Educación y Pedagogía


Museu de la Xocolata


 • Introducció.................................................................................pàg 3

 • Definició del treball......................................................................................pàg 4

 • Objectius...................................................................................pàg 7

 • Desenvolupament i anàlisi.................................................................pàg 9

 • Valoració.................................................................................pàg 13

 • Annexos.............................................................................pàg 15

- Per què hem escollit aquest treball?

En veure la relació de possibles treballs per a fer, vam escollir la presentació i anàlisi d'una activitat extraescolar destinada a nens de 0 a 6 anys relacionada amb la descoberta de l'entorn. D'entre totes les opcions que teníem per a escollir, i després d'eliminar la relacionada amb l'àrea de descoberta del medi natural (la tardor, la castanyada…), vam optar per la visita al Museu de la Xocolata ja que l'escola Santa Teresa de Jesús de Barcelona ens va permetre acompanyar un grup d'alumnes de P-5.

- Quin és el seu interès?

Vam trobar que aquesta visita podria ser interessant pels infants ja que la xocolata en sí, atrau a molts d'ells. El fet que hagués un taller incorporat al Museu, va ser un motiu per escollir aquesta sortida. Pensem que si els nens poden manipular la xocolata per ells mateixos, passaran una estona divertida alhora que didàctica.

- Descripció del Museu.

Aquest treball està centrat en la visita al Museu de la Xocolata que està ubicat al barri gòtic de Barcelona, més concretament a la Plaça Pons i Clerch. El seu horari d'atenció al públic és de dilluns a dissabte de 10 del matí a 19 del vespre, els dimarts està tancat i diumenges i festius obren de 10 del matí a 15 de la tarda.

El Museu és una Fundació Privada de l'Escola del Gremi de Pastisseria que compta amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. (Observar Àlbum de fotografies; foto nº1).

A part de la visita que podria fer una persona lliurament pel Museu, l'organització d'aquest disposa de visites guiades, normalment sol.licitades per grups escolars; com podrien ser: tallers de xocolata, de degustació, visites dramatitzades i, fins i tot, festes d'aniversari.

El Museu de Xocolata permet fer un recorregut pels orígens de la xocolata, la seva arribada a Europa i la seva difusió com un element situat entre el mite i la realitat, entre les propietats medicinals i afrodisíaques i el valor nutritiu, que relaciona tradició amb futur i que forma part del nostre imaginari col.lectiu.

Podríem dividir el Museu en diferents parts:

 • Àmbit 1: Cacau i xocolata. Ens introduïm en les primeres cultures que van cultivar el cacau, es a dir, en els pobles maies i asteques, així com en les peculiaritats de l'arbre del cacau, la seva fabricació i la seva transformació. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 1).

 • Àmbit 2: La xocolata: Pont de cultures. En aquest àmbit coneixerem la recepta del “xocoalt”, l'autèntica xocolata dels antics asteques. A més, aprendrem que el descobriment de la xocolata dolça i calenta va ser cosa dels monjos del císter i acabarem jugant amb un recull de cromos antics que apareixien amb les rajoles de xocolata des dels anys 30 fins els anys 60. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 2).

 • Àmbit 3: Xocolata: Inspiració i Creativitat. En aquest espai hi trobem un exemplar de cada un dels recipients que s'han utilitzat per servir la xocolata al llarg dels temps. S'explica àmpliament què és una marcelina, què és una xicra, un “pocillo” i com eren les antigues xocolateries.

Veurem també la influència de la xocolata en el món de l'art i de la publicitat. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 3).

 • Àmbit 4: Un país de pastissos, confits i xocolates. En aquest àmbit s'explica la llarga tradició pastissera, confitera i xocolatera que té Catalunya a través d'un recull dels pastissos més representatius de la cultura catalana. També es mostren els orígens de la “Mona” i les diferents llegendes i simbologies dels “Ous de Pasqua”. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 4).

 • Àmbit 5: Històries de xocolata. En els tres espais audiovisuals del Museu es narra la història de la xocolata a través dels temps; des de la llegenda asteca de l'arbre del cacau i l'arribada del mític producte a les Corts europees fins a la industrialització dels obradors al segle XIX. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 5).

 • Àmbit 6: La sala Barcelona. A la Sala Barcelona s'hi exposen mones i figures de xocolata d'extraordinària bellesa i originalitat.

Es tracta d'exposicions temporals que s'aniran renovant cada sis mesos per tal d'oferir noves peces. La sala també és un àmbit destinat a activitats culturals com concerts de música clàssica, teatre, etc. A través d'una de les parets de vidre de la sala es poden veure les restes gòtiques de l'antic convent de St. Agustí. Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 6).

 • Àmbit 7: Maquinària per a la fabricació de la xocolata. Aquest àmbit conté una sèrie de màquines precioses que provenen d'antigues fabriques catalanes. Hi podem trobar una pastera, una vibradora i una refinadora. A un dels interactius, podem buscar per ordre alfabètic totes les adreces i fotografies de les 280 pastisseries que han col.laborat en el projecte del Museu. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Àmbit 7).

 • L'obrador: L'obrador del Museu de la Xocolata. El Museu ofereix en el seu obrador tallers de confecció de figures de xocolata, en els que professionals del sector ensenyen com treballar, dibuixar i rotular amb xocolata. Es finalitza el taller amb la confecció d'una petita mona.

A més, es pot realitzar un taller de degustació en el qual es proven diferents varietats del producte.

Igualment, a l'obrador, es realitzen cursos per a professionals del sector, degustacions tècniques, etc. (Observar Àlbum de fotografies; fotos de l'Obrador).

Amb la visita al Museu pretenem veure si el nen assoleix els següents objectius:

 • Identificar, a partir del contacte directe, les qualitats de la xocolata.

 • Mostrar que es pot deduir una nova qualitat de la xocolata a partir de diferents observacions.

 • Utilitzar elements senzills per a la observació.

 • Observar els canvis que es produeixen quan hi ha interacció entre diferents elements.

 • Comprovar les causes que han produït determinats esdeveniments, fenòmens i fets que despertin interès.

 • Predir les qualitats perceptibles de diferents elements i després comprovar-les.

 • Interpretar informació a partir de les imatges.

 • Diferenciar en imatges diferents contextos i comparar elements dels uns i dels altres.

 • Comentar les diferents experiències dels companys i companyes de la classe que han tingut amb la xocolata.

 • Manipular la xocolata observant com reacciona quan se li apliquen diferents accions.

 • Seguir de forma ordenada els passos en la visita al Museu.

 • Comentar les diferències d'estil de vida en altres temps i cultures.

 • Conèixer les principals tradicions, festes i costums locals relacionades amb la xocolata.

 • Identificar objectes que pertanyen a èpoques passades.

 • Esforçar-se a actuar seguint les normes establertes per l'escola i el Museu.

 • Habituar-se a formular preguntes sobre aquells fets que desperten curiositat.

Les intencions de les mestres d'aquesta escola són les següents:

 • Que els alumnes treballin els valors i normes de comportament.

 • Fer una aproximació al concepte de Museu.

 • Convidar a visites posteriors a d'altres Museus amb les famílies o bé de nou amb l'escola.

 • Descobrir un entorn social i cultural: el Museu.

 • Que la xocolata, una cosa tan familiar en aquesta edat, esdevingui un objecte d'estudi ( què és?, d'on prové?, com la podem trobar?…)

 • Treballar conceptes matemàtics (volum, pes, tamany…) després de realitzar la vista al Museu.

- Arribada a l'escola

El dia de la sortida, vam quedar per trobar-nos a la parada dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Bonanova, ja que era la millor manera d'arribar a l'escola. Tot seguit anàrem cap a l'escola on les mestres ens estaven esperant amb els nens a les seves classes. Tot seguit, vam entrar en una de les classes i la mestra va explicar als nens que aniríem amb ells a visitar el museu perquè estàvem fent un treball. També els va recordar com s'havien de comportar durant la sortida i, sobretot, dintre del museu. Particularment, la mestra ens va explicar que era la primera vegada que visitaven un museu amb l'escola.

- Desplaçament i arribada al museu

Un cop estava tothom preparat, van fer fileres per classes i vam anar cap a l'autocar, que ens estava esperant al pati de l'escola. Eren les 9:30h. Durant el viatge, que va durar uns 20 minuts, alguns nens anaven molt esverats i nerviosos per la visita que anaven a fer, en canvi, els que anaven més a prop nostre, estaven tranquils i quiets (possiblement perquè tenien vergonya, ja que no ens coneixien).

Un cop vam arribar, es van tornar a formar les fileres per classes dintre del vestíbul del museu. D'aquestes tres classes es van fer només dos grups per fer la visita més entenedora, ja que amb tants nens seria impossible que tots escoltessin. Les mestres es van repartir entre els dos grups i nosaltres també.

- Visita al museu

La visita al museu consistia en dues parts: fer el taller de Xocolata i visitar el museu. Cada grup va començar per un lloc diferent i desprès van canviar.

TALLER:

Quan un grup anava al taller, hi havia una monitora que els explicava el que anaven a fer mentre els nens se seien a les cadires. Primer, els va explicar una història sobre els orígens del cacau i de la xocolata, en la que els nens no entenien res perquè parlava de història antiga. Tot seguit, els va dir que anaven a escriure amb un "llapis de xocolata", i els ensenyà com es feia: va fer una paperina i la va omplir de xocolata líquida, li va tallar la punta i premsant amb molt de compte va fer un dibuix en uns cartrons. Aleshores, van anar passant tots els nens per la taula on estava la monitora i podien escriure el seu nom o fer un dibuix.

Quan tots van provar el funcionament d'aquest "llapis de xocolata", va treure uns motlles de cases i del Tintin astronauta per a que cada nen n'omplis un per emportar-se una figura a casa. Van tornar a fer una cua i un per un anaven triant quina figura volien fer. Majoritàriament els nens van fer cases, ja que eren una mica més grans que el Tintin. Conforme anaven omplint les safates, les anàvem posant a la nevera, per tal de que quan acabessin la visita, se les poguessin endur a l'escola.

Quan tots els nens havien omplert el seu motlle, van rentar-se les mans i van formar una filera per parelles per anar a fer la visita al museu. Al mateix temps, el grup que estava fent la visita al museu, es dirigia cap a la sala on havien de fer el taller.

VISITA AL MUSEU:

La visita estava guiada en tot moment per una de les mestres, que conforme anaven veient les diferents vitrines i expositors, els anava comentant el que hi havia i aprofitava per recordar el que havien treballat a l'escola. Els nens, quan veien alguna figura que reconeixien s'esveraven, ja que els resultava estrany que fossin de xocolata i sovint sentíem: "És tota de xocolata?", "Què es pot menjar?", "Hi ha xocolata de colors?", "Mireu, mireu, es l'Obèlix, i en Zipi i Zape, oh!"... (Observar Àlbum de fotografies; fotos de les figures).

El problema arribava quan hi havia alguna televisió amb vídeos o pantalles tàctils. Amb els vídeos, el problema era que no tots el veien perquè les pantalles estan orientades mirant al sostre, una mica inclinades endavant, per això, quan s'acumulaven molts nens al davant, els de darrere no les veien. Ho havien de fer per torns. Amb les pantalles tàctils, a més a més de repetir-se el problema de la orientació de la pantalla i de l'alçada, s'afegia el problema de que tots les volien tocar i es barallaven., ja que totes eren diferents. (Observar Àlbum de fotografies; foto de la pantalla).

Despès vam veure els audiovisuals, encara que no els prestaven molta atenció perquè no els entenien. Alguns nens miraven els dibuixos, altres escoltaven el que entenien, però en canvi, altres es van posar a jugar amb els companys.

- Recollida de la figura de xocolata

Quan tots dos grups van fer les dues activitats del museu, van haver d'esperar al pati d'aquest, ja que les figures del segon grup encara no havien refredat. Van fer jocs amb les mestres mentre feien temps.

Quan les figures estaven a punt, les vam desmotllar i les vam ficar en bossetes individuals. Les van recollir les mestres i van explicar als nens que les repartirien per la tarda perquè cadascú se la emportes a casa, ja que hi havia nens que es quedaven al menjador de l'escola.

- Tornada i arribada a l'escola

A la sortida del museu van fer les fileres per anar pujant amb ordre a l'autocar. La tornada es va fer més pesada perquè tots els nens anaven contents i esverats pel que havien fet. S'explicaven el que havien vist i intercanviaven opinions. De tant en tant, una de les mestres agafava el micròfon del autocar i els indicava per on havien de mirar per veure algun monument de la ciutat. Era l'únic moment en que paraven atenció.

L'hora prevista d'arribada a l'escola era les 12:30h, però amb l'imprevist de les figures vam arribar a les 14:00h. eren molts els pares, mares ,germans o avis que esperaven als nens.

En baixar de l'autocar, els nens corrien amb els familiars a explicar la sortida, altres anaven a dinar al menjador i les mestres parlaven amb alguns pares. Nosaltres ens vam acomiadar de les mestres i vam marxar cap a casa.

Abans de visitar el Museu acompanyant als nens vam assistir-hi nosaltres. Cal dir que la impressió que ens va causar no va ser del tot positiva; seguidament expressarem el perquè:

Prèvia a la visita al Museu

- La informació que s'ofereix al llarg de la visita no és adequada a les capacitats de comprensió del nen.

- Les pantalles tàctils no estan a l'abast del nen, ja que són de massa alçada i de difícil comprensió.

- En els audiovisuals les imatges es donen de forma massa ràpid i creiem que als nens se'ls hi farà difícil relacionar la imatge amb el so.

- Les imatges dels audiovisuals són rudimentàries i molt esquemàtiques, per tant, de difícil comprensió.

- Els audiovisuals s'ofereixen en sales petites on és difícil fer-hi entrar un grup nombrós d'alumnes.

- La quantitat de figures exposades ens sembla minsa.

- Les dimensions del Museu ens van decepcionar, és molt petit.

Un cop realitzada la visita amb els nens ens veiem capacitades per a oferir la següent valoració:

Posterior a la visita al Museu

NEGATIVES

POSITIVES

- Els nens no entenien les informacions proporcionades pel Museu.

- Els nens per primera vegada van conèixer un Museu i van entendre el seu concepte.

- Les mestres no ajudaven en la comprensió de les informacions dels plafons, pantalles tàctils i audiovisuals.

- El comportament dels alumnes va ser positiu.

- Les pantalles tàctils no estan a l'abast dels nens degut a la seva alçada i això provoca un pèrdua d'atenció per part dels nens ja que no tots podien accedir a les pantalles. Això va provocar discussions i mal comportament.

- En tot moment van respectar les indicacions de les mestres i del personal del Museu.

- Als nens, tot i que en un primer moment es sentien atrets pels audiovisuals, al no entendre l'explicació que en ells se'ls donava, van perdre aquest interès, la informació era massa complicada.

- El taller és un espai adequat tan per l'aprenentatge del nen com per a la seva diversió.

- Creiem que falten zones a on el nen pugui intervenir i manipular objectes i on no actuï només com a espectador.

- Al taller el nen participa activament i té un paper important dins l'activitat elaborant un figura de xocolata i escrivint el seu nom mitjançant una mànega de pastisseria.

- Els pocs empleats del Museu no tractaven als nens com a tal.

- El Museu disposa d'un espai exterior, un pati a on el grup que s'espera per realitzar una activitat pot esbargir-se.

Observar Àlbum de fotografies; foto de curiositat.

9

6
Descargar
Enviado por:Nessa
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar