Literatura


Terra Baixa; Àngel Guimerà


TREBALL PER ACTES:

ACTE 1

1. ESPAI/ AMBIENTACIÓ

En aquesta obra l'espai transcorre majoritàriament en el molí situat a la Terra baixa. Aquest, és un element molt significatiu al llarg de tota l'obra per raons molt diverses: en principi, el molí va ser un regal d'en Sebastià al pare de la Marta per tal de que s'instalessin al poble. Més endavant esdevé el lloc de trobada nocturna entre el Sebastià i la Marta. Després, apareix el Manelic i el molí es transforma en l'habitatge d'ell i la Marta. A més d'aquestes raons, el molí es el lloc on cada vespre es reuneixen els pagesos del poble per tal de comentar anècdotes, idees, experiències… i es transforma així en un lloc de reunió.

Per tant, com el molí és quasi l'únic lloc que surt a tota l'obra, podem afirmar que tot gira entorn aquest espai en algun moment determinat.

En el mateix llibre ens descriu el molí de la manera següent: “ La cuina. Al fons, banda esquerra, una porta sobre dos granos que estarà oberta per una cortina. Al fons, banda dreta, porta gran que dóna a un porxo; pel costat dret del porxo s'anirà cap al lloc de les moles; més enllà del porxo hi haurà cases, arbres, etc. A la banda dreta de l'escena una porta. A la banda Esquerra, en primer terme, la llar, i en segon terme una porta petita. Al mig de l'escena una taula de menjar. Pertot catires, bancs, eines del molí, sacs de blat,etc. “

2. TEMPS

Tal i com és diu en aquest primer acte, aquest el situaríem a la primavera ja que és l'època en que s'arreplega el blat.

Concretament comença una tarda i acaba el mateix dia quan ja s'ha fet de nit, és a dir, no dura ni un dia sencer.

3. PERSONATGES

A continuació citaré els personatges que apareixen en aquest acte, en l'ordre que hi apareixen i amb la seva pròpia caracterització.

Xeixa: Personatge secundàri, és l'unic que no li té respecte a en Sebastià i per tal es queixa quan les coses no li semblen bé.

Pepa: Personatge secundàri, dona d'uns 39 anys, forma part del grup de les Perdigones, critiquen a la gent.

Antònia: Personatge secundàri, dona d'uns 39 anys, forma part del grup de les Perdigones, critica a la gent.

Nuri: Personatge secundàri, pertany a la família de les Perdigones, es considerada com “la criatura”, per tant, no es gaire gran. És mol innocent i bona persona.

Josep: Personatge secundàri, és vidu, és el germà gran de la Pepa i l'Antònia. Critica a la gent.

Nando: Personatge secundàri, és solter. Critica a la gent i no li importa si aquestes crítiques fan mal als que les reben.

Marta: Personatge principal, no té pare, es casa amb en Manelic i es enganyada pel Sebastià perquè anteriorment s'ha deixat portar molt per ell, madura en el pas de l'obra i acaba estimant a en Manelic.

Tomàs: personatge secundàri, casa a en Manelic i a la Marta. Sap escoltar i opina sobre els problemes.

Manelic: Personatge principal, és un marginat social, ningú li te apreci, és un pastor bondadós, es casa amb la Marta, prové de la Terra Alta i s'instal.la a la Terra Baixa. S'el veu un noi molt innocent, que es deixa portar molt pels sentiments.

Sebastià: Personatge principal, és l'amo de tot i de tots, és el “llop”, enganya a la Marta, és molt egoista, té un fort caràcter que fa que tots li tinguin un cert respecte.

Mossèn: Personatge secundàri, és el majordom d'en Sebastià i com a tal l'obeeïx sempre que en Sebastià li fa fer algo.

Perruca: Personatge secundàri. L'agruparíem en el grup de personatges “Pagesos i pageses” Que tenen un caràcter molt semblant. Són molt tafaners i fan mal a la Marta amb els seus prejudicis. Critiquen i fan cas a l'amo.

4. ESCENES

Escena I

Personatges: Xeixa, Pepa i Antònia.

Argument: La Pepa i l'Antònia entren i aprofiten la situació per interrogar a Xeixa sobre el casament de la Marta.

Escena II

Personatges: Nuri, Antònia, Pepa i Xeixa.

Argument: L'Antònia i la Pepa fan anar a la Nuri a l'ermita, on en contes de trobar-s'hi al Tomàs s'hi troba una ermitana que li explica la relació d'amor de la Marta i en Sebastià (amo de totes les terres ).

Escena III

Personatges: Antònia, Pepa, Nuri, Josep, Nando i Marta.

Argument: L'Antònia, la Pepa, La Nuri, el Joseph i el Nando parlen sobre el casament de la Marta, que es durà a terme aquella mateixa nit, tot i que ells no n'estàn mol d'acord que es dugui a terme, ja que ella no s'hi vol casar…mentrestant arriba la Marta i els fa marxar a tots menys a la Nuri.

Escena IV

Personatges: Marta

Argument: La Marta plora perquè ella no l'estima al Manelic, però, l'obliguen a casar-s'hi.

Escena V

Personatges: Nuri, Tomàs, Pepa, Antònia i Xeixa.

Argument: Tots esperen l'arribada del Manelic, mentres aquest, es retrassa una mica pel fet que ha tingut d'ensenyar-li el terreny al nou pastor que el substituirà.

Escena VI

Personatges: Josep, Pepa, Nando, Manelic, Nuri, Tomàs, Xeixa,

Argument: Finalment, arriba el Manelic, el qual emocionat els explica un somni que va tenir, on en Sebastià li presentava la Marta perquè si casés i cuidés el molí que era del seu pare. Aquest somni d'una manera semblant es cumplí, ja que al cap d'una estona ell i la Marta ja s'haurien casat.

Escena VII

Personatges: Nuri, Sebastià, Manelic, Tomàs, Mossèn, Marta, Pepa, Nando, Josep i Perruca.

Argument: La Marta surt. No vol mirar al Manelic, ja que li fa mania. En Sebastià, però, obliga a la Marta que parli amb en Manelic. Aquest, es va a posar el vestit nou de bodes.

Escena VIII

Personatges: Sebastià i Marta.

Argument: En Sebastià li diu que si l'obliga a casar-se amb en Manelic, no és per res més que perquè la gent no sospiti de la relació entre ell i la Marta. Aquesta, però, no té les idees massa clares i n'ho hi està del tot d'acord en això del casament amb en Manelic.

Escena IX

Personatges: Nando, Josep, Manelic, Sebastià, Marta, Nuri i Tomàs.

Argument: En Manelic diu que no es vol mudar, per no fer la pena. En Sebastià els fa anar a tots a l'ermita.

Escena X

Personatges: Sebastià, Xeixa i Tomàs.

Argument: Tomàs pregunta a l'amo si és veritat el que li ha dit en Xeixa. L'amo ho nega i llavors en Xeixa explica tota la veritat a en Tomàs davant d'en Sebastià. Finalment en Xeixa és acomiadat i se'n va.

Escena XI

Personatges: Mossèn, Sebastià, Tomàs i Xeixa.

Argument: Tomàs intenta evitar el casament, però, quan ho vol fer ja s'han casat.

Escena XII

Personatges: Manelic, Mossèn i Marta.

Argument: Finalment, la Marta i en Manelic ja casats, es troben en la casa a punt d'anar a dormir. La Marta rebutja constantment a en Manelic. Aquest, ha estat enganyat per en Sebastià ja que no sap la veritat de tot…o bé la que està enganyada és la mateixa Marta. Mentres la parella parla, apareix una llum al fons ( hi ha en Sebastià ), la Marta que ho sap, fa com si no sabès res. S'abaixa el teló.

ACTE 2

1. ESPAI /AMBIENTACIÓ

L'acció en aquest segon acte, té lloc al mateix molí de la Terra Baixa, la descripció del qual, ja l'hem vist descrita al Acte primer en l'apartat d'espai i ambientació. El molí, en aquest acte serà el lloc de residència d'en Manelic i la Marta.

2. TEMPS

Han pasta ja deu dies desde que el Primer Acte finalitzà. Aquest segon acte durarà desde la matinada d'un dia fins a la nit d'aquesta mateixa.

3.PERSONATGES

En aquesta escena apareixen els següents personatges i en aquest mateix ordre:

Manelic

Nuri

Marta

Tomàs

Pepa

Antònia

Josep

Nando

Perruca

Mossèn

Sebastià

En aquest segon acte, hi apareixen els mateixos personatges que en el acte primer. Però, enm aquest Xeixa no hi apareix.

4. ESCENES

Escena I

Personatges: Manelic i Nuri.

Argument: La Nuri se'n va a parlar amb el Manelic. Està gelosa perquè la Marta ja no l'hi fa tant de cas, es per això que vol que en Manelic es fixi en ella.

Escena II

Personatges: Nuri, Manelic i Marta.

Argument: Arriba la Marta enfadada i vol fer fora a la Nuri, dient-li que no torni mai més.

Escena III

Personatges: Marta

Argument: La Marta plora, perquè en Sebastià la decepcionada, i alhora te enveja de que la Nuri parli amb en Manelic, en part, perquè això li recorda els primers dies que va conèixer a en Sebastià.

Escena IV

Personatges: Marta i Tomàs.

Argument: En Tomàs està enfadat perquè la Marta no l'hi ha explicat la veritat a en Manelic. Aquesta, li explica la seva infantesa, la seva arribada a Terra Baixa, i la veritat es que no fou gens fácil per una adolescent d'uns 15 anys que perdé a la seva mare i al seu pare. Sempre s'havia sentit sola, i ara veia en el Manelic un gran recolzament, però, alhora savia que el que feia no estava bé i que per tant li ho havia de contar tot.

Escena V

Personatges: Pepa, Antònia, Tomàs, Josep, Nando i Perruca.

Argument: Les Perdigones, en Josep, en Nando i Perruca van a veure el Tomàs, per tafanejar sobre el tema del Manelic, però, en Tomàs no els hi conta res. Els fa marxar a tots.

Escena VI

Personatges: Pepa, Antònia, Josep, Nando, Perruca i Manelic.

Argument: Mentres parlen de en Tomàs que s'ha estat rien de tots ells,arriba en Manelic amb mala cara i diu que quan arrivi en Sebastià s'en tornara a Terra Alta (a les muntanyes), les Perdigones intenten parlar amb ell, però, aquest, no sembla estar de bon humor.

Escena VII

Personatges: Marta, Manelic, Pepa, Antònia, Josep, Nando i Perruca.

Argument: Arriba la Marta, els pregunta que hi fan allí i responen que venen a moldre el blat. Aquesta, els diu que s'en vagin a fora.

Escena VIII

Personatges: Marta i Manelic.

Argument: Forta discussió entre la parella, el Manelic sense voler fereix a la Marta amb el ganivet.

Escena IX

Personatges: Marta, Manelic, Mossèn i Sebastià.

Argument: La Marta i en Manelic volen marxar, però, l'arribada del Mossèn els hi ho impedeix. Desprès arriba en Sebastià, el qual s'enfada al saber que volien marxar cap a Terra Alta.

Escena X

Personatges: Marta, Manelic, Sebastià, Mossèn, Pepa, Antònia, Josep, Nando, Perruca i Altres.

Argument: En Sebastià mana a la gent del poble que tregui fora per la força al Manelic. En Sebastià vol la vida de la Marta per sempre.

ACTE 3

1. ESPAI / AMBIENTACIÓ

L' espai d'aquest tercer acte, al igual, que en el primer i el segon, té lloc a la Terra Baixa, i concretament en el molí, terreny del qual és de l'amo, és a dir, d'en Sebastià.

2. TEMPS

En aquest acte, l'acció comenta a la tarda, que és son acaba el segon acte. Dura tota la nit.

3.PERSONATGES

En aquesta escena apareixen els següents personatges i en aquest mateix ordre:

Josep

Nando

Perruca

Pepa

Antònia

Sebastià

Mossèn

Nuri

Marta

Manelic

En aquest tercer acte, hi apareixen els mateixos personatges que en els actes un i dos . Però, en aquest en Xeixa i el Tomàs no hi apareixen.

4.ESCENES

Escena I

Personatges: Josep, Nando i Perruca.

Argument: En Perruca arriba de denunciar a la guàrdia civil a en Manelic, ordre d'en Sebastià, ja que l'ha dit que el mataria.

Escena II

Personatges: Perruca, Nando, Josep, Pepa i Antònia.

Argument: La Pepa estava amb la Marta, per si podia averiguar algo, però, la Marta no li deia res. Les coses estaven difícils, d'una banda havien fet fora al Manelic i d'una altra la Marta voldria saber algo d'en Sebastià, amb tot el que li havia fet?

Escena III

Personatges: Sebastià, Josep, Nando, Perruca, Antònia i Pepa.

Argument: Arriba en Sebastià, fa surtir a la Marta, que està a l'habitació, però, aquesta s'hi nega. Mentrestant en Sebastià parla sobre en Manelic, i els altres li segueixen la corrent per por a portar-li la contrària.

Escena IV

Personatges: Sebastià i Mossèn.

Argument: En Mossèn arriba i li diu a en Sebastià, que el pare de la seva promesa ja ha arribat i que el vagi a veure, abans que comencé a sospitar sobre el casament de la seva filla. Se'n van a rebre'l.

Escena V

Personatges: Josep, Nando, Perruca, Treballadors (que no es mouen del porxo), Pepa, Antònia i Nuri.

Argument: Arriba la Nuri despres d'haber tingut un ensurt mentres es feia el sopar. Està desitjant de veure al Manelic i el crida ansiosament perquè vol que torni. Els altres la fan callar.

Escena VI

Personatges: Marta, Nuri, Pepa, Antònia, Josep, Nando i Perruca.

Argument: Surt la Marta trista, dient-los hi que està molt dolguda pel que han fet. El seu gran desig és d'estar amb el seu marit i fugir ben lluny a la Terra Alta, lloc on serien completament lliures de tot, i podrien fer tot el que vulguessin.

Escena VII

Personatges: Marta i Nuri.

Argument: Estàn les dues tancades a casa. Mentres els altres estan a fora vigilant que la Marta no s'escapi. La Nuri surt a fora per entretenir-los i així la Marta es podrà escapar.

Escena VIII

Personatges: Marta.

Argument: La Marta està impacient. En el moment que la Nuri faci una rialla ha de sortir. Finalment se sent un riure, obre la porta i va a sortir.

Escena IX

Personatges: Marta i Sebastià.

Argument: Quan anava a sortir es troba en Sebastià. Forta discussió entre ells. En Sebastià vol a la Marta, mentre que la Marta vol a en Manelic.

Escena X

Personatges: Marta, Sebastià i Manelic.

Argument: Arriba en Manelic. Aquest i en Sebastià s'enfronten per la Marta. En Manelic mata a en Sebastià.

Escena XI

Personatges: Manelic, Sebastià, Marta, Pepa, Antònia, Josep, Nando, Perruca i Altres.

Argument: Criden a tothom perquè veguin el cadáver com diu ell “del llop” que és un dels símbols que han sortit al llarg de l'obra.

TREBALL ( EN GENERAL):

5. ESTRUCTURA (parts, relació i trama)

Aquesta obra, com en totes consta de tres parts força destacades.

En primer lloc hi trobem la Introducció, que pertany al Primer Acte del llibre, on es presenten tots els personatges que surtiran al llarg de l'obra. La relació primera que hi ha entre en Sebastià i la Marta és una relació d' amistad-amor, però, en Sebastià vol casar la Marta per qüestions econòmiques, per tal d'amagar la relació que hi ha entre la Marta i en Sebastià.

Li busquen un pastor procedent de la Terra Alta, el nom del qual és Manelic. Un cop casats la Marta li trasmet un sentiment de rebutj, al qual això li fereix ja que ell n'estava molt il.lusionat de la boda.

En segon terme, trobarem el Nus de l'obra, que pertany al acte segon de Terra Baixa. En aquest, la Nuri es relaciona força amb en Manelic i la Marta per contra estarà cel.losa de la Nuri i sera quan comença a estimar realment al Manelic. Aquest, es sent traïcionat per la gent del poble i vol fugir amb la seva dona, la Marta, però, en Sebastià, els hi ho impedirà.

Per acabar, en el tercer acte es troba el desenllaç de l'obra, on s'observa l'arrepentiment d'alguns pagesos en vers haber fet fora en Manelic i per altra banda en Sebastià i en Manelic tindràn una forta baralla, on en Sebastià morirà i finalment la Marta i en Manelic podràn viure feliços en en les muntanyes de la Terra Alta.

La relació entre les tres parts de l'obra, és a dir, entre els tres actes vindria a ser que en els tres actes, l'acció se situa al mateix lloc, en la Terra Baixa. Concretament en el molí, propietat d'en Sebastià.

D'altra banda el temps és continuat , ja que en total sols passen 12 dies i per tant es podria dir perfectament que la divisió en actes no és del tot fonamental per entendre la obra.

6. LLENGUATGE

6.1. Dialectalismes, col.loquialismes i barbarismes:

- vui vull

- lo el

- veiam vejam

- aquestos aquests

- hom algú

- àpala vinga

- vols-me

- bueno

- sinyor senyor

- grupo grup

- dintre dins

- vatua

- quarto habitació

- de prompte de sobte

- ca no

- estau esteu

- sia sigui

- porxo

- Sant Cristo Sant Crist

- letxuguino

- vet aquí

- an ell a ell

- em vulga

- ho siga ho sigui

- aqueixes

- veiam vejam

- contés expliquès

- ne tenim en tenim

- esclafir a riure riure molt

- aucell ocell

- tripijoc

- pertot per tot arreu

- n'hi ha hi ha

- se va casar es va casar

- d'ençà desde llavors

- espinyeu

6.2. Recull de dites i frases populars:

- Més net que una patena Molt pulcre

- Espigar-se crèixer

- Tan se val Dòna igual

- Ser un tros de pà ser molt bona persona

- Posar-se el xup plorar

- Fer-se el cec fer a veure que no saps res

- Treure'l com un gos despreci

- Ja tresca a hores d'ara

- Ha anat d'un grupo a l'altre preguntant-ho xafardejar

- El conill ho diu a la llebre xivar-se

- Se'n perdrà la mena que es perdrà la tradició

- És llest com una daina ser molt llest

- Mal llamp de Déu forma d'insult

- Tenir mala llengua parlar malament

- Em dona la gana perquè vull

2
Descargar
Enviado por:Aloha
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar