Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


TIRANT LO BLANC

ESTRUCTURA EXTERNA :

Aquesta obra està dividida en diferents capítols i en cada un d'ells parla sobre el que fa en cada lloc.

CONTEXT DE L'OBRA / AUTOR:

La obra ocorre sobre la segona meitat del segle XII , quan l'imperi grec està sent assetjada per l'imperi turc i demanen l'ajuda de cavallers de França i Anglaterra per a salvar el territori de la invasió turca

L'autor, Joanot Martorell ,va nàixer a València el 1406 .va ser un cavaller que volia reivindicar la supervivència de la seva família al regnat del rei Martí I. Però al regnat de d'Alfons V , va caure en decadència i es va arruïnar . d'ell ens queda una molt bona literatura, un conjunt de “Lletres de batalla”, i la famosa obra de Tirant Lo Blanc.

GENERE :

Punt de vista : el narrador d'aquesta obra es extern en tercera persona. Es un narrador omniscient per que aquest no sols es limita a observar el que ocorre, sinó que coneix ben be als personatges ,els seus sentiments, el que pensen, el que volen, etc.

ARGUMENT :

Contingut :

Aquesta obra tracta de la vida del cavaller Tirant lo Blanc, de totes les batalles en les que participa ,en combats o en guerres, ja siguen per mar o per terra, i les relacions amoroses d'ell amb Carmesina , i entre els altres personatges de la historia.

Al principi parla de com es coneixen Tirant i Guillem de Varoic; un comte d `Anglaterra.

Desprès de les victòries de Tirant als combats conta Vilesermes ,i altres cavallers a les festes.

També de “l'ordre de Garrotera” ,una llei per a la bona vestimenta de la cort.

Conta el que fan Tirant, el seu cosí Diafebus i els altres cavallers quan marxen cap a Sicília i a Rodes i els problemes que tenen amb les naus mores al mar per el camí.

Una vegada apleguen a Rodes ,els genovesos ja estaven allí assetjant la ciutat. Tirant i un mariner van aconseguir lliberar-los.

Seguint el camí ,aplegaren a Constantinoble per a salvar l'imperi grec dels turcs.

Allí Tirant coneix a l'infanta Carmesina i s'enamora d'ella. Ell , amb l'ajut d'un mirall, li declara a Carmesina el seu amor.

Diafebus també coneix a Estefania, la cosina de Carmesina.

Mes tard, Tirant parteix cap al camp de batalla . i allí es fa una gran batalla campal. molts resulten ferits i altres morts. Finalment ,els grecs, amb l'ajut de Tirant, guanyen la batalla. el Duc de Macedonia va morir allí per traïdor.

Passat un temps tornen a la batalla entre grecs i turcs, però ara naval.

I, desprès de tindre una bona tàctica ,tornaren a guanyar.

Desprès ocorren una sèrie de relacions amoroses i jocs entre Tirant i Carmesina . Plaerdemavida ajuda a Tirant a que milloren les relacions entre ells, però, un dia, es va muntar un gran escàndol i Tirant, fugint, es va trencar una cama.

Desprès, també conta les relacions d'amor entre Hipòlit i sa mare, l'Emperadriu.

La Viuda Reposada volia trencar les relacions entre Tirant i Carmesina i casi ho aconsegueix.

Tirant va fer un viatge al nord d'Àfrica. Allí, el cavaller Espèrcius es va enamorar d'una dama. Plaerdemavida s'enamorà del senyor d'Agramunt i es van fer reis de Fes i de Bugia.

Finalment Tirant allibera l'imperi grec. Però de camí cap a Constantinoble va morir per una pulmonia i Carmesina també es mor per amor i els enterren als dos junts

L'imperi continuà sota els hereus Hipòlit i l'Emperadriu.

Modes del discurs :

En aquesta obra predomina mes la narració però també incorpora alguns diàlegs en estil indirecte quan algú parla .també es fa alguna descripció quan es descriu a Carmesina o quan es descriu com estava el camp de batalla desprès de la lluita.

TEMA:

El tema de l'obra es l'amor entre parelles i també es una novel·la cavalleresca.

PERSONATJES:

Protagonista : Tirant lo Blanc; un personatge esteriotipat ,dinàmic, i històric. És jove i esta molt enamorat .El caracteritza el narrador i els altres personatges.

Antagonista: duc de Macedònia; tots el tenen com a un traïdor ja que ,en varies ocasions, va intentar matar a Tirant. finalment mor a batalla.

Es un personatge pla , dinàmic i històric. Caracteritzat pel narrador i els personatges.

.

Personatges principals:

-Carmesina; la princesa de constantinoble enamorada de Tirant .es un personatge esteriotipat ,redò i històric

-Estefania ; cosina de Carmesina s'enamora de Diafebus. personatge plà i dinamic.

-Diafebus; cosí de Tirant . l'acompanya en tots els seus viatges .esteriotipat ,dinàmic, i històric.

-Plaerdemavida; donzella de bon cor. personatge plà i dinamic.

-la Viuda Reposada. no mira pels demes. personatge plà i dinamic.

Personatges secundaris:, el rei, la reina , Emperador , l'Emperadriu, Hipòlit, Guillem de Varoic, , Espèrcius, Diana ...

Comparsa: tots els altres reis i personatges que són nomenats però no apareixen a l'obra.

LLOCS:

L'obra ocorre en diferents llocs: en mig del mar , a Anglaterra , Sicília, Rodes, a Constantinoble i al nord d'Àfrica entre altres.

TEMPS:

Temps de la història :

Els personatges son aprox. del s. XV

Temps del discurs:

Tots els fets ocorren en un ordre lineal i, els problenes que ocorren , no en comporten d'altres. L'obra està escrita en un ritme rapid i les accions ocorren molt depressa i donen una sensació de rapidesa.

VALORACIÓ PERSONAL:

Aquesta obra es molt bona i jo la recomane. Es fàcil de llegir i es curta. jo hauria canviat el final: Tirant podria haver-se curat i , junt a carmesina , governar Constantinoble
Descargar
Enviado por:Salinski
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar