotesca, estrafeta com un ninot mal fet, estava sortint, a poc a poc, del pou del pati.

En Roger va agafar una llanterna , sota la pluja, cap al pou del pati de la Bauma. Després, va rastrejar els voltants del pou, escorcollant cada toll amb el raig de llum de la llanterna. Va mirar dintre del pou i no hi va veure res, ni marques de petjades pel terra ni res, encara que la foscor podia amagar moltes coses.

A l' endemà al matí en Roger va baixar al pou. Quan va arribar al final de les escales que baixaven cap al pou va veure un túnel que hi cabia de quatre grapes, hi va entrar i anant avançant cap a endins del túnel es va trobar al mig del passadís, tallant-li el pas, una figura grotesca, deforme però al mateix temps majestuosa i amenaçadora, era la figura d'un home de fang. Aquell home d'uns dos pams d'alçada, posada dreta de forma que barrava completament el pas. Al coll hi duia una cadena d'or amb una inscripció, PAU, que Hannah va regalar a Rebeca. La figureta de fang és el gòlem del poema.

CAPÍTOLS 10, 11 i 12

1.Què troba David quan baixa al pou? On ho troba? Què explica Rebeca l' últim dia del seu diari?

Quan en David baixa al pou troba el gòlem amb la cadena, l'allibera esborrant la primera lletra, però al fer-ho es va desfer. Va avançar cap endavant ja que seguia i cada vegada era mes ample i quant va arribar al final hi havia una habitació, mitja feta d' obra i l'altre mitja de pedra. A l' interior hi havia una capsa de galetes rovellada, ell la va obrir i a dintre hi havia un diari, el diari de la Rebeca, que el va titular “llibre de viatges”

Explicava que aquell seria l'últim, 14 d'abril de 1938, a L'Arbreda, perquè els alemanys anaven a bombardejar el territori de Tortosa. Els pares d'ella volien arribar a Gibraltar i després marxar ven lluny. Ella tenia por perquè aquell dia els tenia que ajudar un home a fugir ja que ells no s'ho coneixien i ella temia que els robes tot el or que tenien. Però resulta que aquell dia va ser el mateix que va caure l'avió Stuka.

2.Què dedueix l'Elvira a la Biblioteca de Tortosa? Per què?

L'Elvira dedueix que segurament a la família Tischler els van robar i per fer-ho els van assassinar i possiblement van enterrar els cossos a l'horta o els van tirar al riu. Els van enganyar!

3.Explica l' història d'en Franz.

En Franz Wigobald havia arribat a l'Ebre fugint dels fantasmes del passat, fugint de les dues guerres en què havia pres part, fugint d' un país desfet cap a un altre que començava a refer-se. Havia estat artiller d'un bombarder Stuka a la Guerra Mundial. Havia estat abatut a la batalla d'Anglaterra. L'havien fet presoner i, acabada la guerra de retorn a Alemanya s'havia adonat per primer cop, que allò mateix era el que ell havia fet a les ciutats dels altres. En Franz era un xicot de barri, inculte i senzill.. Ell havia estat seduït pels avions i sobretot per l'Stuka. Els Stuka havien destruït ciutats senceres. Els seus pilots i artillers eren l' élite dels aviadors de la Luftwafe i molts d'ells no eren realment conscients del que feien.

En Franz havia decidit tornar a aquell poblet de la vora de l'Ebre, on un pagès l'havia tret de l'avió en flames i, en comptes de lliurar-lo a les autoritats perquè l'afusellessin, l'havia amagat fins al final de la guerra.

4.Per què Roger va a vigilar la caseta de l'hort? Què li passa? Amb qui es troba? Explica-ho.

Perquè en David es va trobar, damunt la façana encalcinada, que algú havia dibuixat, amb grans traços negres, una creu gammada i havia escrit una sola paraula: Tornarem

Aquella nit en David dormia a la caseta de l'hort, llavors en Roger va voler anar a vigilar, es va amagar darrere uns pollancres perquè no el veiessin i pogués vigilar bé tot el terreny.

L'Elvira ja s´ ho va pensar que en Roger havia anat a vigilar que no li passes res a en David.

Va agafar la moto i se'n hi va anar. Va deixar la moto i va anar caminant però a un moment va notar una escopeta a la seva esquena. Sort que es va adonar que era el Pep Benzina. Allí hi havia ell i molta més gent vigilant, a més a més d'en Roger. Hi van anar perquè no volien que li passes res a ningú, també perquè no volien més amenaces i perquè no volien donar mala imatge a l' estranger. En Roger ho havia vist tot des del principi. Després de que el Ximple es posa a udolar, ja que el gos i en Roger van sentir la cançó de la Senyora del Riu i la seva silueta es veia una mica amb la boira.

Mentrestant, Franz estava preparant cafès per tots quan de cop va sentir un soroll. Era el soroll de l'avió d'Stuka. Només ho va sentir ell. També va veure l'ombra de l'Stuka que deia que no deixaria d' turmentar-lo fins que David no sapigués el que li va passar a la seva família.

CAPITOL 13

1.On creu Roger que hi ha la solució q tanta incongruència?

Al despatx del seu pare.

2.Què va veure Franz des de l'avió?

En Franz va veure una barca plena de cadàvers. Dos homes que els anaven llançant a riu. Un estava d'esquena, l'altre de cara. Aleshores ,¡¡,es clar, no el coneixia. Però poc després, el vaig conèixer: era en Josep-Arganyol. L'avi d'en Roger.

3.Roger està gelós, per què? Explica el desenllaç de la història.

En Roger estava gelós perquè pensa que a l'Elvira li agrada el David.

A el refugi, en Roger li va preguntar a l'Elvira se li agradava en David i ella li va respondre que no, que li agradava en Roger, es a dir, ell. Per fi es fan un enorme, llarg, bonic... petó. Van sortir del pou i justament arribaven en Josep-Anton Arganyol, en David, en Franz, i l' àvia Alexandra. En David i en Franz, per dir-ho d'alguna manera, els van reconciliar.

En David va mirar en Roger i l'Elvira. Agafats de la mà, i va somriure àmpliament.

Si que ho sabia.

ANÀLISI D' UN TEX NARRATIU

1)Elements extraliteraris.

-contextos

Escriptor: L' autor d' aquest llibre és Pau Joan Hernàndez

Aquest autor va néixer a la vila de Gràcia el 1967 i viu actualment a Bigues i Riells. Ja des dels anys de l' adolescència es va sentir atret pel món de la

literatura, i als 18 anys va veure publicades les primeres novel·les. Actualment, combina la creació literària, en el camp de la narrativa i la poesia, amb la traducció. En aquesta mateixa col·lecció ha publicat Tot et serà pres (núm. 7), Porta falsa /núm. 24), Quan el cerç bufa al migdia (núm.83)

2)Elements literaris.

2.1.)Coordenades literàries:

Espai: els llocs on passa tot el que passa a al conte són: a la casa Bauma, al

Carrer , al pou, a casa de l'Elvira, concretament a Benissuda i a Sant Joan del

Pla.

Temps: Era a l'estació de l'any d' estiu. Quan l'Elvira i en Roger es troben al David

Passant en aquell moment, en canvi quan parlen de la guerra es el passat.

Personatges: els protagonistes de la història eren en David, el Roger i l' Elvira

Els antagonistes serien l'avi d'en Roger, i el pare.

Subgènere: és una novel·la perquè parla una mica de tot, de terror, de misteri,

d'acció i també una mica detectivesca.

2.2) forma

punt de vista: el llibre esta escrit en tercera persona per això es de un punt de

vista extern, Es de tipus objectiu, perquè explica només el que es pot percebre

amb els sentiments

llenguatge: es un llenguatge popular perquè pertany a un poble

2.3)Contingut

Tipus de narració: és de misteri perquè a mi m'ha causat intriga ja que volia

saber la desaparició de la família d'en David. També es d'acció, detectivesca i

també te una mica de terror.

: Argument: T'explica com va ser la guerra civil però esta reflectida en una família

que va morir i a més a més també una petita història d'amor.

3.Valoració personal.

Al principi, quan vaig començar a llegir-me'l no m'agradava perquè no entenia res però conforme anava llegint el llibre i seguint-lo m'agrada multissim ja que el vaig començar a llegir i fins que no me'l vaig acabar no em vaig quedar tranquil·la perquè sempre em deixava amb les ganes aquelles de saber que passarà. Al principi se'm feia avorrit i pesat però quan vaig continuar va ser una passada.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar