Literatura


Terra Baixa; Àngel Guimerà


DESCRIPCIÓ PSICOLÒGICA DELS PERSONATGES

 • Manelic:

En Manelic es l'èsser marginat de l'obra de Guimerà. Ell ve de la terra alta per instalar-se a la terra baixa i casar-se amb la Marta, per aquesta raó, la de vindre de la terra alta, es discriminat. No és més que un simple i senzill pastor. Al principi se'l veu amb una certa il.lusió dins l'obra, però mitjançant va sent victima de les burles, l'il.lusió es converteix en odi. Es una persona pura d'anima, se'l veu com una persona molt inocent encara que pot ser que tingui certs moments en que els seus impulsos el facin obrar malament. Es una persona inocent i que es deixa duur per els sentiments.

 • Marta

La Marta és una al.lota que es deixa duur per en Sebastià, encara així és normal per el que va passar. Es feble davant ell però és capaç de posar-se firme davant d'un altre persona com per exemple el Manelic. Es capaç d'emotivar-se ella per cupa dels sentiments dels altres. Sap ser amable i dozil per una part, i agresiva pero compiadossa per l'altre. Al llarg de l'obra els seus sentiments canvien en relació a en Manelic, podriem dir que en ella desperta l'amor per ell.

 • Sebastià

Ell és l'amo de tot. Es una persona que el poder el fa ser egoista i pensar només en ell mateix. Es com el típic dolent de la pel.licula. Ell estima la Marta desde fa molt de temps i pareix que l'obliga a que ella l'estimi a ell. Es un home que es fa respetar per el seu caracter que imposa. El seu sentiment per la Marta és molt clar i li fa molta de rabia que ella es duga be amb el Manelic, perquè ell vol a la Marta per ell tot sol.

 • Tomas

Es l'ermità, el que va cassar a la Marta i en Manelic. Es una persona inocent i que pareix que no ha de fer mal a ningú. S'el veu com una persona sabia, amb molt de coneixement, i tambè una persona que sap escoltar i entendre als altres.

 • Nuri

Es la germana petita de les Perdigones. Es mes o menys com la Marta, els seus origens son per l'estil d'ella. Es una bona persona, inocent i no faria mal a ningú. Aquesta manera de ser pot ser que es doni perquè és la més petita de l'obra. També la Nuri és objecte de burles que ella mateixa aguanta i no diu res, cosa que també la caracteritza com una persona callada i que no fa res.

 • Mossen

Es el majordom d'en Sebastià. De la seva manera de ser no podem dir molta cosa. Es totalment obedient al seu amo i no el desobeeix per res. De la seva manera de ser no es podria dir gaire cosa perquè no apareix gaire a l'obra.

 • Pagessos

Els pagessos serien en Nando, en Pep, la Pepa i l'Antònia. Tots ells tenen mes o menys el mateix caracter. Tots son unes persones que critiquen molt als altres, i que es defensen un poc entre ells. No pareix preocupar-li's molt el fer mal a la gent que els envolta.

RELACIÓ ENTRE EL PERSONATGES

La relació més a destacar del llibre és el triangle amorós que hi ha entre el Manelic, en Sebastià i na Marta. Desde un principi la Marta està amb en Sebastià, i més tard apareix en Manelic que es casa per conveniència amb la Marta, perquè en realitat la Marta no l'estima i tot és un muntatge d'en Sebastià. Poc a poc la Marta s'enadona dels sentiments del Manelici observa que són uns sentiments purs, la qual cosa la fa canviar de parell i pareix que comença a sentir algo per en Manelic. Per una altra banda, la Marta és sent com a obligada a estimar al Sebastià, pareix que encara que estigui amb ell no l'estima de veritat, en canvi ell si que l'estima a ella. Així doncs tots dos homes estimen la mateixa dona, l'un esta cassat amb ella, i l'altre és el seu amant mes o menys.

Els sentiments de la Marta van canviant en el curs de l'obra, per una part pareix que comença a demostrar amor cap a en Manelic, i per l'altre banda pareix que cada cop odia més a en Sebastià. Es dóna doncs en un moment de l'obra un triangle amorós on l'home casat es l'únic que desconeix la situació. Per tant, és quan en Manelic s'entera de l'engany quan comença tot l'embolic i la Marta comença a canviar de sentiments. Al final de l'obra, és quan desapareix aquest triangle amorós per una part perquè la Marta rebutja completament a Sebastià i demostra amor cap al seu marit, i per l'altre part perquè en Sebastià mor a mans de en Manelic.

L'altre relació a tractar a l'obra és la que hi ha entre la Marta i la Nuri. Totes dues al.lotes comparteixen un passat semblant i és per això que la seva relació es bona. El fet de que en Manelic es parli amb ella i és duguin be, perquè la Marta demostra cert canvi al veure com aquests dos personatges es tracten tan afectuosament.

TEMAS QUE APAREIXEN A L'OBRA

 • Un primer tema que apereix al llibre el tema amorós, les relacions entre el Manelic, en Sebastià i na Marta.

 • Hi ha també com a tema a tractar, els plans del Sebastià que ha fet per guanyar diners casant la Marta amb en Manelic. Es per tant un tema d'enganyifa perque en teoria cap ni un del poble hauria de saber res de que tot és un pla elaborat per el Sebastià.

 • Un altre tema a tractar és la manera de tractar a en Manelic que té la gent del poble, la manera tan discriminatòria amb la que el tracten, el veuen com a una persona inculta i com un babau prl fet de pertanyer a un lloc diferent del seu.

 • La rebelació d'en Xeixa contra en Sebastià és un altre tema que apareix en el llibre. En Xeixa es nega a anar al cassament perquè ell sap que és tot un muntatge i en Sebastià el treu fora.

 • La maldat de les perdigones seria un altre tema a tractar, sobretot es veu en la manera de tractar a en Manelic. I es veu reflexada en el conte d'en Tomàs.

SIMBOLS

El símbol més a destacar que apareix a l'obra és el símbol del llop. En Manelic és la persona que fa emprar aquest símbol. Al principi conta histories de com ell a la muntanya anava a la caça del llop perquè aquest es menjava les ovelles. Aleshores es veia el llop com un signe de alguna cosa dolenta, un personatge animal amb maldat. El que més destaca però és al final de l'obra quan en Manelic mata en Sebastia, aleshores pronúncia: “Fora tothom! Aparteu's-e! He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!” D'aquesta manera és com vol dir que ha matat en Sebastià, comparava el llop amb ell. La maldat del llop la comparava amb la d'en Sebastià, ell era l'autentic llop que es menjava les seves ovelles i era malvat. Parlava d'en Sebastià de manera metafòrica doncs.

RESUM PER ACTES DEL LLIBRE

 • Primer Acte:

En aquest primer acte s'ens presenten tots els personatges de l'obra, començant primer per en Xeixa, na Pepa i n'Antonia, al llarg de la resta del primer acte van apareixent la resta de personatges. En aquest acte en Sebastia que és l'amo de tot, vol casar la Marta, que és com una mena de filla adoptada per a ell però que entre ells hi ha més que això. La vol cassar per motius econòmics ja que ningú pot saber que entre ell i la Marta hi ha alguna relciò amorosa, sino, no podra cobrar certs doblers. El marit que han cercat per la Marta és en Manelic, un noi procedent de la Terra Alta i que demostra que de veritat estima la Marta i que ell no es casa per conveniència. Tothom al poble sabia que el casament era tot un muntatge d'en Sebastià, tots menys un, el Tomas que era l'ermità. Abans del casament, en Xeixa es nega a anar al casament i per això en Sebastià el fa fora. Un cop casats el Manelic i la Marta i visquent junts, la Marta demostra que no estima al Manelic, pero en canvi, ell es mostra ferit perquè ell l'estima de veritat a la Marta i es mostra molt il.lusionat per haver-se casat.

 • Segòn Acte

En Manelic ja es casat amb la Marta i pareix que de tots el del poble, amb l'únic que mes o menys es fa és amb na Nuri, cosa que a la Marta li atraurà molt l'atenció i la farà veure en Manelic d'una manera més diferent. La Marta conta quin va ser el seu passat i com va coneixer en Sebastià. Mes tard en Tomas conta una historia a les perdigones on es reflexa la maldat d'aquestes. En Manelic, cansat de tanta burla i malicia per part de la gent del poble, s'entera de certes coses que el fan enutjar, és per això que de cop i volta decideix agafar i anar-se'n un altre cop a la muntanya amb la seva dona la Marta per fugir d'en Sebastià i de la Terra Baixa que segons Manelic es plena de boira i falsedat. En l'intent de fugir a la muntanya Manelic i Marta són atrapats per en Sebastià i en Mossen. Quan en Sebastià coneix quines eran les seves intencions, fa cridar als pagesos i fan fora de la Terra Baixa a en Manelic.

 • Tercer Acte:

En aquest acte es veu al començament, l'arrepentiment dels pagesos per haver tret fora a en Manelic. Encara així segueix l'enfrontament entre el Manelic i el Sebastià. Es veu com la Marta anyora en Manelic i el troba a faltar, perquè els seus sentiments cap a ell desde el principi han anat canviant un poc. Ja al final, en Manelic va anar a veure a la Marta, però va ser sorpres per en Sebastià, en aquell moment la rabia d'en Manelic el va portar a matar-lo. I axí acaba l'obra de Terra Baixa.
Descargar
Enviado por:Eduardo Martín
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar