Geología, Topografía y Minas


Terratrèmol


QUÈ ES UN TERRATRÈMOL?

Un terratrèmol es un conjunt de sacsejades de la superfície de la Terra perceptibles en una zona en grau variable i que responen a la pertorbació que provoca l'arribada de les ones elàstiques en propagar-se desde l'indret on s'ha produït un moviment brusc i ràpid entre blocs rocallosos. (sisme).

La determinació de la intensitat dels terratrèmols pot ésser feta per mitjà de dos procediments: a partir de la descripció qualitativa dels efectes i danys produïts pel terratrèmol establint una escala, anomenada de Mercalli, que consta de 12 graus, o bé fent una escala prenent com a base el logaritme de l'amplitud de les ones sísmiques que consta de 10 graus i és coneguda com a escala Richter.

EL TERRETRÈMOL

El violent terratrèmol que devastà el passat 17 d'agost el nord-est de Turquía provocà 15.554 morts i 28.885 ferits, segons un nou balanç provisional. El balanç anterior del centre de crisis del Gover turc fixaba el nombre de morts en 15.488 i en 23.376 ferits.

Aquest balanç inclou a les persones mortes o ferides durant una violenta réplica del sisme a la regió de Izmit, d'una magnitud de 5,9 a l'escala de Richter. No hi han xifres oficials sobre els desapareguts, encara que la prensa turca considera que seríen unes 30.000 a 35.000 persones. Disset equips extranjers de 13 països segueixen a Turquía proporcionant assistència humanitaria. L'equip espanyol es el més nombrós, amb 80 persones.

Un nou sisme va sacsejar el 13 de septembre la regió occidental de Turrqía, derribà edificis previament avveriats al mortífer sisme del 17 d'agost i causà sis morts i més de 320 ferits.

La majoría dels ferits sofriren fractures al tractar d'arrojar-se dels edificis.

El terratrèmol va ocurrir a les 14:55 (1155 GMT), i va tenir una magnitut de 5,8 i es centrà a Izmit, a uns 80 km del sud-est d'Estambul.

El Servei Geològic dels Estats Units a Golden, Colorado i el Centre Geològic dels Estats Units a Golden, Colorado, informaren que el sisme va tenir una magnitud preliminar de 5,8 graus i va dir que es tractaba d'un temblor secundari, secuola del registrat a l'agost.

Altres tres persones van morir al mateix poble igualment aixafades per edificis derrumbats. Més de 320 persones eren atingudes per lesions o traumes psicològics severs.

15 edificis es van desplomar a Ecevit i set a Golcuk. Les partides de rescat ees van moilitzar ràpidament cap a la regió per a tratar de salvar a la gent que pogués estar a trapada sota els escobres.

S'informà de ferits als pobles d'Adapazari, kocacli, Golcuk i Izmit amb greus danys al sisme d'agost.

La sacsejada es fa fer sentir fins a Estambul on la gent va sortir corrents als carrers amb pavor.

El terratrèmol del 17 d'agost va registrar una intensitat de 7,4. Va matar a més de 15.000 persones i devastà l'oest de Turquía.

CONSEQUÈNCIES

Les pèrdues ocasionades pel terratrèmol del 17 d'agost que sacsejaren el nord-est industrial de Turquía s'estimen entre els 9.000 i els 13.000 milions de dòlars (entre 8.634 i 12.475 milions d'euros i els 13.000, entre 1,4 i 2,07 bilions de pessetes).

Els efectes del sisme a les finançes públiques iel PIB (Producte Interior Brut) es xifren entre 9.000 i 13.000 milions de dòlars.

A causa del sisme la inflació sería lleugerament superior al objectiu inicial del Govern, entre el 50 per cent i el 55 per cent interanual a finals del 99, del 25 per cent a finals del 2000 i del 10 per cent a finals del 2001. L'alça dels preus al consum es xifrà a l'agost en el 65,4 per cent interanual a Turquía.

Amés, aquest terratrèmol ha provocat una bona conseqüència, que es la de la reconciliació dels grecs amb els turcs, que fins fa pocs mesos s'acusaven mutuament d'alimentar el terrorisme.

El terratrèmol a Atenes es va produïr el 7 de Septembre. Les mostres d'amistat, no s'havíen produït desde que Grècia va arrebatar a Turquía la seva independència el 1823.

Atenes pot estar a punt d'entrar en víes de solució el llarg i complexe conflicte que enfrenta a aquests dos països, paradójicament aliats a la OTAN i a punt d'entrar en querra varies vegades, la última fa tan sols tres anys.

Existeix una constelació política i un clima que no impideixen e inclus propicien cambis cualitatius a les relacions d'aquests dos països que podríen adquirir una importancia histórica per a la cohesió i seguretat a Europa, el Mediterrani oriental i L'Orient Pròxim. Però els problemes persisteixen, les diferències son objectives e históricament cimentades i el procés de reconciliació té molts enemics.
Descargar
Enviado por:Daniel Aradas
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar