Literatura


Mecanoscrit del segon origen; Manuel de Pedrolo


ARGUMENT

L´Alba va veure com un grup de nois estaven pegant a un jove negre, en Dídac, i el van llençar a l´aigua. L´Alba va anar corrent i es va llençar també a l´aigua per tal de salvar-lo. Quan era dins l´aigua, van passar uns platells voladors que l´Alba no va tenir temps de mirar detingudament, ja que en Dídac s´estava ofegant. Va submergir-se i el va treure de l´aigua. Quan van sortir van veure que tothom era mort i la majoria de les cases estaven enfonsades. Van deduir que els culpables eren aquells platells voladors que van passar. En casa d´en Dídac, van agafar la seva cadernera. En veure-la, van saber que els platells només van matar els animals que eren mamífers.

Tots dos van agafar provisions i s´en van anar del poble a una cova on van passar uns quants dies. Van condicionar la cova com si fos una casa. Anaven al poble per agafar provisions y materials. Van aprofitar per llegir llibres, l´Alba de medicina, i en Dídac de mecànica. L´Alba va agafar una malaltia però es va poder recuperar.

Un dia, quan estaven explorant el bosc, van veure una masia en la qual es van instal·lar. Van trobar gallines i les van preparar per poder agafar els ous que ja feia temps que no posaven. En aquella masia van treballar el camp per tal de poder alimentar-se, ja que el menjar de les botigues no duraria en bones condicions per sempre.

Un dia van veure cinc maquines voladores de les quals van deduir que eren naus de reconeixement, per sort van aconseguir de despistar-les. En Dídac també va agafar una malaltia i també es va recuperar gràcies al llibre que l´Alba llegia en el seu temps lliure. Van veure un dia un extraterrestre rondant pel voltant de la masia, el qual van matar i li van treure l´arma. Van pensar que era millor tornar a la cova, ja que els amics de l´extraterrestre podien tornar a buscar-lo.

Desprès d´un temps, van tornar a la masia per agafar el tractor i van anar a visitar les poblacions properes. Van poder veure l´avast de la catàstrofe. Mica a mica s´en van anar acostant a Barcelona. Poc abans de entrar-hi, van trobar una roulotte que el serviria de casa portàtil.

Quan ja eren a Barcelona es van apoderar d´un jeep que era més manejable que el tractor. Van trobar un terreny que els serviria per poder plantar. Van anar a buscar un camió el qual van convertir en un rebost.

Van anar cercant les biblioteques per tal de salvar llibres per que els poguessin llegir les futures generacions. Van improvisar una biblioteca on els van guardar.

Quan anaven per els carrers de la ciutat, van veure un llençol que deia que allí hi havien supervivents. Van trobar una dona que feia poc que es va morir. En el seu diari deia que havans de veure la catàstrofe, era banyant-se a la platja.

Un dia van veure un vaixell a la mar que es bellugava i van pensar que hi podia haver gent a bord, però desprès de tres dies de espera, va resultar que era un vaixell que anava tot sol a la deriva.

També van començar un documental de tot el que havia succeït, anant a fotografiar tot el que van poder. Van trobar un home que s´havia suïcidat perquè no aguantava estar sol.

En Dídac va tenir la idea de fer anar els avions de l´aeroport, però no ho va fer perquè era massa complicat i a més era massa perillós. Pensava que si l´avió s´espatllava, caurien a terra i es moririen.

Van pensar en anar a la recerca de més persones que podien haver sobreviscut com ells. Van agafar un vaixell remolcador que hi havia al port, van agafar provisions, i van fer un viatge per la mediterrània.

En arribar a una de les ciutat del viatge, es van trobar amb tres homes que els volien matar, però l´Alba, que tenia l´arma extraterrestre amagada a la màniga de la camisa, els va calcinar sense que els dones temps a disparar. Aquest fet els va fer decidir de tornar a Barcelona.

Durant el camí de tornada a casa, van trobar una dona que s´havia tornar boja i la van deixar. A més, l´Alba es va quedar embarassada durant el viatge.

En arribar a Barcelona, es van tornar a instal·lar en la roulotte. Van veure que a la terra on tenien la roulotte, no hi quedava cap cultiu, ja que els ocells s'ho van menjar tot.

Al cap de uns quants mesos, l´Alba va parir i va tenir el seu fill. Van començar tots dos a llegir llibres de ginecologia per aprendre a cuidar el nadó i alimentar-lo. En Dídac va anar a buscar biberons i menjar.

En Dídac va tenir la idea de fer electricitat amb els motors del avions i s´en va anar a buscar llibres a la biblioteca per poder-ho fer. A la nit de la seva marxa, el noi no va tornar. L´Alba va anar a buscar-lo però el va trobar sota un sostre que s´havia enfonsat, en Dídac era mort.

VOCABULARI

Verge : Que conserva la virginitat.

Puixança : Excel·lència en poder, riquesa, vigor, etc.

Pregonesa : Característica de pregon, profunditat.

Brollar : Sortir un líquid enfora de terra.

Grimpar : Enfilar-se tot ajudant-se amb les mans.

Talús : Inclinació del terreny o del parament d´un mur.

Trespol : Sostre.

Gàbia : Caixeta amb reixes primés resistents per a tenir-hi animals.

Esmerçar : Emprar per a un fi determinat.

Emprar : Fer servir, utilitzar, usar per a un fi.

Grapat : Porció d´alguna cosa que cap dins del puny.

Bassa : Toll, excavació o sot que s´omple d´aigua.

Toll : Sot d´aigua de pluja.

Llur : Pertanyent a ells o a elles.

Xiscles : So de veu sense articulació, agut i penetrant.

Malastruc : Víctima d´una dissort .

Dissort : Desgràcia.

Parrac : Tros de roba mig separat per un estrip.

Clivella : Obertura que es produeix en una superfície, escletxa.

Escometre : Atacar o envestir impetuosament.
Remor : Soroll confús.

Esmunyir : Fer lliscar per un lloc estret.

Marrada : Excés de trajecte fet en un camí.

Penetrar : Introduir-se per un forat.

Insolació : Exposició als raigs del sol.

Cobejança : Acció de cobejar.

Cobejar : Desitjar vivament.

Regir : Dirigir, governar, administrar.

Recança : Greu que sap de fer o d´haver fet o deixat de fer, una cosa.

Calar : Amarar un vaixell.

Raval : Part d´una població fora del seu recinte.

Fornir : Proveir de les coses necessàries per a un fi.

Estèril : Que no pot donar fruit.

Esporuguir : Fer agafar por a algú.

Palmell : Part de sota de la mà.

Gronxar : Moure d´un costat a l´altre.

Escurçar : Fer més curta una cosa.

Vessar : Sobreeixir d´un recipient i caure´n part d´allò que hi està contingut.

Sobreeixir : Vessar de ple.

Harmonia : Acord, bona correspondència.

Sina : La part anterior del pit.Engrapar : Subjectar amb la mà.

Regalimar : Fer regalims.

Regalim : Raig molt prim de líquid que cau lliscant.

Nòmada : Ho diem d´un poble pastor, o del que hi forma part.

Ramat : Estol de caps de bestiar que es crien i pasturen plegats.

Tèbia : Ni calent ni fred.

Llis : Tot seguit, sense res que en trenqui la regularitat.

Capdavall : A la fi.

Hemorràgia : Fluix de sang.

Embalum : Volum d´una cosa o d´un conjunt de coses.

PERSONATGES

Alba : Quan tot comença, ella te catorze anys. Es de pell blanca però això no li

impedeix de relacionar-se amb en Dídac. Es molt treballadora i pensa en

salvar tot el que l´home ha acumulat durant tants anys, per que les

properes generacions ho puguin veure.

Dídac : Es molt més jove que l´Alba y es de pell negre. A més es el veí de l´Alba.

Fa tot el que li diu l´Alba i aprèn molt aviat la mecànica dels automòbils.
Descargar
Enviado por:Jorge G
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar