Sociología y Trabajo Social


Veritat oculta: cròniques


Veritat oculta: cròniques

CRÒNIQUES DE LA VERITAT OCULTA

La clara conciencia

Un bon amic li parla a un home de les greus conseqüencies que tenen els actes que hom fa en el present i que tindran un paper important en el futur. L'home, al cap d'uns dies, es ferit en un bombardeig i l'amic el va a visitar, llavors, retornen a la conversa ja esmentada. L'home, va preveure una desgracia inminent i va fer el posible per a canviar d'habits per a poder-la evitar. Cansat i apoderat d'aquella visió espantosa, retorna a la seva vida quotidiana. Així doncs, un dia, a l'oficina, sent el soroll de sirenes, i seguidament es desperta a l'hospital. L'home va morir a mans de l'amic a falta d'il·lusions.

Destaca, en aquest conte, l'optimisme que hi ha en els personatges, i la seva idea surrealista de captar el món. La mort ens arribarà a tots i és inútil evitar-la.

Coses de la providencia

Un bon dia, un home desideix anar a donar un passegi ben elegant. Al tornar, s'adona que s'ha deixat les claus i que, en lloc d'haver-hi una criada a casa seva hi ha un altre home que no coneix de res. Aquest últim home el convida a entrar ja que pensa que és un pretendent de la seva filla i veu que els mobles són exactament els mateixos que els que tenia ell però el propietari l'insisteix ensenyant-li els papers de la propietat que ara li pertanyien. L'home és captivat per l'extrema bellesa de la filla on, l'home de la casa insisteix en que s'hi casi perquè són coses de la providencia.

És una clara mostra de la lluita que fa un home per retornà a la seva antiga vida, però que no li queda més remei que aceptar el destí que se li ha oferit.

L'home i l'ofici

Un home està capficat en la seva feina sense fer res més, es va trobar malament i el remei del metge va consistir en que s'enamorés d'alguna dona per a que la seva vida fos més hermosa. Sortint de la consulta, i capficat com estava, va topar amb una noia i allà mateix li va demanar el matrimoni. Es va citar amb els pares de la dona i van aceptar el matrimoni. Es van casar, però l'home seguia capficat en els seus invents. La dona acaba plorant a mans del seu pare per la desgracia del seu matrimoni.

És una reflexió per a que valorem més als demés que no pas al que fem nosaltres, l'amor.

L'any de la meva gracia

Un home està convençut de la presencia divina en el seu interior. Un dia, va comprer una nina per a la seva filla, aquesta, al tocarla, es va pintar tota. Van decidir crear un negoci per a poder sortir de la pobresa a la que estaven sotmesos aleshores. Al final, són vençuts per la competència extranjera.

Aquest conte t'ensenya a no confiar en només una petita cosa que penses que et pot portar a la glòria i deixant de banda les demés coses.

El problema de l'India

Un breu conte que ens parla d'un absurd home que va a la india i allí no pren massa atenció als costums de la regió, sobretot pel que fa a aspectes sagrats que hi ha.

Ens fa entendre de la importancia que hi ha en, quan fem alguna cosa, saber el que fem i estalbier-nos problemes.

Els catalans per el món

Un home català pel que fa a la llengua i a la regió, volta pel món quan, en una festa, es troba que hi he en ella un extrem avorriment, pel que el cátala es queixa en la seva llengua sense esperar cap resposta a canvi, senzillament per la desconeixença que té aquella gent de la llengua. Llavors, inesperadament, un lloro respon en la mateixa llengua.

Aquest ”absurd” conte, ens enseña el no parlar malament, o criticar, pensant que no ens sentirà ningú, perquè sempre hi ha algú a l'altra banda. També podriem interpretar una anyorança de l'autor cap a la seva terra.

L'arbre domèstic Veritat oculta: cròniques

Un dia, un home es troba que li ha crescut un arbre a la seva casa. Va a la policia on li diuen que, a part de que si això fos cert, tot el que haguessin dit els nostres avis hauria de ser revisat, que mantingués el silenci. L'home ho fa i rep una carta del rei on li agraeix aquest silenci i l'home es sent ben pagat.

Aquest conte demostra el com i quan està enganyada la gent per part de l'Estat.

El geni magiar

Un home s'endú una gran sorpresa quan es troba un carrer ple de maniquís. L'home, tot sorprès, li pregunta a un vilatà de què es tracta. Aquest li respon que es degut a que aquell carrer va èsser construit per equivocació i que havia de ser decorat. Ell li pregunta com és que ningú no roba els maniquís, aquest li diu que hi ha un funcionari vigilant. L'home es tru de la butxaca el nas del funcionari i el llença per la finestra.

La idea que en avoca aquest conte és el no jutjar les coses a primera vista i que s'han de conèixer les coses a fons per a poder èsser jutjades i poder actuar amb correcció. En el conte es prenen coses modernes i, a primera vista boniques, per a ocultar una cosa poc agradable.

Quieta nit

A una casa católica, s'hi presenta el Pare Noel. Aquesta, li diu que s'ha equivocat, que allí hi passaven els Reis Mags. Aquest els hi diu que no s'ha equivocat. Els nens volen prescindir dels sentiments per a poder quedar-se els regals. La mare no el va aceptar tot i els dubtes que se li van passar pel cap.

La moralitat és el creure en una cosa i no fer-se enrere per a comoditat. Mantenir-se ferm en les obligacions que hom recolze.

Coses aparentment intrascendents

Un home es vol fer un retrat i l'artista fa servir magnesi per a la camara. Aquest, va començar a cremar les cortines i, posteriorment, tota la casa. Van escapar, però tres-centes persones van morir cremades.

No donar poca importancia a les coses petites i pendre precaucions en tot.

Les mans de Taumaturg

Un home va veure unes mans i, mogut per la curiositat, va anar a veure a qui pertanyien. Va ser una dona russa la que li va explica la procenència d'aquelles mans. Aquella russa tenia un oncle, que va viure a l'època de la revolució russa. En tots els disturbis que hi va haver, no va aconseguir sortir-ne viu i les mans van ser les úniques parts del cos que li van quedar quan va intentar creuar la frontera. L'home, després de veure que aquelles mans poseïen una certa crueltat al matar un insecte, va sentir temor, i, al final, per a fugir de la por va decidir acabar amb les mans, i, després de robar-les a la russa, va acabar amb elles ni més ni menys que amb una màquina per a escorxar carn, després se les va donar a un gos.

Ens ensenya el haver d'enfrontar-nos als nostres problemes.

Una curiositat americana

Un americà va visitar a casa d'un home. Van estar xerrant una estona quan, el colombià li va ensenyar una pistola, l'home la va mirar i se li va disparar, i va matar al extranger. El va guardar a un armari sense saber que fer-ne i se'n va anar de vacances com ja havia previst. Després se'l va trobar en mitja descomposició i el va aprofitar i el va disecar i el va col·locar a casa seva com a curiositat.

És difícil dir-ne la idea, però en aquest cas, l'autor ens pot mostrar la falta de sensibilitat que te la gent davant dels sud-americans.

Història natural

Un home es lloga un pis modern per a passar les vacances, quan, es troba que és invait per tigres. Va anar a queixar-se i li van dir que era normal i que no molestés en època de donar llum i que se'n fes càrreg.

Ens ensenya a tractar els problemes de la millor manera posible i a no patir en excés per ells.

La fi

A un home li diuen el seu destí de que morirà agafat a una bicicleta. L'home no surt pas trist i s'imagina continuament quan i com sera aquesta mort i la gloriosa ascensió al cel.

Ens ensenya a no patir de la mort ja que serà inevitable.

Fet d'armes

Un paraigudista, vestit d'una manera extanya pregunta a un soldat cap on era l'ajuntament. Aquest li diu que no fos ase i que no hi anés vestit d'aquella maner a l'agafarien. Van jugar-se els vestits per a no haver de lluitar i va guanyar el soldat.

Ens fa veure la guerra com un joc de tontos i que és perdre el temps.

La ciencia i la mesura

Un millonari pota dos experts d'Alemanya que fan una inspecció de tots ells. El pare, els hi deia que estarien sota vigilancia. Un dia, el pare va veure que havia desaparegut l'arsènic i es pensava que podrien haver estat els fills per a matar als obrers. No arribant amb acords amb els fills, varen morir els borers de la casa emmetzinats. Va venir la festa on assistia l'alcalde i els nens es van posar a jugar com estava previst i a tothom li va agradar. Els nens, però, no els hi agradava, i a la minima deixaven al tècnic sense sentits i s'anaven a jugar amb els gitanos. El pare va acabar per posar al tècnic a l'escut d'armes del castell.

No hi ha res a fer amb la voluntat dels nens, ni per molts tècnics que hom tingui ni diners. No es pot manipular a una persona ja que no som objectes per a agradar als demés.

La revolta del terrat

Ens situem en un edifici amb diversos pisos distribuït de tal manera que, la classe pobre es situi adalt i la alta abaix. Una greu disputa la causa el gos del protagonista que es menja un tapís molt valorat. Les diferencies entre les persones de l'edifici van provocar grans revoltes, van tallar l'aigua i tot. Van guanyar a batalla el protagonista i els del seu grup.

Es veu una clara diferència entre les classes socials i el fet que els diners o el poder no han de ser pas raó per a que hom es senti superior als demés.

El teatre Calamar

Uns amics es troven i un li diu a un altre que vingui al seu teatre a veure una representació. Aquest hi va i es va asseure per a veure la obra, quan una dona s'enamora i es queden mirant-se els dos. Van veure la obra i després es van topar. L'amic el va despertar i va veure que tot era un somni.

És un home desesperat que ja no sap on trobar l'amor i se li apareix en somnis. Viure la realitat i lluitar per ella.

La clau de ferro

En aquest misterios conte, un home presumeix d'una vitrina que mai ningú ha vist què hi ha al seu interior. Sempre portava la clau a sobre i la gent en deia suposicions del que hi podia haver a l'interior. Tan gran és la curiositat que una dona es casa amb ell només per a poder saber què hi ha a la vitrina. Un dia aquesta l'obre i no s'hi troba res i es separa del seu marit, tal i com li explica a la carta. Aquest, al estar sol, agafa molta por a la vitrina i un dia, amb coratge la obre i es troba que no hi ha res. El conte acaba amb un raig de sang que surt de dintre la vitrina.

Aquí s'hi veu la curiositat que té la gent davant el desconegut. I també el com ens pot afectar l'opinió dels demés en la nostra propia mentalitat.

Cada u al seu ofici

Un home viatja en vaixell i parla amb el català que li diu que un home mereix dedicar la via als rellotges i li explica certes anotacions de la seva teoria i també el fet que no entenia pas la seva vocació com a capità.

Un home té una vocació i per molt que trevalli en una altra cosa, no la oblidarà pas.

L'esperit guia

Un esperit se li apareéis a un home dient-li que avisi a una persona per a que no a no agadi el tren perquè descarrilarà. Aquest avisa al ferroviari i quest altre li diu que descarrila cada dia i que als clients els tenen assegurats.

En aquest conte s'ensenya que hem de separar el que és la vida i què és la mort, però guardant una relació, ja que tothom morirà.

O ell o jo

Inauguren un parc d'atraccions al costat de la casa d'un home. Aquest hi va i es trovar un home exactament igual que ell. Es van mirar i es van començar a barallar. Un policia els va separar i l'home va deixar a l'altre home desfigurat. Així es va quedar content

A la persona humana li agrada la singularitat que té, no tan sols a la personalitat sinó que també al físic.

L'“Hedera Helix”

Un home va decidir comprar-li a una amiga una planta grimpadora. En va agafar la que més depressa creixés perquè era un home impacient. Li van donar una variant poc coneguda de l'”Heredera Helix”. Quan la portava a casa de l'amiga, li va començar a crèixer i abans d'arribar-hi ja estava atrapat.

La impaciència ens fa mal a tots i millor fer les coses bé que no pas ràpid.

La maleta marinera

Un home es troba al mar una maleta. En ella, està escrit el propietari, així que va a tornar-la. Quan la torna, resulta que pertany a una pitonisa que li diu que s'havia de casar amb ella per haver trobat la maleta. Ell diu que és impossible i que ja tenia novia. La pitonisa li mostra la infidelitat de la seva novia i ell es separa de la novia.

Aquí ens parla de la infidelitat que és un tema que actualment és polèmic. Saber escollir la persona i no fiar-se de les aparences.

Feblesa de carácter

Un ciutadà partidari de l'ús de la raó, parla amb un lladre que l'està robant, aquest li diu que abans era com ell i que, per a que no li pasés el mateix, li va explicar com la seva familia i els seus amics el van deixar. El ciutadà, s'uneix al lladre per a no haver de passar el mateix.

L'experiència d'una persona ens ha de servir a tots per a fer una millor vida en el futur.

Raspall

El gos d'un nen es va menjar el barret del pare. Aquest el va fer fora de casa. El nen, al no tenir altre mascota, va agafar un raspall i el va tractar com a tal. Tanta era la seva il·lusió amb el raspall que aquest va agafar vida. En una situació de perill en la que un lladre intenta robar a casa seva, el raspall, com a bona mascota, ataca al lladre. Els pares van valorar la acció i van arrepentir-se de la expulsió del gos. Li van construir una caseta.

Voler és poder.

Un crim

En un judici es decideix soobre un assessinat. Al final es fa justicia on el protagonista senvà content de saber que qui actua bé sempre té premi.

Veritat oculta: cròniques
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar