Literatura


Terra Baixa; Àngel Guimerà


Pregunta 1 (escenari de terra baixa)

És una casa de molí a pagés. La cuina al fons a la banda Ezquerra a sobre de dos granos , una porta etarà Roberta per una cortina. Al fons a la banda dreta, una porta que dona a un porxo que desde elles es veu el molí. A la banda dreta de l'escena una porta i a la banda Esquerra de la llar una porta petita. Al mig de l'escena una taula de menjar.

Pregunta 2 (importància dels personatges en les escenas)

Marta

pepa

nuri

antonia

xeixa

josep

Nando

tomás

manelic

sebastià

mossén

perruca

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

marta

pepa

nuri

antonia

xeixa

josep

nando

tomás

manelic

sebastià

mossén

perruca

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

marta

pepa

nuri

antonia

xeixa

josep

nando

tomás

manelic

sebastià

mossén

Perruna

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Potagonistes: El Manelic, El Sebastià i la Marta.

Secundaris: Els germans perdigons.

Antagonista: El Sebastià

Pregunta 3 (resum de cada escena)

Escena primera

Les perdigones entren a tafanejar sobre el casament de Marta

Escena II

Nuri explica a les perdigones que volen casar Marta amb en Manelic.

Escena III

Els perdigons/es parlen de la situació de la Marta, fins que aquesta surt i els fa fora.

Escena IV

Explica com se sent i tots els seus sentiments.

Escena V

Les perdigones pregunten pel Manelic i després quan estan sols en Xeixa explica a en Tomàs la veritat sobre la relació entre Marta i Sebastià.

Escena VI

Presentació en societat d'en Manelic. La gent se'n riu d'ell. Li fan explicar com va conèixer la Marta.

Escena VII

Arriba en Sebastià i tot està a punt pel casament. Marta i Manelic es coneixen i ella diu que no vol casar-s'hi i la gent continua rient d'en Manelic i la seva incultura.

Escena VIII

Marta li suplica a Sebastià que no la casi amb en Manelic. En Sebastià li explica els motius pels quals ho fa.

Escena IX

Tot i que Manelic no s'ha pogut posar la roba tot està apunt i van cap a l'ermita. Al final Tomàs demana a l'amo Sebastià que no es faci el casament perquè ha de parlar amb ell sobre un tema important.

Escena X

Tomàs pregunta a l'amo si és veritat el que li ha dit en Xeixa. L'amo ho nega i llavors en Xeixa explica tota la veritat a en Tomàs davant d'en Sebastià. Finalment en Xeixa és acomiadat i se'n va.

Escena XI

Tomàs veu que és veritat i intenta impedir el casament, però és massa tard.

Escena XII

La festa s'acaba i Marta i Manelic estan sols a casa. Hi ha tensió perquè Manelic no entén el rebuig de la seva muller. Ell per trencar el gel explica la vida a la terra alta. Marta veu que ell també està enganyat pel Sebastià

Acte 2

Escena primera

Tenen una llarga conversa i fins sorgeix un petit llaç amorós entre els dos.

Escena II

Manelic i Nuri continuen parlant. Entre Marta i al veure'ls té gelosia

Escena III

Marta explica el que sent per Manelic i el bon cor que té. S'ha assabentat que vol marxar i ella vol impedir-ho

Escena IV

Tomàs està enfadat pel que està fent la Marta. Ella perquè el compadeixi li explica la seva dura infantesa i lo dolent que és Sebastià en aquesta situació

Escena V

Perdigons/es van a xafardejar i Tomàs els hi conta una història on es veuen reflectits, perquè parla del mal que fan les persones que els agrada xafardejar i explicar-ho tot a tothom

Escena VI

Quan entra Manelic, com sempre se'n riuen i ell reacciona de manera violenta perquè vol saber perquè se'n riuen

Escena VII

Marta fa fora els perdigons/es després de veure com està en Manelic.

Escena VIII

Marta i Manelic discuteixen . I ella decideix explicar-li tota la veritat, però a la terra alta.

Escena IX

Manelic i Marta diuen a Sebastià que volen marxar. Sebastià enfadat fa venir a tothom perquè s'emportin en Manelic.

Escena X

Se l'emporten i mentre ho fan, Marta li diu que en Sebastià ha estat el seu amant. Manelic molt enfadat amenaça el seu amo.

Acte 3

Escena primera

Discussió entre els perdigons per la manera com han tret en Manelic. Perruca els diu que l'han fet anar a denunciar en Manelic

Escena II

Pepa està a l'habitació de la Marta i els altres vénen a preguntar com està

Escena III

Sebastià ve a emportar-se la Marta que està al llit i no vol sortir. Els perdigons volen revoltar-se contra Sebastià però no s'atreveixen

Escena IV

El Mossèn li diu a l'amo que ja ha arribat a la masia el seu futur gendre i ha d'anar-hi per no quedar malament. Ell però no hi va per quedar-se amb Marta.

Escena V

Tots discuteixen de la manera com han tret en Manelic a fora. Nuri arriba dient que té por i els perdigons la consolen.

Escena VI

Marta fa reflexionar als perdigons sobre la manera com l'han tractat durant tots aquests anys. Marta vol sortir amb en Manelic però no la deixen.

Escena VII

Les dues tramen un pla perquè Marta es pugui escapar de la casa.

Escena VIII

Marta espera el senyal que ha de fer Nuri indicant-li que ja pot sortir. Finalment sent el senyal.

Escena IX

Marta sortint es troba en Sebastià i la fa tronar a entrar. Parlant, ella li diu que estima en Manelic i ell entra en còlera. Se la vol emportar cap a la masia ja sigui viva o morta.

Escena X

Durant la forta discussió entra en Manelic per endur-se la Marta. Ell i Sebastià fan una lluita a mort per veure qui se la queda. Finalment Manelic el mata i crida a tothom perquè ho vegi.

Escena XI

Entren tots i veuen l'amo mort. Marta i Manelic se'n van a la terra alta.

Pregunta 4 (carácter dels personatges)

Manelic: és originari de la Terra Alta. En tota la seva vida no ha vist més persones que els seus pares i en Tomàs, un ermità, i ha viscut sempre de les seves ovelles. És una persona innocent, amb trets i instints animals. Arriba de la terra alta, símbol de la puresa, la simplicitat i la tranquil·litat, a la terra baixa, tot el contrari, per casar-se amb la Marta, la noia amb qui sempre havia somiat. El seu casament, però, és un engany, i de ser el que més desitjava en aquest món passa a ser una tortura que l'empeny a tornar a la Terra Alta. Així, els sentiments d'en Manelic cap al poble, la Marta i la Terra Baixa canvien al llarg de l'obra fins arribar a un punt que són insostenibles per a ell.

En Manelic mata el seu enemic, i conseqüentment se'n porta ala Marta a la Terra Alta.

Marta: es pot considerar un personatge marginat. Els seus orígens són molt pobres, de demanar caritat amb un pare adoptiu al peu de les escales de les esglésies. Ella i el seu pare adoptiu van a para per casualitat a la terra baixa d'en Sebastià, i són acollits pel poble, començant a treballar al molí. Molta de la gent de la terra baixa té certs prejudicis contra la Marta, pels seus orígens, però en Sebastià se n'enamora. La Marta es deixa dur per en Sebastià des de ben petita, quan arriba al poble, i davant d'ell es mostra feble. Sap ser amable i dòcil per una part, i agressiva per l'altre. Quan accepta casar-se amb en Manelic es pensa que ell sap tota la trama que s'ha d'ocultar amb el casament, però ella també ha estat enganyada sense saber-ho pel Sebastià. Els seus sentiments respecte en Manelic canvien al llarg de l'obra. Primer no l'aguanta i li fa fàstic, mentre que posteriorment, pel seu caràcter innocent i bondadós comparat al d'en Sebastià, se n'enamora, i vol fugir amb ell a la Terra Alta.

Sebastià: és l'amo de tot. El poder el converteix en una persona egoista i que pensa solament per ell mateix. Es fa respectar pel caràcter que imposa. Estima la Marta des de que ella va arribar de nena a la granja, però no s'hi pot casar per què està arruïnat i necessita una pubilla que li aporti una dot generosa. D'aquesta manera, busca algú de fora del poble que no hagi sentit a parlar del seu festeig amb la Marta per enganyar-lo i fer-lo casar amb ella. Així troba en Manelic i comença aquí un triangle amorós, en el qual la Marta variarà els seus sentiments i en Sebastià la perdrà, posant-se molt gelós i volent recuperar al preu que sigui a la Marta.

Tomàs: És l'ermità que casa la Marta i en Manelic, i no sap res de l'engany que es porta a terme. Té molta estima a en Manelic, se'l sent com a fill, i per això sent molta ràbia quan s'adona de l'enredada de la qual se'n sent part culpable per no haver-se'n adonat abans. És innocent i savi, de molt coneixement. És una persona que sap escoltar i entendre els altres.

Nuri: Germana petita de les Perdigons. Té un caràcter similar al de la Marta i és per això que la seva amistat és molt gran. La Marta se l'estima molt i li fa de germana gran. És una persona bona i innocent, que veiem com canvia també el caràcter al llarg de l'obra, adonant-se de la realitat de la terra baixa, despertant, i començant a ser menys innocent. És l'objecte de burles fàcils del grans i al mateix temps representa l'única persona decent del poble.

Mossèn: Li diuen així perquè havia estudiat per ser mossèn, però en realitat no ho és. És el majordom d'en Sebastià, totalment obedient a ell.

Xeixa: Només surt al començament i té la importància de ser el que ens deixa veure que les coses al poble no van bé, que hi ha algun misteri del qual ningú vol parlar. També gairebé l'única persona que planta cara al Sebastià, marxant del poble.

Pagesos i pageses: Dins d'aquest grup hi podríem considerar en Nando, en Josep, la Pepa, l'Antònia i el Perruca. Els seus caràcters són similars. En el fons tenen bon cor, però els seus prejudicis i la seva tafaneria fan mal a la Marta. D'això ells no se n'adonen fins ben al final de l'obra, durant la qual només fan que criticar i fer cas a l'amo, tot i sabent que és un tirà.

Pregunta 5 (confilctes)

Hi ha un altre conflicte amb el xeixa i el sebastià, perque el xeixa quan estaven tots afora abans de començar la boda de manelic i marta, ell va dir que era una farsa de boda, i el sebastià el va fer fora del poble.

Tradicció romàntica:

El sebastià estima la marta per sobre de la raó.

  • possisió davant de toto

  • llibertat individual: la marta no vol ser de ningú

- idealització de la terra alta.

En la terra alta de Guimerà no hi viuen persones

Tradició realista:

L'historia de la marta.

Pregunta 6 (descobriment de la veritat)

Durant l'obra Manelic passa per diversos processos en els quals poc a poc va descobrint la veritat. Així al principi, quan encara és molt salvatge i dispers, no sap absolutament res de les intencions del senyor Sebastià ni de que els perdigons i tothom en general se'n riu de la seva forma de ser. Després poc a poc i veient com és la nit de noces, se n'adona que passa alguna cosa que no sap. A partir d'aquí Manelic iniciarà el camí cap a la recerca de la veritat i tot e que hi ha amagat, des del llum que veu a la nit quan estan dormint i que identifica l'amant de Marta fins a tot el que li diuen els perdigons i de tot el que se'n riuen d'ell.

Així Manelic quan ja ha fet el canvi de personalitat s'espavila per preguntar tot el que passa i de tot el que se'n riu la gent a en Tomàs. Així doncs, parlant amb Marta també veu que tot ha estat un pla d'en Sebastià per enganyar-lo i això no ho pot consentir.

Pregunta 7 (subgènere de la peça teatral)

Drama es una barreja de tragedia i comèdia.
Descargar
Enviado por:Nitayferru
Idioma: castellano
País: España

Te va a interesar