Arte


Torre Eiffel


LA TORRE EIFFEL

La Torre Eiffel va ser construïda per Alexandre Gustave Eiffel, un ingenier civil francès, del 1887 al 1889. Es va inaugurar a l'Exposició Universal de París (1889) que es celebrava amb motiu del centenari de la Revolució Francesa.

Es va començar a construir al gener de 1887. Primerament es van utilitzar caixes d'acer de 15 metres de llarg, 7 d'amplada i 2 de profunditat plens de formigó i enterrats al subsòl. La base consisteix en quatre enormes arcs que descansen sobre quatre pilars reposats sobre aquestes quatre caixes d'acer i formigó situats als vèrtex d'un rectangle. La torre es va anar elevant cap a finals de juny, i els pilars a mesura que la gegantina estructura de ferro s'eleva es van girant cap a l'interior fins a unir-se en un sol element articulat. Aquesta estructura metàl·lica conta amb escales i ascensors, en el seu recorregut s'aixequen tres plataformes a diferents nivells, cadascuna te un mirador i a més a més la primera conté un restaurant.

Per la realització d'aquest monument es van necessitar 230 obrers, 100 d'ells per a fabricar les peces i 130 per a muntar-les. No es va produir cap accident mortal durant la construcció, però un operari italià va morir mentre s'instal·laven els ascensors, després de la inauguració de la torre.

La torre està pintada de color terra, cada set anys se li apliquen 45 tones de pintura.

L'altura final del monument gegantí que va crear Eiffel mesurava 301 metres, amb una dilatació en dies de calor de fins a 17 cm. Es van necessitar 18.000 components totals per a l'estructura, i unes 6.300 t de ferro. La torre en total pesa 9.547 TM.

La torre primerament va ser dissenyada per durar 20 anys, però encara es manté en peu, un segle més tard. Als anys 80 es va fer una restauració a fons, que va costar 28 milions de dòlars. Una de les operacions consistia en eliminar l'excés de pes que s'avia afegit amb els anys. Es va retirar unes 1.000 tones de material, inclosa una escala giratòria de 180 metres d'alçada.

En l'actualitat s'han afegit cinc metres més, degut a la col·locació d'una antena al punt més alt del monument. Ara mesura 324 metres davant els 318,7 metres que mesurava anteriorment. Quan es va inaugurar, era l'edifici més alt del planeta amb 301 m. Després Eiffel va pujar 1710 escales a peu i va col·locar la bandera francesa, la torre mesurava a les hores 312,27 m. Degut a la col·locació al 1957 d'antenes y obres efectuades, mesurava fins fa poc 318,7 m. A prop de l'extrem de la torre es situen una estació meteorològica, una estació de ràdio, una antena per a la televisió y unes habitacions en les que va viure el propi Eiffel.

El que pretenia Eiffel era construir l'estructura més alta del món, 300 m d'alçada. En aquell temps el monument més alt era a Washington, un obelisc de pedra amb una alçada de 169 m, i el monument antic més alt era la gran piràmide de Keops, amb 147 m d'alçada. Va arribar a fer un monument el doble d'alt a qualsevol existent.

La Torre Eiffel, es el lloc de París més fotografiat i el símbol per excel·lència de França. Cada any la visiten aproximadament 6,3 milions de persones.

EVOLUCIÓ DE LA TORRE EIFFEL

(1887-2000)

Torre Eiffel
Descargar
Enviado por:Fàtima Monllor
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar