Lenguaje, Gramática y Filologías


Victor Jara rebentant els silencis; Jordi Sierra i Fabra


FITXA DE LECTURA

Nom Curs

Títol Victor Jara, rebentant els silencis

Autor/aJordi Sierra i Fabra (Barcelona,1947)

1. Resum de l'argument ( resum dels fets més importants):

Víctor Jara viu a un poblet molt petit de Xile, aprop de la capital, amb la seva mare, el seu pare i els seus tres germans.

La seva germana es víctima d'una cremada i els seus germans, la seva mare i ell s'han de trasllardar a Santiago, la capital, per anar a l'hospital i que María (la seva germana) es curi. Quan María està curada, la seva mare mor a conseqüència d'un infart. Víctor queda sol perquè els seus germans van pel seu compte i és “adoptat” durant un cert temps a ca la família Morgado.

Va passar un cert temps i Víctor volia estudiar art dramàtic. Va ingressar en una escola, però a ell li agradava més ser director de teatre i així que decideix ser-ho. A l'escola va tenir una directora que nomia Joan, era anglesa, tenia una filla i estava separada.

Passa un parell d'anys i es troben, es junten i tenen una filla en comú. Varen decidir anar a viure junts.

Per motius de feina Víctor va haver d'abandonar el país i anar a dirigir obres de teatre per Europa.

El que de veritat volia Víctor era cantar folklore xilè i Violeta Parra el va impulsar. Va deixar fer el món del teatre i va anar per Europa a cantar-lo. És va fer famós.

Aprofitant que era famós sempre que sortia per la televisió remarcava les seves idees d'esquerres i revolucionàries. Això, als qui governaven en aquells moments, no els agradava gens. Víctor va aconseguir que a Xile gonvernàs un partit d'esquerres.

Víctor anava cap a una inaguració d'una exposició i els militars que enrevoltaven tot aquell recinte el capturaren i el duguren fins a l'estat de Xile i allà fou torturat i morí abans de complir els 41 anys.

2. Lloc/s on succeeixen aquests fets:

Lonquén, localitat aprop de la capital. Passa la seva adolescència a Población Nogales.

3. Temps duran el qual succeeixen els fets:

Succeeixen entre l'any 1953 fins que mor l'onze de setembre de 1973.

4. Personatges:

Omar Pulgar, un jove que tocava la guitarra al carrer. Pare Rodríguez, un capellà que li proposa quedar-se al convent. Nelson Villagra, el seu millor amic de l'escola de teatre. Violeta Parra, duia vestimenta de camperola, recorria el país per cantar folkolre xilè. Va ser la mare musical de Víctor Jara, i també els fills de Violeta Parra.

Salvador Allende, president de Xile, quan governaven les esquerres. Augusto Pinochet, dictador de Xile després de Salvador Allende.

Protagonista: Victor Jara. Un jove, amb vocació de cantant que la va heretar de la seva mare, Amanda. El seu somni era ser músic i anar a cantar per tot Europa el seu folklore xilè. Ho aconsegueix, però el maten els militars colpistes.

Principals: Amanda, la seva mare, era un dona que tocava la guitarra i li agradava molt la música. Era baixeta, grassoneta, amable amb una somriure perpetu. Manuel, el seu pare, un home que sempre arribava “gat” a casa seva; li agradava molt anar de tabernes. Coca i Lalo eren els seus dos germans. María era la germana gran, era la que ajudava més a casa. Joan: La seva dona. Era professora de teatre, i tenia dos fills.

5. Opinió:

T'ha agradat? Sí, m'ha agradat molt Per què? Trob que és un llibre molt interessant, i m'agrada molt la vida que recorre el personatge principal, Victor Jara.

Quina part t'ha resultat més entretinguda? Els dos capítols abans de la seva mort, són els que tenen més intriga. Per què? Perquè no saps el que passarà fins al final.

La recomanaries a un amic o amiga? Per què? Sí, l'he recomanat a una amiga meva, que uns dels seus ídols és n'Ernesto Che Guevara, i he pensat que li agradaria.
Descargar
Enviado por:Mery Lu Jeje
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar