Literatura


Un submarí a les estovalles; Joan Barril


1. FITXA BIBLIOGRÀGICA

Autor: Barril, Joan

Editorial: La campana

Col·lecció: Humor 2 Sàtira

Ciutat d'edició: Capellades (Barcelona)

Any edició: 1a edició: Novembre 1988

32a edició: Juliol 2001

2. TEMA DEL LLIBRE

Nosaltres considerem que els temes que ha tractat són molt internats, considerem que son aquests:

La tolerància en la política.

L'interès per l'afany de ser més que ningú.

I com es diria en Castella ”dime con quien andas i te diré quien eres” que és el que li passa al Rachid i el que pensa la gent.

'Un submarí a les estovalles; Joan Barril'

3. ARGUMENT

Rachid un noi fill de pares emigrants viu a França amb una esperança i un somni que és disposa a complir, el seu somni és ser un atleta dels millors del seu país, quan passa per Espanya al canviar de tren li roben les seves pertinències (diners, passaport...), així doncs es veu obligat a quedar-se a Barcelona, un pobre noi deixat en una ciutat desconeguda i amb les pertinences d'un antic vestit del seu pare, de manera que passen les hores i necessita menjar, però no té diners així que anant passejant per una plaça, veu un grup de turistes entrant en palau, però amb les poques forces que té és desmaia, un guàrdia pensant que es del grup el fa tornar en si amb aigua del Carme, de manera que Rachid molt agraït es disposa a marxar, però el guàrdia l'acompanya cap al grup.

Desprès d'una sèrie de mal entesos ell creu que el president d'aquell país a organitzat una reunió de benvinguda per la gent que per causes personals o involuntàries s'han tingut que quedar en aquell país, allà sacia la gana amb un pica pica Al dia següent es troba que a totes les portades dels diaris se'l veu a ell i al president agafats del braç.

Ja es un home de bon veure, però amb la panxa buida, així que voltant per la ciutat va trobar a un home jugant amb aquells típics jocs de trobar la bola, Rachid el va fer guanyar, l'home l'obsequia amb 1000 pts.

Aparti d'aquí una nit uns altres de la seva pròpia raça l'atraquen amb tanta bona sort que son del mateix país ( Marroc), així el conviden a venir a casa seva. Allí fan les presentacions amb la casera i els altres, aleshores arriba el dia següent.

Es troba amb l'alcalde desprès de fer amistat el convida a l'opera, així doncs els dos amics que el van atracar, li aconsegueixen un esmòquing, allí coneix a la reina i com ja li a passat li presta un simpàtic i breu servei ( gràcies a la senyora Rosa que li va dir que a l'opera no s'havia de tossir i li va donar una capsa de pastilles Juanola per si un cas). Així doncs a la sortida es troba amb tota la seva “família” i ho van celebrar. Així només li calia trobar-se amb el seu amor (la Clara), desprès d'estar al museu amb el president i l'alcalde (discutint sobre els quadres), es trobar amb el seu amor on li digué rient : Per què no em vas dir qui ets? (i els dos van riure pensant amb la farsa del noi).

4. ASPECTES INTERESANTS A RESALTAR

4.1 Quina relació hi ha entre el tema del llibre i el seu títol?

Que hi fa un submarí a les tovalles?

Un peix fora de l'aigua?

Estan en un lloc on no els hi correspon. En aquest cas qui està en el lloc que no li correspon es Rachid al llarg de la novel·la perquè tot ha sigut per casualitat.

4.2 Com és en Rachid? Descriu-lo tant físicament com psicològicament . Intenta recordar el que es diu d'ell a la novel·la. Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.

Rachid : Un noi que aprèn ràpid, admira les coses innovadores, i s'estableix uniformement en qualsevol conversació o acte. Te unes bones cames i unes ganes irresistibles de guanyar ( esperit competitiu) ( p.11 2-3 línia). Poca escolaritat (p.10 línies 30-31).

4.3 Per què se'n vol anar de París? A quina ciutat arriba després d'haver-se'n anat de París? Què li passa només baixar del tren? Doneu una resposta argumentada amb respostes del llibre.

París ja no era una festa després dels atemptats( p.9 línia 17-18) , i arran d'això els primers sospitosos eren els de pell morena. Rachid vivia aquells dies amb humiliació ja que va conèixer una vegada més la mà d'un policia tocant-li l'entrecuix per si duia algun tipus d'artilleria(p.9 línia 31 i p.10 línies 1-3).

Arriba a Barcelona.

Li roben la cartera. Rachid Taleb es va sorprendre amb tota l'angoixa que se sent quant t'han robat la cartera amb tota la documentació, diners etc.( p.14 línies 15-17). Galdós paper d'estranger robat tant bon punt havia baixat a l'andana (p. 14 línies 22-23).

4.4. Qui és la Clara Hidalgo? Descriu-la. Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.

La noia es bruna, petita, amb els llavis pintats com una ferida en mig d'una pell blanquíssima( p.35 línies 17-18) .Un quadre entre molls li burxava les nines dels ulls amb una mirada de filaberquí i li intentava xuclar els secrets( p.36 línies 1-2). Edat indefinida (p.36 línia 9).

En poques paraules era la que sense adonar-se'n havia robat el cor han Rachid.

4.5. Arriba a ser en Rachid, un personatge famós? Per què?

Si perquè, per un cop de sort, casualitat, la qüestió es que va passar, ell un immigrant sense papers, el segon dia de estar allà, i passar gana, és comença a relacionar amb el president del govern a través d'un comitè de columbofília, amb l'alcalde de la ciutat ( Barcelona) a través del president... I ara ne l'actualitat es vice-president del comitè organitzador de la Documenta de Kassel, membre del consorci del Mussé d'Orsay de París i consultor per l'Europa dl Sud de Museum of Modern Art de Nova York, junt amb la seva esposa Clara Hidalgo.

4.6 Explica com creus que és l'estil i el llenguatge utilitzat per l'autor al llarg de l'obra. Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.

L'escriptor d'aquest llibre es també a part d'escriptor periodista. El llenguatge que aquest autor a empleat per aquesta obra es un llenguatge fàcil i entenedor ja que no es un llibre pesat de llegir. Utilitza un llenguatge col·loquial, encara que també “empleei” un vocabulari francès, poc però n'hi ha.

4.7. A quin gènere novel·lístic creus que pertany aquesta obra? Per què?

Com explica en el mateix llibre es un divertit joc d'atzar i malentesos , amb aventures i sobretot humor.

Aquesta obra relata la historia d'un emigrant marroquí que sense fer res n'hi proposar's-ho aconsegueix arribar fins a les autoritats polítiques d'aquella ciutat, Barcelona. Aquest tipus d'argument no el tenen gaires novel·les, però l'aventura i l'humor si.

4.8. Consideres que el tema que tracta és d'actualitat? Per què? Doneu una resposta argumentada amb exemples del llibre.

Si perquè l'immigració i la pobresa són temes que a tot arreu n'hi ha.

Imatge internacional del pobre. La resta era gairebé impecable: un vestit gris amb faldons sota els genolls i arrugues a l'esquena com s'hi hagués servit de pijama, i les sabates, d'un bon model estaven gastades de les puntes.( p. 18 línies 2-4).

4.9. Quina estructura te aquesta novel·la?

Estructura interna: TE una estructura uniforme, així que quan canvia de tema deixa una pàgina en blanc i comença el nou capítol.

Estructura externa: És un llibre de aproximadament 107 pàgines, dividit en deu capítols els quals expliquen de una forma molt clara la narració. A la tapa s'hi pot observar un dibuix animat que deu representar a Rachid juntament amb l'antic president de la Generalitat i amb l'antic alcalde de Barcelona.

4.10. Quin és el punt de vista utilitzat per l'autor en aquesta obra?

Utilitza un punt de vista extern amb un narrador que narra en 3a persona singular, que de tant en tant es posa dins del pensament del protagonista.

5.BIOGRAFIA DE JOAN BARRIL

Busqueu informació sobre aquest autor i sobre la seva obra.

Joan Barril Cuixart va néixer a Barcelona l'any 1952. Realitzar els seus estudis a la Universitat de Barcelona i molt haviat començà la seva activitat periodística que combinar amb la seva trajectòria com escriptor. Com a periodista el seu treball es extens i brillant. Ha dirigit el seminari de EL mon i ha exercit de columnista en les pàgines de La Vanguardia , El Periòdico i El País. Com cronista de la actualitat, de la cotidianitat, Barril ha forjat la seva paraula hi ha creat autentiques estampes literàries que ha prolongat al llarg de la seva activitat com ha narrador. La seva obra literària ha vingut “apollada” per el prestigi de premis literaris com el de la Ciudad de Barcelona o el Ramón Llul, atorgat en 1998 al que molt possible sigui la seva millor obra, “Parada obligatòria”.

Entre totes les seves obres tenen un significat especial “Un submarí a les tovalles” en que Barril planteja un problema de “la tour”, de la desigualtat social, de una manera directa i valent, amb un us de la ironia molt acertat. La motivació d'aquesta obra motiva a que fos adaptada al cinema en 1991.

INDEX

1.p. .................... Fitxa Bibliogràfica

Tema llibre

2.p. ................... Argument

3.-5p. ............... Aspectes interessants a ressaltar

6.p. ................... Biografia de Joan Barril

SUMARÍ A LES ESTOVALLES

FI




Descargar
Enviado por:Nin4
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar