Literatura


Somni de Tanger; Xavier Vernetta


RESUM

Una pastera amb dotze immigrants arriba a la costa andalusa. Dos d'ells, l'Akram i el seu cosí Abdallah volen fer un llarg camí fins arribar a París, la ciutat desitjada pels dos i lloc on viuen els seus oncles. Només arribar a la costa els policies atrapen a tots els passatgers de la pastera, tots menys l'Akram, que s'amaga en un petit sot per fer d'amagatall.

l'Akram és un marroquí nascut a Tànger. Ell té els cabells rossos, ja que la seva mare era de Síria i va morir ara fa un parell d'anys. El seu pare, abans de deixar-lo, li va regalar una pinta i unes sabates netes perquè fes bon aspecte. El matí següent, l'Akram fa amistat amb una noia de Bilbao que passa les vacances a Tarifa, la Nerea. Passen tota una tarda junts i decideixen que un camioner amic de la Nerea el portarà fins a Màlaga. La Nerea i l'Akram s'enamoren i ella li posa una nota a la jaqueta de l'Akram dient-li que està enamorat d'ell però que no s'atreveix a dir-ho davant la cara del noi. Malauradament, l'Akram tira aquest paper al arribar a Màlaga sense voler. Allà entra en un bar anomenat Bar Àfrica. Allà hi ha uns homes d'aquells als que els hi agrada fer guerra. Reben molt bé l'Akram, al veure com és de ros i li diuen que volen ficar una bomba a un club marroquí, a València. A l'Akram li va molt bé per avançar quilòmetres, tot i que té por d'aquells homes. Ell s'ofereix a posar la bomba hi demana ajut a les persones del local. El amo, un home anomenat Vincent, decideix avisar a la policia i porten la bomba en un solar sense perill. Després d'això, detenen els delinqüents i un camioner anomenat Juli el porta fins a Barcelona. Després de el viatge, l'Akram se'n va a una discoteca i coneix en Dani i les seves dos amigues, la Sara i la Natàlia.

Es fan molt amics i en Dani, que és un noi que va de discoteca en discoteca, es decideix a portar-lo fins a Puigcerdà. Durant el viatge, l'Akram troba dins la seva bossa la jaqueta de l'Abdallah molts diners, els suficients per poder continuar el viatge a París sense en Dani. Però en Dani diu que com amic de l'Akram el portarà fins a París. I allà passarà uns dies a casa dels oncles.

Al final, l'Akram envia una carta a la Nerea demanant-li perdó per que el noi li va dir que era Parisenc i que es deia Karl però la veritat és que es diu Akram, que és marroquí i que fins fa molt poc no havia trepitjat terra francesa.

PERSONATGES:

  • Akram: l'Akram és un noi marroquí que té els cabells rossos i clars, la pell blanca i els ulls també clars, de tons verdosos de maragda, que havia heretat de la seva mare, que era de Síria. Té divuit anys.

L'akram és un noi que sempre juga net, té molt de valor i coratge. És demostra principalment en el moment de més emoció del llibre, on l'Akram entra al Bar Àfrica i té una bomba a les mans. Ell és valent i avisa a la policia.

  • Nerea: La Nerea és una noia de Bilbao que passa les vacances a Tarifa, a casa de la seva àvia. És molt morena i té els ulls molt foscos, de color negre. Té una mirada atenta i un somriure sincer.

En el llibre, tot i que es pot veure una mica el caràcter de la Nerea, no és pot assegurar del tot ja que hauríem de veure què li contesta la Nerea a L'akram en la ultima carta que s'escriu.

  • Dani: Al llibre no diu com és en Dani físicament, però s' en pot deduir el caràcter. En Dani està enamorat de la Sara, i va de discoteca en discoteca per ella. És d'aquelles persones que com que com sempre té el que vol no sap el que fa. Això sí, en Dani és un bon amic i una persona de fiar, i ho demostra acompanyant l'Akram fins a casa dels seus oncles.

  • Natàlia: La Natàlia només surt en una part molt reduïda del llibre, i no diu res del seu aspecte físic, excepte que a l'Akram li resulta agradable, junt amb la Sara.

De caràcter es pot deduir que és força tímida, ja que diu que només mastega xiclet, beu com un embut i balla com si funcionés amb energia atòmica, i de quan en quan li diu alguna cosa a la Sara que fa riure a les dues. I també sap dormir, i dorm molt. És la companya inseparable de la Sara.

OPINIÓ:

He de dir que aquest llibre d'aventures de Xavier Vernetta té, només començar, un punt clarament a favor, i és que el llibre tracta d'un tema d'actualitat. Això ja fa que el lector s'interessi per el tema, ja que és un tema que gairebé tothom coneix i que pot fer reflexionar sobre el tema.

El argument del llibre és força original, tot hi que s'ha de dir que a pesar de tot s'hauria pogut explicar molt millor ja que el tema impacte al lector. Aquest llibre té un altre problema, que a mesura que anem llegint ens anem distraient i crec que el començament del llibre està molt ben escrit, però cada cop la lectura es va fent cada cop més avorrida , quan hauria de ser tot el contrari, és a dir, que cada cop el llibre fos més divertit i que no poguessis parar de llegir. Això es degut a l'absència de moments interessants o moments claus que decideixen un llibre. És possiblement per això que hagi tingut tant d'èxit les sèries com El Senyor dels Anells o Harry Potter, ja que aquest dos combinen una mica de novel·la i una mica de conte fantàstic plens de moments interessants o moments límit que posem a prova el protagonista en qualsevol aspecte. També hi ha algun aspecte que es podria haver millorat bastant, hi és la manera en que està explicada la història. Per una aventura d'aquestes característiques trobo que hi ha massa descripció per el poc que s'explica i, en resum, que el llibre és massa curt. El autor l'hauria de haver posat molts més problemes que en aquest tipus de viatges són molt freqüents.

Aquest llibre tracta d'un tema d'actualitat i l'autor ens vol fer veure que passen les persones que fan aquest viatges. Un punt que m'ha agradat força és el que el protagonista pensa sempre en el que passarà en el futur. El esquema del llibre és bastant bo, tot hi que no ens presenta res de nou: Es presenta un repte que perdurarà durant tot el transcurs del llibre, i és veure si l'Akram pot arribar a París o l'enxampen abans. Finalment acaba bé, l'Akram arriba a París i troba als seus oncles. Potser el punt que més m'ha agradat és el final del llibre en que l'Akram escriu una carta a la seva amiga Nerea on li demana perdó per haver-lo enganyat i li diu la veritat sobre ell, que és marroquí il·legal i que està buscat per la policia.
Descargar
Enviado por:Albert
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar