Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Tiempos modernos; Charles Chaplin


*Resumeix l'argument del film.

Charlie treballa en una fàbrica, en una cadena de muntatge on s'està tornant boig, és elegit pel director, per provar una nova màquina que consisteix en servir menjar. S'espatlla i no deixa de funcionar, finalment ell es alliberat del mecanisme i continua però comença a fer coses rares amb el destornillador i se'l emporten a un hospital psiquiàtric. Surt i aconsegueix un altre treball. Tot va bé fins que no se sap molt bé perquè es declara una vaga. Al carrer agafa una bandera vermella que li cau a un camió i tothom es pensa que és el líder (dels obrers). Se l'emporten a la presó. Quan l'alliberen coneix a una jove orfe que està sent detinguda quan intentava robar pa, però ell s'inculpa però no li creuen, aleshores va a un restaurant a menjar i se'n va sense pagar per a que així l'empresonin , el porten en la mateixa furgoneta que a la noia i els dos s'escapen. Charlie lleva a la orfe a uns grans magatzems on dorm. Ell vigila; però de sobte entren uns lladres, que són uns antics companys de treball, que volen menjar. Ell indirectament s'emborratxa y se queda adormit. El dia següent el veuen i se l'emporten a la presó. La noia aconsegueix escapar, i mentre ell està allí ella aconsegueix un treball i una casa. Ell surt i la veu molt canviada, es posa a treballar amb ella, però un dia la policia ve en busca de la noia orfe, els dos protagonistes es veuen obligats a marxar en busca d'una vida millor en un altre lloc.

*Quins aspectes de la societat industrial critica?

Chaplin amb aquest film vol criticar la industrialització de la societat moderna i capitalista en la que es trobava. Es veuen com els personatges estan governats per les màquines.

*Què és el taylorisme? Com queda reflectit en aquest film?

Def. Sistema d'organització del treball que consisteix fonamentalment en l'estudi detallat dels processos de treball, que són descomposts en diverses tasques, el temps d'execució de les quals es determina mitjançant cronometratges, i en l'establiment, com a incentiu, del pagament de primes lligades al rendiment.

Es veu clarament com Charles fa denotar aquest aspecte, les màquines com a base per al treball del homes, els homes com a segon plànol davant d'aquesta nova forma de treball.

*Quina és la situació dels treballadors en la pel·lícula?

Massa feina, que podia provocar, explotació del propi cos, fins i tot depressions o massa esforç diari (almenys en la pel·lícula).

*Quina mesura de força tenen els obrers per aconseguir les seves reivindicacions? I els empresaris?

Utilitzaven bagues i altres moviments, per a reivindicar els seus drets i la seva consideració en la societat, ja que treballaven massa i eren explotats pels empressaris. Els empresaris, mantenien el seu treball desde les oficines on no havien de fer cap esforç físic, només vigilar i portar tot el progrés de les màquines.

*Què és una crisi econòmica?

És una baixada de la situació econòmica en una ciutat, o on sigui, que pateixen totes les classes socials tan rics com pobres, i que poden causar la fam, el mal ambient general i fins a tot morts.

*Identifiques el moment històric en que transcorre el film?

Crec que es troba entre els anys 30, ja que aquest film va ser creat el 1936, data en la qual va començar la guerra civil.

*Quina és l'actitud davant la vida del protagonista? Per què? Esmenta algunes escenes en que quedi reflectida aquesta actitud.

Té quan actitud positiva davant tot el que l'envolta, ja que és com si ell fos tonto, per les coses que fa i com actua. Encara que desde el punt de vista de que ell ha fet així el film és com si volgués plasmar la realitat del moment, el classicisme, la industrialització que suposa un canvi i que agafa major importància davant els treballadors. Posa un personatge amb aquestes característiques per fer veure que en aquell moment les persones eren una mica així, i no podien fer gaire cosa davant les màquines.

  • Quan agafa la bandera vermella sense adonar-se del que està fent i no la deixa.

  • Quan surt de la presó i es troba sense menjar ni casa, i intenta buscar treball.

  • Quan torna a sortir de la presó i la noia a trobat una casa per viure, ell només s'adapta a la situació, fins que llegeix el diari i troba un anunci de treball, aleshores es presenta, però... no li acaben agafant.

  • Quan cau dins del maquinària al principi del film, que simbolitza el poder de les màquines davant els obrers.

*Explica'n el final de la pel·lícula i dona la teva interpretació.

Es veu el Charlie i la noia marxant cap un altre lloc, caminant per mig d'una carretera per on no passa cap cotxe, amb un ambient bonic de sol, i amb la personalitat marcada del protagonista, caminant.

Això vendria a representar l'exili o el fugir d'un món impossible per a ells dos, en el qual no hi poden ser acceptats perquè serien empresonats, com si volguessin fugir d'aquesta realitat i començar una vida nova.

*Aquest film va tancar el cicle del cinema mut i, de fet, suposa una certa transició cap al cinema sonor. Quins elements de la pel·lícula mostren aquesta transició?

  • Quan Charlie canta al cabaret on treballa la noia.

  • Quan els científics mostren els invents als empresaris.

  • Quan s'han de veure fets importants o representatius del film, ja sigui en les ocasions ja mencionades a dalt o en varies més.

*Opinió personal de la pel·lícula.

M'ha semblant una pel·lícula interessant ja que valora molt i es veu molt reflectida la societat en la que es troba el personatge, podem distingir les classes socials i les formes de vida de cadascuna d'aquestes, les seves demandes que fan els obrers amb les vagues... es veu molt clar que és lo que es vol remarcar d'aquella època: la industrialització com a primer plànol i els obrers com a segon, que són governats per aquestes, que treballen molt i per lo tant acaben explotats... Crec que amb aquest film ha hagut una visió clara de la societat del anys 30, i per lo tant es una bona forma de fer-ho amb un film. M'ha semblat divertida, ja que Charlie, el protagonista, fa moltes ximpleries i té una personalitat molt humorística que fa que la pel·lícula muda no se't faci pesada. Sobre el meu punt de vista ha estat bé.
Descargar
Enviado por:Shira
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar