Literatura


La plaça del diamant; Mercé Rodoreda


1.- Busca tota la informació sobre els mites-simbols de “La plaça del diamant” (coloms, flors i jardí, àngels, ganivet, flames, colors).

La Plaça del Diamant és un univers de ficció poblat de símbols, alguns hi tenen una funció secundaria, en canvi altres, hi són fonamentals. Dels primers, podem esmentar, per exemple les balances, símbol d'equilibri, un equilibri que Natàlia tracta sempre de recuperar, i el ganivet, símbol fàl·lic i mortal, amb el qual a la mà de Natàlia pot destruir el seu passat. Però, els símbols que hi assoleixen un significat més profund són dos: el colom que és el més important de la novel·la, i l'arbre que ho serà de Quanta , quanta guerra...

En efecte, el colom esta sempre present a la novel·la i la seva evolució es troba lligada estretament amb la de la protagonista (Natalia-Colometa). A més, tots els personatges importants de la ficció es relacionen amb aquest ocell i amb les transformacions que experimenta. Significativament, en assabentar-se Natàlia de la mort de Quimet, puja al terrat i veu com l'últim colom expira: tenia les plomes del coll mullades per la suor de la mort, els ulls enlleganyats. Ossos i plomes. I d'una manera gairebé lògica, quan Colometa reviu el seu passat encara proper, es veu en la metamorfosi d'un colom.

Però la alliberació de Colometa ve representada per la presencia del ocell hi ha un element de provada de universalitat i relacionat amb nombroses creences esotèriques que la connota, també: l'arbre, a més es tracta d'un arbre invertit, imatges de la tradició jueva. L'arbre condensa amb la seva imatge la idea del Cosmos vivent en regeneració continua.

2.- Explica algun episodi on es descrigui la Barcelona de preguerra i compara'l amb una altre descripció de la Barcelona de postguerra.

La Julieta va anar a buscar a la Natàlia per anar a la festa que feien a la plaça. La Natàlia portava un vestit tot blanc a conjunt amb el moneder que portava la tanca en forma de petxina de color d'or. Quan van arribar, la plaça era molt guarnida i hi havia músics que tocaven i molta gent ballant feliç. Llavors algú va tocar a la Natàlia per darrera i li va dir que si volia ballar amb ell i ella va acceptar, van ballar feliços fins que va parar la musica, llavors el noi es va adonar que no sabia on era el seu gec, llavors la Julieta va aparèixer de cop i volta i es va posar darrera la Natàlia per treure's les sabates que li molestaven. Després el noi se li va declarar i l'anomenarà Colometa, encara que sabia el seu nom. Ella va començar a corre i ell la volia agafar.

En canvi després de la guerra la Natàlia veia com els seus fills creixien i anaven estudiant el que volien la Rita idiomes per fer d'empleada de vol etc. La Natali va discutir amb en Antoni perquè va dir que si a la Rita abans de parlar-ho amb ella, l'endemà es va assentar amb un banc d'un parc i va estar parlant amb una dona que es va assentar al seu costat i li va explicat tots el coloms que havia tingut mentre havia guerra i aquesta li va dir a una companya i l'altra a una altre i així s'ho anaven dient a cau d'orella i així li anaven dient la senyora dels coloms. Per anar als parcs fugia del soroll anava per carrers on no passessin cotxes tenia varies rutes per no avorrir-se sempre passant pel mateix lloc i fins i tot se les sabia de memòria, mentre caminava anava mirant les cases, la del piano de cua la de l'entrada de mabre etc. Quan plovia al començament no anava mai al parc però després anava amb un diari per posar-lo al banc del parc i veia com passava la gent amb paraigües i veia ploure.

3.- Busca informació i aparti d'aquesta informació compara Aloma amb la Natàlia.

Aloma: adolescent que es veu afectada pel “Bovarisme” i, per tant, poc preparada per enfrontar-se a la vida. Viu amb el seu germà, Joan, la cunyada, Anna i el petit Dani.

Té moltes relacions negatives.

A l'hivern estaven tancats a casa sense diversions mentre que a la primavera torna la felicitat. Però després de la festa de Sant Joan tornen els problemes i Aloma es veu sola esperant un fill i ella acaba perduda pels carrers amb el fred de l'hivern. En canvi, diferentment d'Aloma, La Plaça del Diamant, no segueix l'esquema clàssic de novel·la psicològica i la protagonista no s'enfronta al mon sinó que te una evolució que es demostra amb els tres noms diferents que te “Natàlia, Colometa, la senyora Natàlia”.

Natàlia: es una noia tímida i submisa a qui costa dir que no, perquè no sap ben bé que ha vingut a fer aquí. El dia de festa major de Gracia conèixer a un noi, Quimet, que la sotmetrà a un subtil procés d'alienació, que un canvi de nom esdevindrà Colometa. Lentament, però, gràcies a la República i a la guerra, esdevindrà una dona adulta amb poder de decisió i començar a revelar-se contra el que creia injust. Una identitat que retroba quan es casa amb l'Antoni, un home molt diferent i esdevé la Senyora Natàlia, la qual te lleure de passejar-se, recordar i somiar, amb que es crea un mon personal.

4.- Explica l'evolució psicològica de la protagonista de La plaça del Diamant.

La protagonista passa per tres etapes ben diferenciades. La primera etapa es va casar amb en Quimet, un home una mica poca solta per la nostre opinió, que no parava de manar-li coses i arribava moltes vegades tard, no li agradava treballar molt i sempre que podia s'escapolia quan podia dels treballs de casa o en grup. Així Natàlia que llavors era Colometa passa una època feliç amb un home una mica estrany, pel nostre punt de vista. (Aquesta reflectia l'hem tret del primer tros del llibre, cap 1 fins el cap 23, mes o menys). Després passa per la que es podria dir la pitjor època de la seva vida la etapa de la guerra en la que en Quimet s'ha d'anar a la guerra ella es queda sola amb els dos fills. Passa per una depressió molt gran quan li diuen que en Quimet era mort i no tenia diners per alimentar-se ella i als dos fills, algun cop va pensar a matar-los però acaba havent de deixar un dels seus fills en una colònia per nens perquè poguessin alimentar-se millor tots dos nens. Però al cap d'un temps torna a recollir el nen amb la Julieta. (Aquest fragment esta situat entre el cap24fins mes o menys el cap 36-37) Quan passa la guerra comença la tercera etapa en la que coneix en Antoni en la que es casa amb ell en la que es podria dir que viu millor encara que només pel que fa als bens materials, perquè ella estava millor amb en Quimet encara que ell li donés menys llibertat que en Antoni. (Des de el cap 36-37 fins el cap 49)

7.- Com influeix la guerra civil a la Natàlia, a la seva família i als seus amics?

La guerra civil afecta de moltes maneres diferents encara que a tots fa mal, la Natàlia potser es la que pitjor ho passa junt amb els seus fills perquè passen fam no tenen diners viuen en condicions molt pèssimes i pel que fa ala Natàlia passa una depressió molt gran quan li diuen que en Quimet a mort a la guerra. Pel que fa al pare de la Natàlia es mor al començar la guerra per un atac de cor al sentir un dispar d'un canó, la mare d'en Quimet no passa tampoc la guerra també es mor abans de començar. Pel que fa a la Julieta un dia arriba per visitar a la Natàlia vestida de milicià venia de batallar contra els revolucionaris. I el pastisser es mor també a la guerra igual que en Cintet. Així que en aquest cas a tots va fer mal la guerra civil con ja he dit al començament. Encara que la Natàlia i els seus fills es van recuperar amb la trobada i casament de la Natàlia amb l'Antoni.

8.- Compara l'amor que sent Natàlia pel seu primer marit (Quimet) i el segon marit (Antoni).

La Natàlia creiem que te millor relació amb el primer marit que amb en Antoni perquè encara que el primer era mes poca solta i potser la vigila una mica més del compte, la controlava i fins i tot li manava massa però al acostumar-se al seu caràcter acaba estant millor que amb en Antoni perquè li donava tanta llibertat que potser és una mica dolent i tot encara que llibertat es tracti i mes si estava acostumada al caràcter d'en Quimet. A mes creiem que si ets vídua i et tornes a casar sempre segueixes estimant mes al primer marit, enyores coses que ell deia i com era, que no pas al segon marit encara que sembli que es millor, mes amable, que et doni mes coses tant materials (roba, una casa mes gran, etc.) com immaterials (llibertat). En conclusió creiem que els dos son bons marits a la seva manera però que la Natàlia estima mes en Quimet.

9.- Opinió personal justificada

Ens ha agradat bastant t, és entretingut a més a més és d'aquells llibres que et fan seguir llegint per que sempre vols saber més i més, i es molt real i descriptiu i gràcies a aquesta novel·la pot imaginar-te com ho van passar els nostres avantpassats que van viure la guerra civil, creiem que es molt il·lustrativa, però també tenim coses en contra ha dir sobre la novel·la com per exemple que és una mica repetitiva i per això es pot fer una mica pesada i complicada de llegir, i es massa trista pel nostre gust perquè a mi m'agraden les obres de teatre sobretot de Shakespeare o els llibres de intriga medica, i ami m'agraden mes els llibres bastats en pel·lícules bones.
Descargar
Enviado por:Laura Martinez
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar