Arte


Sol ixent; Monet


'Sol ixent; Monet'
1/ CATALOGACIÓ

Títol: Sol ixent. Impressió

Autor: Oscar Claude Monet

Cronologia: 1872

Estil: Impressionisme

Suport: tela

Tècnica: oli

Dimensions: 48 x 63 cm

Localització: Musée Marmottant, París

Tema: tres bots de rem navegant pel port de Le Havre, mentre entre la boira i el fum de les fàbriques surt el sol.

2/ANALISI FORMAL

 • Tècnica

 • L'obra està realitzada amb la tècnica de l'oli sobre tela. Monet utilitzava una pinzellada solta, fent taques de color i creant efectes subtils de llum. Els pintors impressionistes el que principalment pretenien ere suggerir les formes sense la necessitat de plasmar la realitat tal i com és.

 • Elements plàstics

  • Tractament de l'espai: l'autor per tal de donar l'efecte de profunditat i perspectiva utilitza la superposició de plans, la reducció de contrastos i també la de tamany. Un altre recurs també és la composició amb la qual la posició diagonal de les barques dona profunditat, mentre que la posició de la línia d'horitzó accentua aquesta sensació.

  • Dibuix i línia: el dibuix desapareix completament, deixant pas a la taca. Monet l'utilitzava amb un efecte esbós, gairebé desdibuixat, tan sols insinuant les formes.

  • Color: L'autor utilitza intenses tonalitats de violetes, blaus, grisos i vermells ataronjats, tot i això predomina la foscor.

  • Llum: la llum de l'obra és natural, tènue i difosa. El seu centre és el sol que Monet va pintar amb un taronja intens. Aquest apareix d'entremig la boira matinal deixant entreveure les figures de l'obra.

  La llum del sol es reflexa sobre l'aigua, l'autor va fer servir la pinzellada solta, donant efectes subtils de llum. Els reflexos van separant-se a mesura que s'apropen a l'espectador.

 • Composició

 • La composició és oberta, i les línies compositives horitzontals i verticals, malgrat que les tres barques, creen una diagonal.

  Al fons s'insinuen els vaixells mercants amb els pals i les xemeneies de les fàbriques que treuen fum.

  L'espessa boira matinal no impedeix que es distingeixi una rodona de color taronja intens, el sol. Apropant-se a l'espectador s'aprecien tres bots de rems que naveguen per unes aigües encalmades en les quals es reflecteix la llum del sol.

 • Característiques estilístiques

 • Algunes de les característiques estilístiques més importants del impressionisme es veuen en aquesta obra com la importància del color per damunt de la línia, la pinzellada solta i l'intent de captar més la impressió que no pas el paisatge i o els objectes.

  3/ ICONOGRAFIA

  El quadre és una crida a la participació dels sentiments més intims del pintor en la seva obra, aquest quadre no era una representació topogràfica del port de Le Havre, sinó l'impressió que li causà en veure'l a la sortida del sol.

  4/ SIGNIFICAT i FUNCIÓ

  4.1 Significat

  Es tracta d'un paisatge portuari en el que es veu la sortida del sol. Ens mostra el retorn a les ciutats en el qual els pintors pintaren en l'aire lliure, centrant -se en la ciutat com a tema.
  L'obra expressa una nova concepció artística que, en lloc de representar escenes, pretenia captar la llum, l'atmosfera en què aquestes es produïen. Fou el referent de l'impressionisme i de tota una nova manera d'entendre la pintura.

  4.2 Funció

  La funció era estètica, va ser exposat a l'Exposició d'un estudi de fotografia , de Nadar(Gaspard-Félix Tournachon) l'any 1874. Es va instal·lar aquest quadre, el qual expressa una nova concepció artística

  4.3 Context històric

  L' impressionisme és un corrent que va néixer a França com a evolució natural dels pintors coneguts com l'Escola de Barbizon interessats en la pintura a l'aire lliure. L'element que unifica tots els artistes del corrent és el interès per captar el moment concret tal com el veu l'ull humà, denotant una influència de la fotografia. El nom els va ser donat el 1874 per un crític d'art fent referència a una pintura de Monet que portava per títol Impressió. Ens trobem en els anys en què Europa entra en la modernitat

  4.4 L'autor, la seva obra i intencionalitat

  Claude Oscar Monet va néixer a París el 14 de novembre de 1840 i va morir a Giverny el 1926. Principal creador del impressionisme.

  Aquesta obra va donar nom a la "Societé Anonyme Cooperative d´Ar- tistres Paintres, Sculpteurs , Graveurs" (1873), que tenia a Monet com a líder.

  Al 1867 Monet va presentar 2 grans paisatges costers al Saló de París que van ser acceptats. Més tard fou quan funden la societat d'artistes i surt a la fama.

  Va tenir una malaltia de cataractes, fet que li feia impossible veure fins que no el van operar. La seva pintura durant aquesta època no fou considerada fins 25 després de la seva mort.

  Es considera un dels pintors més destacats del segle XX.

  4.5 Relació de l'obra amb estils posteriors

  Les influencies que rep Monet son de l'art japonès que en aquell moment es difonia per Paris, del qual ell agafa tan sols els principis basics. També és influenciat per Delacroix i per artistes paisatgistes, com Turner i Constable.
  Descargar
  Enviado por:Amy
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar