Literatura


Tirant lo Blanch; Joanot Martorell


TIRANT LO BLANCH

Argument (Què?)

Aquest llibre tracta de les aventures d'un cavaller anomenat Tirant lo Blanc. És un clar personatge de l'edat Mitjana que es troba milers d'aventures guerreres i amoroses i que naturalment surt victoriós de totes elles. El llibre está dividit en cinc parts que contenen els seus viatges .

Primera Part: Tirant a Anglaterra

El llibre començarà dient-nos com el comte Guillem de Varoic, ja gran, es farà ermità i visitarà els llocs sants . Farà creure a tothom que ha mort i farà vida de contemplació. El rei d'Anglaterra demanarà a l'ermità ajuda seguint un consell de la Mare de Déu. L'ermità guanyarà la batalla i després es donarà a conèixer. El rei anunciarà el seu casament amb l'infanta de França. Amb els invitats va Tirant lo Blanc que casualment coneix a l'ermità (perque es perd al bosc on viu l'ermità). Quan terminen les festejos aniràn a contar-li tot a l'ermità com Tirant s'ho havía promés. Diàfebus (cosí de Tirant) parlarà per ell per contar les seues coses bones i despres tornaràn a Bretanya.

Segona Part: Tirant a Sicília i a l'illa de Rodes

Estant Tirant a la cort del duc de Bretanya, el soldà del Caire intenta assetjar l'illa.Tirant va per lluitar i en la seva nau s'embarca també (sense saber-ho) l'infant Felip de França. Després de guanyar i quan arriben a Sicília per proveir-se d'aliments, el rei s'adona de l'intromissió de Felip, que, mentrestant s'ha enamorat de Ricomana (princesa de Sicília). Tirant mira de propiciar el casament però Ricomana no confía molt en Felip, pero amb l'ajuda de Tirant semblarà un home bo i cuidadós. Al final parteixen a Rodes i consegueixen guanyar als enemics. Després d'una peregrinació a Terra Santa, tornarán Sicilia, on Ricomana farà una última prova a Felip de la que surt victoriós de pura casualitat, per lo que accedeix a casar-se amb ell.

Tercera Part: Tirant a l'imperi Grec

Els turcs assetgen Constantinoble i l'emperador prega ajuda a Tirant que se'n va rapidament cap allí. A l'arribada el fan capità i coneix a la princesa Carmesina i els dos s'enamoren. La dida de la princesa, descobreix que els dos estan enamorats i enamorada ella tambè en secret de Tirant fa el possible per destorbar-los. Tirant s'enfada amb Carmesina i se'n va a lluitar contra els turc a qui guanya i el fals duc de Macedònia, víctima de l'enveja i del seu esperit traïdor i mesquí, tramet un missatger a Constantinoble per fer creure a tota la cort que Tirant els ha traicionat i el seu exercit ha estat vençut pels turcs. Aquesta acció fracasarà gràcies a Diafebus.Tirant i Diafebus es veuen en secret amb Carmesina i Estefania i tot això es observat per Plaerdemavida (una donzella) que anirà a favor de l'amor de Tirant. Diafebus es casa amb Estefania. Per veure a Carmesina sense que ningú se'n assabenti i quan , té que sortir corrent es trenca una cama. Quan tot sembla que va bè en la parella, la Viuda, fa creure a Tirant que Carmesina l'enganya amb un esclau negre que aquest matarà furiós. Tirant intentarà anar-se del costat de Carmesina i quan Plaerdemavida va a detenir-lo, la seva nau es desamarra i es perd a la mar, fins que naufraguen i arriben a les costes d'Àfrica cada un pel seu costat.

Quarta Part: Tirant al Nord dÀfrica

Tirant és recollit pel Cabdillo , important noble del regne de Tremissèn, que l'envia al seu castell. Allí, el fill, contravenint la voluntat del pare, tracta Tirant com a captiu i el carrega de cadenes.Cabdillo ajudarà a Tirant, i aquest ajudarà a Cabdillo en una lluita. Tirant alliberarà de la captivitat a uns quants homes que havien naufragat amb ell. Continua lluitant i es torna a reencontrar amb Plaerdemavida i tornen a l'imperi Grec perque Carmesina estava en perill.

Cinquena Part: Tirant torna a l'imperi Grec

Tirant informa que anirà a Constantinoble i la Viuda Reposada, assabentada de l'arribada de Tirant i temorosa de la seva venjança, es mata. Guanya als turcs (com de constum) i torna a Constantinoble per informar de la rendició, pero principalment per veure a Carmesina.Abans d'arribar a Constantinoble emmalalteix greument i, després de fer testament i acomiadar-se de les persones estimades mor.L'emperador mor de dolor per la mort de Tirant i pel sofriment de la seva filla i després Carmesina mor sense poder aguantar el sofriment. A la fí, Hipòlit, l'hereu de Tirant, i l'emperadriu, l'hereva de la seva filla Carmesina, fan legal la seva relació i, amb el matrimoni, Hipòlit esdevé emperador i fa enterrar dignament Tirant i Carmesina a Bretanya.

Personatges (Qui?)

El personatge principal, és clarament: Tirant lo Blanc. En torn a ell esdevé tota l'historia i és ell el punt de referència de les aventures.

Altres personatges seràn aquests:

  • Carmesina, princesa de l'imperi Grec.Es aquesta la que farà que Tirant trobi l'amor i per la que lluitarà més d'una vegada. Ella sentirà molt la mort de Tirant i perdrà la vida.

  • Diefebus: cosí de Tirant. Serà desprès l'home de Estefania, filla del vertader duc de Macedònia.

  • Viuda reposada: dida de Carmesina, que està també enamorada de Tirant i que farà tot el posible perquè aquest no prengui matrimoni amb Carmesina. Morirà al saber que Tirant torna i que la pot matar per impedir el seu casament.

  • Estefania: Donzella que ajuda a Tirant i Carmesina a trobar-se i aportava protecció a la relació de Tirant i Carmesina.. Es casarà amb Diafebus.

  • Plaerdemavida: Plaerdemavida fa la mateixa funció que Estefania, peró en un grau molt més elevat, ella s'encarrega molt més de les relacions i les trobades secretes de Tirant i Carmesina.

  • Felip de França: infant, és un estúpid, però ajudat per Tirant aconseguirà a Ricomana.

  • Ricomana: princesa de Sicília. Es casarà amb Felip, per culpa de Tirant.

  • Hipòlit: nebot i escuder de Tirant., serà el seu hereu.

Tipus de narrador  (Com?)

El llibre està narrat en 3ª persona del singular, i és omniscient, però en alguns casos el mateix Tirant lo Blanc parla, és a dir, en 1ª persona del singular. Utilitza molts refranys.

Ambients on es desenvolupa l'acció (On?)

Moment en que es troba per primer cop a l'ermità: Tirant lo Blanc baixava dormit sobre el se cavall per una senda que portava a la font on estava situat l'ermità, i l'ermità des d'aquell plà va veure el cavall amb l'home a sobre dormint. Està en un ambient on es respira pau i tranquilitat .

Moment de la lluita entre Tirant lo Blanc i Senyor Vilesermes: Aquesta batalla està situada tot just en mig d'un bosc, ple d'arbres i grans fulles perquè no poguessin arribar a ser vistos per ningú, i poguer lluitar tranquil·lament.

La lluita de les naus: Per batre contre els turcs, van reunir molts soldats i més naus per i es van endinsar en la mar. Està ambientat al mig del mar, on hi ha un gran oleatge.

Situació en el temps de l'acció (Quan?)

L'acció està situada a la segona meitat del segle XII, quan l'imperi grec està sent assetjada per l'imperi turc i demanen l'ajuda de cavallers de França i Anglaterra per a salvar el territori de la invasió turca.
Descargar
Enviado por:Lolillo24
Idioma: castellano
País: España

Te va a interesar