Turismo, Hostelería, Gastronomía y Restauración


Suiza


NOM DEL PAÍS:

Suïssa

CAPITAL:

Berna

FORMA DE GOVERN:

República Parlamentària Federal

LÍMITS FÍSICS:

Llac Leman, el Mont Blanc i els Alps, que limiten amb França; Llac Constanza i els Alps, que limiten amb Alemanya; Llac Mayor, Mont Ceroino i Mont Rosa, amb Itàlia.

LÍMITS POLÍTICS:

Liechtenstein, Àustria, Itàlia, França, Alemanya.

SUPERFÍCIE:

41.293 Km2 ( (una mica més petit que Extremadura)

RELLEU:

El 60% del territori està per sobre els 1750m d'altura. Alps (sud), el Jura (al nord), on destaca el Mont Tendre, que amb 1679 m és el pic més alt de la regió.

RIUS:

Rin, Jura, Inn, Simme, Saane, Doubs, Muota, Aar, Thur, i Ródano (entre altres)

LLACS:

Lerman, Neuchâtel, Constanza, De los Cantones, Mayor, Lugano, De Zurich.

COMPOSICIÓ:

Políticament: 26 estats

Físicament: El Jura (al nord), els Alps (al sud), Mitteland o terra d'entremig (al centre)

CLIMA:

Càlid, i a la part sud és també càlid i mediterrani.

PLUVIOSITAT:

Les pluges cauen entre la primavera i la tardor.

TEMPERATURES MITJANES:

Entre 20 i 25 graus C a l'estiu, i entre 2 i 6 graus C a l'hivern.

MONEDA:

Franc Suís

REQUISITS D'ENTRADA:

Passaport

HORARI:

La mateixa hora que Espanya

DIA FESTIU:

Diumenge

POBLACIÓ:

6.796.200 hab. (1994)

DENSITAT:

165 hab/Km2 (1994)

LLENGÜES:

Italià (8%), Francès (20%), Alemany (72%), "Romanche" (1%), que no és oficial, i és una llengua derivada directament del llatí.

ECONOMIA:

Respecte la població activa (1994): Agricultura: 5,5%; Mineria: 1,6%; Indústria: 37,6%; Serveis: 55,3%

SITUACIÓ SOCIAL:

Renda per càpita: 21.710 $ USA

Esperança de vida: 78 anys

Taxa de desocupació: 0,6%

(Dades del 1994)

En vista d'aquestes dades queda força clar que Suïssa és un país desenvolupat i amb un nivell de vida alt, és un dels països més rics d'Europa.

RELIGIÓ:

Cristianisme Catòlic (47,6%), Cristianisme Reformat (44,3%), Judaisme (0,3%).

CIUTATS IMPORTANTS:

Zuric, Ginebra, Basilea, Lausana, Lucerna

COMUNICACIONS:

Avió:

Els aeroports de Zuric, Ginebra i Basilea, per ordre d'importància, són els principals centres de tràfic aeri internacional a Suïssa. A les tres ciutats s'hi pot arribar des d'Espanya; hi ha vols directes des de Madrid, Barcelona, Bilbao, Màlaga, Palma de Mallorca, Santiago de Compostela i València.

Les companyies són Iberia, Swissair, Viva Air i Crossair.

Tren:

Talgo; uneix Barcelona amb Zuric i Milà. També fa parada a Ginebra.

Eurocity Català; tres diürn. Surt de Barcelona (estació de França), i recull passatgera a Girona, Figueres, Port Bou. El final del trajecte és a Ginebra.

Autobús:

Varis cops per setmana hi ha trens que arriben a Suïssa des de Màlaga, Sevilla, La Corunya, Alacant, Oviedo, Madrid i Barcelona.

Les companyies són: Juliça Vía i Alsa.

Cotxe:

L'itinerari per autopista entre La Jonquera i Ginebra passa per Lyon. Hi ha un altre recorregut que passa per varies ciutats franceses (evidentment), Valence, Grenoble i Chambey, que és una mica més curt.

GASTRONOMIA:

El formatge és un dels productes més típics de Suïssa, i és molt interessant visitar una de les fàbriques no només una de les grans fàbriques (com la de Appenzell), sinó arribar-se a alguna de les tradicionals.

Un altre producte destacat de Suïssa és la xocolata.

Tot i que aquest productes són típics de tota la regió, referent a una gastronomia pròpia de Suïssa, no n'hi ha, en tot cas hi ha cuinats regionals, és a dir, cada regió té les seves especialitats.

Per exemple a Berna, un dels plats més típic és el Berner Platte, que és carn amb mongetes verdes.

A Basilea els dos plats més coneguts són la sopa de farina torrada i el pastís de cebes.

A Zuric, es fa un guisat de carn, on es talla la carn molt i molt fina. A la zona dels Grisoles, es fa un “potatge”, i és aquí on s'hi fan molts dels formatges del país, com per exemple l'emmental, el jura, etc. A la Suïssa Oriental és on fan els formatges amb herbes. Referent al formatge, es fan varis plats amb aquest producte, com la fondue o el pastís de formatge, sobretot a Valais.

També cal destacar les innumerables classes de pans, els vins rosats o blancs, l'aiguardent, l'orujo, el suc de poma i la sidra.

De postres trobem pastissos de mantega, crepes, pans de peres (a la Suïssa Central), pastís de pastanaga, merengues bernesos i pastissos de nous.

FIRES I FESTES:

Vogel Gryff Volksfest. A mitjans de gener. És una tradició molt colorista que se celebra a Basilea en la que la gent es disfressa d'animals i van amb una barca pel Rin tot ballant una dansa.

Fasnacht (Carnavals). Finals de febrer o principis de març. Se celebren a tot Suïssa, especialment a Basilea. El més curiós dels carnavals és el que es fa a Lucerna, on es reparteixen taronges per tots el nens.

Kantonales Handharmonika und Akkordeonfest (Festival d'harmònica i acordió). Finals d'abril. Congrega els millors instrumentistes d'aquestes especialitats a Interlaken.

Festa nacional de Suïssa. 1 d'agost. Dia en que es commemora amb focs artificials i fogueres l'aniversari del naixement de la Confederació, el 1921.

Zwiebelemärit de Berna (mercat de cebes). Finals de novembre. Se celebra a l'aire lliure el quart dilluns de novembre i va ser establert, pels agricultors de la zona, com a mostra de gratitud per la ajuda que van prestar varies ciutats a Berna després d'un incendi ocorregut al 1405.

LLOCS TURÍSTICS:

Els Grisoles:

En aquesta zona es parla romanche, italià i alemany. Hi trobem molts llacs i neu durant tot l'any, és aquí on hi ha conegudes pistes d'esquí com la de St. Moritz o la Pontresina. A més a més, la major part de les poblacions han conservat les cases de la mateixa manera que eren molts anys enrera.

Suïssa Oriental:

Aquí hi ha el llac Constanza que fa frontera amb Alemanya, i la Suïssa Oriental va pujant de forma esglaonada fins als Alps. Una cosa típica d'aquesta zona és la “Ronda del escudo”, que consisteix en fer rodar una moneda de 5 francs en un plat i ressona durant molta estona.

Zuric:

La ciutat està dividida en dues parts, ja que entremig hi passa el Rin. A la part de l'esquerra s'hi troba la zona urbana, on hi ha el carrer Bahnhofstrasse, famós per les seves botigues de luxe. Si es segueix aquest carrer en direcció al riu, es passarà per tot el cas antic, on s'hi troben alguns dels edificis més importants de la ciutat com la Peterskirche (església de sant Pere, a la seva torre del s. XIII, hi ha instal·lada l'esfera de rellotge més gran d'Europa. Es tracta de la parròquia més antiga de Zuric).

Altres edificis que podem visitar són la Grossmünster, que són dues torres bessones aixecades al 1781; Rathaus, l'ajuntament, construït entre el 1694 i el 1698; la Kunsthaus, que és una galeria d'art, i compta amb pintura medieval, flamenca, del barroc italià i impressionista i Schweizerisches Landesmuseum, museu suís nacional, s'hi troba una col·lecció d'objectes que van des de la edat de pedra fins als nostres temps.

Suïssa Central:

En aquesta part el més habitual és pujar a alguna de les nombroses muntanyes que s'hi troben, però no cal fer-ho a peu, ja que hi ha nombroses facilitats per arribar al capdamunt. Trobem un telefèric per pujar al Mont Pilatos, un cremallera que pujar al Rigi, i inclús un ascensor que puja al Bürgenstock.

Una de les ciutats més important que trobem aquí és Lucerna, on el més destacat és un Pont cobert, i la Torre de l'Aigua.

Suïssa del Nord-est:

Tota la regió està plegada de castells. També hi ha moltes estacions termals. Basilea, assentada al costat del Rin, és la ciutat més important d'aquesta zona, el que podem destacar de la ciutat és la Catedral, els nombrosos museus que hi podem trobar, el port i el zoo.

Oberland Bernès:

En aquest zona hi trobem tres cims: Eiger, Münch i Jungfrau.

Es pot viatjar amb trens de vapor entre dues ciutats (de Rothom a Brienz), navegar pel llac de Thun o reposar a Interlaken, i unes hores més tard anar al Jungfrau, a 3.450 m d'altura, una altra cosa que és interessant és fer excursions en barca per castell de Zähringen a Thun o a Brienz. També es poden contemplar tot de muntanyes des del Schilthorn, que és un restaurant giratori a 2.970m d'altura.

Finalment podem veure les catarates, n'hi ha repartides per tot arreu, algunes de les més destacades són la Simme, la Staubbach, la Trümmelbach i la Giessbach. Una de les coses típiques que podem trobar són les escultures de fusta.

Mittelland Bernès:

En aquesta zona hi ha petits pobles amb grans granges i amb els balcons plens de geranis. Biel és una petita ciutat on al voltant del seu llac, hi ha encantadores “aldeas”, rodejades de vinyes, des d'aquí es pot veure la illa de San Pedro, situada al llac.

Aquí hi trobem Berna, la Capital de Suïssa: Situada a la Suïssa de parla alemanya. Entre els llocs més destacats trobem la Església de l'Esperit Sant. Des d'aquí, els seus carrers arriben fins al riu. Fent camí trobarem varies fonts, entre elles la Font del Ogro, la Font del Gaitero, la Font dels Mosqueters i la Font de Zähringen, dedicada al fundador de la ciutat, que va trobar un ós, que atrapà en una caça i ell va triar el nom de la ciutat tal com s'havia promès al que aconseguís trobar l'ós.

Un altre monument interessant és Käfingturm, una torre-presó del s. XVII, i la Torre del Rellotge.

També cal anomenar la Catedral d'estil gòtic tardà, on es podran admirar les vidrieres i el cor renaixentista.

Entre els museus destaquen el d'Història i el Swiss Alpine Museum.

Freiburg i Neuchâtel:

La regió de Freiburg està plena de llacs, tot i que a tot el país n'hi ha, és aquí on se n'hi concentra una major quantitat. La part antiga de Freiburg és coneguda com una de les joies arquitectòniques de Suïssa.

Neuchâtel és una altra ciutat de la qual el més conegut és la Col·legiata construïda amb pedra groga.

Regió del Leman:

Lausana, està dominada per la seva majestuosa catedral gòtica, des de la seva torra, un “centinela” canta les hores cada nit.

Aquí també hi ha dues ciutats que són conegudes, sobretot pels seus carnavals, que són uns dels més espectaculars de Suïssa, aquestes ciutats són: Montreux i Vevey.

Ginebra:

Pertany a la zona de parla francesa, és coneguda sobretot per ser la seu de la UNESCO i de molts altres òrgans internacionals.

El Ródano divideix en dos la ciutat i a la seva riera esquerra transcorre la vida artística i intel·lectual. Aquesta zona s'asseu el casc antic, agrupat al voltant de la catedral, situada en una muntanyeta. El carrer principal és el Grand Rue, on s'hi pot veure la casa de Rousseau, l'Ajuntament, l'Església Russa ortodoxa, la Universitat, el Grand Teatre i varis museus, com el d'Història Natural, el de la Rellotgeria i el d'instruments Musicals Antics.

Al costat dret hi ha la major part de la comunitat internacional de Ginebra.

Una sèrie de ponts entre ambdues riberes, el més important dels quals és el Pont du Mont Blanc, uneixen les dues parts.

A la zona del llac s'hi troben el sortidor (140m d'altura) i el jardí anglaise, amb un rellotge de flors.

Valais:

Aquí hi ha els Alps que estan formats per una cinquantena de cims de més de 4.000m. En aquesta regió s'hi troben moltes preses, i hi ha quilometres de petits canals construïts per regar.

Ticino:

Aquesta és la zona de Suïssa on hi ha més sol. Aquest clima fa de la regió un gran jardí ple d'eucaliptus i llimoners. No obstant, aquesta zona de parla italiana, també té unes valls plenes de “glacials”. Al sud de la regió hi trobem el llac Major i dos ciutats Locarno i Ascona, que són molt conegudes per ser un lloc on la gent hi va a fer vacances de descans.

Una altra ciutat important és Bellizona, que el que la ha fet famosa són els seus tres castells, i finalment, la ciutat de Lugano, on hi ha moltes i moltes palmeres i el més destacat són les nombroses esglésies que hi podem veure.

ALTRES OPCIONS:

En la majoria dels llacs de Suïssa es poden practicar varis esports com: windsurfing, esquí aquàtic, navegació, a més a més, molts d'aquest llacs disposen de platges a les seves vores. Una altre cosa que podem fer tan en els llacs com en els rius és pescar.

També es pot esquiar, ja que hi ha nombroses pistes d'esquí, i el més curiós és que es pot esquiar tot l'any. Algunes de les zones més conegudes on es pot fer esquí són: Crans-Montana, Davos, Grindelwald, Saas Fee, Saint Moritz, Verbier i Zermatt. L'esquí d'estiu es pot fer a varies pistes com la de Felskinn/Mittel Allalin que és una de les més ven preparades i més altes amb una altitud entre els 3.500 i els 2.700 m; altres pistes on també es pot fer esquí d'estiu són: Jungafraujoch, Saint Moritz, Saas Fee, etc. Referent a la neu, també cal dir que a Suïssa hi ha més de 300 Km de pistes per trineus.

Un dels esports més habituals és el golf.

Finalment, és molt típic fer excursions de muntanya. Hi ha infinitat de camins i de rutes. Es pot fer trekking, senderisme, excursions amb bicicleta i rutes a cavall.

TÍPICS I TÒPICS:

Els suïssos són molt coneguts per la neteja, la puntualitat i el treball.

PRODUCTES TÍPICS:

Els rellotges

La xocolata

El formatge

3




Descargar
Enviado por:Taina
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar