Literatura


Valentina; Carles Soldevilla


Índex

1. Títol

 • Títol

 • · Quin sentit té? Hi ha algun fragment de la novel·la on quedi justificat explícitament? Citeu-lo textualment

  És el nom de la protagonista i el seu origen de la paraula és l'adjectiu valent que es relacionen amb el caràcter de Valentina.

  En el capítol “El sol i l'ombra” hi ha una nota referida al significat del nom de la protagonista.

  Valentina: Nom de la protagonista. L'origen de la paraula és l'adjectiu valent. Nom connotatiu. La seva significació es relaciona amb el caràcter de la protagonista, com veurem en el transcurs de la novel·la

 • Argument

 • · Breu resum general

  Valentina és una noia de disset anys que viu en una torre, dins d'un barri burgès. Viu preocupada per les relacions amoroses de la mare i la seva germana, recordant amb afecte a Joan Fontanals, qui ella considera el seu pare. Des de fa divuit anys la seva mare, Clotilde, té un relació amorosa amb el Dr. Baixeres. La mare li revela el seu secret i alhora li diu que és filla del Dr. Baixeres. Després de dos anys de la mort de Joan, es casen per unir el seu amor. Valentina sap que el seu matrimoni no funcionarà però deixa passar el temps. Al cap d'un mes els tres se'n van de viatge on es fa evident la tensió de les relacions de la parella. Les relacions s'agreugen en embarcar-se tots al “Caeser”. On allà Eusebi flirteja amb Carmen Ibarguren, una noia que viatja amb una poetessa, Adelina Sturzo, que esdevé la confident de Valentina. Clotilde, alhora, perd amb el matrimoni la fantasia que sentia per Eusebi, el mateix sent ell que la seva dona es una molèstia a la seva vida. Valentina cada cop es torna més silenciosa i aparenta una falsa felicitat i té el coratge, que la seva mare no té, de matar a Eusebi.

 • Tema/es

 • · Quina és la idea dominant o tesi que es vol defensar l'autor? Idees secundàries que ens són plantejades.

  És una descripció psicològica del triangle familiar entre Valentina, la seva mare i el Dr. Baixeres (pare biològic de Valentina). Valentina no accepta Eusebi com a pare.

  Les idees secundàries són que el matrimoni entre Clotilde, que és una dona de l'època, li agrada aparentar i actua com pensarà la gent d'ella i aquesta dona creu que en Eusebi trobarà més afecte que en el seu difunt marit. Mentre que Eusebi en aquest matrimoni vol ocupar el lloc de l'il·lustre polític Joan Fontanals.

 • Acció

 • · Duració de l'acció i temps viscut. Ritme i progressió de l'acció

  L'acció transcorre durant els anys 30 en una època de canvis i d'enfrontacions bèl·liques. Quan fa dos anys que es mor el pare de Valentina, Joan Fontanals; Eusebi i Clotilde volen dir-li la veritat a Valentina sobre el seu verdader pare. Al cap d'un mes del casament se'n van els tres de viatge a on evoluciona el rancor de Valentina cap al seu pare biològic.

 • Ambient, època, espai

 • · On transcorre l'acció? Quints ambients socials hi queden reflectits?

  L'acció transcorre en un barri burgès de Barcelona.

  Hi queda reflectit la burgesia catalana dels anys 30.

 • Personatges

 • · Quins són els tres personatges que formen el triangle de la novel·la? Com són? Descriu-los. Com evolucionen? Es produeixen canvis importants?

  Els tres personatges són Valentina, Clotilde i el Dr. Baixeres.

  Valentina és una noia apassionada i impulsiva de 17 anys que viu capficada en la mort del seu pare i no veu be que la seva mare i germana s'hagin recuperat tan ràpidament. Durant el transcurs de la novel·la, les revelacions de la seva mare i el seu casament, no sap acceptar la realitat i fingeix alegria perquè ella sap que el matrimoni serà un fracàs. Quan la mare li diu que si pogués mataria a Eusebi, Valentina fent honor al seu nom, es pren a peu de lletra les paraules de la seva mare; enduta per l'impuls i l'excitació mata a Eusebi.

  Clotilde es un dona de l'època, sempre havia viscut sota l'ombra del seu marit i tot i que era conformista mai havia fet res per canviar la situació tenint un amant durant 18 anys. Es veia amb Eusebi ocasionalment i creia que ell l'estimava de debò i fent molts esforços va treure a la llum la seva història d'amor, realitzant el casament creient que els uniria. Clotilde va idealitzar a Eusebi. Durant el viatge intenta que actuï com ella vol, que en poc temps sigui un bon pare, un bon marit,... Finalment descobreix que Eusebi no era com ella creia.

  Eusebi és egoista, irresponsable sempre havia fet el ell volia. El seu desig era d'afermar-se enfront del difunt Joan Fontanals. A diferència de Clotilde, veu el casament com un objectiu a aconseguir. Durant el viatge veu a Clotilde com l'intenta manipular i es dóna compte de que ha perdut la seva llibertat a la que havia estat acostumat tota la vida. I flirteja amb Carmen una noia que també està a bord del “Caesar”.

 • Estructura

 • · Situa dins la novel·la: plantejament, nus i desenllaç. Amb quins capítols es corresponen?

  Plantejament: es presenten els tres personatges. En el primer i segon capítol es presenta a Valentina, en el tercer Clotilde i en el quart al Dr. Baixeres.

  Nus: comença al cinquè capítol quan Clotilde li revela el secret a Valentina i segueix com reacciona, la cerimònia i l'inici del viatge.

  Desenllaç: comença al capítol “Cassiopea”, on Valentina parla per primera vegada dels seus pensaments sinistres amb Adelina, una poetessa que també està a bord del “Caesar”

 • Punt de vista

 • · El relat és en primera persona o en tercera? Què implica això? Llegeix amb calma els capítols “L'insomni de Clotilde” i “Valentina s'ha abocat a la finestra”. Quines característiques tenen que fan que els puguem qualificar de monòlegs interiors?

  El relat es en tercera persona i el narrador es omniscient, això significa que el narrador coneix els pensaments de tots els personatges.

  En els capítols que són monòlegs ho hi ha cap intervenció d'un narrador, és un diàleg interioritzat en que un mateix és l'emissor i el receptor. Es narra l'acció del pensament del personatge.

 • Llenguatge i estil

 • · Particularitats lingüístiques. De quina manera el llenguatge reflecteix l'època i els ambients? Quins tret constants hi podem observar que ens permetin dir alguna cosa de l'estil de l'autor?

  Narra en un llenguatge expressiu i recorre sovint a la utilització de recursos retòrics freqüents en el llenguatge col·loquial. També empra elements del propi llenguatge culte ja que la novel·la transcorre en una família burgesa.

  10. Gènere

  · Com classificaries la novel·la? Quins són els elements principals en què et bases?

  La classificaria en una novel·la psicològica ja que ens descriu a fons els pensaments i les reaccions dels diversos personatges.

  11. Justifica

  · Justifica aquesta crítica de Carme Arnau i relaciona-la amb l'estètica noucentista: “ A Valentina, Soldevila, torna a assolir densitat i poecitat, però també un profund i corrosiu moralisme. D'una banda l'autor se centra únicament en tres personatges concrets que són els components d'un nucli familiar estricte i que formen un triangle aparentment innocu que, però, subterràniament i civilitzada, esdevé infernal”

  Amb l'estètica noucentista els sentiments no s'exterioritzaven. Volien aparentar tranquil·litat i bons modals cap a la societat, però en el fons tenien els seus problemes.
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar