Literatura


Tobies i l àngel; Susanna Tamaro


FITXA BIBLIOGRÀFICA:

Autora: Susanna Tamaro.

Títol: Tobies i l'àngel.

Editorial: Empúries

Any i lloc d'edició: 1999, Barcelona.

Nombre de pàgines: 90.

CONTINGUT:

 • ARGUMENT:

 • La Martina és una nena que viu a un món on ningú la compren excepte el seu avi, i seus amics: els arbres, els gossos, els gats, les aranyes...

  Els pares sempre estan barallant-se, i no s'adonen que la Martina es especial, per això ella es refugia en un món imaginari que li a ajudat a crear el seu avi. L'avi es l'única persona que l'estima, o això pensa ella.

  Una forta discussió fa que marxen de casa el dos adults, i deixen sola a la Martina amb una pregunta al cap: “On està l'avi?”. La deixen sola, i amb ajuda del castanyer, decideix anar a buscar el destí. A aquest viatge la noia coneix a nous amics, i persones importants, com un conillet que es diu Athos, la Pina, l'àngel de la guarda...

  Quan els pares la troben tot es plorar i penedir-se de haver-la deixat sola, i la Matina descobreix que els pares l'estimen i que per fi seran una família feliç.

 • PERSONATGES:

 • Pincipals:

  La mare: Es diu Margherita. Una dona que tenia que treure la família endavant, i suportar al seu marit, amb el qual s'havia casat molt jove i havia tingut una nena: la Martina. El seu somni sempre havia estat anar a la universitat.

  Sempre estava netejant les cases de l'altra gent, i sempre quan arribava a casa tenia mal de cap.

  El pare: És diu Ugo. Abans era un home ocupat que treballava de mecànic, ara ja no treballava, es passava el dia sense fer res, i la nit se la passava al bar, quan arribava a casa sempre es posava a cridar i a dir-li a la Margherita que no valia per res; arribava a casa borratxo i insultava a la seva família... el seu somni era córrer amb moto.

  La Martina: És la protagonista, és una nena diferent a les seves amigues, ella no sap perquè hi ha diferencia, perquè li a tocar una família que no l'estima (excepte l'avi), però poc desprès descobrirà que ell no es l'únic que l'estima, els seus pares també ho fan però estan massa ocupats discutint per donar-se conte de que ella necessita saber-lo.

  L'avi: tenia aire juvenil, era un home viudo, que ja havia passat molts anys de la seva vida i per això era molt savi i sabia moltes coses. I totes aquestes coses se les intentava transmetre a la Martina.

  Secundaris:

  La Pina: És una senyora que en la seva joventut era una noia bonica y molt pobre, però un dia un noi es va fixar en ella, i encara que la família d'ell s'hi oposava, ell s'hi va casar amb ella perquè s'estimaven molt, aquest xic era el baró Rottoso Rattoson del Turlecs.

  La Pina i el seu marit van tindre tres fills, però poc desprès de haver nascut l'últim, el baró va anar a nedar al mar i mai va tornar. Aleshores la Rattosa es va tornar boja i la família la va fer fora i li va treure als seus fills; des d'aquell dia voltava pels carrers recullin les coses que els altres no volien; ella va ser qui va trobar a la Martina dins del contenidor.

  L'Athos: És un conillet perdut que va trobar la Pina dins d'una bossa al contenidor, i li va salvar la vida.

  Aquest conill es fa amic de la Matina, i després de separar-se quan arriba la policia “al castell de la Rattosa”, es tornen a trobar i els pares li deixen que es que amb ells.

  L'àngel de la guarda: es un àngel, vestit de ninja amb ales molt suaus, que surt d'un videojoc.

  Era com una persona però l'única diferencia era que no tocava el terra, estava suspès a l'aire.

  Aquest àngel li dóna l'oportunitat a la Martina de pensar amb el seu destí, de mostrar-li que no es cap il·lusió òptica, i que les coses poden sortir be si ho desitges i t'esforces per que ho siguin.

  El castanyer: és l'amic de la Martina, es un arbre que viu entre roures que no li agraden i que son gelosos per les flors que te ell.

  És un arbre que espera el seu destí i que aconsella a la seva amiga que ella que te cames, que el busqui i el triï, ja que ell no ho pot fer.

  QÜESTIONS SOBRE EL LLIBRE:

 • Elabora un vocabulari-diccionari amb les paraules que desconeixes.

 • Ampit- davant del pit.

  Arronsar les espatlles- Demostrar ignorància, indiferència.

  Atansat- Acostar, especialment fins a tocar, fins a establir contacte.

  Califa- En l'islam, cap suprem, que reuneix el poder civil i el religiós.

  Carculles- Petxina, conquilla.

  Epíleg- Part final de l'obra dramàtica amb la qual té lloc la conclusió de la trama plantejada.

  Engrunes- Troset molt petit d'una cosa.

  Esbatanat- Obrir de bat a bat, completament.

  Flassada- Manta quadrada de llana o de cotó, amb lligats i colors diversos, que s'usa com abric per el llit.

  Galió- Vaixell de càrrega o de guerra, gros, alterós, sense rems, amb tres o quatre pals de veles generalment quadres, propi dels segles XV, XVI i XVII.

  Mallerengues- Nom de diversos ocells de l'ordre dels passeriformes que pertanyen als gèneres Parus, Panurus i Aegithalos.

  Parany- Trampa, giny dreçat per caçar o agafar animals.

  Tramuntana- Vent que bufa del nord i que sol ésser molt fred i fort.

  Rauxa- ardor, fúria.

 • En quina època passa la història?

 • La historia és actual, de aquesta època, perquè l'avi diu: “ per a mi els telèfons mòbils, els ordinador i tota la resta són coses endimoniades”, (la pàgina 25), i no fa gaire temps que existeixen els ordinadors ni els mòbils; i a finals de Novembre, a la època de Nadal, al hivern: “Era finals de Novembre i molta gen anava al centre a compra regals de Nadal”.

  En quin espai geogràfic?

  “La Martina tenia vuit anys i vivia al quart pis d'un edifici gran, a la perifèria d'una ciutat”, (pàgina 12); però el nom d'aquesta ciutat no apareix.

 • Què significa el títol del llibre? Qui és Tobies?

 • A la Martina li agrada molt jugar amb l'avi a que ella és un gos, (el Tobies), i l'avi es l'amo, i el passeja amb la seva bufanda pel parc. Per això una part de títol fa referència a aquest joc carinyós amb l'avi i l'altra part es refereix a l'àngel que l'ajuda a pensar sobre el seu futur i el seu destí, és l`àngel de la guarda de la Martina.

 • Què és “el regne de les coses perdudes”?

 • És el regne de la Rattosa, ella recull tot allò que els altres llencen, objectes o en aquest cas: persones i animals... que la gent no valora el seu valor, però potser després quan es paren a pensar, ho intentarien recuperar, obtenint un altre ús o comprenent les seves qualitats.

 • Com interpretes la frase que diu Athos al final del llibre?

 • Crec que significa que les coses no son impossibles si lluites per aconseguir-les, i no ens em de rendir. Però també penso que res és per sempre...

 • Copia alguna frase o fragment que t'hagin agradat especialment.

 • - “El destí és el camí que has de fer per trobar-te a tu mateixa”,

  ( pàgina 45).

  - “Salvo tot allò que els altres llencen”, (pàgina 56).

  - “Qui és diferent, és més ric”, (pàgina 23).

  BIBLIOGRAFIA:

  Al llibre de <Tobies i l'àngel>.

  www.grec.net

  4
  Descargar
  Enviado por:Sweetnessi
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar