Lenguaje, Gramática y Filologías


Terra baixa; Àngel Guimerà


 • Quins són els canvis polítics més determinants que destacaries, esdevinguts a Europa, a Espanya i a Catalunya en la vida literaria de Guimerà, o sigui, des de 1867 fins a 1924? Repasseu la cronología (pags. 89-113).

 • Esdeveniments a Catalunya:

  -1879 arriba a Catalunya la denominada fil.loxera.

  -El 1880 es formà el Primer Congrés Catalanista a Barcelona , organitzat per Valentí Almirall.

  -Catalunya ,1881, el congrés obrer, decideix reconstruir la secció espanyola de la Internacional d'ideologia anarquista.

  -Al 1888 es va fer la Exposició Universal a Barcelona.

  -L'any 1990, l'anarquisme inicia l'acció directa a Catalunya. Dos anys mes tard s'aprova les Bases de Manresa.

  -Al 1994, es va produir l'execució d'anarquistes a Montjuïc i dos anys mes tard se'n van empresonar molts.

  -L'any 1906 naix Solidaritat Catalana una agrupació de tots els partits. Cinc anys mes tard es funda la CNT (sindicat anarquista) a Catalunya.

  -Al 1916 triomfa la lliga regionalista i sis anys mes tard es fa la fundació de l'estat català.

  Esdeveniments a Espanya:

  -El 1867 es produeix una Reial ordre que prohibeix representar obres dramàtiques en qualsevol dels dialectes de les “províncies”.

  -A l'any 1869, es fa la nova constitució democràtica i dos anys mes tard, Amadeu Savoia puja al tron per exercir de rei a Espanya.

  -Al 1873, es proclama la república a Espanya.

  Al 1881, s'inaugura el ministeri liberal de Sagasta.

  -Uns anys desprès, al 1902, Alfons XIII puja al tron que onze anys després serà substituït per Dato el que l'any 1921 serà assassinat.

  -Al 1923, s'estableix la dictadura de Primo de Ribera el que al cap d'un any prohibeix la CNT.

  Esdeveniments a Europa:

  -L'any 1870 l'inici de la guerra franco-alemanya.

  -El 1871, es proclama el II Reich a Alemanya.

  -Al 1876 es produeix un fort creixement econòmic mundial anomenat febre d'or que va afectar molt l'economia europea.

  -Mes tard, al 1884, les potències europees es reparteixen Àfrica.

  -Cap al 1886 comença una forta crisi econòmica general.

  -1889 començà l'Agitació social i vagues.

  -L'any 1918, s'acaba la I Guerra Mundial i això comporta crisis de postguerra.

 • A quin gènere pertany Terra Baixa : a la tragèdia o al drama ? Per què? Argumenta´n la resposta.

 • Terra baixa pertany a un drama molt realista ja que tota l'obra es molt real , fins i tot en el moment en que en manelic es menja la sopa perquè es veu kom surt fum de lo calenta que està. Al final akava bé per la Marta i en Manelic tot i que podia haver acabat diferent.

 • Resumeix l´argument de l´obra (sense fer referencia ni a actes ni a escenes), en una llargada aproximada de quinze línies.

 • En Sebastià té deutes econòmics i, per solucionar-los, se li acudeix casar-se amb una pubilla. Però, abans d'això, necessita casar a la Marta per demostrar al poble que entre ells dos no hi ha res. El pla d'en Sebastià és molt més ambiciós del que sembla i busca un pretendent per a la Marta que no sàpiga res per tal de que ell pugui gaudir-ne d'ella ( com ha fet sempre ) i tenir la seva economia sanejada. L'escollit per això serà en Manelic, un pagès de la Terra alta que desconeix les malícies (male idees) d'en Sebastià.

  Amb el Manelic i la Marta casats comença una nova odissea, ja que ella no l'estima i ell se sent molt desconcertat i ferit. A més, la gent del poble el martiritza i li fa la vida impossible fins al punt de que vol tornar a la Terra alta. Però, a mida que passa el temps la Marta se n'adona de que el Manelic és un bon home i s'enamora d'ell. Quan per fi tot marxa bé, decideixen fugir a la Terra alta perquè pensen que allà seran més feliços i, justament quan ho anaven a fer, els descobreix el Sebastià. Llavors, ell fa fora del poble al Manelic i tanca a la Marta al molí.

  Ella ( sense poder suportar més la llunyania del Manelic ) prova de fugir quan, de sobte, es topa amb el Sebastià. Ell li pregunta a on anava i comencen una discussió que es resol amb l'aparició per sorpresa d'en Manelic. En aquest moment el Manelic forceja amb el Sebastià i l'escanya. Després de tot això la feliç parella abandona la Terra baixa per anar a viure per sempre a la Terra alta.

 • En la introducció hem apuntat l´interes de Guimerà a presentar personatges mestissos i marginals. Com es reflectéis aquesta tendencia en Terra Baixa? Per quins motius biogràfics incideix en aquest tema en la majoria de les seves obres teatrals?

 • Gimerà en Terra Baixa fa apareixer molts personatges marginats i mestissos com la Marta que te un pasat molt trist , anava demanant per les esglesies amb la seva mare cega.

  Perquè ell també va ser un marginat duran la seva vida i intenta reproduir el que ell va passar.

 • Com descriuries, físicament i psicològicament, els personatges de la Nuri, del Tomàs i del Sebastià?

 • Tomas---Es l'ermità, el que va cassar a la Marta i en Manelic. Es una persona inocent i que sembla que no ha de fer mal a ningú. Se'l veu com una persona sabia, amb molt de coneixement, i també una persona que sap escoltar i entendre als altres.

  Nuri--- Es la germana petita de les Perdigones. Es mes o menys com la Marta i, això, es el que fa que siguin tan amigues. Si assemblen tant que, en un moment de l'obra, quan la Marta està indecisa sobre el Manelic, la Nuri és a punt d'enamorar-se d'ell.

  Sebastià---En Sebastià és l'amo de tot. El poder el converteix en una persona egoista i que pensa solament per ell mateix. Estima la Marta des de que ella va arribar de nena a la granja, però no s'hi pot casar per què està arruïnat i necessita una pubilla que li aporti molts guanys. D'aquesta manera, busca algú de fora del poble que no hagi sentit a parlar del seu festeig amb la Marta per enganyar-lo i fer-lo casar amb ella. Així troba en Manelic i comença aquí un triangle amorós, en el qual la Marta variarà els seus sentiments i en Sebastià la perdrà, posant-se molt gelós i volent recuperar al preu que sigui a la Marta.

 • Feu una llista dels animals esmentats a l´obra. Busqueu la relació que poden tenir amb els personatges teatrals i la seva significació. Què simbolitza el llop?

 • Ocells ,gallines ,llangardaixos ,ases ,gossos, llops , ovelles ,mules, eugues, isard, moltons, granotes d'aigua.

  El símbol del llop el fa anar en Manelic. Explica el seu passat de quan anava a caçar llops a la muntanya perquè se li menjaven les ovelles. El llop era un signe dolent. Aquets símbols es dona aludit al final de l'obra quan en Manelic mata en Sebastià i diu: “He mort el llop!”

  El llop simbolitza que era en Sebastià.

 • A l´acte tercer hi ha dues escenes que són cabdals per al desenllaç de l´obra: l´estratagema de la Nuri i la mort del Sebastià.

 • Què et sembla, l´estratagema de la Nuri? Es pot dur a terme? Se t´acudeixen altres maneres perquè la Marta pugui sortir ?

 • Es un bon estratagema i es pot dur a terme.

 • Hi havia alguna altra solució que no comportés la mort d´en Sebastià? Què en penses?

 • Jo crec que possant-me en el seu lloc haguès fet el mateix perquè si no o feia estarien tota la vida igual amb els mateixos problemas i no s'acabarien.

 • a) És un personatge violent, en Manelic? Raona el seu comportament al llarg de l´obra.

 • El pobre Manelic no és que sigui violent , l'únic que defensa a la Marta del que li esta passant amb en Sebastià.

  b) Quina és la tragedia de la Marta?

  Que es una desgracia amb el sebastià ja que la obliga a fer-li coses i ella realment s'estima a en Manelic.

  c) Què representa la Terra Alta? I la Terra Baixa?

  La Terra alta: se la veu com un lloc perfectíssim , pur, sense malícia, ideal i, en definitiva, representa tot allò que en principi es bo per naturalesa.

  La Terra baixa : en canvi, diu tot allò que és dolent, corrupte, maliciós, insensible, materialista i, en definitiva, totes les coses malvades per a l'home.

  ÀNGEL GUIMERÀ

  TERRA BAIXA
  Descargar
  Enviado por:Pool
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar