Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Ulyses


ULYSES

Fitxa Tècnica

 • Títol Original: Ulyses

 • Director: Mario Camerini

 • Actors principals: Kirk Douglas, Anthony Quinn, Silvana Mangano, Rossana Podesta.

 • Any: 1954

 • Tema: Aventures.

Exercicis

 • Explica les aventures d'Ulisses.

 • Per ordre cronològic:

  Guerra de Troia: L'exèrcit grec venç la ciutat gràcies a la idea d'enganyar als troians amb un cavall de fusta gegantí ple de soldats grecs. La sacerdotessa del temple maleeix a Ulisses, causa per la qual tardarà tant en arribar a casa seva.

  La cova del Cíclop: Els homes del vaixell es dirigeixen cap una illa per trobar aliments. Ulisses i els seus entren a una cova on dormia el Cíclop, un tità fill de Neptú. Aquest els rapta i intentarà menjar-se'ls. Aconsegueixen sortir de la cova emborratxant al tità, fent que caigui sobre la gran roca que els empresonava i fugint amb tot el menjar que el monstre tenia.

  Trobada amb les sirenes: Tornant a Ítaca, el vaixell es va trobant naufragis per les aigües per on naveguen. Suposant que la causa d'aquella quantitat d'enfonsaments eren les sirenes (les quals amb els seus cants encantaven als tripulants i els feia navegar fins a ofegar-se) Ulisses va tenir una idea. Si tothom es fiques cera a les orelles i no miressin a cap altre cosa que no fossin els rems, podrien salvar-se. Ulisses, però, volia escoltar el seus cants i va manar que el lliguessin ben fort al pal de la nau. Així va ser com el vaixell es va salvar i com Ulisses va poder escoltar els esgarrifosos i terrorífics cants maleïts de les sirenes.

  Arribada a l'illa de Cirse: Van arribar a terra en un lloc on es pensaven que només hi havia mar i van aprofitar per a reparar la nau. Quan van anar a explorar l'illa van trobar una dona molt bella anomenada Cirse, que va oferir als tripulants allotjament i repòs. Cirse el que volia era no estar-se sola, així que va fer el possible per a que Ulisses es quedés.

  El va tenir encantat durant sis mesos, fins que la tripulació de la nau va dir prou i se'n van anar sense ell,ja que Ulisses es va voler quedar. Apenat per l'abandó dels seus companys i amics i per el seu naufragi Ulisses abandona Cirse i es fica a construir una bassa.

  La deessa li farà una última oferta: li oferirà la vida eterna a canvi de no sortir mai de l'illa. Per persuadir-lo li mostra les ànimes dels herois vençuts a la guerra de Troia i dels seus tripulants ofegats. Però apareixerà una persona que no havia sigut cridada, la seva mare, que el convencerà de que té que tornar a Ítaca, ja que la seva dona Penèlope i el seu fill Talèmac l'estan esperant.

  Arribada al regne dels Feacis: Ulisses, de tornada ell sol amb la seva dèbil bassa s'enfonsa i arriba guiat per les marees a l'illa dels Feacis i es trobat per la filla del rei. Ulisses pateix amnèsia i no recorda qui és. Aquest participarà en uns jocs, on guanyarà al home que es tenia com al més fort d'aquelles terres, i es prometrà amb la princesa. El dia de les noces Ulisses comença a recordar-se'n de la seva vida i demana al rei que el porti a Ítaca, favor que li serà concedit.

  2. Explica els personatges principals.

  Ulisses: Protagonista i heroi principal. És fort, impetuós, valent i encoratjat. No és supersticiós i sap com manar a la seva tripulació. És intel·ligent i té molta iniciativa.

  Penèlope: Dona d'Ulisses i mare de Talémac. Ella demostra ser una dona molt pacient, sàvia i fidel al seu marit. Farà tot el possible per no casar-se amb cap altre home mentres espera el seu marit, quan tothom el dóna ja per mort.

  Talèmac: Fill de Penèlope i Ulisses. És un noi impacient i a la vegada protegeix la seva mare. Veu el que passa al seu voltant i té molta iniciativa per intentar solucionar la situació.

  3. Opinió crítica.

  “Ulisses” és una adaptació molt bona del poema èpic d'Homer. El director demostra una gran visió de l'obra fent “flashes” al passat en el moment en que el protagonista recupera la memòria a l'illa dels Feacis.

  La interpretació dels actors es molt bona i tant els vestuaris com l'escenografia s'adapten molt bé a la història. Els efectes especials són, d'acord amb l'època que es van fer, bastant bons: en aquell temps era difícil fer que un gegant passés pel costat d'uns homes i que no semblés irreal.
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar