Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


“Tirant Lo Blanc”

Joanot Martorell

TREBALL SOBRE

TIRANT LO BLANC

1r de batxillerat

1.- Explica, a partir del text proposat, les característiques dels “romans” o llibres de cavalleries.

Els llibres de cavalleries tenien la característica de que les seves histories eren de tot menys versemblants. Tenim aquí l'exemple d'una de les grans mentides de la història de la literatura l'autor de la qual va ser Gerffrey de Monmouth.

Al segle XII, l'escriptor Geoffrey de Monmouth ofereix la primera descripcció reial de la cort d'Artús i la situa, no a Camelot, sino a Caerleó, al sud de Gales. Caerleon va ser seu d'una important fortaleza de legionaris romans i s'enorgulleix de posseïr l'anfiteatre romà potser més preciós de Gran Bretanya.

Probablement va escollir aquesta ciutat com a seu de la cort d'Artús simplement perque la conexilla be i semblava haver sigut en altres temps el suficient esplendorosa com per a ser la ciutat d'Artús.

Geoffrey relata com Artús va celebrar Pentecostés en Caerleon, en un festeig que va durar quatre dies, durant el qual lluïa la seva corona i era assistit per reis, nobles i bisbes súbdits seus, com un rei normand de temps de Geoffrey. Entre els cavallers assistents es trovàven Bedivere y Kay, i els quatre dies van transcórrer entre torneigs i altres entreteniments.

Es podria dir que la gent era noble i amb possessions en la caballería en temps de Tirant.Feien passos d'armes; guèrres fictícies, tornejos... els agradàven totes aquestes coses.

TREBALL SOBRE

TIRANT LO BLANC

1r de batxillerat

2.- Comenta el concepte de “modernitat” defensat en aquest text.

El concepte de modernitat que vol donar a conèixer l'obra de Joanot Martorell “Tirant Lo Blanc” es basa en que vol deixar enrere totes aquelles coses del pasta i centrar-se més en altres tipus de narració. Per exemple: la temática que tracta no és fantasiosa; les coses que hi ha escrites poden ser veritat o mentida però són coses que li podríen succeïr a un mateix. Si hi ha herios, aquests no són els típics herios perfectes sense defectes sinò tot al contrari, tenen virtuts i defectes com els demés éssers vius. Són herios que es fan a si mateixos per això podríem acabar dient que “Tirant lo Blanc” és l'orígen de la poesia moderna.

TREBALL SOBRE

TIRANT LO BLANC

1r de batxillerat

3.- Per què la crítica literaria parla de Tirant com d'un heroi “modern”?

Perque els herios antics eren herios perque ja havien nascut així, en canvi, Tirant, no és noble, era dórígen desconegut i es fa a si mateix.

És una persona amb defectes mentre que abans els defectes eren impensables i es deixa portar pels sentiments, la vida rural... demostra característiques, debilitats humanes que seríen impensables en l'època antiga.

TREBALL SOBRE

TIRANT LO BLANC

1r de batxillerat

4.- Comenta la repercussió que va tenir la novel·la en el seu temps (segles XV-XVI)

L'òbra de Tirant va tenir èxit. Té una explicació que ens diu molt sobre la funció que la literatura conserva en els primers temps de la impremta. Efectivament, tot i ser una novel·la plena de situacions divertides i emocionants, el lector del segle XV n'aprecia sobretot els aspectes més discursius: els llargs parlaments, les pregàries, les cartes d'amor, les lletres de batalla, les peces oratòries, les explicacions didàctiques...

Tot allò que a nosaltres més aviat ens fa feixuga la lectura és el més valorat llavors. No hem d'oblidar, però, que el concepte de la literatura durant l'edat mitjana, i encara en èpoques posteriors, barreja elements d'entreteniment amb una base fonamental de tipus instructiu. El lector es vol divertir tot aprenent.

El valor de la novel·la “Tirant lo Blanc” és haver aconseguit, a través de les peripècies dels seus personatges, d'ensenyar i fer asequible una doctrina que era molt valorada durant el segle XV: l'habilitat de parlar i escriure retòricament, la utilitat de trobar models pràctics per a asimilar les fórmules i l'estil dels textos que es fan servir en els intercanvis o en els requeriments entre les persones.

TREBALL SOBRE

TIRANT LO BLANC

1r de batxillerat

Bibliografía:

  • Llengua catalana i litaratura 1 - Antoni Carbonell/ Montserrat Cassanyes/ Marta Gallart/ Jaume Macià/ Anna M.Muñoz.

  • Cercador d'Internet: Google

  • Pàgines web: www.vilaweb.com

www.escriptors.com




Descargar
Enviado por:Mar
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar