Literatura


Aire negre; Agustín Fernández Paz


LLIBRE DE VALENCIÀ

Nom de l'autor: Agustín Fernández Paz

Titòl de l'obra: Aire Negre

Número de pàgines: 182

Ciutat i any de l'edició: Romanyà - Valls, Octubre de 2000

Col.lecció: Espurna

Editorial: Bromera

Edició: 1ª

GUIA DE LECTURA

Activitats prèvies a la lectura

 • Qui t'ha donat a conèixer aquest llibre? Quina és la informació que t'han donat d'ell? Quines expectatives de lectura t'ha creat? Què és el que esperes d'ell?

El professor de Valencià, ens ha contat que tractava d'una dona malàlta mental que escrivia compulsivament el seu nom i de com un psicòleg recent llicençiat l'ajuda a recuperar-se i com aquesta li conta la seva història. Espere que siga un llibre interessant i d'intriga i que em siga interessant i entretingut.

 • Creus que el dibuix o fotografia de la portada té alguna relació amb la informació que posseeixes del llibre?

Personalment crec que no, ja que segons l'informació que tinc del llibre és tracta d'una malàlta mental que escriu compulsivament el seu nom i com es recupera i no de cap monstre.

Activitats durant la lectura

 • Fes un breu resum de l'obra.

El doctor Molde acaba de llicençiar-se en psicologia i ha començat a treballar a la clínica Ribera Verda, una prestigiosa clínica mental, on la seva primera pacient és Laura novo. Una pacient que només escriu el seu nom. Despres d'haver llegit el seu historial i enterar-se de que era periodista i que havia escrit un llibre va iniciar un tractament innovadora per a guanyar la seva confiança. Va agafar un llibre i una cadira i es va posar a llegir al l'habitació de Laura sense dir-li res i d'aquesta forma va anar guanyant-se la seva confiança. Primer llegia i Laura li mirava de reüll, però poc a poc va anar apropant-se a ell, i un dia comença a llegir en veu alta. Despres de fer tots aquestos progressos van anar passejant pels jardíns i pels pobles props on Laura li va comprar un penjoll. Poc a poc començaren a raonar sobre el seu pasat i Laura li esquivava diguent que no se'n recordava de res des que va tornar a Galicia i el doctor li va dir que ho escriguera i Laura va escriure lo següent:

“Tot va començar una nit en la que Laura estava mirant cases rurals en internet quan de sobte una li va cridar l'atenció més que les altres pel seu propietari Carles Valcárcel, un antic professor de Laura i el seu amor adolescent impossible. Laura inmediatament hi va fer una reserva. Quan va plegar tot li pareixia perfecte, ja que sempre hi anava amb Carles a passejar per les rodanies, però es va donar compte que Monxo, l'encarregat de manteniment, no parlava amb ella , primerament va pensar que era degut a que tindria vergonya a parlar amb una xica jove però es va donar compte de que no era així. Quan ho va comentar amb Carles li va dir de que per açí hi havia una llegenda que deia que una xica amb el monyo roig i atractiva era una de les raons per a despertar a la Gran Bèstia, el creador de tots els mals, i que prop de on es trovaben hi havia un camí cap al seu mon. A l'endema Laura va anar amb Dedàl, el gos de Carles, al lloc on li havia dit aquest i entraren a una cova on hi havia una gran foscor i una gran pudor, on Laura va estar a punt de caure per un pou sino plega a ser per Dedàl que la va avisar just a temps. Quan Laura va vore el pou hi va llançar una pedra i va tardar molt a sentir la pedra que xocava amb el sol i se'n va anar sense donar-li importància a la cosa. A l'endema hi va haver una gran tormenta i varen sentir a Dedàl lladrar, Carles va eixir a buscarlo amb una escopeta però el va trobar mort amb uns talls que pareixien de porc senglar. Després de l'incident Laura cada dia que passava és sentia observada.

Al cap d'un temps estaven tots els hostes reunits després de dinar, els majors xerrant i els menuts veguent la tele quan Iria, la filla de Xaro i Sebastià, que s'havia tenyit el monyo del mateix color que Laura va eixir a peguar una volta amb la bicicleta. Ja eren les huit i s'havia fet fosc quan els nanos preguntaren als majors si l'havien vista i els seus pares és van posar nerviosos i organitzaren grups de busqueda. Quan al trobaren estava mig morta i presentava les mateixes senyals que Dedàl i també hi havia una gran pudor. Quan es va recuperar va contar que estava passejant quan una criatura li va atacar per l'esquena i la va tirar a terra, va aconseguir girar-se i va vore que era una criatura alta i negra i al mirar-li als ulls va dubtar i se'n va anar. Des d'aquell incident Laura estava cada volta més paranoïca, pensava que la seguia un ale nauseabund. Un dia va tornar a la cova i hi feia un olor nauseabund igual al que hi feia quan varen trobar a Iria. De sobte li paregue vore una cosa i va eixir corrents sense agafar el cotxe va baixar la muntanya i al plegar a la vall i mirar cap a darrere li va pareixer vore una sombra a la volta que hi havia un ale nauseabund encara que hi havia una tormenta, al vore la Casa Gran va començar a correr més ràpid encara sobre l'herba quan de sobte va tropeçar i el mateix monstre que hi havia vist Iria la va alcançar. Era alt i negre amb els ulls rotjos brillants, estava a punt de matarla quan un raig li va caure al damunt.”

Quan és va recuperar va vore que ja estava a la clínica i que no sabia res de Carlés. El doctor Molde després d'haver llegit la història va fer diversos viatges, un a la cova que deia Laura i va vore que la Casa Gran estava tancada, ja que li venia de pas, quan va arribar a la cova hi feia una pudor nauseabunda i el penjoll que li havia regalat Laura se li va caure pel pou. L'altre viatge que va fer va ser quan va aconseguir l'adreça de Carles que ara vivia a Porto i va anar a vore'l. Estigueren parlant una estona i Carles va acabar de convençer al doctor Molde de que la història era vertadera i que hui feia un any que hi havia mort Dedàl i de que si Laura no desapareixia hui ja no ho faria, de sobte el doctor Molde es va recordar del penjoll que li havia regalat Laura i va agafar el cotxe i va tornar al centre però a la carretera hi havia una embut i no va poder arrivar fins ben tard. Al plegar el director del centre li va dir que volia parlar amb ell i li va dir que Laura havia desaparegut que algú l'havia ajudat, ja que les portes estaven forçades des de fora. El doctor va anar corrent a l'habitació i va vore unes petjades que pareixien de porc senglar, hi va olorar una pudor nauseabunda i va vore en un racó el penjoll que Laura li havia regalat, quan va tornar amb el director li va dir que no feia falta cridar a la policia que s'havia fugat amb Carles, ja que quan hi va anar a Porto no hi estava en casa.”

 • Quins són els personatges que apareixen en l'obra i quina és la relació que mantene entre ells? Com es presenten?

Laura Novo: Enferma mental que pateix neurosi i està ingresada al centre psiquiatric Ribera Verda, on empra un nou mètode d'ajuda inventat pel doctor Molde que consisteix basicament en la lectura i l'escritura. És la protagonista.

Doctor Molde: Metge psiquiatric que empra nous mètodes per a curar als seus pacients (encara que només ha tingut un). La seva primera (i única) pacient és Laura. És el coprotagonista.

Doctor Montenegro: És el director del centre d'ajuda psiquiatrica Ribera Verda i un prestigiós psicòleg internacional.

Carles Valcárcel: Antic professor i company sentimental de Laura Novo, viu amb ella a la Casa Gran, que és de la seva propietat, allí és on ocurreixen tots els successos. És el protagonista.

Monxo: Encarregat de manteniment de la Casa Gran. És el primer i únic que es dona compte que Laura despertara a la Gran Béstia.

Maria i Glòria: Dona i filla de Monxo.

Dèdal: Gos de Carles. És el salvador de Laura ja que va evitar que caiguera pel pou i va ser el primer en donar-se compte de que la Gran Bèstia havia despertat, també és la seva primera victima.

Xaro i Sebastià: Parella habitual de la Casa Gran, treballen al museu i estan fent un llibre sobre els mites i monstre que habiten a Galicia. Tenen una filla anomenada Iria.

Iria: Filla de Xaro i Sebastià, és una gran admiradora de Laura i l'imita lo més possible, va fer l'error de tintar-se els cabells de roig i va ser atacada per la Gran Bèstia per aquesta causa.

Gran Bèstia: Bèstia llegendaria que habita en un mon inferior i és la creadora de tots els mals, sol anar a la superfície por raons molt importants com una xica atractiva de cabells rotjos. Com en tot bon llibre de ficció no hi pot faltar la Bèstia. És l'antagonista i un dels pocs que consegueix lo que volia i quedar-se amb la xica.

 • En quina època succeeix l'història narrada? En quant de temps transcorre la història?

La història succeeix a la realitat i dura uns 3 anys des del principi fins a la confesió que fa el doctor moldes, encara que la història de Laura fins al raig succeeix en 5 mesos més o menys.0

 • És el mateix temps el de la narració que el de la història, o la narració és posterior als fets que conta? Fica algun exemple on es demostre clarament.

La narració és posterior als fets, ja que està contat com dos confessions, primer la del doctor Molde i després la de Laura que talla per la meitat a la del doctor Molde per a després proseguir-la.

”Me'n vaig enamorar amb una passió que em cremava”

”De tant en tant, em mirava de reüll, com si jo haguera d'entendre…”

 • Quin tipus de narrador conta l'obra, és un narrador situat fora de la història i que ho coneix tot sobre els personatges i els fets (narrador omniscient), o és un personatge mateix de l'obra?

És un personatge, ja que primerament és el doctor Moldes, després és Laura i per últim torna a ser el doctor Moldes.

Activitats per a després de la lectura.

 • Si hagueres de dividir el llibre en la presentació, nus i desenllaç, quins capítols posaries en cada part?

Introducció: Del capítol 1 al capítol 4

Nuc: Del capítol 5 al capítol 15

Desenllaç: Del capítol 16 al capítol 18

 • En quin gènere, fantàstic, realista, històric,… inclouries la novel.la? Raona la resposta.

Jo personalment l'incloiria en dos gèneres, que són el fatàstic i el realista, ja que l'història té lloc un llocs que facilment podrien existir i de fet alguns existeixen com Galicia o Porto, i també l'inclouria en el gènere fantàstic perque hi ha la Gran Bèstia, un esser mitològic de cap a peus i que no existeix a la realitat encara que mai se sap…

 • S'han complit les expectatives de lectura que t'havia creat el títol? Per què?

Si que s'han complit, ja que m'ha interessant moltíssim, ja que m'agraden aquest tipus de llibres.

 • Què és el que més t'agrada i menys del llibre?

El que més m'ha agradat del llibre ha sigut l'història, ja que ha estat molt interessant i molt intrigant de cap a peus, i el que menys m'ha agradat ha sigut que hi havia uns quants detalls que faltaven per a poder haber comprés perfectament l'història.

 • Fes una valoració personal del llibre i digues si el recomanaries als teus companys de curs?

És un llibre molt entretingut i que crec que agradara a les persones que siguen un poc curioses encara que no els agrade llegir. Si que el recomanaria als mneus companys de curs.

 • Has llegit cap altre llibre d'aquesta temàtica en valencià? Quin?

No n'he llegit cap altre d'aquesta temàtica.

Aire negre; Agustín Fernández Paz
Descargar
Enviado por:Anteportam
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar