Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


TIRANT LO BLANC

Tirant i l'ermità:

Al cap d'un temps el rei d'Anglaterra va convocar justes i torneigs per a celebrar el seu matrimoni. Un gentil bretó, juntament amb altres joves van decidir acudir-hi per rebre l'ordre de caballería. De camí a Londres, el jove bretó es va extraviar i va anar a parar al bell paratge on vivia l'ermità Guillem de Varoic. El jove es va donar a conèixer com Tirant lo Blanc, fill del senyor de la Marca de Tirània i de Blanca, una filla del duc de Bretanya. Conversant, Guillem es va adonar que aquest jove no tenia ni idea del que era la caballería. Va decidir donar-li doctrina a canvi de que un cop acabades les festes tornès a visitar-lo per explicar-li els bons fets d'armes que hi haguèssin fet.

Les cavalleríes de Tirant a Anglaterra:

Tirant, ja sigui per vergonya o per humilitat, no va prendre la paraula de Guillem, però va encomanar al seu cosí Diafebus per a que reportès les festes londinenques. Li va explicar com va ser el seu primer combar a cavall, com havia fet el seu primer combat a peu amb el senyor de Muntalt i el seu primer combat per cortesía, pel servei d'una dama.

El combat amb el senyor de les Vilesermes pel fermall de la bella Agnès:

Tirant li va demanar a la bella Agnès, filla del duc de Berri, que li donara el fermell, i ell a camvi la serviría i protegería el fermell fins la mort.

Un dia, Tirant es va creuar amb el senyor de les Vilesermes, i aquest al veure el fermall, el va reconeixer i li va dir a Tirant que li'l donara ja que ell protegía a Agnès desde feia molt de temps i li perteneixia. Tirant li'l va negar i el senyor va fer intenció d'agafar-lo però Tirant va treure un ganivet i els súbdits del senyor es van llnçar en contra de Tirant. Van morir uns 12 cavallers, i el senyor de les Vilesermes i Tirant es van reptar a mort per el fermell i per l'honor d'Agnès.

Van elegir les armes, camises … i el jutge va posar a cada part del camp de batalla a un cavaller. Quan el jutge va dir, van escomençar a lluitar, i después d'un temps quan ja estaven quasi morts, Tirant va poder sobreviure i va guanyar. Gracies a açó, Tirant es va fer el millor cavaller i el mes famós. Tots volien enfrontar-se a ell, erò sempre eixía victorias.

L'ordre de la garrotera:

El rei va fer una festa, en la qual les doncelles, cavallers i d'altres, ballaven dances. Una doncella de tantes, anomenada Madreselva, va pedre el lligacames d'una de les seves cames. Un cavaller la va arreplegar i el Rei li va ordenar que li la posara a ell en la cama. El Rei va dur le lliga a la cama durant molt de temps, fins que un criat li va comentar els murmulls que la gent feia sobre ell i la lligacama d'una senyora de classe baixa. El Rei seu va pendre com un ordre de caballería i se la va llevar, encara que es va quedar entristit. Acabades les festes va fer una serie de manaments: El primer va ser, fer una capella sota l'advocació del benaventurat senyor Sant Jordi en un castell anomenat Óndisor, també va ordenar com es tenía que fer la capella, amb una cadira per a cada cavaller, amb una espasa daurada per cadascú…

Per elegir al cavaller que tenía que formar part d'aquesta fraternitat, li feien una cerimònia: li donaven els capitols de la fraternitat lligats, un vestit, una caputxa i un mantell, tot brodat de lligacames. Cada cavaller estava obligat a portar la lligacama tots els dies de la seva vida, i sinò li llevarien la cadena d'or o qualsevol objecte de valor que portara davant del Rei i en qualsevol plaça major. Cada cavaller que nom la portara estaven obligats a donar dos escuts d'or al rei d'armes, i aquests estaven obligats a donar un dels dos escuts a qualsevol capella de Sant Jordi, i l'altre es per a ells.

Tirant a Sicília i a Rodes:

Tirant i altres cavallers s'encaminaren a Nantes on van ser ben rebuts pel duc de Bretanya. També van arribar cavallers francesos. Un soldà del Caire va dir als genovesos la seva intenció d'atacar l'illa. Mentrestant uns traidors genovesos dins de l'illa van inutilitzar les ballestes (armes) dels cavallers cristians. Una dma es va enterar de la traició perque el seu amant genovés li ho va contar tot, i esta li ho va dir a Simó de Far, també amant, cavaller de l'ordre de Sant Joan, i van poder arreglar les ballestes 8armes) i van derrotar als genovesos. El soldà d'Alcaire irritat, va decidir asetjar personalment l'illa. L'illa de Rodes es trobà assetjada per la morisma. Tirant en enterar-se va agafar una nau amb mariners i va anar a socorrer Rodes, amb l'ajuda de Felip, infant menor del Rei de França. De cami a Rodes van ser atacats nombrosament per naus mores. Finalment arribaren a Palerm on els proveeixen de blat (menjar). Después van a Sicilia on Ricomicona, filla del Rei, s'enamora de Felip.

Felip i les llesques de pa:

El rei va convidar a Tirant i Felip que l'endemà fossin amb ell tant a la misa com al dinar. Els dos van aceptar. Van arribar a l'esglèsia i ells dos van demanar permis al rei per aompanyar a la infanta i a la reina. El rei va aceptar i felip va agafar de la mà a la infanta mentrestant Tirant no es separava de Felip. Després de la misa van anar al dinar. Felip es va sentar davant de la infanta i Tirant encara que no volia, perque volia estar prop de Felip pera que no fera ninguna grosería, es va sentar amb el duc de Messina, el qual l'estava esperant.

Felip va intentar comportar-se amb cortesía, fins que va agafar el pa i el va fer en 12 llesques. L'infanta al veure l'espectacle es va riure, tots van fer burles d'ell. Tirant va anar ràpidament a sentar-se amb ell i al veure els troços de pa va compendre el perquè de les rialles i les burles. Tirant per a disimular li va dir al Reis que als cristians senyors de França feien 12 llesques de pa i davant de cadascuna posessin un ral de plata i que ho donessin per amor a Déu, en veneració dels 12 Apòstols, i quan han rebut l'ordre de cavalleria posen en cada llesca una moneda d'or. Per aixó Felip a tallat les 12 llesques, en honor als Apòstols.

Tirant fa cremar la nau del capità dels genovesos a un espavilat mariner.

Una nit s'acostà a Tirant un mariner. Com les naus dels genovesos eren molt prop de terra, el mariner va dir que si cremava la nau mes pròxim, la del capità genovés, que li donaria a cambi. Tirant li va prometre tres mil ducats d'or i el mariner va aceptar. Pel matí ho va preparar tot i a mitjana nit quan era completament fosc va anar a acostar-se. El mariner es va llançar a l'aigua i va muntar a la nau. Van pasar la gúmena per llocs que estiguera totalment quieta i agarrada a la nau, la van omplir d'oli i la van cremar. De sobte la nau va escomençar a cremar-se d'una manera imposible d'apagar. Tirant li va donar tres mil ducats i una roba de seda folrada de marts i un gipó de brocat.El Mestre va creure que l'incendi l'havia fet Tirant per un comentari que va fer anteriorment sobre fer una mica de lluminària entre les naus dels genovesos.

A la cort de Sicília han anat uns embaixadors per pactar el matrimoni de Felip i Ricomana, però no sap encara si casar-se amb Felip.

Felip i els dos llits:

Felip tenia la mitja trencada i va demanar agulla i fil. La infanta, que ho veia tot des de l'altra habitació i es va adonar i li va donar agulla i fil al patge. Va clavar l'agulla al llit ov volia dormir, que era el llit més senzill dels dos. Desprès va manar a dormir als patges quan va decidir cosir la mitja. No trovaba l'agulla, va desfer el llit buscant-la però no la va trobari, per no tornar a fer-la es va anar a dormir al llit gran. L'infanta es va adonar de tot i va pensar que això ho feia perquè provè d'una familia reial i que despreciava el llit rústic ja que provè d'una familia de gran linatge. Finalment tots dos es van acabar casant.

Tirant a l'Imperi Grec:El nou Soldà d'Alcaire i el Gran Turc han atacat l'Imperi grec i han pres moltes terres, viles i castells. L'emperador de Constantinoble, preocupat, envia una carta al Rei de Sicilia, a la cort del qual sap que es troba Tirant lo Blanc, pregant la seva ajuda per a aturar l'amenaça turca. No ho va dubtar i va anar amb els seus familiars i amics a Constantinoble. Tirant és nomenat Capità dels exèrcits grecs. Es van trobar amb que les dones eren tot ploroses i amb hàbit de dol a una cambra on no hi entrava la claror, a càusa de la mort de l'hereu de l'imperi. Com que Tirant era el Capità va obligar a obrir totes les finestres i que les dones s'animèssin. No van tadrar en intercambiar-se els papers i Tirant es va posar trist i melancòlic.

Tirant és ferit d'amor per una fletxa que li va disparar le deessa Venus:Tirant està enamorat de Carmesina, la nova Princesa, filla de l'actual Emperador. Quan és l'hora de dinar, mentre l' Emperador feia el seu discurs, Tirant el sentia pero mirava a Carmesina, en acabar Tirant s'envà cap a la seva habitació i s'estira al llit. Aviat arriven a dir-li si volia menjar i ell diu que no. En veure aquesta actitut, Diafebus acudeix a veure què li passa. Ell diu que és mal de cap però Diafebus no s'ho creu i li segueix preguntant i, plorant, Tirant li confesa que està enamorat de Carmesina. D'altra banda, Diafebus parla amb Carmesina i aquesta confesa el seu enamorament, més d'oides que de vista, a la seva cosina Estefanía.El consell de varons inicia conflictes i sedicións perquè hi ha cavallers partidaris que el duc de Macedonia (el que va matar el Príncep) fos el Capità. Però l'Emperador i la Princesa son partidaris de Tirant. A mès, la Princesa adverteix Tirant que es guardi del traidor duc de Macedonia.

Tirant declara el seu amor a Carmesina amb l'ajut d'un mirall:Carmesina mana a Diafebus que digui a tirant què desprès de menjar vol parlar amb ell. Tirant, veient el què passa, compra un mirall vell. Quan va acabar el ball van anar a parlar al costat d'una finestra i Tirant li confesa que està enamorat. Carmesina, en preguntar-li que de qui, aquest treu de la màniga i li diu que és la que surt a l'imatge. Ella s'esperava veure una dona dibuixada però no veu res que no sigui la seva cara. Malgrat que li havia agradat la feta, Carmesina reprèn durament Tirant per l'osadia que havia tingut i ell es va anar trist i compungit. Ella es dol d'haber-ho reganyat tant i es pensa que vol suicidar-se. Per això envia a Estefanía per a evitar-ho. En adonar-se'n del seu retràs va anar ella personalment amb Plaerdemavida, una de les seves doncellez, i es van adonar de que no tenia previst fer això.Els turcs provoquen moltes destroces a càusa de l'iniptitud militar del duc de Macedonia. L'Emperador proposa el consell d'enviar Carmesina a Hongria amb la seva germana Isabel per, si cau l'Imperi que es conservès l'hereva, però la Princesa s'oposa. Carmesina dóna la seva camisa Tirant, el qual vestirà al camp de batalla.

Tirant al camp de batalla:Tirant aconsegueix una rápida victoria contra els turcs. El duc de Macedonia no se n'alegra gens, però si que s'alegren per endur-se'n el botí del camp dels enemics, que roben vilment i injustament, ja que el triomf ha estat de Tirant i els seus homes.Vista la derrota, el Soldà demana treves a Tirant a travès d'una carta que porta el savi Abdak·la Salomó. El duc de Macedonia vol la treva però Tirant no ja que pensa què és una táctica dels turcs per rearmar-se.Torna a comançar la batalla al costat del castell de Maleví, el fill del senyor del qual és Hipòlit. Tirant empra la táctica d'irritar i cansar els enemics. Al camp de batalla, els turcs es veuen acorralats i decideixen què l'única solució és matar Tirant. Mira de fer-ho el Rei d'Egipte en combat cos a cos, si no ho aconseguís, aleshores ho faríen a traició, disparant fletxes i dards des de lluny. Ciprés de Partenó, un servent cristià dels turcs, decideix actuar com espia per als grecs. Durant l'estància de Diafebus a Constantinoble, ell i Estefanía es juren amor etern.En veure la lletra de batalla es reuneix el consell i surten totes les enveges i els odis del duc de Macedonia a Tirant. El duc de Macedonia commina Tirant a deposat el bastó de la capitania i Tirant l'acusa públicament el duc d'haber matat el fill de l'Emperador. L'Emperador es veu obligat a anar al camp de batalla i venen amb ell Carmesina i Estefanía amb un exèrcit de dones i més gent d'armes comandats pel senyor de la Pantalanea. Els reforços venen de Sicília, de Felip de Ricomana ja que son reis. Hi ha tanta gent al front que és inminent la gran batalla contra els turcs.

La gran batalla campal contra els turcs:Hia havia moltísima gent als dos bàndols. Els turcs, fins i tot, tenien quatre-centes bombarderes amb les quals pensaven matar al menys, set-centes persones. El Rei d'Egipte, mitjançant un trompeter, va amenaçar Tirant.L'esquadra de Titant es va desplaçar a la muntanya on era Diafebus i, quan els turcs pensaven que havien fugit, Tirant va anar enviant tropes seves, del seu germà i de més per, així, aconseguir més mortandat. Tirant va tornar a atacar, anava de lloc en lloc i ajudava allà on hi feia falta. El rei d'Egipre, d'Àfrica i de Capadòcia van veure que tirant combatia tan bravament que es van sortir una mica de la baralla i van enganxar Tirant i el van ferir i va caure a terra. Hipòlit i Pirimus ho van veure i, així, van poder donar fe dels fets. El rei d'Àfrica va donar-li amb l'espasa en l'esquena al duc de Macedonia i el va matar.Tirant era mal ferit, quan el rei d'Egipte anava per matar-lo, el senyor d'Agramunt el va ferir a la cuixa i va caure a terra. Va aconseguir apropar-se arrossegant-se per terra a Tirant i, amb una fletxa que es va trobar a terra va ferir Tirant a la galta i va perdre molta sang i li van caure quatre queixals. Tirant va sortir de la batalla gràcies a Hipòlit i va aconseguir matar el rei de Capadòcia.Diefebus es va cabrear i va decidir atacar, quan el Soldà va veure que encara venia més gent es va desanimar i va decidir fugir abans que morir.Tirant no va voler que ningú fes festa perquè Diafebus no el va fer cas i va evitar que sigues senyor de tot un Imperi.

Al castell de Maleví:Tirant va veure que Carmesina s'allotjava al castell de Maleví. Aquest li va demanar un salconduit com fan els presoners. La dida de la Princesa li explica que vol un salconduit d'amor. La Princesa no el vol atorgar el seu cos. Se celebren moltes festes pel nombrament de Diafebus com a Gran Conestable i com a comte de Sant Ángel. L'Emperador el volia per a Tirant però aquest es va negar. Carmesinahavia d'abandonar Maleví i tornar a Constantinoble. Estefanía proposa que Tirant i Diafebus a la nit vagin a la cambra d'elles. El que succeeix ens ho explica Plaerdemavida que els va espiar.

El somni fingit de Plaerdemavida:Va contar que Estefanía va anar a la cambra de les doncellez amb una espelma encesa per veure si dormien. Desprès va entrar a la seva cambra i va agafar de la mà a Diafebus. Tirant agafava en braços Carmesina i li donava petons a la boca i pits, la va deixar al llit i van començar a parlar. Mes tard, li va començar a desfer en cordonets els pits i la besava les mamelles. Desprès va posar la mà davall la falda per buscar les puces però ella no ho va consentir.Plaerdemavida, dons, es va adonar del seu amor per Hipòlit. Quan ja arribava el matí, la Princesa va dir a Tirant que s'ananès per a què ningú els veiés. Tirant la va suplicar que li deixès sortir victoriòs com el seu cos pero ella no va voler.L'Emperador abandona el castell i retorna a Constantinoble amb la seva filla i les altres doncelles. Tirant s'acomiada de Carmesina, la qual s'aixeca el vel i li diu: “serà”.Els turcs s'han reforçat per mar reunint un gran estol sota l'almirallat del Gran Caramany i el rei de la sobirania India ajudats pels genovesos.

La gran batalla naval contra els turcs:Quan arriba a port, el Capità es troba totes les naus descarregades. Galançó, un espavilat mariner, li diu que hauría de trametre dues galeres en alta mar i que una seguís la nau del Gran Caramany i que obtinguès la nau, que li donaria molta riqueza i honor. Va posar dins les dos galeres molta gent d'armes i ballesters. Les naus no eren molt grans però anaven ben armades de gent bona i destra. Van decidir col·locar moltes llums a les naus, fins un total de setanta-tres i, quan va ser de nit les van encendre totes i els turcs van fugir pensant que hi havia moltísimes naus. La galera de Caramany va fer la ruta de Xipre de tornada cap a Turquia, amb la galera dels homes de Tirant que els seguíen, ja que volien prendre terra als mars d'Alexandria.Tirant, quan es va fer de dia no va veure cap de les naus però si la de Caramany. Quan va ser migdia es va acostar i es van envestir l'una a l'altra. Va ser una batalla molt intensa i esgotadora. Llençaven moltes pedres els turcs i els homes del Capità es defensaven amb les ballestes. Finalitzada la primera batalla van descansar una hora per menjar i descansar una mica i desprès tornar-hi.Els turcs llençaven molta calç i oli bullent i pega. No van parar dia i nit, va morir tanta gent i van trencar tantes fletxes, llacçes i pasadons què la gent que queia dels vaixells no s'enfonsava en l'aigua.En aquelles batalles Tirant va ser ferit en un braç amb un passador i a la cuixa amb una fletxa. El Gran Caramany en veure minvar la seva gent va agafar la seva filla i la va enganxar totes les joies, diners i roba i la va llençar al mar.

Treves. Festes a Constantinoble:Tirant arriba a Constantinoble amb el Gran Caramany i el rei de la sobirania India com a presoners i els fa ficar dins una gàbia.La Viuda Reposada atèn Tirant que està ferit i haurà de passar al llit alguns dies. No perquè li agradi l'infermería si nó perquè està enamorada de Tirant, fins i tot per intentar separar els joves enamorats i fer-se seu el Capità.Abdal·là Salomó torna a Constantinoble amb una nova ambaixada del Soldà. Els turcs volen comprar, literalment a pes d'or, els dos presoners mitjançant treves de tres mesos.

Jocs amorosos entre Tirant i Carmesina:Tirant, de sobte, va entrar a la cambra de Carmesina i aquesta li reprèn i li diu que s'en vagi. Ell no la va fer cas, la va agafar i la va començar a donar petons als pits i a la cara. Carmesina se n'havia d'anar perquè l'Emperador la estava esperant. Les doncellez agafaven Tirant de les mans perquè, amb els seus jocs, no despentinès la Princesa. Llavor quan Carmesina s'anava, amb el peu va tocar sota la falda en lloc vedat i ella va sortir corrents. Tirant va fer brodar joies molt cares al lloc on hi havia tocat sota la falda.Arriben a Constantinoble cavallers francesos, entre els quals hi ha el vescompte de Branches, cosí germà de Tirant.

La burla que l'Emperadriu va fer a Tirant:L'Emperadriu va veure que Tirant, desprès que van izar les veles, es va posar a una barca. Aquesta va dir a la seva filla i a les doncellez de gastar una broma a Tirant. Fer que un esclau moro fes com si cau a l'aigua i que li mulli la sabata on porta brodades les joies. Quan el moro va ser prop de terra, el moro va agafar Tirant al colli, en voler mullar-li el peu fent con si caiès, es va caure d veritat a l'aigua i es va mullar tot sencer. Quan va veure que les dames feien molta rialla es va adonar que tot era una burla. Tirant va reprendre el moro però no el va fer res ja que oveía l'Emperadriu.Tirant, quan va veure que tots els seus parents feien vots pel seu amor, va agafar totes les joies de la sabata i les va donar al captiu moro juntament amb una rica capa que portava. Va anar a despullar-se i li va enviar tota la seva roba, fins la camisa, però no va voler donar-li ni la mitja ni la sabata. Acabades les festes, l'Emperador torna la resposta als ambaixadors: la seva filla no es casarà, de cap manera, amb un moro renegat. Tirant respira tranquil. Estefanía i Diafebus, finalment, es casen i esdevenen ducs de Macedonia. Aquests van intentar ajudar a reunir novament Tirant i Carmesina. Però és Plaerdemevida qui fa el pas definitiu.Li porta, d'amagat, a la cambra de Carmesina mentre que aquesta es banya.

Tirant és convidat per Plaerdemavida a contemplar el bany de la Princesa:Tirant va entrar a la cambra de la mà de Plaerdemavida. El va ficar dins una caixa amb un forat per respirar. Aquesta estava junt on hi havien preparat el bany a la Princesa.L'Emperador, quan va acabar de sopar i dansa es va anar a la seva cambra i totes les doncelles van deixar sola a Plaerdemavida amb la Princesa i amb les doncellez que l'ajudaríen. Plaerdemavida va deixar dins la caixa una sàbana ila va deixar, de pas, una mica oberta per a que Tirant la veiès.La Princesa es va començar a despullar i Plaerdemavida la tocava dient que ho feia en nom de Tirant. La Princesa va dir que Plaerdemavida es fiquès amb ella al bany i aquesta li responguè aue amb una condició: que comparteixi llit amb Tirant durant una hora. Finalment, Plaerdemavida va entrar tota nua amb unes mitjes i un barret dins del bany. Quan van acabar de banyar-se es va anar a la seva cambra al llit per dormir.Totes les doncellez menys dos van anar a dormir. Plaerdemavida va anar silenciosament a treure Tirant de la caixa i el va fer despullar, li tremolava tot el cos. Aquesta introdueix Tirant al llit de la Princesa mentre aquesta dorm.

Tirant comparteix llit amb la Princesa:Es va ficar i Plaerdemavida també entre els dos. Ell va començar a tocar-la i quan aquesta es despertava avisava a Tirant i Plaerdemavida la deia que ella estava allà en nom de Tirant i que l'agradava tocar-la desprès de sortir del bany.Tirant es va anar corrents per una finestra cap a l'hort, amb l'ajut d'una corda que Plaerdemavida havia col·locat, a càusa de l'escàndol que s'havia format en despertar-se la Princesa. La corda no arribava a terra i en la caiguda es va trencar una cama.

Rates a palau:En sentir aquest escàndol, l'Emperadriu i les doncellez van entrar a la cambra de la Princesa i li van demanar explicacions. Ella va dir que hi havia una rata al seu llit i que per això va cridar. Ràpidament, Plaerdemavida va treure la corda de la finestra perquè l'Emperador també s'havia despertat i l'estava buscant per tota la cambra.Finalment, Tirant va ser rescatat de l'hort per Hipòlit i el vescompte de Branches, desprès de misterioses confusions.

Tirant, ànima en pena:El vescompte i Hipòlit van anar a veure què pasaba. Van quedar en que el vescompte anès per la porta gran i que Hipòlit per la porta de l'hort. En anar-hi va sentir una veu plorosa com d'una dona o doncella i va anar a dir al vescompte que no era el seu senyor Tirant. Van decidir anar-hi a l'hort a ajudar la dona que feia aquests crits. Van donar cops forts d'espatlles i la porta es va obrir. Hipòlit es va apropar i va descobrir que era Tirant. El vescompte, per por, no va voler apropar-s'hi. Quan van saber, finalment amb certesa, que es tratava de Tirant el van ajudar a sortir de l'hort. Tirant sentia un dolor tan fort que volia l'ajut d'un metge, però sense que s'assabentès l'Emperador. Hipòlit va siggerir que anès als estables de Bellestar i agafès un dels seus cavalls i diguès que s'ha caigut. Perquè aquella lesió no es podia amagar amb l'enrenou que hi havia a palau.L'Emperador requereix la presencia de Tirant al camp de batalla i, amb Hipòlit i un metge que ha subornat viatja en una caixa i en andes. Diafebus no s'està de tallar el coll al metge que ha consentit un tal viatge. Tirant torna a Constantinoble i Hipòlit i l'Emperadriu intercambien cartes d'amor.

Els amors d'Hipòlit i l'Emperadriu:L'Emperadriu va fer redecorar i perfumar la seva cambra als cambrers perquè eia que volia donar una sorpresa a l'Emperador. Quan van acabar de sopar l'Emperadriu es va retirar al llit perquè es trovaba malament. Eliseu va demanar ajuda a un metge sense que l'Emperados se n'assabentès a petició de l'Emperadriu.Quan era a la cambra i totes les doncellez eren al llit, l'Emperadriu va entrar dins el seu recambró on estava Hipòlit i van entrar junts a la cambra. Al dia següent, eliseu va entrar a la cambra i va veure a un home amb la mamella de l'Emperadriu a la boca d'aquest. Però no va cridar ni va dir res. Quan es va apropar a la cambra l'Emperador, Eliseu va entrar a la cambra per advertir-la. L'Emperadriu va pregar Hipòlit que fugís pel recambrò i que salvès la seva vida.Finalment l'Emperador i els metges van entrar a la cambra i es van acostar al llit preguntant-li per la seva malaltia. Ella els va dir que quasi- bé no ha dormit res en tota la nit. Els metges van recomanar l'Emperador de deixar-la sola al seu llit i s'en van anar. Hipòlit va passar quinze dies d'incògnit a la cambra de l'Emperadriu. Tirant ja és recuperat del tot. Carmesina agafa Tirant de la mà i pronuncia les paraules que segellen el matrimoni. Tirant i Carmesina s'han casat en secret. La Viuda Reposada duu a terme la seva darrera astucia per a separar els enamorats.

La ficció maliciosa de la Viuda Reposada:La viuda va manar que, amb l'ajut d'una escala, Tirant pujès a la finestra de la Princesa per observar-la i, amb l'ajut de miralls, també s'enterava la Viuda. Aquesta va anar a la cambra de la Princesa per dir-li que no dormís que que li sentaría mal i que obrin les finestres per a que ella no dormi. Ho havien preparat per a que la Princesa baixès a l'hort amb les seves doncellez. Plaerdemavida portava una careta d'hortolà moro. Tirant es va pensar que era ell perquè es va posar a cavar amb una aixada. Es va apropar el suposat moro a la Princesa i va començar a tocar-la i a besar-la les mamelles i a fer-li declaracions d'amor. Tirant, va veure que la seva dona l'enganyava amb l'hortolà, i que a més és negre. La viuda va voler aprofitar la situació, però Tirant va fugir i va matar l'hortolà negre Lauseta.

Tirant al nord d'Àfrica:Els turcs han tornat a l'ofensiva i Tirant ha de partir sense tardança cap al camp de batalla. Ja, desprès del què havia pasta, no tenia motius per enderrerir el seu viatge. Les naus eren al port de Constantinoble i Tirant rep a bord la visita de Plaerdemavida que vol explicar-li les maquinacions de la Viude Reposada i vol reconciliar els enamorats. Mentrestant Hipòlit busca la disfresa de l'hortolà negre. Amb la forta mar que hi ha, la nau va a la deriva i naufraguen a les costes de Barbària. Es van salvar Plaerdemavida, Tirant i un mariner. Ràpidament un vell moro acull Plaerdemavida a casa amb la seva filla a Rafal, proper a Tunis.Tirant rep noticia de la greu situació que pateéis el seu poble i també de Carmesina. Tirant es disposa a aplegar un important estol a la ciutat de Conestina per eliminar definitivament els turcs.

L'aventura i la bona aventura del cavaller Espèrcius:Des d'aquí ell es va dirigir cap al canal de Romania, però el va agafar una forta tempesta que el va llançar a l'illa del Lango. La galera va xocar contra les roques i va desaparèixer tota la tripulació, exceptuant el cavaller Espèrcius i deu dels seus homes.Espèrcius va acabar sense sentits quan, de sobte, una bellísima dona i donava petons per què es recuperès. Quan va retomar els sentits, aquesta el va portar a una cova on tenia una cambra per al seu servei on hia havia molts tresors i s'els va oferir juntament amb la seva persona. Ell va va començar a donar petons i la va posar al llit. És aquí on es van donar les últimes fites d'amor. Es van casar i van viure com a senyors de l'illa i van tenir fills i filles i van viure tranquil·lament.

Tirant allibera l'Imperi Grec:Quan l'estolancora al port de Troia, Tirant envia un missatge a Constantinoble avisant de la seva arribada. La Viuda Reposada, en sentir la noticia, pren un verí i mor. Els turcs, abans de suicidar-se com la Viuda, per el gran estol que havia aconseguit Tirant van demanar la pau definitiva a cent anys. L'Emperador no sap que fer i reclama a Tirant a constantinoble. Aquest va a veure a Plaerdamevida que ja feia dies que era allà. Aquesta li ajuda a pujar al llit de Carmesina i consumen finalment el matrimoni. L'Emperador acepta la pau a cent anys a canvi de què el Soldà i el Gran Turc siguin presoners dels cristians i que els seus homes es desarmin. Aquests ho acepten perquè això es millor que morir a mans del Capità dels grecs. Tirant entra triomfant a constantinoble i l'Emperador li concedéis el títol de Cèsar de l'Imperi i la mà de Carmesina.

Mort de Tirant i Carmesina:Com que a l'Imperi Grec encara hi ha moltes ciutats i viles en mans dels turcs, Tirant emprèn una ofensiva per alliberar-les. A mès cal rescatar Diafebus que es troba assetjat per l'enemic i ho duu a bon terme. De sobte, a Adrianòpolis, agafa una pulmonía i veu venir la seva mort. Però abans es confesa i fa testament a favor d'Hipòlit i escriu una carta a Carmesina. Finalment mor de camí a Constantinoble. L'Emperador no pot resistir el trasbals de la seva filla i mor. Carmesina, en veure la mort del seu marit abocada sobre el cadáver, amb innombrables làgrimes i dolorosos planys sent que també ha arribat l'hora final. Confesa públicament els seus pecats i fa testament a favor de la seva mare. Carmesina mor sobre el cos de Tirant. L'Imperi continua en mans de l'Emperadriu i d'Hipòlit que, amb el vist i plau del consell es casen. Al cap de tres anys l'Emperadriu mor i Hipòlit es casa amb la filla del rei d'Anglaterra. El primogènit del nou matrimoni esdevé un excel·lent cavaller.
Descargar
Enviado por:Rafa
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar