Literatura


Soldados de Salamina; Javier Cercas


La recerca

dels herois perduts

'Soldados de Salamina; Javier Cercas'

La recerca dels herois perduts

 • FITXA TÈCNICA DEL LLIBRE

 • Títol: Soldados de Salamina

  Autor: Javier Cercas

  Editorial: Tusquets

  Nombre de pàgines: 209

  Any i lloc de publicació: Barcelona

  • Primera edició: març del 2001

  • Segona edició: maig del 2003

  Breu biografia de l'autor: És autor de diversos llibres com Una buena temporada (1998), Relatos reales (2000), La obra literária de Gonzalo Suárez (1994), El vientre de la ballena i El móvil. Col·laborador habitual del diari El País i guanyador de diversos premis per la seva novel·la Soldados de Salamina.

 • COMENTARI CRÍTIC DEL LLIBRE

 • Soldados de Salamina és un llibre que juga amb la realitat i la ficció.

  El seu autor, el periodista Javier Cercas, ens explica segons les seves pròpies paraules uns fets històrics i reals.

  Cercas, en una de les seves rutinàries entrevistes coneix un home que li explicarà la història del seu pare: Rafael Sánchez Mazas, fundador ideològic de la Falange Española i condemnat a ser afusellat. Mazas aconseguirà escapar gràcies a un milicià republicà anònim que eludí les ordres dels seus superiors. Tres dies més tard, era acollit per tres noiets, el que ell anomenaria els amics del bosc.

  Javier Cercas quedarà encisat amb la història. A partir d'aquí, començarà una investigació sobre Sánchez Mazas amb l'ajuda d'arxius, biografies i llibres oblidats.. El resultat? Un llibre que combina senzillesa i realitat.

  En el llibre, l'autor farà referència als dos bàndols de la Guerra Civil. El franquisme, liderat per la figura del falangista Mazas i el republicà, amb Miralles al capdavant. Aquest últim, serà segons Cercas, el soldat anònim que va salvar al falangista d'una mort segura.

  Malgrat això, serà una informació no contrastada ja que Miralles sempre ho va negar fent al·lusió de la quantitat de soldats morts que lluitaven per una llibertat, que desgraciadament, arribà massa tard.

  Es cert però, que a mesura que llegeixes el llibre et sorprens dels comentaris irònics i de vegades, fins i tot vulgars que el narrador fa sobre algunes de les persones amb qui s'entrevista per tal de documentar-se. Amb això, descobrim un dels punts àlgids de la novel·la: el narrador és un Javier Cercas que no és el mateix que firma el llibre. Això, et desequilibra. Cercas posarà punts reals de la seva vida al seu narrador però no deixarà que sigui la seva persona el protagonista del llibre. La trama està tan ben feta que no es distingeix entre realitat i ficció i molts cops, fa que el lector pensi que està davant d'una mateixa persona.

  Amb la descoberta, el lector arribarà a justificar el comportament del narrador amb els personatges.

  D'altra banda, el llibre està estructurat en tres capítols ben diferenciats on Cercas fa un ús del llenguatge brillant. Utilitzarà un to col·loquial que farà que el lector senti la història com a seva. Per això, s'ha dit molts cops, que Soldados de Salamina no és res més que una crònica del treball de l'escriptor -periodista. Ja que, en aquest llibre, a més de la història de Mazas hi trobem el difícil treball de l'autor. Cercas s'endinsarà en el món dels arxius històrics, de les entrevistes i de la búsqueda de llibres i documents on pugui contrastar informació. I gairebé sense adonar-se'n veurà com de tot això, en sortirà un dels nostres clàssics actuals.

  A més, podriem dir que va guanyant en senzillesa i proximitat a mesura que es va profunditzant en la lectura del llibre, ja que fins i tot hi ha un canvi d'estil quan ens aproximem al final de la novel·la. Això denota que l'autor no té cap tipus d'estil preestablert ni esquema al que ser-li fidel, més aviat ens mostra la llibertat de que gaudeix en el transcurs de l'escriptura del llibre.

  Amb tot això, s'ha d' elogiar el fet que aquesta novel·la fos fruit d'una casualitat i de l'intens treball i curiositat que Cercas va mostrar des de el primer moment. Ha aconseguit escriure un llibre on ha rememorat fets històrics tan importants al nostre país com la Guerra Civil. Amb ell, han resorgit aquells herois oblidats que van lluitar per una llibertat
  Descargar
  Enviado por:Lila
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar