Literatura


Ulls de pantera; Silvia Aymerich i Lemos


 • DESCRIPCIÓ DEL LLIBRE LLEGIT

  • TÍTOL: Ulls de pantera

  • AUTOR: Sílvia Aymerich i Lemos

  • TRADUCTOR: No en té.

  • EDITORIAL: Eumo

  • COL·LECCIÓ: Projecte Solaris

  • LLOC I ANY DE L'EDICIÓ: 1a edició abril 1994; Reimpressió setembre de 1996;

  • NOMBRE DE PAGINES: 100

 • ARGUMENT: Resum del contingut del llibre

 • Capítol 1: El Marc està fent classes de repàs de matemàtiques amb la Mireia, però a ell no li agraden les metes, li va la música, i toca prou bé en un grup que té amb el seu amic.

  Capítol 2: Dissabte van quedar per assajar i per incorporar un nou membre al grup. Tenien un magatzem que els havia deixat el pare del Quim fins que ells se'n poguessin llogar un pel seu compte.

  Capítol 3: El Marc s'interessa en perquè necessiten les mates els que estudien biologia, i ella li explica que a la darrera classe ho van fer servir per estudiar els grups sanguinis, ella li va explicant i ell es va interessant en la biologia i va aprenent mates a traves d'això. Ell vol descobrir el seu grup sanguini i diu que els hi demani als seus pares quin grup tenen ells. Van quedar que ell feia els exercicis de mates i el pròxim dia buscarien el seu grup sanguini.

  Capítol 4: La mare aquell vespre li va dir que no ho sabia i que quan tingués 18 anys dónes sang i ja li dirien. L'endemà va buscar els carnets d'identitat dels seus pares, però només va trobar el de la mare, el del pare, el podia aconseguir quan la mare tornés dels campionats.

  Capítol 5: La setmana següent la Mireia va trobar tots els deures fets i quan faltaven deu minuts per acabar la classe la Mireia va treure tots els cromosomes que hi havia en una persona dibuixats en un full. Després van quedar que la Mireia portaria tot ho necessari i li faria l'anàlisi per saber el seu grup sanguini.

  Capítol 6: El Jeroni va preparar-li a la Mireia tot el necessari i ella va anar cap a casa del Marc per dir que ja ho tenia, però que li faria l'anàlisi després dels exàmens. Dijous desprès de l'examen el Marc havia d'anar al pis de la Mireia.

  Capítol 7: Faltava poc perquè el Marc arribés i la Mireia va recordar el que li va dir el Marc “Saps que quan t'enfades se't posen uns ulls de pantera magnífics?”. Va sonar el timbre i després de les preguntes sobre l'examen van passar a fer l'anàlisi.

  Capítol 8: La Mireia portava molta estona estudiant, li convenia un descans. Va anar cap a la cuina i va sentir el timbre, era el Marc. Ella no se'l esperava, però ell va dir que havia descobert a través de l'anàlisi que el seu pare no era el Sr. Balder, sinó un “ex” de la seva mare, i havia descobert que era pel roig com ell i que també li apassionava la música. Després va arribar la Fina i van anar a dormir tots tres. Al matí van escriure una nota en nom de la mare del Marc per fer-li una entrevista al “ex” de la mare.

  Capítol 9: Després del concert es van dirigir a l'escenari amb la carta i li van donar a un xicot perquè li donés al Mikel. El xicot els conduí fins a ell i al xerrar va dir que no tenia temps per entrevistes, però que a l'endemà anessin a l'hotel i se la concediria. La Mireia i el Marc van quedar que prepararien, ella les qüestions del grup sanguini i ell les musicals i a les 8 del matí es trobarien per acabar d'arrodonir-ho.

  Capítol 10: Van arribar a l'hotel i el recepcionista el conduí cap al Mikel. El Marc estava tant nerviós que va haver d'anar al lavabo abans de començar. La Mireia va intentar esbrinar el grup sanguini, del Mikel però per resposta va aconseguir “ no permetria que investigues el meu grup sanguini si no fos perquè m'haguessin de fer una transfusió”. Després li va dir que donava sang a la creu roja i li ensenyà la targeta on va poder veure 0 - . El Marc va sortir del lavabo i després d'unes preguntes van marxar. Ella no li va dir res al Marc de que sabia el grup sanguini.

  Capítol 11: Després la Mireia va sentir-se culpable de no haver-li dit al Marc i no va poder dormir, a l'endemà al matí quan arribà la Fina, li explicà tot, ella li aconsellà que li digués al Marc. Després va decidir que aniria a la biblioteca i li va demanar a la Fina que es quedés per si trucava algú. Va trucar el Marc, com que no hi era la Mireia va dir-li a la Fina que marxava a veure al Mikel a Donostia (Sant Sebastià) en tren. Al matí va arribar a Donostia però necessitava arribar a Elanxobe, va anar a un bar i un camioner el pujà fins el poble. Trucà al timbre de casa el Mikel i el va rebre una dona. Després va trucar el Mikel i ell li digué que havia vingut a parlar amb ell.

  Capítol 12: El Mikel arribà de bon matí, el Marc li explicà la veritat de tot, i ell li demanà que si també era mentida que li apassiones la música, i que la seva mare fos la Carme Espinosa, però ell va dir-li que això si que era veritat. Agafà aire i li digué que havia vingut a dir-li que era fill seu, però quan digué que tenia 15 anys, ell li va dir que la seva mare i ell ho havien deixat córrer molt abans, però que va ser perquè la seva mare va marxar amb un tal Joan Balder i que potser ell era el seu pare. El Marc va dir que si que ho era i que estava casat amb la seva mare, després el Mikel digué que potser era un error de la prova. El Marc va marxar i va endur-se el numero de telèfon del Mikel per trucar-lo quan arribes.

  Capítol 13: La Mireia es dirigia a casa del Marc. Al arribar li va explicar al Marc que els sèrums estaven canviats i que no era del grup 0 i Rh- i no 0 Rh+. El Marc li va dir que ja ho sabia, que no calia que li expliques, perquè va anar fins a Elantxobe, i ara acabava d'arribar i marxava a dormir, i li tancà la porta.

  Quan va arribar a casa va parlar amb la Fina, i ella li va dir que passes d'ell i penses en els exàmens.

  Capítol 14: Quan acabà els exàmens va pujar al poble, a casa dels seus pares i la mare li va donar una carta. Era una invitació per al concurs de maquetes d'aquell mateix vespre, va trucar a la Fina i van quedar per sortir aquella nit. Al arribar es van asseure a la barra i la Mireia va veure els pares del Marc, parlant amb el Mikel, dissimulant es va anar apropant, es va arreponjar a la columna i va sentir que deien que el Marc era finalista. Van anunciar un grup que es deia “quimandmarc”, i la Mireia en sentir les primeres lletres de la cançó es va quedar clavada al seient i va formular un desig.

  & ulls de pantera &

 • TEMA: Resum de la idea essencial del llibre.

 • L'interès i la recerca que duu a terme un noi en la genètica per descobrir els seus orígens.

 • TÍTOL:

  • EXPLICACIÓ DEL SIGNIFICAT DEL TÍTOL DEL LLIBRE:

  • RELACIÓ ENTRE EL TÍTOL DEL LLIBRE I LA HISTÒRIA QUE EXPLICA.

  La Mireia estava fent-li classes de repàs al Marc i es va enfadar perquè ell no feia res, llavors ell la va mirar i li va dir que quan s'enfadava tenia uns ulls de pantera fantàstics, i després va compondre una cançó que es deia “Ulls de pantera”.

  • INVENCIÓ D'UN ALTRE TÍTOL: El Marc descobreix la genètica.

 • ESTRUCTURA:

  • INTRODUCIÓ: El Marc fa classes de repàs amb una noia, però a ell no li interessen les mates, només la música, però ella li fa interessar-se en les mates a través de la genètica.

  • NUS: La Mireia li fa al Marc les proves per saber el seu grup sanguini, i ell descobreix que no es fill del seu pare, sinó de l' “ex” de la seva mare, i en veure'l, veu que tenen els mateixos rasgues físics.

  • DESENLLAÇ: El Marc visita a l' “ex” de la seva mare i descobreix que no es fill d'ell, sinó del Sr. Blader, el seu veritable pare. Presenta una maqueta al concurs i queda finalista.

 • TEMPS - ESPAI

  • SITUACIÓ DE L'ACCIÓ DEL LLIBRE EN L'ÈPOCA HISTÒRICA DESCRITA: Època actual.

  • DESCRIPCIÓ DEL TEMPS NARRATIU EN QUÈ TRANSCORRE L'OBRA: Una altre persona.

  • CONFECCIÓ D'UNA LLISTA AMB ELS LLOCS MES IMPORTANTS DEL LLIBRE: Agafa un tren a Donostia (Sant Sebastià) i després un camioner el puja fins a Elantxobe un poble de la platja de la conxa.

 • PERSONATGES

  • CARACTERITZACIÓ DEL PERSONATGE PROTAGONISTA:

  Marc: És un adolescent, que està molt interessat en la música, li agrada aprendre coses noves. Però sempre que siguin interessants. No li agraden les mates, però desprès descobreix gràcies a la genètica que poden ser divertides si els hi poses ganes.

  • CARACTERITZACIÓ DELS PERSONATGES SECUNDARIS I ESTABILMENT DE LES POSSIBLES RELACIONS ENTRE ELS PERSONATGES DE L'OBRA:

  Sr. Blader: És el pare del Marc, no es duen gaire bé, perquè ell pensa que el Marc no s'esforça tot el que pot i per això no es treu les assignatures.

  Sra. Blader: És la mare del Marc, i està segura de que el Marc si s'ho proposa i amb una petita ajuda es treurà el curs.

  Mireia: És la professora de classes particulars de matemàtiques del Marc. Està estudiant biologia, i li fa al marc l'anàlisi.

  Fina: És l'amiga de la Mireia i tenen un pis juntes, la Mireia li explica tot el que passa i ella es la que l'aconsella.

  Quim: És l'amic del Marc, tenen un grup de música plegats i fan una maqueta per el concurs. El Quim es el que l'encobreix el Marc sempre que va a algun lloc, i diu que es amb ell i els seus pares a la platja.

  Mikel: És l' “ex” de la seva mare i com tenen moltes coses en comú, color de cabells, passió per la musica, color dels ulls... i el gen que té el Marc es com al país Basc i el Mikel és basc pensa que és el seu pare, però desprès descobreix que no.

  • OPINIÓ PERSONAL SOBRE EL TEU PERSONATGE PREFERIT.

  El Marc, perquè es un noi de la nostra edat, i te ganes d'aprendre, però si una cosa no li interessa, no s'aplica, en canvi si la relaciona amb una altre que si que li agrada aprèn molt depressa perquè ell es intel·ligent, només li fa falta una mica d'empenta i ajuda.

 • GÈNERE LITERARI

  • CLASSIFICACIÓ TEMÀTICA

  És una història que pot passar en la vida real, també es sobre la genètica, així que també podríem dir que es per aprendre sobre un tema determinat.

 • NARRADOR

 • Extern: Explica l'historia des de fora.

 • BIOGRAFIA DE L'AUTOR

 • AYMERICH I LEMOS, SÍLVIA.

  Barcelona, Barcelonès, 12/02/1957

  Professió: Professora d'idiomes i traductora.

  Premis literaris: Amadeu Oller de poesia, 1985: La meva Europa

  Colla Excursionista Cassanenca, 1990: Berlin-zoo

  Ciutat de l'Elx de narrativa, 1993: Els déus de Califòrnia

  Llibres publicats:

  Novel·la: Berlin-zoo. Barcelona: Magrana, 1991

  Ulls de pantera. Vic: Eumo, 1994

  Els déus de Califòrnia. València: Eliseu Climent, 1995

  Gelati! Vic: Eumo, 1998

  Poesia: Poemes de destemps i d'alba nua. Barcelona: Dalmau, 1981

  La meva Europa. Barcelona: El Mall, 1985.

 • CREACIÓ PERSONAL: escull un dels aspectes següents i desenvolupa'l:

  • Afegeix un nou capítol al llibre

  Després al finalitzar el concurs, van resultar guanyadors el Quim i el Marc amb la seva cançó “ulls de pantera”. La Mireia es va apropar a felicitar-los i el Marc li va demanar perdó per haver-la tractat tant malament l'últim dia, però que no es trobava be i es sentia ridícul d'ell mateix.. La Mireia va reconèixer que part de la culpa va ser d'ella per no haver-li dit abans ho del grup sanguini, en aquell moment es van mirar als ulls i van dir que ja no pensarien mes en aquell tema sinó en el seu futur... La Mireia quan va sentir això es va quedar parada, però després el Marc es va declarar i van quedar per anar al dia següent al cine.

 • OPINIÓ PERSONAL

 • Aquest llibre m'ha agradat perquè es divertit i no es fa pesat de llegir-lo. Jo pensava que com parla de genètica i tot ho relacionat seria pesat perquè no entendria res però ho explica molt be per tal de que tothom ho entengui, a mes ho relaciona amb la vida d'un noi de la nostra edat i s'entén millor.

  TALLER DE LECTURA TREBALL: ACTIVITATS D'APRENENTATGE

  - 4 -
  Descargar
  Enviado por:Sexy
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar