Literatura


La vida i la mort d'en Jordi Fraginals; Josep Pous i Pagés


Primera part.

Capítol 1: L'entorn de mas Fraginals.

Mas Fraginals situat en una serra, una gran masia es troba aïllada del poble situat més endins de la vall.

La masia de mas Fraginals és immensa, amb graners, corrals,.... al seu darrere és veu una gran serralada, en canvi, per davant de la casa, la muntanya s'esvaeix lentament. Grans finestrals, una gran torre, en aquella casa tot es veu en grans dimensions. Tothom que té alguna referencia amb Mas Fraginals podríem dir que és “gran”.

Capítol 2: El petit de Mas Fraginals.

En pare d'en Jordi (Mateu) ha decidit que el seu fill ha de ser sacerdot, ja que n'és el fill petit i com que és tradició.... contra la voluntat d'un pare no si pot oferir revolta. El seu pare el fa aprendre llatí amb el mossén Llorenç. A les classes, en jordi sempre es despista, amb qualsevol fulla, qualsevol insecte que es passeja per allí. Mai està atent, però el seu pare ja té al cap el que en Jordi ha de fer.

En Jordi no vol estudiar per a ser sacerdot, a més a més que haver d'estudiar dotze anys per una cosa que no t'agrada no val la pena; ell vol com tots el joves gaudir de la joventut.

Capítol 3: Les vagaroses incursions d'en Jordi.

Jordi vas errat! Parlant amb mossèn Llorenç li comenta que quan surti del seminari, se n'anirà a netejar “la gent dolenta”, llavors el mossèn li replica: això no és així, vas errat Jordi. Després de llarges explicacions i discussions li fa entendre.

Després d'aquesta pausa de classe, reprenen la difícil i complicada gramática. Però al final de la clase fan el que li agrada fer a en Jordi, i arreglen l'hortet que té el mossèn.

Capítol 4: El carácter d'en Mateu Fraginals i el futur d'en Jordi.

El mossèn s'en va a veure en Mateu, li parla de què el camí que ha elegit a en Jordi el farà desgraciat per sempre, que no és bo com a sacerdot. Li ho diu molt convençut, que quasi li suplica de genolls, que no el faci anar al seminari, però la tossuderia d'en Mateu, el seu dur carácter no el farà canviar d'opinió i es recolza en què la tradició mai s'ha de perdre. Al vespre el mossèn s'en va cap a la rectoria tot capcot pensant en el gran error del Mateu.

Capítol 5: El començament del seminari, calvari d'en Jordi.

El calvari d'en Jordi arriba, allí desesperat, li falten tantes coses... la llibertat del camp, i ara, està alli tancat!! En Jordi canvia, sembla un somnàmbul, sempre està allunyat dels altres que sempre li fan la guitza. A la clase, hi contempla les teranyines, està perdut en aquell seminari.

El seu pare l'està matant!!! Ell no li pot dir al seu pare. Però... aguantarà?¿

Capitol 6: El retorn a casa.

En Jordi arriba a casa, per passar les vacances d'estiu. Pero aquestes vacances seràn les millors. S'està tot el dia tancat a casa, a la seva habitació, esperant que hagi de tornar al seminari. La seva mare, la Marianna, està preocupadíssima perquè el seu fill es passa el dia tancat a casa. En Jordi no és en Jordi de sempre, replica la seva mare. La Marianna preocupada pel seu fill sempre se li està al damunt per averiguar què és el que li passa. Però ell no li contesta amb certesa, menteix.

Capítol 7: El pastor, amic de la Marianna.

En Cosme es passa el dia parlant amb la Marianna, l'ajuda li dóna consells i la seva opinió per tranquilitzar-la i treure-li del cap el problemes que té amb en Jordi. Li fa entendre que en Jordi no està fet per a ser sacerdot, que no és el seu destí, però en part sí, perquè el seu pare li ha fixat.

Segona Part.

Capítol 1: El canvi d'en Jordi. (els capítols 2 i 3 també s'integren en aquest fragment)

S'acosta la festa major.... Es fa una festa inmensa a la Masia Fraginals, tot el poble s'hi aplega, familiars i parents, aquí es fan les festes del poble. Vet aquí que en un moment arriba un parent molt llunyà de la Marianna, amb la seva filla, Alberta. La Marianna li encarregar que s'ha d'ocupar de tenir content al seu fill, ja que, la Marianna no vol que en Jordi es passi tota la festa major tancat a la seva habitació.

Durant les festes l'Alberta es quasi la única persona que està amb en Jordi, ell està molt content de què algú com l'alberta estigui al seu costat.

Capítol 4: el retorn a l'amargura després de festes.

Ja s'ha acabat tot.... les festes... l'Alberta. Ha estat magnífic per a en Jordi, peró torna a estar com abans, encara que mig enamorat de l'albreta, però tot torna a ser normal com abans, és a dir, tancat tot el dia a la seva habitació. La seva mare està preocupada de nou, ho comenta amb en Cosme, hi aquest la tranquilitza fent-li entendre que ja li passarà això, però la Marianna segueix estant preocupada.

Capítol 5: De nou cap al seminari.

Arriba el pitjor dia, el dia que en Jordi torna al seminari. Ell no hi vol anar, però és imposible negar-se a anar-hi davant del seu pare.

Ja dins del seminari, només pensa en l'Alberta, pateix, sol.... allí ell s'hi està morint. Però va decidit a fugir i escapar-se del seminari, que n'és la seva creu. Ho pensa tot: fugirà de nit i la vigilia de Reis.

Capítol 6: La fuga perfecta.

És de nit, vigilia de Reis, quan ja tothom està dormint, ell aprofita, tot i la nit gelada que fa, per saltar de la finestra, un primer pis, i anar-se'n.

El dia de Reis, ja a la nit el mossèn sent que truquen a la porta de casa seva, pero pensa que és el vent. Més tard però sent com una veu molt suau i esmorteida per l'efecte del vent, el mossèn va a obrir i es troba a en Jordi tot gelat. L'endemà pel matí el mossèn parla amb ell i li pregunta el perquè de aquesta fuga.

Capítol 7: El carácter d'en Mateu.

És el segon dia que en Jordi es troba a la rectoria, el mossèn s'en va de bon mati a fer la missa, la enllesteix en un moment i s'en va correcuita a Mas Fraginals. Ha de parlar amb en Mateu, per explicar-li que ha succeït amb en Jordi i el per què ha succeït. Es reuneixen a la cambra en Mateu, el mossèn i la Marianna, i comencen a parlar d'en Jordi, fins que... , el mossèn li ho comenta (que en Jordi s'ha escapat), després de saber-ho, en Mateu, es fica fet una fera.

En Mateu s'ho a prés tant a la valenta que renega del seu fill, i afirma que no el vol veure més a casa seva. En canvi, la Marianna, és el contrari, només té ganes de veure'l.

Capitol 8: El futur d'en Jordi.

El futur d'en Jordi es decideix ràpidament, casar-se amb l'Alberta, però aixo ens aquests moments i tal com estan les coses no pot ser, degut a que els dos necesiten el permís dels seus pares i com es veu venir, el Jordi no el tindrà. A més a més, l'Alberta encara no en sap res.

La seva mare contacta amb el seu germà Martí. Doncs amb ell s'en va a Villalonga, on passarà part de la seva vida amb l'alberta i els seus fills.

Tercera Part

Capítol 1: En Martí és......

Un home de gran alçada, decidit, nerviós, amb la màxima tensió sempre.

Hereu d'una rica família, afiliada al carlisme, però ell s'oposà a la seva familia i fóu republicà.

Coneixedor de la muntanya, durant la guerra, perseguí els seus enemics per cada racó de cada muntanya que es conexia.

Al finalitzar la guerra s'en anà a Cuba a buscar riquesa, quan la va tenir, va obrir un negoci de vins amb un compatriota seu. Quan va pensar que tindria prou riquesa per poder pagar-se l'enterrament va decidir tornar a Villalonga.

Quan va tornar es va comprar una gran casa, on vivia ell sol i la seva criada, que escollia vella i lletja per a no tenir temptacions.

Capítol 2: La presentació; Jordi, Martí; Martí, Jordi.

El Mossèn escriu una carta per a en Martí, aquest li entrega al Jordi perquè li doni.

Aquella carta ho explica tot, perquè en Jordi estava amb ell, qui era,... La veritat és que en Martí s'ho ha prés a la valenta i estimarà a en Jordi com si fós el seu fill preferit. Li busca feina, un soci conegut d'en Martí, li arregla tot, papers, diners per a començar, però amb la condició de que els hi haurà de tornar. També ell l'anima perquè escrigui una carta a l'Alberta,... .

Capítol 3: El retrobament amb l'Alberta.

Fins a davant de casa de l'Alberta li ho acompanya un nen, que li fa de guia i que li paga una peseta. S'acosta a la casa, l'Alberta el veu, i tota sorpresa el va a rebre. Els diu una mentida, per al motiu del qual està allí, per el seu pare no s'ho creu per això el pare de l'Alberta, que va a caçar, no vol que es quedin els dos sols i invita a en Jordi per anar a caçar. En Jordi li va dir que no, tot i la insistència del pare de l'Alberta.

Capítol 4: ¿el primer petó?

En Jordi i l'alberta van a dins a casa, mentre el seu pare està caçant. Però desde que s'han quedat sols, no saben el que dir-se. Comencen a parlar, en Jordi li explica la veritat del perquè està ara aquí. La conversa i al cap d'una bona estona de xerrameca li diu, en moltes paraules, que l'estima i ella es fica a plorar, més tard.... es donen un petó. Estan enamorats, es volen casar però necessiten els permisos dels pares, i, s'han desperar sis anys.

Capítol 5: La mà de l'Alberta.

El matí de l'endemà, en Jordi es troba al pare de l'alberta, en Pau, i li comenta que no és necessari tirar la carta a casa d'en Jordi, en Pau s'estranya, llavors en Jordi li explica la veritat, que el seu pare volia que fós capella, però que ell no ho vol ser, i que per això es va escapar del seminari. Parlant d'en Mateu arriben al punt de parlar de l'Alberta i és quan en Jordi li demana la seva mà. En Pau, que es relaciona amb en Mateu per raons de feina, li diu que això no pot ser, ja que no es pot permetre de renyir amb en Mateu per a motius de feina i no li pot concedir la mà de la seva filla.

Capítol 6: l'Inici del negoci.

L'oncle Martí li va prepara els negocis, el soci li va deixar tot apunt per a començar. Tot i que li ha manegat tot en Martí no vol saber res d'aquest negoci, i això indigna a en masdevall, soci d'en Jordi, ja que pensa que la joventut no funciona per a negocis. Però bé el que ha de fer en Masdevall és treballar amb el negoci i ensenyar a en Jordi.

Al començar el negoci, en Jordi s'hi deix la pell, cada dia s'el passa al bosc, ajudant aquí, ara allà, estava per tot.

Essent un empresari també agafa la destral.

Tot això li serveix per què només amb un any ja domini el negoci tant bé o millor que ens masdevall que fa molts anys que hi treballa.

Capitol 7: Els preparatius.

Desde que en Jordi havia fugit del seminari que no havia vist a la seva mare. En Jordi no ha anat gens al seu poble natal, la única comunicació que té amb la seva mare és per carta, i a través del mossèn Llorenç.

En Jordi ja té 25 anys demana a mossèn Llorenç que li prepari els papers de la boda. Però aqui no s'acaba tot, la seva mare no es vol perdre la boda, però el seu marit no la hi deixarà anar.

Capítol 8: Cada cop més aprop aquesta boda.

L'alberta que també té problemes amb el seu pare, també li ha de demanar el permís i això ha de ser difícil perquè en Pau està totalment en contra d'aquesta boda.

En poc temps tot queda arreglat, també en poc temps es casen en una boda única on només hi són presents l'oncle Martí i el soci d'en Jordi, en Masdevall.

Quarta Part

Capítol 1: L'Oncle Martí no vol molestar.

L'Oncle Martí va advertir a en Jordi que no anés a viure amb ell quan es casés amb l'Alberta ja que una persona gran seria un disturb per a la vida matrimonial.

En Jordi li va contestar que no, que amb tot el que li ha fet, que per ell és com si fós el seu pare, el seu únic pare.

Per això, l'oncle a buscat una casa prop de la seva per a en Jordi i la seva dona.

Ja vivint a la casa nova, la tranquilitat no els va durar molt, ja que al poc temps els va arribar la bonanova d'un fill, que seria molt estimat, tant pels pares, evident, i per l'oncle, que en seria avi.

Capítol 2: l'Arribada del primer.

Estan contentíssims amb aquest primer fill. En aquests moments en Jordi està cada dia a casa; cada nit, no deixa la seva dona sola, i es passen tota la nit parlant del nen. Estan contentíssims.

Serà noi.... serà noia.... discuteixen perquè l'Alberta vol una nena, en canvi, en Jordi vol un nen. Cada diumenge l'oncle els va a visitar i al cap d'un temps els surt en que si el volen veure que vagin ells a casa seva. Ja que encara pensa que el matrimoni a d'estar sol, que quan vulguin companyia que el vagin a veure.

S'acosta el bateig. Serà el millor bateig que es farà fet a Ribelles, poble on viuen, i tot gràcies als preparatius que ha fet l'oncle Martí. Tot i que a la cerimònia no hi pot ser tothom serà magnifica, però en Jordi trobarà en falta a la seva mare.

Capítol 3: La Marianna s'assebentà de que té un nét.

La Marianna s'assebenta que té un nét, és fica contentísima, perquè el seu fill que ja fa anys que no veu la fét avia. Però al mateix temps està trista, ja que no sap si coneixerà al seu nét, que es diu Lluís.

Capítol 4: La mort de mossèn Llorenç.

En Jordi rep una nova, però un mala nova, en mossèn Llorenç a mort. Ho ensenya a l'Alberta que està vestint al nen, a la carta la seva mare li demana que vagi al funeral amb l'Alberta i el seu fill, el Lluís.

Ja a l'esglèsia, la missa finalitza i la Marianna s'en va a correcuita cap a la porta de l'esglèsia on l'estan esperant en Jordi, l'Alberta i el seu nét. En aquell moment en Jordi veu al seu pare, si acosta i li demana perdó, però el seu, arrugant, pare fa com si no el conegués de res.

Capítol 5: El canvi d'en Joan i la mort de la Marianna.

En Joan, germà d'en Jordi canvia, ha canviat desde el dia de la mort de mossèn Llorenç.

A més la mare d'en Jordi ha agafat un depressió després de veure el seu fill. La Marianna molt dolguda i en Joan que no pot aguantar aquest dolor. En joan demana a la seva mare que s'en vagi de casa i s'en vagi amb en Jordi ja que ell no pot veure la seva mare amb aquell cor tant enfosquit.

Als pocs dies de l'enterrament del mossèn la Marianna s'ha de ficar al llit perquè no s'aguanta, fins i tot a preparat el testament. Ella es veia a venir la mort.

Morta, la Marianna ha mort de dolor per el seu fill, els dos homes ploren després de la mort d'aquesta. Dos dies després de la seva mort, en Jordi i l'alberta s'en van al cementiri a “visitar” la seva mare i el mossèn.

Capítol 6: La ruina d'en Pau Selva (pare de l'alberta)

En Pau ha tingut problemes i es decanta per demanar ajuda a en Mateu.

En Pau és pagés, treballa la terra i no li va massa bé que diguem i demana a en Mateu uns 500 duros.

Cada dia tot se li complica més. En Jordi es troba amb ell i parlen dels negocis, li comenta, en Pau, de que no li van massa be, pero en Jordi li comunica que s'en ha d'anar a viure amb ells i que li donarà feina per que li vigili els treballadors que en Jordi té al bosc.

Capítol 7: La bona obra que fa en Jordi al seu sogre.

En Pau està a la ruina, s'ho ha de vendre tot perquè tothom li demana els deutes que té. Tot ho paga en Jordi, deutes hipoteques, terrenys, perd molt de temps del treball per que li quedi tot arreglat.

La casa també se la ven i en Pau s'en va a vuire amb ells. En Jordi li encarrega una feina, però com que no la fa adeqüadament el “despatxa” en poc temps i li diu que és millor que es quedi a casa.

En Jordi vol fer una gran operació amb el negoci i en Masdevall i està en contra, llavors és quan en Jordi deix en Masdevall i va per la seva banda.

Capitol 8: Tot tira endavant?

Amb la seva part de la companyia tot seguéis endavant. Compra extensions enormes de terrenys plenes de roures, pins i arbres immensos.

Però un dia qualsevol el foc, el seu pitjor enemic li pren quasi totes les hectàrees que té. Tot i lluitar contra ell durant uns dies, ni ell ni els seus treballadors no hi van poder fer res de res.

Al seté dia de la gran foguera, arriba un dia de pluja intensa i ho apaga en poques hores i el resultat, són quatre arbres.

Capítol 9: Que farà en Jordi?

En Jordi, l'endemà comença a treballar i molt i prepara i treballa per seguir endavanat i recuperar-ho tot.

Reclama el que la seva li deu però té uns problemes amb el seu pare, però ho soluciona als jutjats.

Reprén el negoci i amb més força que mai. En Martí s'està morint, en el testament és tot per ell, els seus fills i la dona, també hi fica unes condicions que en Jordi ho cumplirà sense cap remordiment.

Cinquena Part.

Capitol 1: Vida d'una familia.

El negoci funciona perfectament. Cumpleixen el desig de l'oncle Martí i s'en van a viure Villalonga. En Jordi fa una nova empresa que distribueix bestià per Catalunya. Els seus fills matriculats a l'institut de Figueres, on, durant tota la setmana estan allí, i els caps de setmana el seu pare els va a buscar i passen el cap de setmana junts.

El pare d'en Jordi mor, el fill i la dona van al funeral, veuen al seu germà Joan i decideixen que no tornaran a aquella casa perquè turmenta massa a en Jordi.

Capítol 2: En Jordi té un problema.

En Jordi té una crosta al llavi, no en fa cas, i sort de la seva dona que el convenç perquè es vagi a visitar al doctor. Deix de fumar, el doctor Lluís li recepta una pomada i li diu que al cap d'un temps i torni. Aquest doctor li recomana que s'operi però en Jordi s'hi resisteix, no vol. També s'en va a un metge de Barcelona i li fa un tractament però al la tercera visita li diu que s'ha d'operar. Ell s'en desentén. Van, també, a un cirugià i aquest els adverteix que això s'ha d'operar que no hi ha cap altre remei.

En Jordi comença a tenir punxades al llavi.

Capítol 3: La realitat.

Va a un “curandero” perquè li curi aquell maleït dolor, ja que no es vol operar. El doctor li diu que hi tornés amb la seva dona, ja que amb una sola visita no sap el què dir-li, només que té un mal lleig, al llavi,

Li diu que operar-se ja no li serveix de res que ja es massa tard. Té un cranc i que ha arribat a un punt on ja no se li pot fer res.

L'únic que li pot dir és que li queda un any de vida.

Capítol 4: En Jordi es perd en els pensaments.

Al sortir del metge, s'en va com un sonàmbul i es pefrd pel terme. Una dona el veu caure damunt d'un marge i s'hi acosta i al veure que no es mou...el crida i el ell s'aixeca i s'en va corrents, seguint un cami que no en coneix el final. Arriba a un restaurant, cansat i mig mort, demana per dinar i la primera mossada ja no se l'empassa, només pot veure aigua. De sobte nota aquella dura i maleïda fiblada al llavi i s'en va, deixant una bona propina. Al arribar al poble ja és fosc, troba el seu cavall i s'en va cap a casa.

Capítol 5: En Jordi s'opera?

En Jordi ho està passant molt malament. Quan es troba a l'Alberta per casa li fa saber que s'operarà i l'Alberta explota d'alegria. Llavors l'Alberta li explica el que li va dir el metge, El dia que es va descuidar el mocador; va ser per anar a parlar amb el metge, i aquest li va dir que el mal aquest s'havia d'eliminar perquè creixia amb molta rapidesa.

Capítol 6: Ho arregla to, ja.....

En Jordi ho està deixant tot apunt, assegura els diners als seus fills, i a la seva dona. Tot està a punt pel dia que es mori, ho tindrà tot solucionat.

S'està poc per casa, més que res perquè no es noti que ho passa malament, també perquè ara té el doble de feina.

Capítol 7: s'En pot anar tranquil.

Ho té tot arreglat, però l'Alberta és incapaç de tirar l'empresa endavant, llavors fa estudiar els seus fills per a pagesos i compra moltes terres perquè, l'Alberta al ser de casa pagesa pugui treballar i del que ja sap. Igual que els seus fills que treballaran amb ella.

Capítol 8: I arriba el dia del convit.

En Jordi organitza un gran dinar a casa seva, una festa com les que es feien a Mas Fraginals per la festa major. Hi va moltíssima gent amics, parents, familiars, coneguts.....

Ella ensenya, com es de costum, la casa a les dones i ell ensenya les terres que té al voltant de la seva casa i que ha copmprat recentment.

Durant el dinar en Jordi s'aixeca per pronunciar unes paraules de comiat, s'acomiada de forma indirecta, l'Alberta ja sap de què parla i es queda de pedra.

Capítol 9: Fi de Festa.

Tot arreplegat, tothom acomiadat.

Està en Jordi amb els seus tres fills assentats a l'era de casa seva, i els diu que demà s'en va a Barcelona a operar-se i que no sap si l'operació aniria bé. Quan els nois ja són dins, arriba l'Alberta i li pregunta perquè esta parlant com si s'en hagués d'anar i ell respon que el seu mal ja no té remei, quan l'Alberta sent això es desmaia, enJordi la deixa ben col·locada al terra i se'n va. Quan l'Alberta es desperta, crida a en Jordi però aquest ja... no hi és. Però encara li contesta pensa en els fills!! i torna a caure desplomada al terra. L'endemà pel mati al despertar-se, ell, ja no hi era.

La vida i la mort d'en Jordi Fraginals. 12
Descargar
Enviado por:Nacho85
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar