Literatura


Soldats de Salamina; Javier Cercas


Index

Fitxa bibliogràfica 2

Explica el significat 2

Referencies al titol 2

Sánchez Matas 2

Roberto Bolaño 3

Miralles 3

Stockton 3

Estructura 3


Soldats de Salamina

Fitxa bibliogràfica:

Títol: Soldats de Salamina

Autor: Javier Cercas

Editorial: columna

Any y lloc d'edició: 2004 Barcelona.

 • Explica el significat de:

 • Garlopa: Ribot allargassat amb un mànec o agafador per a la mà i proveït de fulla i de contrafulla, emprat per a adreçar i obrar la fusta.

  Vesània esportiva: alineació mental.

  Cabells esbullats: Cabells escampats.

  Dolor lancinant: Dit d'un dolor viu, com si hom fos lacerat per un instrument tallant

  Dirirambes:

 • Al llarg del llibre hi ha moltes referències al títol. En quin sentit són utilitzades cada una? Que significa aquest títol?

 • El títol que Angelats li va proposar a en Cercas.

  Sánchez Mazas pensa escriure un llibre titulat Soldats de Salamina contant la historia dels amics del bosc.

  Una reflexió que fa en Cercas sobre el temps que ha estat escrivint el llibre.

 • Fes una petita biografia del personatge de Sánchez Mazas a partir de la informació que aporta el llibre.

 • Rafael Sánchez Mazas era una persona defensora dels seus drets i tots els sers humans. Catòlic, encara que no més fos de fatxada, també era un cavaller, sempre va tenir un ingeni impertinent, alteren, vidriós y melancólic. Duia ulleres perquè era miop. Va se un escriptor malograt però també va ser un dels millors escriptors de la Falange. Va ser el fundador de la Falange Espanyola, íntim company de José Antonio Primo de Rivera y futur ministre del interior durant el primer govern de Franco. Sánchez Mazas va escapar dos cops de la mort, primer de ser afusellat y desprès gràcies a Miralles. Va sobreviure als boscos de Catalunya mercè a la commiseració de María Ferré, els seus pares i tres desertors, els germans Figueras i el seu amic Angelats. Aquests el van protegir i amagar a la seva casa fins que va arribar el transport que es dirigia a Barcelona. Quan va arribar a Barcelona es va torna a unir a la “Falange de la Quinta Columna”. Va morir en 1966 per culpa d'una enfísema pulmonar i al seu enterrament va anar-hi poca gent.

 • Qui és Roberto Bolaño? És un personatge real?

 • Era un escriptor Xile, vivia a Blanes fa mol temps, tenia 47 anys i un bon nombre de llibres escrits. Bolaño va viure la guerra del seu país que també va ser desastrosa i odiava la guerra amb totes les seves forces. Es l'escriptor vigilant del càmping, exerceix la condició de proletari de l´hampa que el va ajudar a escriure i, sobretot, a viure. Cercas el va entrevistar y van parla de la guerra i li va explicar que estava escrivint un llibre real, axi dons Bolaño encara que no en sabia gaire sobre la Guerra Civil espanyola coneixia algú que si ho sabia gairebé tot perquè va combati de guerra en guerra durant mols anys.

  Es un personatge real:

  Com a persona i com a escriptor, la seva obra ens recordarà la seva particular barreja de ficció i de biografia: testimoni de revolucions frustrades, va viure com un "estranger" a la Ciutat de Mèxic, París , Barcelona i Blanes. Amb una vida entregada generosament a la literatura, va portar fins a les últimes conseqüències els plantejaments del grup "visceralista" al qual pertanyia. L´any 1998 va guanyar el premi Herralde de Novel·la i el Premi Rómulo Gallegos amb la novel·la Los detectives salvajes, fet que el va situar al cim de la narrativa llatinoamericana de l´última dècada. Ha mort a l´edat de 50 anys després d´una llarga y dolorosa malaltia i ens ha deixat un llegat important de narrativa i poesia, i la novel·la "inacabada" 2666 i el llibre de contes El gaucho insufrible

 • Explica breument qui és Miralles. Quina relació hi ha entre ell i el pasdoble “Suspiros de España”?

 • Miralles, era un home d'origen espanyol, tenia una cicatriu que baixava des de l'ull esquerre fins la planta del peu per culpa d'una mina que va trepitjar el seu company. Tenia una enorme panxa de buda. Miralles vivia a Dijon, ara mateix viu en una residència d'avis per que esta mol vell y no es pot valdré per si mateix. Cercas va anar a veure'l i el va entrevista. Van parla de tot una mica, de la Guerra Civil y de Sánchez Mazas però va dir que ell no havia se el milícia que va perdona la vida a en Sánchez Mazas.

  Encara que Miralles no reconeix ser el soldat que busca en Cercas, sembla que si es ell. Mentre decidien que fer amb el grup de presos franquistes Miralles es va abandonar la seva posició i es va posar a ballar “Suspiros de España” amb això va aconseguir que tothom reies almenys una estona.

 • Què simbolitza Stockton?

 • En Miralles i en Bolaño van a veure una pel·lícula sobre una ciutat de fracassats. Es van veure al espill els dos borratxos i van pensar que acabarien igual que els protagonistes de la pel·lícula. A la matinada en Millares es va acomiadar dient: “Bolaño ens veiem a Stockton”.

 • Explica quina és l'estructura del llibre? És una novel·la tancada?

 • La novel·la es divideix en tres parts, que ja estan dividides pel propi llibre, que son; Els amics del bosc, Soldats de Salamina i Cita a Stockton.

  Amics del bosc: Conta l'inici de tota la historia, quan Javier Cercas s'interessa pe'l relat real de Sánchez Mazas. Cercas demana un permís al seu diari per pogué treballa en un llibre sobre Sánchez Mazas que es dirà “Soldats de Salamina”. Conta com Sánchez Mazas coneix als tres joves que l'ajuden al bosc, els germans Figueras i l'Angelats, i com es la seva vida amb ells. En aquesta part Cercas parla amb Rafael Sánchez Ferlosio, Miguel Aguirre y Angelats.

  Soldats de Salamina, explica desde l'intent de afusellament de Sánchez Mazas, fins la mort de Sánchez Mazas. S'explica com va passar la vida ajudat per la família de María Ferré vivint en un graner prop d'una casa abandonada, y com els germans Figueras i Angelats l'amagan de la policia.

  La radera part, Cita a Stockton, conta desde que acaba el seu relato, però sense acabar el llibre perquè pensa que li falta el toc que vol que tingui. Així que se entrevista amb Miralles i Bolaño i comenta coses sobre els amics de Miralles per a que no morin en va al igual que fa amb la resta de personatges amb qui ha parlat. També s'explica la vida de Miralles a la residència d'avis, i com Sánchez Mazas torna a la Falange.
  Descargar
  Enviado por:Simkin
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar