Educación y Pedagogía


Summerhill


1-Introducció

Summerhill és una escola diferent: és una escola creada per una home que creia en una educació diferent, en un sistema escolar diferent i en uns valors diferents: Llibertat, felicitat i amor. La utopia de A.S. Neill s'ha pogut dur a terme amb la resposta dels nens, que sota tals valors els han acceptat i així han desenvolupat totes les seves facultats intel·lectuals i humanes.

A.S. Neill nasqué el 1883 a Escòcia i morí el 1973 a l'escola on hi va dedicar la seva vida. Va viure una trajectòria de 90 anys dedicada als nens. El pensament pedagògic de Neill es va veure molt influenciat per les experiències que va passar a la seva infantesa ja que era severament castigat en moltes ocasions sobretot dins el tema de la sexualitat. Així doncs, al contrari de molts altres homes, no va seguir el camí de la seva educació, sinó que va intentar fer el contrari del que ell havia sofert i basant-se amb la bondat dels nens, els va donar total llibertat. En un temps on els càstigs, les repressions sexuals i el control sobreeixia, ell va saber crear molt més que una escola, un lloc on els nens aprenen a ser persones a la vegada que desenvolupen les seves facultats.

Summerhill fou fundada el 1921 per Neill i la seva esposa amb l'objectiu de donar una total llibertat als nens confiant amb la seva bondat sota un ideals clars: llibertat, felicitat i amor.

2-Els valors de summerhill

L'escola està regida per uns valors no massa corrents en les escoles normals, però que Neill hi creu fermament i pensa que l'única manera d'educar bé els nens és utilitzant-los.

Els valors que ensenya Neill no tenen res a veure amb els valors que s'ensenyen en una escola “normal”, no intenta inculcar-los el valor dels llibres, ni de l'estudi no de la competitivitat sinó que els seus valors es basen en la llibertat i l'amor. Tenir una autonomia és el més important per ell, una sexualitat lliure i sana i no importa el que arribin a ser a la vida, ni que siguin uns bons estudiants, sinó que siguin feliços.

Els nens han de ser lliures, completament lliures. Neill basa tota la seva confiànça en ells i els creu prou responable per saber el que han de fer i que només protegint la seva llibertat arribaràn a ser unes persones amb uns valors ferms i sense maldat. Poden escollir anar a classe o no i això no els hi suposa cap càstig, els nens només cal que fassin les coses que els interessin sense tenir por de cap repressió sempre i quan respectin a l'altre. Això els hi proporciona una seguretat en si mateixos. No hi ha ni el més mínim detall de repressió, els nens aprenent el que volen aprendre, sigui important per la resta de la societat o no ho sigui.

“L'autonomia significa el dret del nen a viure lliurement, sense cap autoritat exterior en les coses psíquiques o somàtiques” (pàg 98)

Un altre dels valors que proclama és la igualtat entre les persones, ningú és superior i tothom s'ha de respectar coma persona ja que ningú no té més autoritat que d'altre, ni ell mateix no dóna cap ordre sempre i quan no l'afecti personalment ja que llabors ja és una intervenció a la seva persona. Per això es realitzen les assamblees on tots els nens hi participen i decideixen les normes que creuen oportunes i en que tots tenen el dret a votar i el seu vot val el mateix que el de qualsevol professor. Tothom ha de complir les mateixes normes per igual.

Un altre valor important a Summerhill és l'amor, tot s'ha d'ensenyar amb amor, sense càstigs ni rancúnies, només així els nens aprenen a estimar i respectar tothom per igual i el que és més important a estimar-se a ells mateixos i a valorar-se tal com són.

“La felicitat i el benestar dels nens depenen de l'amor i l'aprovació que el hi donem.” (pàgina 107)

3-Idees de Neill i influències sobre el seu pensament

La teoria d'A. S Neill està influenciada per varis filòsofs, especialment per dos en concret: Rousseau i Freud. L'objectiu que té Neill no és crear bons estudiants i genis científics, sinó crear persones felices i lliures amb uns valors estables.

Pel que fa al pensament de Rousseau, Neill adopta moltes de les seves postures, començant per la més important i base del seu pensament és que els nens neixen bons per naturalesa i és la societat qui els corromp: “El nen ha nascut bo i inevitablement es converirà en un bon ésser humà si no el pertorben i frustren el seu desenvolupament natural amb intervencions indegudes” (pag. 204).

El creador de Summerhill el que fa és aïllar-los totalment de la societat sense que els nens es puguin contaminar o puguin ser reprimits pels pares, creu en la bondat dels nens, sap que si els pares no els eduquen d'una manera repressiva i autoritària el nen serà lliure i autònom. Neill pensa que “La exigència social ha de donar pas a la exigència individual” A vegades parla de nens que han entrat tard a l'escola i han passat uns anys en una escola repressiva on ja no saben que fer, aquest nen ja esta corromput per la societat i costa molt que adquireixi els valors de Summerhill. Tot i així vivint a l'escola, moltes vegades es desfà de complexos i inferioritats. Un altre dels conceptes que utilitza de Rousseau és que s'ha de formar la voluntat i la raó sense exercir l'autoritat social ni familiar per facilitar que els nens assumeixin els valors per si mateixos, amb autonomia i una metodologia individualitzada. Neill utilitza molt la metodologia individualitzada sobretot en el cas de problemes, escolta al nen, el fa parlar sobre el problema i el que és més important, no li fa una reflexió seva sinó que fa que els nens reflexionin per si mateixos. També proclama un altre valor procedent de Rousseau, la igualtat. Dins de Summerhill no hi ha cap discriminació, tots som iguals i ningú té cap autoritat sobre ningú.

El que ha fet Neill és crear una escola “Emili” on el nen es desenvolupi lliurement com a persona aïllat de la societat. Finalment els dos autors creuen que arriba una certa edat en que els nens tenen ja una opinió formada i ja estan preparats per sortir a la societat, sense por de que aquesta els corrompeixi.

Una idea de Neill que és remarca molt durant tot el llibre és el tema de la sexualitat. L'autor pensa que molts dels problemes que tenen els nens, siguin del tema que siguin, estan relacionats amb la repressió sexual. Per a ell, un nen no ha de tenir cap tipus de repressió enfront la masturbació o qualsevol altre tema sobre el sexe, se li ha d'explicar tot el que li interessi des de d'on vénen els nens fins al funcionament de l'aparell genital. No pot haver-hi cap mena de tabú en el sexe, perquè a partir d'aquí comencen les pors, les culpabilitats, els remordiments

Neill rep influències de Freud sobretot en el tema del sexe. Es basa en la teoria del psicoanàlisis i la repressió del super-ego (normes socials) cap a l'ego (el nen), on argumenta que els nens no poden desenvolupar lliurement la seva sexualitat perquè els pares els reprimeixen o la societat els influencia negativament amb mentides que causen als nens moltes culpabilitats i traumes sexuals.

Segons ells no es pot educar els nens ni amb mentides, ni amb port i temors, perquè el nen no creix sa i lliure sinó reprimit i covard i acabarà educant als seus fills de la mateixa manera repressiva. Neill mateix va estar educat així i va començar a educar als seus alumnes amb càstigs corporals .

La teoria de Neill no és deixar que facin tot el que vulguin, ja que no poden envair la llibertat dels altres, sinó deixar que ells, pels seus propis mètodes desenvolupin la seva pròpia moral.

4-Valoració personal

El llibre m'ha agradat molt. Abans de llegir-lo no coneixia res sobre Summerhill ni sobre el pensament d'A.S Neill, no sabia ni que existien escoles com aquestes. Per a mi ha sigut una descoberta que m'ha entusiasmat encara que no estigui en tots els punts d'acord.

En primer lloc, cal dir que la idea d'una educació lliure és molt bona i com demostra Neill, no és una utopia. Ha demostrat ser capaç de dur-la a terme amb èxit creant nens feliços amb uns valors i una moral. Crec que la forma que té d'educar-los és un bon mètode per aconseguir la felicitat del nen i sobretot una revolució pedagògica en una època on allò natural era la repressió i moltes vegades els càstigs corporals.

Que en una escola determinada aquest mètode funciones, no vol dir que es pugui aplicar directament a totes, ja que és molt difícil que tothom cregui en aquesta educació, fins hi tot molts dels pares que varen portar els seus fills a Summerhill, en un principi no estaven massa d'acord amb la dinàmica.

Un dels temes que m'ha semblat més correcte ha estat el tema de la sexualitat. Crec que fa un gran pas dins una societat repressora i que la manera que té d'educar els nens en la sexualitat és molt bona i aconsegueix que els nens creixin sense cap tipus de por enfront aquest tema. Un del punts que m'ha sobtat més quan parla d'aquest tema és que consideri anormal i fruit d'una repressió sexual la homosexualitat: “No sé quines repressions condueixen a la homosexualitat, pro sembla ser que comencen molt aviat, en la primera infància.” (pag 196) “ ... en 38 anys no ha sortit de l'escola ni un sol homosexual . La raó és que la llibertat produeix nens sans”(pag. 196) Suposo que considerar que els homosexuals no tenen una homosexualitat perversa era la tònica d'aquella època, però sobta ja que Neill sempre defensa la llibertat, però en aquest cas no defensa la llibertat sexual.

A més a més crec que aquesta manera de donar amor i aprovació als nens és fantàstica i crec que només així els nens són feliços, aquesta manera de dóna'ls-hi responsabilitats i fer-los decidir els ajuda molt a ser autònoms i crear-se la seva pròpia moral.

Per altra banda crec que aquest tipus d'educació no la poden dur a terme els pares d'avui en dia per dos motius: el primer es que els pares no es preocupen tant per l'educació dels nens i la traspassen a l'escola la qual no té res a veure amb aquesta filosofia, per tant van massa atrafegats per poder educar d'aquesta manera als nens. I el segon motiu és que si un pare en la nostra societat eduqués als fills amb la pedagogia de Summerhill, de ven segur que no sortiria com un nen exemplar d'aquesta escola ja que està en contacte amb la societat i passaria a ser un producte més del sistema ja que al no tenir la influència de la moral dels seus pares seria educat per una societat consumista i competitiva. Per això avui en dia s'hauria de trobar un equilibri. No podem deixar l'educació de banda o donar la llibertat que ens proposa Neill, però tampoc no hem d'utilitzar una educació repressiva i competitiva com la que actualment encara es pot veure en moltes cases. Al cap i a la fi l'objectiu és que els nens siguin feliços i crec que amb l'educació que reben en la nostra societat per part dels pares ( si és que en reben) no és la més adequada perquè un nen se senti estimat i per tant feliç.

Índex

 • Introducció..............................................................................pàg. 1

 • Els valors de Summerhill........................................................pàg. 2-3

 • Idees de Neill i influències sobre el seu pensament................pàg. 3-4

 • Valoració personal..................................................................pàg. 5-6

 • summerhill

  A.S. NEILL

  1

  NOM: Núria Sera Felip

  PROFESSORA: Margarida Massot

  ASSIGNATURA: Antropologia Pedagògica

  DIPLOMATURA: Educació Social I
  Descargar
  Enviado por:Nuria Cat
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar