Literatura


Guárdate de los Idus; Lola González


Guárdate de los Idus

1.Apunta els noms dels persontages que apareixen i fes-ne l'arbre genealògic.

Severo Dimitio

(avi)

Mario Dimitio Severo Dimitio Terencia

(tiet) (pare) (mare)

Valeria Druso Dimitio Porcia

(novia de Druso (protagonista) (germana)

i neta de Marco)

Amistats:

Membo (líbero, amic)

Epiduro (pedagog)

Eunice (nodriza)

Marco Tulio Cicerón (amic)

Servilia (matrona de casa dels Cicerón)

Demetrio (amic)

Sextina (serventa dels Cicerón i endevina)

2.Anota les dates que apareixen i dedueix a partir d'elles com funciona el sistema de datació romà, el calendari. Després, escriu la data del teu aniversari en llatí.

Fes una llista amb els noms dels dies de la setmana i els mesos que son citats. Podries raonar el nom d'aquests mesos? Busca'n la resta.

Digues quin es l'any 709 ab urbe condita i el 465 post reges exactos. A què fan referència aquests dos fets?

Idibus Martiis, Postridie Idus Martias. Ante Diem XVI Kalendas Aprilis, Ante Diem XV Kalendas Aprilis, Ante Diem XIV Kalendas Aprilis, Ante Diem XIII Kalendas Aprilis, Kalendis Aparilibus, Nonis Aprilibus, Pridie Idus Aprilis, Idibus Aprilibus, Ante Diem XVII Kalendas Maias, Ante Diem XVI Kalendas Maias, Ante Diem XV Kalendas Maias, Ante Diem XIV Kalendas Maias, Kalendiis Maiis, Pride Nonas Maias, Nonis Maiis.

El Meu Aniversari: Ante IV dies Kalendae Febbrarius (26 de Gener)

Mesos: Januarius, Febbruarius, Martius, Aprilius, Maius, Iunius, Julius, Augustus, 7é, 8é, 9é, 10é.

Dies: Lunae dies, Martis dies, Mercurii dies, Iovis dies, Veneris dies, Saturni dies, Solis dies.

Els noms dels mesos, es corresponen amb algunes deitats romanes i amb el nom d'algun emperador romà excepte quatre mesos en els que es van quedar sense imaginació i els van posar 7é, 8é, 9é, 10é.

L'any 709 ab urbe condita, vol dir any de la fundació de la ciutat i l'any 465 post reges exactos, vol dir l'any de caiguda de l'imperi romà.

Aquestes dues dates fan referència a la fundació de Roma i a la caiguda de l'Imprei Romà per part dels bàrbars respectivament.

3.Dels indrets següents que apareixen al llibre: domus, insula, termes, fòrum, temple, taverna (caupona), busca més informació i plasma-la en un full incloent-hi un plànol amb una breu explicació de les funcions que tenia cadascun d'ells i una descripció.

4.Fes un resum que conti com fan les sponsalia Valeria i Cinna, com és el matrimoni per confarretiao i el divorci per repudi i consens.

Els esponsals entre Valeria i Cinna, van consisitir en una mena de contracte en el qual quedava fixat que la nuvia aportaría com a dot, noranta-mil talents i una cinquena a la Umbria, a més a més ella era heretera d'una gran fortuna que fins aleshores estaria administrada pels "albaceas" designats per l'avi al seu testament.

El divorci per repudi, consisteix en que el marit signa un paper de repudi en el que hi ha escrita la frase conditione tua non uxor, és a dir "la teva condició ja no és la de esposa", i s'ho envia a la dona mitjançant un libert.

El divorci per consens, consisteix en que les dues parts del matrimoni, és a dir la dona i l'home, arriben a una mena d'acord. Aquest tipus de divorci és més amistòs que el de repudi.

5.Busca informació sobre el funcionament de la república romana. Qui és més poderós el qüestor o el cònsol?

La república romana és una etapa històrica de la civilització de Roma que va des del 510 aC fins al 27 aC. Els ciutadans de Roma, escollien anualment a dos pretors, que més tard s'anomenarien cònsols. Aquests, només podien estar al poder durant un any, el que assegurava que no hi hagués el perill de l'autocràcia.

El Senat, va ser modificat per a que els plebeus també tinguessin representció, coneguts com conscripti. Inicialment, només els patricis podíen tenir representació al Senat, peró el descontent de la "plebe" va provocar una lluita entre les dos classes socials, que va comportar la progressiva desaparició de la discriminació social i política envers els plebeus.

És més poderós el cònsol que el qüestor.

6.Respon a les qüestions següents:

a)On era Òstia? Per què era important per a Roma?

Òstia es situaba a la desembocadura del riu Tiber, a pocs quilòmetres del centre de Roma. Era important per a Roma perque Òstia era el port de Roma, desde el qual es comerciava i partien i arribaven les expedicions cap a altres terres.

b)D'on treu Porcia la idea d'utilitzar un fil per no perdre's?

Porcia treu la idea d'utilitzar un fil per no perdre's del mite grec del Minotaure.

c)Què és la Regia?

La Regia es la Residència del sacerdot suprem de Roma, on viuen els decemviri, que són els encarregats d'interpretar els llibres sagrats.

d)Què hi ha a l'arxiu de les Vestals o tabularium?

A l'arxiu de les Vestals, hi han tots els secrets de Roma inclosos els secrets polítics.

e)Quina és la funció dels decemviri?

La funció dels decemviri és interpretar els llibres sagrats de Roma.

f)Per què s'anomena forenses als que fan pregons al fòrum?

Sel's anomena forenses perqué aquesta és una paraula que deriva de fòrum, què és on ells, els forenses donaven els pregons.

g)Qui era la Sibil.la de Cumes? Quina funció tenia? On és Cumes?

La Sibil.la de Cumes era una dona que transmetia els oracles dels Deus a les persones.

Tenia la funció d'endevinar el que li pasaria a la persona que l'anés a veure.

Cumes era una ciutat situada a la regió de Campania, a Itàlia

h)Qui fou i quan va viure Marc Tuli Ciceró? Per quina activitat es feu famós?

Marc Tuli Ciceró es va fer famós per ser el orador més elocuent de Roma, també va ser polític i escriptor. Va nèixer a Arpinum i va viure del 106 al 43 abans de Crist.

i)Què és una clepsidra? Fes-ne el dibuix.

Una Clepsidra es un rellotge d'aigua que consistia en una àmfora o similar amb un forat al fons que tenía marcats a les parets les hores, que s'anaven marcant segons s'anava buidant d'aigua l'àmfora.

j)Qui foren Marc Antoni, Lèpid i Octavi?

Marc Antoni va ser un polític i general Romà que va derrocar als assassins de Julio Cesar i va formar el segon "triunvirato" amb el que va finalitzar la república romana.

Lèpid també va ser un polític Romà i al.liat de Marc Antoni a la guerra Civil després de l'assassinat de Julio Cesar.

Octavi va ser el primer emperador de Roma i va restaurar la unitat i va posar ordre al govern després d'un segle de guerres civils. L'època en la que va manar, es va conèixer com l'època Augusta.
Descargar
Enviado por:Iván García
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar