Ciencias de la Salud


Vitamines


VITAMINES

ÍNDEX.

 • Que són les vitamines? P.1

 • 2.Tipus de vitamines: P.1

  2.1.Hidrosolubles

  2.2.Liposolubles

  3.Quines vitamines hi han? P.3-4

  4.On les podem trobar?

  P.4

  5.Quina quantitat de vitamines necessitem al dia?

  P.5-7

  6.Anomalies degudes al déficit o excés de vitamines.

  P.7-11

  7.Webgrafia. P.12

 • QUE SÓN LES VITAMINES?

 • Les vitamines son substàncies essencials pel correcte funcionament del cos humà(el metabolisme,el creixement, i la regulació de l'activitat celular) i l'activitat física. Es troben en petites quantitats en els aliments (en canvi la font principal de vitamina D es troba en els rajos solars). Són molt necessàries ja que ajuden a metabolitzar la energia. Les vitamines són biocatalitzadors: provoquen l'alliberament d'energia, no tenen cap contingut calóric ja que no aporten energia, simplement la transformen.Actuen conjuntament amb els enzims,els cofactors(unes substàncies que actuen juntament amb els enzims) i altres substàncies. Per tant, juntament amb una dieta equilibrada; es a dir, evitant els aliments purament calòrics i ingerint aliments amb més densitat nutricional, i l'aport adequat de vitamines ens ajudarà a mantenir una vida sana, en canvi si ens excedim o en prenem poques podem patir alguns problemes. També hi han hàbits com el tabac, l'excés de café o té,alguns medicaments i la mala conservació o cocció de certs aliments són considerats com els contraris a les vitamines.

  2.TIPUS DE VITAMINES

 • Hidrosolubles.

 • Són les vitamines solubles en aigua. Les seves reserves no tenen importància ja que al ser solubles en aigua es necessita un aport diari per cubrir-ne les necessitats del dia a dia. També s'ha de tenir en compte l'activitat física de l'individu, ja que un desgast físic important pot dur a una carencia important d' aquestes vitamines, en aquest cas seria recomanable prendre algun suplement. Les vitamines hidrosolubles són totes les de grup B( B1,B2,B3,B6,B12 l'àcid fólic) i la vitamina C.

 • Liposolubles.

 • Aquestes vitamines es dissolen en greixos,son poc alterables i son fàcils d'emmagatzemar al cos. La carencia d'aquestes vitamines es deguda a els mals hàbits alimenticis.En aquestes vitamines hi entren les vitamines A,D,E,K(la vitamina D actualment es considera una hormona).

  3.Quines vitamines hi han?

  Les classificare per vitamines liposolubles i hidrosolubles

  Vitamines liposolubles:

  Vitamina A: es present en aliments d'origen animal en forma de vitamina a pre-formada (retinol) i en els vegetals la provitamina A o carotens, dels quals el més important es el betacaroté (té propietats antioxidants que actuen contra els radicals lliures).La vitamina A ajuda a la correcta formació i el manteniment d'ossos,teixits, mucoses i pell. També es important pel sistema immunitari(estimula la reacció dels anticossos i crea certes cel·lules defensives. El sistema reproductor (tant a la producció d'esperma com al cicle de la dona, fins hi tot durant l'embaràs, es molt important).

  Vitamina D: l'anomenada vitamina del sol, el cos necessita 10 a 15 minuts d'exposició solar per poder obtenir aquesta vitamina.Els rajos UV fan la síntesi d'aquesta vitamina a la pell. Intervé en l'absorció del calci i el fósfor als intestins i el dipósit als mateixos ossos i dents. La vitamina D es deposita sobretot al cervell,fetge, pell pero sobretot als ossos. El seu rol més important està a les dents i els ossos,els emmagatzema i intervé en el metabolisme del calci i el fósfor durant el desenvolupament dels ossos i dents, durant l'embaràs una dona pot subministrar fins a 30 g. de calci al seu fill, per tant durant aquesta etapa, com durant el creixement, es molt important aquesta vitamina.

  Vitamina E : anomenada tocoferol. Es un antioxidant que protegeix els acids grassos.Evita la destrucció anormal de globuls vermells,evita anemies i atacs de cor.El tipus de vitamina E mes eficaç es la alfa tocoferol.L'absorció d'aquesta vitamina es realment poca (d'un 20%-40%) la seva absorció es veu influenciada per la capacitat de digerir i metabolitzar els lípids. S'emmagatzema sobretot al fetge, músculs i al teixit adipós.Es una vitamina que està molt de moda: molts productes de bellesa i a vegades utilitzada com a complement alimentari, pel seu poder antioxidant i que retrassa l'envelliment. També important perquè prevé el cancer i molts altres beneficis pel sistema nerviós,immunologic, pel stress oxidatiu(a vegades l'oxigen fa massa reactives les cèl·lules i acaba tornant-se un radical lliure)...

  Vitamina K: molt important, intervé a la coagulació de la sang: prevé hemorragies. Una part d'aquesta vitamina es sintetitzada per la flora intestinal.Els celíacs tenen problemes per absorvir aquesta vitamina.

  Vitamines hidrosolubles:

  Vitamina B1(tiamina): participa al metabolisme dels hidrats de carboni i per tant en l'obtenció d'energia.Contribueix també al correcte funcionament del sistema nerviós(absorbeix la glucosa que necessita per funcionar) i en el bon estat i creixement de la pell.S'anomena vitamina B1 perqué va ser la primera vitamina hidrosoluble descoberta.La van descobrir tractant una malaltia anomenada beriberi,ja que els pobladors d'una zona de Java tenien aquesta malaltia(prenien cereals refinats).

  Vitamina B2(riboflavina):té un paper important amb el creixement corporal i la producció de globuls vermells,com la tiamina també intervé amb l'alliberament d'energia dels carbohidrats,per tant, seria important que si la dieta augmenta amb calories,hauria d'augmentar aquesta vitamina.Si hi ha un excés d'aquesta vitamina no passa res: s'elimina per la orina(es hidrosoluble)

  Vitamina B3(niacina): intervé en la metabolització d'hidrats de carboni,proteïnes i greixos, en la circulació sanguinia i la cadena respiratoria.Com totes les vitamines del grup B es important per el bon funcionament del sistema nerviós, el creixement i el bon estat de la pell,mucoses...

  Vitamina B6(piridoxina): intervé en la síntesi dels greixos,de les proteïnes(i al seu torn d'aminoàcis que formen els anticossos) en la producció de globuls vermells,altres cèl·lules sangínies i hormones,important també perqué ajuda a mantenir els nivells de sodi i potassi al cos.

  Vitamina B12(cobalamina):es important per la síntesi de l'hemoglobina,l'elaboració de cél·lules i el manteniment del sistema nerviós.Es troba en aliments animals, ja que el metabolisme dels vegetals no produeix aquesta vitamina.

  VitaminaC(àcid ascórbic): intervé al manteniment dels ossos,vasos sanguinis,genives i dents per formar o mantenir el col·làgen. Protegeix de l'oxidació a la vitamina A i la vitamina E i alguns compostos de la vitamina B. És famosa per les seves propietats anti-infeccioses i antitóxiques,es bon cicatritzant.No es sintetitzable per l'organisme, per tant les fonts d'aquesta vitamina són vegetals.

  A partir d'ara posaré àcids considerats com vitamines, son compostos hidrosolubles:

  Àcid fólic: abans vitamina B9. Actua amb la vitamina B12, en la producció de globuls rojos i la síntesi de l'ADN,prevé de les anémies i fa que la pell estigui en bon estat .És molt important per les dones embarassades, doncs així eviten terribles malformacions al fetus com l'espina bífida.

  Àcid pantoténic: necessari per l'assimilació de greixos,proteines i carbohidrats, en la síntesi de les hormones i el colesterol.

  Biotina: també necessari pel metabolisme dels greixos,proteines i carbohidrats i catalitza la fixació del dióxid de carboni.

  Carnitina: redueix el nivell de colesterol i triglicérids en sang.Transporta els àcids grassos al interior de les cél·lues i accelera el procés d'extracció d'energia dels greixos del fetge. Es recomanada per les persones que tenen problemes cardíacs: la carnitina favoreix la contracció de les cel·lules cardíaques.

  4.On les podem trobar?

  Vitamina A vísceres d'animals,julivert,espinacs,pastanagues,mantega,tonyina,bonítol,oli de soja, ous i formatges.

  Vitamina D: es troba als lactis,el rovell del ou,la llum solar i els olis de fetge de peix.

  Vitamina E : es troba al oli de girasol,oli de blat de moro,al blat,les avellanes,ametlles,coco, al blat de moro, soja,oli de soja,oli d'oliva,margarina, cacauets i nous.

  Vitamina K: a tots els vegetals de fulla verdai el fetge de bacallà, pero es sintetitza a la flora intestinal.

  Vitamina B1(tiamina): llevadura de cervesa,ous,cacahuets,fruits secs, carn de porc,llenties,vísceres i alls.

  Vitamina B2(riboflavina): vísceres animals,llevadura de cervesa,blat,ametlles,coco,formatge,xampinyons,ségol de blat.ous i llenties.

  Vitamina B3(niacina): carn,fetge, cereals integrals,lactis,ous,llegums i a la llevadura.

  Vitamina B6(piridoxina): sardines,nous,llenties, vísceres animals, carn de pollastre, tonyina,bonítol,avellanes, carn de porc i de vedella i platans.

  Vitamina B12(cobalamina): en carns, fetge,lactis i ronyons.

  VitaminaC(àcid ascórbic): es troba als cítrics,kiwis,síndria,maduixes,caquis,frambueses i verdures com el bróquil,cols.

  5.Quina quantitat de vitamines necessitem al dia?

  VITAMINA A

  HOMES DONES

  EDAT

  0-6 mesos

  UI

  Mcg RE

  UI

  Mcg RE

  7-12 mesos

  1320

  400

  1320

  400

  1-3 anys

  1650

  500

  1650

  500

  4-8 anys

  1000

  300

  1000

  300

  9-13 anys

  1320

  400

  1320

  400

  14-18 anys

  2000

  600

  2000

  600

  19-65 anys

  3000

  900

  2310

  700

  Majors de 65 anys

  3000

  900

  2310

  700

  Embarassades

  2310

  700

  Dones lactants

  2500

  750

  Mcg RE: microgram de Retinol
  1 mcg RE: 3.33 UI

  4000

  1200

  VITAMINA D

  EDAT

  HOMES/DONES

  (mcg/dia)

  UI

  0-13 anys

  5

  200 UI

  14 a 18 anys

  5

  200 UI

  19 a 50 anys

  5

  200 UI

  51 a 70 anys

  10

  400

  71+ anys

  15

  600

  L'embaràs i la lactancia corresponen als nivells normals de l'edat.

  VITAMINA E

  0-6 mesos: 4 mg. 1-3 anys:6 mg

  7-12 mesos:5 mg. 4-8 anys:7 mg.

  Edat(anys)

  Home/dona mg/dia

  Embaràs mg/dia

  Lactancia mg/dia

  9-13

  11mg

  +14

  15 mg

  15 mg

  19 mg

  VITAMINA K

  VITAMINA B1

  EDAT

  Homes

  (mg/dia)

  Dones

  (mg/dia)

  Embaras i lactancia

  (mg/dia)

  fins 6 mesos

  0.2

  0.2

  7 a 12 mesos

  0.3

  0.3

  1 a 3 anys

  0.5

  0.5

  4 a 8 anys

  0.6

  0.6

  9 a 13 anys

  0.9

  0.9

  14 a 18 anys

  1.2

  1.0

  19 a 70 anys

  1.2

  1.1

  1.4

  VITAMINA B2

  Necessitats diaries: pels nens 1'5 mg i pels adults 1'7 mg.

  VITAMINA B3

  Necessitats diaries:pels nens 14 mg i pels adults 20 mg.

  VITAMINA B6

  Necessitats diaries: pels nens 1'6 mg i pels adults 2 mg.

  VITAMINA B12

  Pels nens son 2 mg al dia i pels adults 6 mg.

  VITAMINA C

  Les dosis diaries d'aquesta vitamina no son exactes, es calcula que una fruita cítrica

  al dia ja n'hi ha prou.Amb 60 mg/dia es cobreixen les necessitats d'un mes.

  ÀCID FÒLIC.

  Per als nens 0'2 mg al dia i pels adults 0'4 mg.

  ÀCID PANTOTÉNIC

  Per als nens 5mg i per als adults 10 mg al dia.

  BIOTINA

  No es descriuen les necessitats diaries, tot i així es necessaria.

  CARNITINA

  No es descriu, està a tots els aliments proteics am baixa proporció.

  6.Anomalies degudes al déficit o excés de vitamines.

  MALALTIES DEGUDES AL DÉFICIT DE:

  DE VITAMINA A:

  -Alteracions oculars: pot provocar ceguesa crepuscular(menys visió nocturna),sensibilitat a la llum, opacitat de la córnea amb úlceres, que poden portar a la ceguesa.

  -Baixa immunitat: la vitamina A intervé a la integritat de les mucoses, per tant el déficit de la vitamina fa que sigui més facil una infecció bacteriana,parasitaries o virals.Les cél·lules immunitaries també en son afectades i poden augmentar les cèl·lules canceroses als teixits epitelials dels pulmons,boca i coll.

  -Alteracions óssies: ralenteix el creixement, provoca malformacions i augmenta les possibilitats de patir dolor a les articulacions.

  -Alteracions cutànees: la pell es torna aspra,seca i escamosa; i els cabells i les ungles es trenquen més facilment.

  -Cansament general,es perden les ganes de menjar,pérdua de pes,alteració del gust,olfacte i sentit auditiu i alteracions en la reproducció.

  VITAMINA D

  -Raquitisme en els nens: hi ha una pérdua de calci i fósfor als ossos i provoca la destrucció de la matriu de suport.Aleshores els ossos es deformen perquè no poden aguantar el pes del cos.

  -Osteomalacia als adults: molt semblant al raquitisme, pero causat en part per alteracions metabóliques conduint a malformacions óssies.

  -Osteoporosis: relacionat amb la capacitat de la vitamina D per absorvir el calci, es dóna sobretot amb dones post-menopàusiques.

  -Càncer i vitamina D: estudis amb animals diuen que la deficiéncia de vitamina D està relacionada amb càncers de pròstata,mama i de cólon.

  -Esteroides i vitamina D: els esteroides son medicaments utilitzats per baixar les inflamacions, però que fan que el calci no s'absorveixi be, el ús prolongat d'aquest medicament impedeix el metabolisme de la vitamina D.

  -S'acusen els símpotmes de l'artritis.

  -Pot provocar diabetis per la mala metabolització de la vitamina i la inhibició de la secreció d'insulina.

  -Es donen problemes cardiovasculars,ja que es poden acumular plaques de calci a les arteries.

  VITAMINA E

  Síntomes:

  -Irritabilitat.

  -Retenció de líquids.

  -Anemia hemolítica

  -Alteracions oculars.

  -Danys al sistema nerviós.

  -Dificultat per mantenir l'equilibri

  -Cansament

  -Incapacitat per concentrarse

  -Poca resposta immunitàries

  VITAMINA K

  Quant es dóna déficit d'aquesta vitamina, poden aparèixer hemorràgies a diferents teixits i òrgans.

  VITAMINA B1

  Genera irritabilitat,pérdua de gana,depressió,fàtiga,s'adormen les cames per la baixa pressió arterial i temperatura corporal.Causat potser, per l'excés d'alcohol.

  VITAMINA B2

  Genera trastorns bucals,oculars,cutanis,cicatrització lenta i fàtiga.

  VITAMINA B3

  Alteracions al sistema nerviós,trastorns digestius,fàtiga,úlceres bucals,problemes de genives o llengua i pelagra(problemes de la pell a causa de l'exposició solar)

  VITAMINA B6

  Causa anemia,fàtiga,depressió,disfuncions nervioses,vértig,nàusees,conjuntivitis i boqueres.El déficit d'aquesta vitamina es molt rar per la seva abundància.

  VITAMINA B12

  Causa debilitament general(anemia).

  VITAMINA C

  Pot portar a una malaltia anomenada escorbut, es caracteritza per anemia,blaus,genives sangrants i poden caure les dents.

  ÀCID FÒLIC.

  Provoca anemia,trastorns digestius i intestinals i envermelliment de la llengua.

  ÀCID PANTOTÈNIC.

  Dismunució de la immunitat davant les infeccions,marejos,hemorragies i debilitat.

  CARNITINA

  Cansament,debilitat muscular,angines i sensació de mareig.

  BIOTINA

  Poden mostrarse dermatitits i enteritis.

  PER EXCÉS

  VITAMINA A

  Els signes de toxicitat: anorexia,pèrdua de pes,vomits,nàusees,visió borrosa,irritabilitat,alopecia,cefalees,insomni,debilitat,poca força muscular,amenorrea,hidrefalia i hipertensió craneana en nens.

  VITAMINA D

  • Hipercalcemia: es refereix al augment del nivell de calci

  • Calcemia: formació de dipósis de calci a la pell o ronyons.

  VITAMINA E

  -Diarrera

  -Dolor abdominal

  -Fatiga

  -Disminució de la resisténcia en front a les infeccions bacterianes

  -Hemorragies

  -Hipertensió

  -Disminució de vitamina C en sang.

  VITAMINA K

  VITAMINA B1

  Es molt rara la intoxicació per aquesta vitamina,al ser hidrosoluble es pot eliminar per l'orina.

  VITAMINA B2

  Igual que la vitamina B1.

  VITAMINA B3

  Poden fer mal hepàtic,úlcera péptica i erupció cutànea.

  VITAMINA B6

  VITAMINA C

  Tot i que sigui una vitamina hidrosoluble i s'elimini per l'orina,però al ser un àcid pot fer mal a la paret gàstrica i pot afectar al ronyó.
  Descargar
  Enviado por:Aidea
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar