Turismo, Hostelería, Gastronomía y Restauración


Turquía


Turquia

El gran país que ha estat poblat per hitites, assiris, cristians, grecs, romans, perses, turcs, etc…Tot això fa que Turquia sigui una barreja de cultures i de races.

Té una població de 63 milions d'habitants i una extensió de 779.450 km2. La densitat de població es de 81 habitants per quilòmetre quadrat i el 67% de la població viu en ciutats el 33% restant viu en zones rurals.

La religió es la musulmana i la moneda la lira turca, fa gràcia perquè una pesseta era igual a 8000 lires turques, si volies comprar una samarreta o veuret un café havies de pagar en milions.

Espero que gaudeixi d'aquesta lectura.

'Turquía'

1.Historia

Turquia es un país amb molta historia. Es creu que els primers homes de la terra van viure a la regió de Mesopotàmia, al sud-est de Turquia.

El imperi romà va conquerir Turquia i el va sumar al seu gran imperi. La part de l'imperi d'occident es deia L'Imperi Romà i el de la part d'orient era Bizancí. La capital de Bizancí era Constantínopla, la actual Istanbul, i era una de les ciutats més ben situades. Es va fundar l'any 324 per l'emperador Constantí. A les vies marítimes controlava del Pas de Ponto Euxino al Mediterrani i per les continentals controlava les rutes que unien Europa amb Àsia.

Constantinopla tenia 500.000 habitants i era difícil d'administrar ja que la població es repartia en quatre per qüestions teològiques agrupades en dos grups. Els vermells i els blancs representaven la part dels barris aristocràtics i els verds i blaus els barris marginals de la ciutat.

L'Imperi de Binzanci tenia molta influencia per lo que fa a la part d'orient ja que la controlava tota. Va ser l'Imperi més important de la edat mitjana, després de la caiguda del Imperi Romà d'occident, la seva gran activitat econòmica va fer que pogués fer-se tan important.

Aquesta importància va durar fins al any 1453. La població s'anava morint a causa de les epidèmies o gerres, la qual cosa va fer que Constantinopla tingues una població de només 200000 persones de les quals 7000 eren militars. L'Imperi otomà que fins ara ja havia intentat conquerir-la no va poder, al 1452 el sultà Mehmet II va reunir un exercit de 60000 soldats i va assaltar la ciutat amb intencions definitives. Contaninopla va aconseguir aguantar durant 2 mesos fins que Constantí XI va morir a l'últim assalt al 23 de maig del 1453. Amb la caiguda de Constantinopla va significa l'esfondrament de L'Imperi Bizantí.

Al 1920 L'Imperi otomà va ser derrotat i des de aquell moment va adoptar una política de modernització. El sultà Mehmet VI va intentar reconstruir el estat nacional de Turquia per substituir-lo al Imperi Otomà. Al març del 1920 l'exercit britànic va desterrar els diputats nacionalistes i es va escollir a Mustafa Kemal Atatürk com a nou president i va declarar sobirania a la població. Gràcies a l'ajuda de la Unió Soviètica va recuperar els distríts d'Armènia, Kars i Ardahan.

Al 1920 l'exercit grec amb l'ajuda de Gran Bretanya va derrotar les tropes turques i van expulsar Atatürk de Turquia. Al 1922 Atatürk va abolir el sultanat i va constituir el Partit republicà del poble que va dominar l'assemblea i Atat¨rk es va convertir en president de la República turca. Apollat per un únic partit (amb la derrota del Partit republicà liberal), Atatürk va assumir un càrrec dictatorial i va transformar Turquia en un estat modern i independent; va instituir el calendari gregorià (es el que es fa servir als països occidentals) i el codi civil, va suprimir les cofradies musulmanes i el article de la constitució que definia el islam com a religió estatal, va imposar l'ensenyament obligatori, va suprimir la poligàmia i va imposar el alfabet llatí.

La mort d'Atatürk al 1938 va suposar fer un canvi en el govern i Turquia va passar a ser un govern de democràcia multipartidista com es ara actualment.

2.Geografia

La geografia del país es molt interessant ja que esta situada en tres mars diferents i te un relleu molt variat.

2.1.El relleu

La part europea de Turquia que constitueix un 2% del país. Aquesta part està formada per una bast altiplà monòton constituït per materials sedimentaris. Prop el Mar Negre hi ha una elevada serralada que arriba fins als 1056 metres. En aquesta zona domina el mar de Màrmara i el Bòsfor.

A la Turquia asiàtica els prats costers rodegen l'altiplà de Anatòlia. En aquesta regió muntanyosa neixen els rius Tigris i Eufrates.

A Turquia hi ha molts llacs per la gran quantitat de muntanyes altes que hi ha. El més gran es el Llac Van i té una superfície de 3736 km2. El Llac salat te 38% de sal, i no et pots enfonsar perquè flotes.

Turquia està esposada a tres mars diferents: el Mediterrani, el Negre i el Màrmara. Els països fronterers amb Turquia són Síria, Iran, Iraq, Armènia, Geòrgia, Bulgària i Grècia.

2.2.El Clima

La situació del país entre dos mars i la presencia de serralades costeres fa que aquest país tingui diversos climes i paisatges vegetals. El clima mediterrani es situa a les costes occidentals, amb hiverns poc plujosos i estius calents, a la costa sud les temperatures poden arribar als 40ºC.

El oest es bastant àrid, però al hivern es transforma i es converteix en un paisatge molt fred i plujós.

3.Situació econòmica

Fa un segle la situació era dolenta però un nou pla creat al 1960 va fer que ascendís. Aquest pla consistia en tenir com a prioritat la ramaderia. Els agricultors, ajudats pel govern, van modernitzar els seus conreus. Es va buscar una millora de les condicions de comercialització. Per últim el govern va posar en marxa un pla contra la erosió i la millora de les terres.

El país ja fa uns anys que està intentant entrar en el conjunt europeu i occidental, unint-se a diversos organismes de cooperació econòmica.

Les tres quartes parts de la gent activa treba lla al camp encara que solament un 29% es cultivable.

El producte interior brut per habitant (PIB/hab.) es de 200 dòlars, es una quantitat baixa respecte els països occidentals. Amés les rentes estan mal repartides: més d'un terç (35%) es controlada per menys del 2,5% de la població.

4.Intinerari

He preparat un itinerari pensat per passar pels llocs més culturals del país.

4.1.Ankara

En arribar a Ankara la gran visita cultural es el mausoleu d'Atatürk. Allà es pot veure uns cotxes que va tenir ell. També et pots informar sobre la seva vida. La extensió del mausoleu es de 1 km2, i esta plena de grans estàtues de pedra.

La pròxima visita es el Museu de civilitzacions Anatolianes. Alli es pot veure pas a pas el tipus de tecnologies de les civilitzacions que varen estar a Turquia des de fa 15.000 anys. El que més sobresurt en el museu es la quantitat de relleus Hitites, segurament una de les millors col·leccions del món.

4.2.Capadòcia

D'Ankara a Capadòcia hi ha 341 km. La Capadòcia és una regió volcànica que està al centre de Turquía. La erosió deguda al vent, la neu i les pluges li han donat a les roques volcàniques una forma estranya, que ha fet uns paisatges molt bonics.

Els habitants van aprofitar aquestes roques toves per foradar-les i fer les cases dintre d'elles. Fins fa 40 o 50 anys encara hi vivia gent.

El recorregut sobre la Capadòcia podria ser aquest: museu a l'aire lliure de la vall de Göreme, les cases d'Urgüp, les iglesies cristianes i monestirs de Göreme, la vall dels caçadors.

Recomano especialment la vall de les Fades, que és un lloc molt maco i fantàstic, format per roques en forma de bolets.

Els dos llocs imprescindibles per anar son el Castell d'Uchisar que és una gran roca completament foradada per dins a on hi vivia gent i també la ciutat soterraria d'Ozkonak, que és un refugi gegant amb 5 sectors, 3 d'ells visitables. Els cristians que vivien allí hi tenien grans bodegues de vi i menjar i quan venien els invasors s'hi refugiaven allí, tancant-la amb unes gran portes circulars de pedra, fetes allí dins. Està ple de passadissos estrets i molt baixos. Està foradat fins a 10 metres sota terra i té 5 pisos.

4.3.Pamukale

Deixant la Capadocia i dirigint-se cap a Pamukale es pot passar a veure el caravansarai més gran i més ben conservat de tota Turquia. Els caravansais son unes fortaleses fetes pel antics governs del país per que les caravanes de camells que feien la Ruta de la Seda (venien de la Xina amb espècies i seda) es poguessin protegir dels bandits quan es feia de nit.

També es pot visitar el Mausoleu de Mevlana, que era un filòsof musulmà molt important i és un lloc de peregrinació pels seus fidels. Els sacerdots seguidors de Mevlana es diuen “derviches” i fan uns balls donant voltes en cercle durant hores.

Pamukale és una formació feta per la calç del manantial termal que hi ha a la part de dalt de la muntanya. L'aigua, al anar baixant per la muntanya, diposita calç i fa que tota la muntanya sigui blanca i amb aquestes piscines naturals.

Una altra visita per fer a Pamukale es L'Hierápolis que són les ruïnes d'una ciutat construïda pels grecs i ampliada pels romans, que la van fer a Pamukkale mateix, per aprofitar les aigües termals com a aigua calenta per la ciutat. La seva necròpolis (cementiri) és la més gran d'aquesta època. Té més de 3.000 tombes.

4.4.Recorregut per ciutats romanes

Una visita molt encertada es anar a Afrodisias era una ciutat Grecoromana. El teatre que és el més ben conservat. Tenia un seient oficial que era per la gent més important, desprès hi havien seients normals que eren comprats per la gent o eren donats per les autoritats. Els esclaus estaven de peu a dalt de tot. En aquest teatre hi cabien 18.000 persones. A continuació es pot anar a veure el estadi que té 400 m. de llargada. Desprès vam veure el temple de Venus que es considera com una de les millors obres de l'art Grec; va perdre tot el seu encant però encara es pot veure alguna de les seves columnes. Finalment es pot veure l'Odeó que era on es feien els concerts o les reunions.

Efeso una de les ciutats grecoromanes més grans. Hi vivien 500.000 persones i està situada a la vall del riu Menderes (Meandres).

De fet hi ha 4 Efeso. La primera era port de mar, però el riu va anar dipositant terres a la desembocadura, la vall anava creixent i el mar s'anava allunyant.

Van tornar a fer una segona ciutat a la vora del mar. D'aquesta segona Efeso només es conserva el lloc on estava el Temple d'Artemisa, que és una de les 7 meravelles de la Antiguetat. Es conserva una columna i la meitat d'una altra. Tenia 127 columnes, cada una d'elles de 20 metres d'alçada i feia uns 200 metres de llargada, però el van fer en una zona pantanosa i va anar acabant esfondrant-se.

La tercera Efeso, que és la que es conserva molt bé, la van tornar a construir a la vora del mar, doncs la vall havia seguit creixent. Allí es pot visitar la via de marbre que tenia estàtues de gent important als dos costats, la biblioteca de tres pisos que conserva molt bé la façana, les latrines publiques que són molt curioses, les termes, la font de Trajano i el Gran Teatre on hi cabien 25.000 persones.

Biblioteca

La vall del Menderes ha seguit creixent i ara el mar està a 4 Km. de Efeso.

Una visita interessant es visitar als voltants la casa on es creu va viure i morir la Verge Maria.

5.Istanbul

La gran ciutat turca que durant segles a estat capital de Turquia. Es l'única ciutat que esta situada en dos continents diferents, només es separa per un pont.

Aquí he preparat una ruta turística pels llocs més importants de Istanbul.

5.1.Santa Sofia

Va ser construïda com a església al segle IV, però es va reconstruir tal com és ara al segle VI. Per la època que es va fer, és un edifici impressionant.

A la arribada dels turcs va ser convertida en mesquita i ara és un museu.

Té una cúpula enorme de 67 metres d'alçada i 33 de diàmetre. Quan la van fer, la gent tenia por d'entrar perquè pensaven que s'ensorraria.

Té uns medallons gegants escrits en àrab i al segon pis uns mosaics cristians molt macos.

5.2.Palau de Topkapi

És el palau on vivien els sultans turcs. És una fortalesa emmurallada molt gran situat al millor punt de la ciutat. Des d'allí es veu tot l'estret del Bòsfor, el Corn d'Or i la part asiàtica de la ciutat, es a dir una situació privilegiada.

Hi ha molt jardins, unes cuines enormes, una mesquita, un mirador, les dependències de l'harem, que és com un poble on vivien les dones i els fills del sultà.

Ara hi ha un museu on s'exhibeix les porcellanes xineses, les joies, el vestuari, les armes i els tresors que tenien. Hi ha la turquesa i el diamant més grans del món.

5.3.Bosfor

El Bòsfor es l'estret que separa Europa i Àsia i comunica el Mar Negre al Mar Mediterrani. Te 32 Km. de llargada i una amplada de 500m. a 3 km. Passen quantitat de vaixells a totes hores del dia. Hi ha 2 ponts penjats que el travessen i comuniquen Europa i Àsia, es a dir les dues parts de la ciutat d'Istanbul.

Les vores del Bòsfor estan plenes de cases de fusta molt antigues i molt maques i hi ha una zona que té les cases i pisos més cars d'Europa.

5.4.Gran Basar

És el Basar cobert més gran del món. Té més de 4.000 botigues. Està ple de carrers i carrerons plens de botigues per tot arreu on hi venen catifes, samarretes, ceràmica, figuertes, joies, té, espècies, vidre, …

També parlen tota mena d'idiomes per que els hi compris.

5.5.Mesquita blava

Està davant mateix de Santa Sofia i és l'única mesquita que té 6 minarets. Per dins està decorada amb rajoles blaves molt maques. Té una gran cúpula al mig que està aguantada per altres cúpules i aquestes estan també aguantades per unes altres de més petites. El terra està completament cobert de catifes blaves que és on es posen a pregar els fidels.

5.6.Sülemaniye

És la mesquita més maca d'Istanbul. Està situada sobre un turó al costat del Corn d'Or, amb una situació privilegiada.

Allí està enterrat el Sultà Suleimà, la seva dona i Sinan que era l'arquitecte que la va fer i el millor arquitecte de la època.

Índex

1.Historia…………………………………………………………………4

2.Geografia……………………………………………………………….5

2.1.El relleu………………………………………………………..5

2.2.El clima………………………………………………………..6

3.Situació econòmica…………………………………………………….6

4.Intinerari………………………………………………………………..7

4.1.Ankara…………………………………………………………7

4.2.Capadòcia……………………………………………………...8

4.3.Pamukale………………………………………………………10

4.4.Recurregut per ciutats romanes………………………………..11

5.Istambul………………………………………………………………...14

5.1.Santa Sofia……………………………………………………..15

5.2.Palau de Topkapi………………………………………………15

5.3.Bosfor………………………………………………………….16

5.4.Gran Basar……………………………………………………..17

5.5.Mesquita blava…………………………………………………17

5.6.Sülemaniye……………………………………………………..18
Descargar
Enviado por:Marmol
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar