Tecnología


Ventilador


Requeriments:

Un ventilador perquè funcioni te de tenir una fon d'energia. Un ventilador del que tenim a casa va amb energia elèctrica. És a dir a la corrent elèctrica. Un ventilador serveix per ventilar com diu el seu nom. Hi ha ventilador que van amb uns cables que si els calentes fa energia calorífica. La calor que desprenen el cables ens arriba amb el vent que produeix el ventilador. Un ventilador està fet de plàstic i metall. El problema que resol es que no passem calor o fred.

Recerca:

El descobridor del ventilador no es sap molt segur. Hi ha dubte entre dues persones.

  • Johann Justus Artels, va inventar el ventilador l'any 1771, el va fabricar a Zellerfald. El feien servir per ventilar les mines.

  • Stephen Halles, va fabricar el ventilador l'any 1741, el feia servir per l'ús de l'hospital.

Tipus de ventiladors:

Hi ha dos grans grups: els helicoides i els centrífugues.

En els primers el fluid aspira paral·lelament a l'eix de rotació y surt en la mateixa direcció, però pot estar muntat en un conducte corb capaç de desviar la corrent d'aire. El motor va sempre acoplat a l'eix del rotor, sobre el qual, va disposada una sèrie de paletes, normalment construïdes en xapa d'alumini. Les màximes pressions que poden arribar a l'ordre d'un centímetre de columna d'aigua amb cabals importants.

Els ventiladors centrífugues el fluid s'aspira sempre paral·lelament a l'eix de rotació, però surt d'un conducte el qual el seu eix és normal a l'anterior. El rotor està format per unes paletes rectes, còncaves o convexes. Els ventiladors centrífugues es divideixen en ventiladors d'alta, mitja i baixa pressió. En els primers el fluid arriba a una pressió equivalent a la d'una columna d'aigua de 250mm i els últims 100mm. Pel que respecte als cabals, poden ser molt variables.

Els ventiladors poden estar accionats per un motor (moto-ventilador) o per una turbina de motor (turbo-ventilador).

Generació de idees:

jo el que faria seria augmentar la seva potencia. Primer posaria un metacrilat mes gran i desprès un motor mes potent i les aspes mes grans així donaria mes vent.

El ventilador es un aparell que fa vent apartí de l'energia elèctrica, ja vagi per corrent o per piles.

Memòria descriptiva:

el ventilador que em fet si que te utilitat, la seva utilitat es que ens ajuda a no passar calor. El seu principal funcionament es donar aire. El ventilador que jo he fet funciona amb piles pots posar un pila de 1,5 volts o una de 4,5 vots. La pila de 4,5 dona més rapidesa al ventilador així dona més vent. Funciona a partir d'un circuit elèctric. També te dues velocitats. El ventilador està fet amb una placa de metacrilat, una fusta contraplecada, i 50 metres de cable.

El problema que resol es que no passaré calor a l'estiu. Només hi ha una precaució que es no posar el dit mentre la elice està girant!!!

Llista de material emparats:

1 placa de metacrilat de 4 x 80 x 130 mm.

1 base de fusta de contraplecat de 10 x 70 x 80 mm

1 motor elèctric de 1.5 - 4.5 V.

3 aspes de hèlice de plàstic

1 eix de suport de les aspes

3 cargols de cap cilindricM2 x 6 mm.

1 compartiment per la pila R-20.

1 interruptor basculant miniatura.

1 interruptor corredor miniatura.

1 diude de silici 1N 4001

4 cargols per fusta de 2,9 x 9,5 mm.

2 cargols de cap cilíndric de 3 x 6 mm.

1 cable elèctric de 50 cm de longitud.

Materials especials:

Cola universal: super glu

Estany

Pasta de soldar

Pressupost i valoració dels materials:

1 Pila duracel plus 4,5 volts alcalina 3LR12

1 Pila duracel plus 1,5 volts alcalina LR20

Eines necessàries per muntar-lo:

Serra de martequeria. Serveix per serrar el metacrilat.

Trepan i broques. Serveix per fer el forats al metacrilat.

Llimes. Serveix per llimar el metacrilat.

Paper de vidre. Serveix per acabar de polir el metacrilat.

Soldador i estany. Serveix per soldar els cables

Destornillador. Serveix per tornillà cargols.

Procediment de muntatge:

Jo primer vaig marcar el metacrilat i desprès el vaig llimar. Vaig tardar un dia. Desprès vaig fer els forats amb el trepan. A continuació vaig fer el circuit, tallant els cables amb les tisores especials. Quan vaig tenir tot els cables pelats vaig muntar el circuit. Quan ma tocat el torn de soldar ho vaig soldar així: primer vaig posar pasta per soldar al cable. Desprès vaig afegir calor al cable i desprès vaig afegir l'estany. Quan ja havia prou estany el vaig treure i desprès el soldador. Així amb tot els cables que eren set.

Un cop feta la soldadura tens de construir el ventilador. Primer vaig enganxar el portapiles a la fusta. Desprès posar el interruptor basculant i el corredor al metacrilat. A continuació enganxa el motor i desprès cargoles les aspes al eix de suport per les aspes i ja l'hauràs acabat. Això si sinó poses la pila no funcionarà.

Test:

Aquest objecte, el ventilador, compleix el requisits del requeriment inicial encara que és poc potent i una mica petit i no fa molt de vent. L'hem sotmès a varies proves:

  • Per veure si s'encenia.

  • Les elices giraven capa la esquerra.

  • Per veure si anaven les dues velocitats.

  • I per veure si s'apagava.

Jo crec que per millorar-lo, l'interruptor de dues velocitats podria haver estat rodó i així només caldria fer el forat amb el trepant. I encara de que el disseny estètic és bonic, crec que la forma de metacrilat podria haver estat més senzill.

Per retocar-lo li he posat una pila de 4.5 volts així va mes ràpid

Avaluació del procés:

No he tingut cap problema tot m'ha sortit com lo previs. El motor anava, les soldadures estaven ven fetes, girava be tenia dos velocitats, s'encenia i s'apagava

Anàlisi del ventilador:

-Nom: Ventilador.

-Autor: Johann Justus Artels.

-Productor: És fabricat per mi, però les peces ens les ha subministrat “TRADI-TECNO”.

-Forma i la mida: És un objecte de mida mitjana que té les mides assenyalades en els plànols.

-Color: El metacrilat és transparent, el contraplecat és marró clar, les aspes són vermelles, el cable és vermell, el suport de les aspes és negre, el motor és gris, el portapiles és blanc, l'interruptor basculant és blau, els caragols són platejats i l'interruptor de corredera és daurat.

-Textura: El metacrilat és llis i els costats rugossos, el portapiles també i el contraplecat és llis i porós.

-Funció i utilitat: Aquest objecte és útil a l'estiu. Serveix per ventilar-se i així no tenir tanta calor.

-Moda: No està de moda, simplement és un objecte molt útil que el podem trobar a moltes cases.

-Història i procedència: El seu origen no se sap segur. Es diu que ve de Zellerfald

-Funcionament i facilitat d'ús: El seu funcionament és senzill: tres aspes aguantades per un suport i aquest connectat amb el motor, que té connectats el portapiles, l'interruptor basculant i l'interruptor de corredera. És fàcil de manejar.

-Risc i precaucions: Si poses el dit a les aspes quan el ventilador està funcionant, corres el risc de tallar-te. S'ha de tenir precaució de no posar el dit.

-Tècniques utilitzades en la fabricació: Cap en especial.

-Parts constitutives: Consta d'una planxa de metacrilat, una planxa de fusta contraplecat, un interruptor basculant, un interruptor de corredera, un portapiles, quatre caragols, un cable de 50 cm de longitud.

-Característiques tècniques:

-Massa: 250 g.

-Materials: ferro, plàstic, fusta, metacrilat, silici, etc.

-Energia: Funciona amb l'energia elèctrica.

-Ergonomia: No presenta cap tipus d'adaptació a la mà.

-Cost: El d'un ventilador de veritat està entre 60 i 100 € (més o menys).

-Toxicitat i influència en el medi ambient: La pila és tòxica si te un mal us, però el ventilador no és tòxic.

-Reciclatge de materials: La planxa de fusta (contraplecat) i el ferro són reciclables i el metacrilat que que es plàstic.




Descargar
Enviado por:Franc
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar