Literatura


Tirant lo blanc; Joanot Martorell


--------------------- Tirant lo blanc ---------------------

 • Quines qualitats ha de tenir un cavaller segons Joanot Martorell?

 • Ha de tenir força, valor però amb astúcia, ha de ser prudents, valents i astuts. La intel·ligència fa que els cavallers que es troben en inferioritat numèrica puguin, raonablement, enfrontar-se a un enemic que es molt més poderós i vèncer-lo.

  Segons Joanot un heroi no està exempt de defectes, com el de la supèrbia i l'immoderat desig de la fama.

 • Que vol dir que el Tirant lo Blanc es una novel·la << total >>? És només una novel·la cavalleresca?

 • Es una novel·la on ens plasma el paper de la cavalleria en la societat i en les seves responsabilitats sociopolítiques. Es refereix a que també es una novel·la sentimental i eròtica, amb amor i passió i a la vegada ens mostren els ambient i costums de l'època.

 • Com es coneixen Tirant i l' ermità (Guillem de Varoic)?

 • Tirant anava a l'ordre de cavalleria en les noces dels reis, però en camí es va adormir, i va anar a parar a davant on estava el ermità llegint un llibre anomenat “Arbre de batalles”, tirant va adonar-se de que s'havia adormit i a l'hora que s'havia desviat de la ruta, descavalcà i li va fer gran reverencia, l'ermità se li va acostar i li va preguntà el seu nom, Tirant li explicà els seus orígens, i que anava a rebre l'orde de cavalleria a les noces dels reis. L'ermità li farà de mestre.

 • Perquè s'enfronten Tirant i el Senyor de les Vilesermes? Com acaba la batalla?

 • Tirant i el Senyor de les Vilesermes s'enfronten per que el senyor Vilesermes vol el fermall (agulla de pit) que la bella Agnès li havia regalat a Tirant.

  Lluiten fins a la mort, tot i que Tirant queda a terra amb els ulls una mica oberts. Amb les atencions de la bella Agnès es va recuperar i el rei li va atorgar la glòria d'aquella batalla.

 • Com es forma segons la novel·la l'ordre de la Garrotera?

 • L'ordre de la garrotera es forma a partir de un ball de la cort. A una donzella li cau la lligacama “garrotera” i abans que la pugues recollir, un cavaller la va agafar i després el rei li digué a aquest que se la lligues a la cama esquerra, sobre la mitja sobre el genoll i no se la va treure en 3 o 4 mesos.

  I un criat al veure que ja durava massa, li va dir que la gent murmurava, i el rei li digué: puni soit qui mal y pense! (avergonyit sigui el qui mal pensi!), i llavors va prometre a Déu i va dictar uns manaments en els quals consistia en construir una capella a St. Jordi i posar 26 cadires amb totes les armes i el vestuari dels cavallers a l'entrada a la capella a mà dreta!

  6. Qui és Carmesina?

  És la filla de l'emperador i té catorze anys i es de Constantinoble, li te el cor robat a Tirant, segons Joanot les seves mamelles son el símbol eròtic de la novel·la, ja que el primer petó que es fan Tirant i Carmesina no es als llavis sinó als seus pits, els quals recorden a les pomes del paradís.

  << li haguessin [a tirant] seduït les mamelles, ni hi hauria treballs ni hi hauria novel·la >> p.224

  7. Com declara el seu amor Tirant a Carmesina?

  Tirant demostrar el seu amor a Carmesina va comprar-li un mirall molt bonic.

  Va estar xerrant amb Carmesina, i Tirant li va dir que ell estava enamorat, i ella li va preguntar qui era l'afortunada, ell amb no prou coratge per a dir-ho, li va dir, agafeu el mirall i la dona que veureu és l'afortunada. Ella el va agafar i va anar la seva cambra i va començar a dansar per tota l'habitació.

  8. Com es trenca la cama Tirant?

  Plaerdemavida, va engrescar a Tirant perquè restés a veure el bany de la princesa, i altres coses. Tirant va arribar a l'hora de sopar i va entrar per la porta de l'hort, i Plaerdemavida el va portar al bany, i quan la princesa es banyava, ell li enfocava el seu cos amb un llum. Una vegada tots dormien, Plaerdemavida, va agafar a Tirant i el va portar a l'habitació de Carmesina, i posant el cap entre Tirant i Carmesina, Tirant li tocava les mamelles i el lloc vedat o el secret, i la princesa es pensava que era Plaerdemavida. I Tirant volent aconseguir el seu desig, va despertar la Princesa que va cridar molt fort. I Tirant es va veure obligat a la fugida. Plaerdemavida, el va dur a retret i li va donar una corda, i ell va baixar des del terrat, però la corda no arribava a terra, i va tenir que saltar, i es va rompre una cama.

  9. Qui es Plaerdemavida? I explica la seva història.

  És una donzella de la princesa, és una noia simpàtica i alhora també una mica entremaliada, graciosa i desvergonyida, que ajuda a Tirant en les escenes eròtiques amb Carmesina, ajudant a Tirant, sembla que a vegades com diu la Carmesina “ tempti lo que és contra natura ” però ella s'enamora d' Hipòlit, però aquest s'estima més l'emperadriu.

  10. Quina trampa posa la viuda reposada a Tirant i a Carmesina? Explica-la.

  La Viuda Reposada estava enamorada de Tirant, i va idear una estratègia per a que Tirant no seguis amb la Princesa. Va fer que Tirant es pensés que la Princesa i el Lauseta (hortolà negre) estaven junts. Va disfressar a Plaerdemavida, posant-li així una careta idèntica de la cara del Lauseta, dient que jugaven a un joc.

  Tirant molt enutjat per que es pensava que el negre i Carmesina estaven junts se'n volia anar cap a casa, però la Viuda el va convèncer per a que es quedés a dormir a la casa. Llavors la Viuda va entrar només amb un camisa i va voler fer l'amor amb Tirant, aquest si va negar hi ella es va despullar, Tirant amb veure-la va fer un salt del llit i se'n va anar a casa.

  Tirant ja que estava molt gelós va matar a Lauseta.

  11. Qui és Ricomana i amb qui es casa? Abans de casar-se quina prova li fa al seu pretendent? Perquè el vol provar?

  Era la filla del rei de Sicília, i es va enamorar, però Felip no era capaç de parlar-li, i ella el volia provar com a persona.

  La prova que li va fer a Felip va ser la següent:

  Per provar si el que li va dir el filòsof era veritat, el qual li va dir que Felip portava escrit al front que era ignorant i avar.

  Desprès de una nit de danses el convidà a quedar-se a dormir li oferir una cambra amb dos llits, un de luxe i un altre més corrent. Felip demanà a un patge que li portés una agulla i fil blanc perquè s'havia estripat la mitja. L'agulla la clavà al llit mentre que es despullava. A l' intentar trobar-la per cosir-se la mitja va desfer tot el llit i va tirar la roba a terra i com no la va trobar va posar-se a dormir al altre llit, es a dir el de luxe. Mentre la Ricomana l'havia estat espiant i pensà que Felip no podia ser ni ignorant ni i avar perquè sinó no s'hagués posat a dormir aquell llit i que havia desfet el llit més senzill i havia llençat la roba pel terra. Entengué que era fill de rei.

  -------------------------------------------------------------

  El convida a missa i a dinar amb el Rei, la Reina, i la infanta.

  Felip i Tirant es muden i acudeixen a la cita. Desprès de missa el Rei fa seure Felip al cap de taula amb la seva filla i els de la cort, mentre que a Tirant li diuen que pot seure en una altra taula.

  Tirant avisa a Felip que no faci cap grosseria.

  Quan reparteixen el pa ell n'agafà un i va fer dotze llesques, el rei, la reina, i l'infanta, no es van poder aguantar i es van posar a riure. Tirant es va aixecar i endevinant el motiu de les rialles, va posar un ducat d'or al damunt de cada llesca, i va manar que ho repartissin a dotze pobres, i tots van parar de riure. i Tirant va explicar que Felip havia tallat les dotze llesques de pa perquè cada apòstol tingués la seva. El Rei va quedar meravellat i va respondre:

  << i jo, que sóc Rei coronat, no faig tanta caritat en un mes>>

  (buscat a un altre llibre, edició de Isabel Grifoll tirant lo blanc, narrativa clàssic catalans, biblioteca Hermes)
  Descargar
  Enviado por:XuSkeTa
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar