Astronomía y Astrología


Sistema Solar


ASTRONOMIA

QUÈ ÉS L'ASTRONOMIA?

L'astronomia és la ciència que investiga els planetes i els fenòmens de l'univers. Millor dit, estudia els astres, perquè també investiga els estels, el sol, els satèl·lits, els asteroides, els meteorits i tot el que es troba més enllà dels límits del planeta Terra.

L'ORIGEN DE L'UNIVERS

Tots els experiments dels astrònoms han demostrat una possible teoria, el “Big Bang”, l'origen de l'univers. Aquesta teoria diu que, quan es va produir una gran explosió en el buit etern, es va formar l'univers. Quan es dilatà i refredà, va arribar a l'estat actual. Però durant aquest període de refredament, les temperatures eren encara tan altes que es produïen constantment explosions nuclears. També es produïen nebuloses, que formaren les estrelles. Així s'anaren formant tots els cossos, incloses les galàxies i els sistemes solars. Però tot organitzadament, l'univers estava ple de galàxies, les galàxies estaven formades per estrelles i per sistemes solars, i els sistemes solars per un una estrella central i planetes que li donen voltes.

2

ELS PLANETES

DEL SISTEMA SOLAR

MERCURI

Aquest és el planeta més proper al Sol. La seva temperatura mitjana està entre els -170ºC fins als 430ºC. Està a 57900000 Km del Sol. Massa: 0,055 vegades la massa terrestre. Volum: 0,056 vegades el volum terrestre. Diàmetre: 4878 Km. Densitat mitjana: 5,42 g/cm3.

SATÈL·LITS: Mercuri no té satèl·lits.

VENUS

Aquest és el segon planeta més proper a Sol. La seva temperatura mitjana és de 464ºC. Està a 108200000 Km del Sol. Massa: 0,81 vegades la massa terrestre. Volum: 0'86 vegades el volum terrestre. Diàmetre: 12103 Km. Densitat mitjana: 5,25.

SATÈL·LITS: Venus no té satèl·lits.

3

LA TERRA

Aquest és el tercer planeta més proper al Sol. La seva temperatura mitjana és de 15ºC. Està a 29790000 Km del Sol. Massa: 1. Volum: 1. Diàmetre:12756 Km. Densitat mitjana: 5,52.

SATÈL·LITS: Lluna

MART

Aquest és el quart planeta més proper al Sol. La seva temperatura mitjana és de -40ºC. Està a 227900000 Km del Sol. Massa:0,11 vegades la massa terrestre. Volum: 0,15 vegades el volum terrestre. Diàmetre: 6786 Km. Densitat mitjana: 3,94 g/cm3.

SATÈL·LITS: Fobos i Deimos.

JÚPITER

Aquest és el cinquè planeta més proper al Sol. La seva temperatura mitjana és de -120ºC. Està a 778300000 Km del Sol. Massa:318 vegades la massa terrestre. Volum: 1323 vegades el volum terrestre. Diàmetre:142984 Km. Densitat mitjana:1,33 g/cm3. Nombre d'anells: 1

SATÈL·LITS: Metis, Adrastea, Amaltea, Tebes, Ió, Europa, Ganimedes, Cal·listo, Leda, Himàlia, Lisitea, Elara, Ananke, Carme, Pasifae i Sínope.

4

SATURN

Aquest és el quart planeta més llunyà del Sol. La seva temperatura mitjana és de -180ºC. Està a 1427000000 Km del Sol. Massa: 95,18 vegades la massa terrestre. Volum: 744 vegades el volum terrestre. Diàmetre:120536 Km. Densitat mitjana: 0,69 g/cm3. Nombre d'anells: 7.

SATÈL·LITS: Pan, Atles, Prometeu, Pandora, Espimeteu, Janus, Mimes, Encelade, Tetis, Telesto, Calipso, Dione, Elena, Rea, Tità , Hiperió, Japet i Febe.

URÀ

Aquest és el tercer planeta més llunyà del Sol. La seva temperatura mitjana és de -210ºC. Està a 2869600000 Km del Sol. Massa: 14,5 vegades la massa terrestre. Volum: 67 vegades el volum terrestre. Diàmetre: 51118 Km. Densitat mitjana: 1,27 g/cm3. Nombre d'anells: 11.

SATÈL·LITS: Cordèlia, Ofèlia, Blanca, Cressida, Desdèmona, Julieta, Pertia, Rosalinda, Belinda, Puck, Miranda, Ariel, Umbriel, Titània i Oberó.

NEPTÚ

Aquest és el segon planeta més llunyà del Sol. La seva temperatura mitjana és de -220ºC. Està a 4496600000 Km del Sol. Massa: 17,4 vegades la massa terrestre. Volum: 57

Vegades el volum terrestre. Diàmetre: 49528 Km. Densitat mitjana: 1,71 g/cm3. Nombre D'anells: 4.

SATÈL·LITS: Naiad, Thalassa, Despina, Galatea, Làrissa, Proteu, Tritó i Nereida.

5

PLUTÓ

Aquest és el planeta més llunyà del Sol. La seva temperatura mitjana és de -220ºC. Està a 5900000000 Km del Sol. Massa: 0,0022 vegades la massa terrestre. Volum: Desconegut. Diàmetre: 23000 Km. Densitat mitjana: 2,03 g/cm3.

SATÈL·LITS: Caront.

OBSERVACIONS: MOLTS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR TENEN NOMS D'ANTICS DEUS.

PLANETES INTERIORS E EXTERIORS

PLANETES INTERIORS

Són aquells rocosos que es troben més prop del Sol. Els planetes interiors són: Mercuri, Venus, la Terra i Mart.

PLANETES EXTERIORS

Són aquells gegants de gas que es troben a més distància del Sol. Els planetes exteriors són: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Plutó no pertany a aquests, ja que és sòlid i petit.

6

EL SOL

QUE ÉS EL SOL?

El Sol és l'estrella que hi ha al centre del Sistema Solar. La seva edat és d'uns 5000 milions d'anys i continuarà brillant com fins ara durant uns 5000 milions d'anys més. Té un diàmetre d'1'4 milions de km. És format quasi per hidrogen i heli. En el nucli del Sol, l'hidrogen es converteix en heli per fusió nuclear, un procés en el qual es desprèn molta energia. Des del nucli, l'energia viatja a través de les zones convectives i radioactives, arriba a la fotosfera i abandona el Sol en forma de llum i calor. Molt sovint, sobre la fotosfera hi ha taques fosques, àrees relativament fredes que s'anomenen taques solars; generalment apareixen en parells o grups, i es pensa que són causades per camps magnètics.

TAULA DE PROPIETATS

Edat aproximada (Milers de milions d'anys)

4'6

Tipus d'estrella

Groga de la seqüència principal

Massa (Terra=1)

332946

Diàmetre equatorial (Km)

1392000

Densitat mitjana (g/cm3)

1,41

Magnitud aparent

-26,7

Magnitud absoluta

4,83

Lluminositat (Milions de milers de milions de megavats)

390

Temperatura mitjana de la superfície (ºC)

5500

Temperatura mitjana del nucli (ºC)

15000000

Distància mitjana a la Terra (Km)

149600000

Període de rotació polar (Dies terrestres)

35

Període de rotació equatorial (Dies terrestres)

25

7

ESTRELLES

QUÈ ÉS UNA ÉSTRELLA?

Les estrelles són cossos de gas calent i lluminós que es formen en les nebuloses. Varien molt quant a dimensions, massa i temperatura. El color d'una estrella ve determinat per la seva temperatura: Les més calentes són blaves i les més fredes, vermelles. L'energia emesa per una estrella brillant es produeix per fusió nuclear en el centre de l'estrella. La brillantor d'una estrella es mesura en magnituds: Com més brillant és una estrella, més baixa és la seva magnitud. La llum emesa per una estrella es pot descompondre, donant lloc a un espectre que conté una sèrie de línies obscures (Línies d'absorció).

TIPUS D'ESTRELLES

Existeixen dos tipus d'estrelles, les petites i les pesants. La vida d'una estrella petita és la següent:

-Nebulosa

-Protoestrella (Durada: Centenars d'anys)

-Estrella de la seqüència principal (Durada: 10 milions d'anys)

-Gegant vermella (Durada: 100 milions d'anys)

-Nebuloses (Durada: 35000 anys)

-Nana blanca

-Nana blanca refredant-se

-Nana negra

8

La vida d'una estrella pesant és la mateixa fins a la seqüència principal, on es determina el futur de l'estrella:

-Nebulosa

-Protoestrella (Durada: Centenars de milers d'anys)

-Estrella de la seqüència principal (Durada: 10 milions d'anys)

-Supergegant vermella (Durada: 4 milions d'anys)

-Supernova (Durada visible: 1-2 anys)

-Estrella de neutrons

-Forat negre

ALTRES COSSOS DEL SISTEMA SOLAR

ASTEROIDES, COMETES I METEOROIDES

Els asteroides, els cometes i els meteoroides són els residus que queden de la nebulosa a partir de la qual es va formar el Sistema Solar fa 4000 milions d'anys. Els asteroides són cossos rocosos de quasi 1000 Km de diàmetre, encara que la majoria són molt més petits.

Els cometes es componen d'una mescla de gasos congelats i pols, i tenen pocs Km de diàmetre. Es formen del núvol d'Oort, que es creu que envolta el Sistema Solar.

9

Ocasionalment, un cometa se separa del núvol d'Oort i comença una òrbita al voltant del Sol en una trajectòria llarga i el·líptica. A mesura que el cometa s'aproxima al Sol, la seva superfície es va evaporant a causa de les altes temperatures i produeix una cabellera o coma brillant, una cua de gas i una cua de pols.

Els meteoroides són petits trossos de pedra, o ferro i pedra, normalment restes d'asteroides o cometes. Si un meteoroide entra en l'escorça de la Terra es produeix una fricció que l'escalfa i apareix com una traça brillant de llum anomenada meteor o estel fugaç. Els pocs meteoroides que són prou grans per arribar a la superfície de la Terra s'anomenen meteorits.

ESTRELLES DE NEUTRONS I FORATS NEGRES

Les estrelles de neutrons i els forats negres es formen a partir dels nuclis estel·lars que queden després que una estrella hagi explotat com a supernova. Si la resta del nucli té una massa entre una vegada i mitja i tres vegades la del Sol, es contrau i forma un forat negre. Les estrelles de neutrons tenen un diàmetre típic de 10 Km, i són constituïdes gairebé íntegrament per unes partícules subatòmiques que s'anomenen neutrons. Els forats negres es caracteritzen per la seva força gravitatòria extremadament forta, tant potent que ni tan sols la llum no pot escapar-se'n.

10

INDEX

ASTRONOMIA

QUE ÉS L'ASTRONOMIA?----------2

L'ORIGEN DE L'UNIVERS-----------2

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

MERCURI--------------------------------3

VENUS------------------------------------3

LA TERRA-------------------------------4

MART-------------------------------------4

JÚPITER---------------------------------4

SATURN---------------------------------5

URÀ---------------------------------------5

NEPTÚ-----------------------------------5

PLUTÓ-----------------------------------6

PLANETES INTERIORS I EXTERIORS

PLANETES INTERIORS-----------6

PLANETES EXTERIORS----------6

EL SOL

QUE ÉS EL SOL?-------------------7

TAULA DE PROPIETATS---------7

1

ESTRELLES

QUE ÉS UNA ESTRELLA?------8

TIPUS D'ESTRELLES------------8

ALTRES COSSOS DEL SISTEMA SOLAR

ASTEROIDES, COMETES

I METEOROIDES----------------9

ESTRELLES DE

NEUTRONS I

FORATS NEGRES--------------10

1 BIS

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES--DICCIONARI VISUAL ALTEA DE L'UNIVERS

-GRAN ENCICLOPÈDIA CATALANA

CD--ENCICLOPEDIA DEL UNIVERSO

ANAYA INTERACTIVA.

11
Descargar
Enviado por:Maria Lluïsa Lozano Puig
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar