Literatura


Sis històries al volant d'en Màrius; Jordi Sierra i Fabrá


SIS HISTORIES AL VOLTANT D'EN MÀRIUS

ÍNDEX

pàg.

1. NOTA BIOGRÀFICA SOBRE L'AUTOR 3

2. CONTINGUT

2.1. TEMA DEL LLIBRE 4

2.2. DESCRIPCIÓ D'EN MÀRIUS DURANT LA

INFANTESA I DURANT L'ADOLESCÈNCIA 4

2.3. PERSONATGES 5

3. TÈCNICA NARRATIVA

3.1. ESTRUCTURA DEL LLIBRE 6

3.2. VEUS NARRATIVES 6

3.3. TEMPS I ESPAI 6

4. LÈXIC 7

5. OPINIÓ PERSONAL 8

6. ARA ET TOCA A TU... 9

1. NOTA BIOGRÀFICA SOBRE L'AUTOR

Jordi Sierra i Fabra va néixer el 26 de juliol del 1947, a Barcelona. Escriu des dels 8 anys. Als 12 va escriure un llibre de 500 pàgines i va decidir ser escriptor. Ha escrit obres de molts gèneres literaris: literatura infantil i juvenil, novel·la negra, policíaca, ciència-ficció, poesia, humor, assaig, llibres biogràfics i històries de la música. Segons el Ministeri d'Educació, Cultura i Deport, està entre els 10 escriptors més llegits als centres educatius espanyols, és el 8è amb un 21,28%.

Ha rebut nombrosos premis de literatura:

1975 Premi literari Villa de Bilbao de novel·la

1979 Premi Ateneo de Sevilla de novel·la

1981 Premi Gran Angular de literatura juvenil

1983 Premi Gran Angular de literatura juvenil

1990 Premi Vaixell de Vapor de literatura infantil

1991 Premi Gran Angular de literatura juvenil

1992 Premi de la CCEI al millor llibre juvenil de 1991

1994 Premi Edebé de literatura infantil

1996 Premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil

1998 Premi Columna Jove de literatura juvenil

Premi Vaixell de Vapor de literatura infantil

1999 Premi de la CCEI al millor llibre de 1998

Premi A la Orilla del Viento

2000 Premi Voces Eléctricas de Narrativa Musical

2001 Premi de la CCEI al millor llibre de 2000

2002 Premi Abril de narrativa

2003 Premi Liburu Gaztea al millor llibre de

Premi Ramón Muntaner

2004 Premi Nèstor Luján de Novela Histórica

2005 Premi Protagonista Jove al millor llibre de 2004

Premi Internacional de Literatura Infantil Julio C. Coba

Premi Fiter i Rossell de novel·la

2006 Premi Edebé de Literatura Juvenil

La seva obra “Campos de fresas” va inspirar una TV Movie, que va provocar queixes entre els fans de l'escriptor perquè no es pareixia al llibre. El director Imanol Uribe va comprar el llibre “El tiempo del olvido”, encara que al final no va fer la pel·lícula. Altres pel·lícules seves són “La sombra del delator”, sobre Daniel Ros, el seu personatge de novel·les policíaques i “Bajo el signo de Leo”, amb guió seu i sense canvis respecte al llibre.

2. CONTINGUT

2.1. Tema del llibre

El llibre narra la vida d'en Màrius des del seu naixement fins a la seva mort. La història és contada per sis persones molt importants a la seva vida: la Teresa, la seva mare, l'Ernest, el seu pare, en Gabriel, el seu germà, l'Alexandra, la seva germana, en Coque, el seu millor amic, i la Paula, la seva al·lota. Cada personatge narra una etapa de la vida d'en Màrius, completant així tota la història de la seva vida: les circumstàncies en que va arribar al món, el tractament preferent que va rebre de la seva mare a diferència dels seus germans, les seves aventures amoroses, com es va ficar al món de les drogues i, finalment, com mor a causa d'abusar d'elles.

2.2. Descripció d'en Màrius durant la infantesa i durant l'adolescència

EN MÀRIUS DURANT LA INFANTESA

En Màrius era un nin normal per la edat que tenia. Li agradava tafanejar per tot i agafar les coses que li cridaven l'atenció com tots els nins petits, però això no agradava als seus germans perquè la seva mare a ells no els deixava fer-ho i a en Màrius sí. La seva mare sempre mai el renyava i li amagava al pare totes les coses dolentes que havia fet en Màrius, com, per exemple, quan va llançar l'entrepà per la finestra. Això va fer que en Màrius a l'adolescència fos així.

EN MÀRIUS DURANT L'ADOLESCÈNCIA

En Màrius era molt rebel a l'adolescència i mentia als seus pares. Es deixava influir i per això va ser que va començar a fumar. Els seus pares no ho sabien perquè ell els deia que els seus amics fumaven i que per això ell olia a fum, però un dia el seu pare el va veure fumant. També s'anava de festa i arribava molt més tard del que els seus pares el deixaven i es duia al·lotes a casa quan no hi havia ningú. No li agradava estudiar i per això suspenia i deia al seu pare que volia treballar. Al final el seu pare li va donar treball a l'empresa. Després en Coque el va ficar al món de les drogues. Fins que no es va enamorar de la Paula no va pensar en deixar-les, però no va tenir voluntat suficient per confessar-s'ho a ella i no li va poder ajudar.

2.3. Personatges

TERESA

És la mare d'en Màrius, en Gabriel i l'Alexandra i l'esposa de l'Ernest.

Va ser molt protectora amb en Màrius i li va donar privilegis que no va donar als altres dos fills.

ERNEST

És el pare d'en Màrius, en Gabriel i l'Alexandra i el marit de la Teresa. És un home de negocis molt ocupat i per això no està molt de temps a ca seva.

GABRIEL

És el germà d'en Màrius i l'Alexandra i el fill més gran de la Teresa i l'Ernest. Està una mica gelós d'en Màrius perquè els seus pares li donen més privilegis que els que li van donar a ell i a la seva germana. Ell volia ser escriptor, però va estudiar la carrera que volia el seu pare per no decepcionar-lo i per això va perdre la seva al·lota, a la que estimava molt.

ALEXANDRA

És la germana d'en Màrius i en Gabriel i la filla mitjana de la Teresa i l'Ernest. Està una mica gelosa d'en Màrius perquè els seus pares li donen més privilegis que els que li van donar a ella i al seu germà gran. Tenia un al·lot amb qui s'anava a casar, però ell la va deixar. Des d'aquell moment ha estat fadrina.

COQUE

És el millor amic d'en Màrius. Va ser el qui el va ficar al món de les drogues. Li agrada molt anar de festa i no té relacions estables.

PAULA

És l'al·lota d'en Màrius. Odia les drogues. Estima molt a en Màrius i per això talla amb ell pensant que així reaccionaria i deixaria les drogues.

3. TÈCNICA NARRATIVA

3.1. Estructura del llibre

Els capítols estan numerats a l'inrevés.

Estan numerats així perquè és com una conta enrere fins a la mort d'en Màrius.

Aquesta numeració dels capítols contribueix a la història amb que saps els fragments de la seva vida que es contaran fins que arribi el final del llibre. És com una conta enrere esperant que arribi el moment tràgic del darrer capítol, que és la seva mort.

3.2. Veus narratives

Les veus narratives que intervenen són la de na Teresa, l'Ernest, en Gabriel, l'Alexandra, en Coque i na Paula.

Aquesta tècnica fa que veiem la vida d'en Màrius des de sis punts de vista diferents.

3.3. Temps i espai

TEMPS

Transcorren 19 anys

ESPAI

La història succeeix a casa d'en Màrius, a casa de na Paula, a les discoteques, al treball d'en Màrius i a casa d'en Gabriel.

4. LÈXIC

Bocaterrosa: de cara a terra.

Conca: fadrina vella que roman a la casa del seu germà l'hereu.

Empiocat: que malalteja; indispost, malaltús.

Empolainar: vestir algú amb vestits i abillaments elegants, que facin goig.

Esgarriacries: persona importuna, que molesta els altres amb la seva intervenció, que desbarata la conversa o els projectes d'altre.

Espurneig: acte i efecte d'espurnejar.

Imponderable: que no es pot ponderar; que no té pes sensible o apreciable.

Lícit: permès, no defès per la llei, no contrari a la moral.

Mel·liflu: dit de la manera d'expressar-se afectadament dolça.

Negligir: deixar de tenir cura, d'aplicar-se a una cosa; no tenir en compte.

Parany: enginy, artifici ordit per a seduir, enganyar o vèncer algú.

Tubular: que consisteix en un tub; que té forma de canó.

Vertigen: rodament de cap.

Zenit: punt culminant d'una cosa.

5. OPINIÓ PERSONAL

Es pot dir que el llibre m'ha agradat. No és un llibre que jo hagués agafat voluntàriament per llegir-ho, però els altres llibres que he tingut que llegir obligatòriament sempre han sigut molt avorrits i aquest no m'ha semblat que sigui així. El llibre m'ha agradat perquè com que es narra l'historia des de sis punts de vista diferents, no es fa tan pesat perquè es conta amb la opinió que té cada personatge i així el llibre no és sempre igual. M'ha agradat la reflexió que fa en Màrius al final del llibre.

Jo estic d'acord amb el subgènere del llibre. Crec que la història pot passar a la vida real. De fet se de gent que és igual que en Màrius fins als 12 anys, més o menys, que la mare li consentia tot, no deia al pare el que havia fet malament el nin perquè no el renyés...I també se de persones que han mort per les drogues. Això li passa a molta gent i tothom ho sap.

6. ARA ET TOCA A TU...

U

- Màrius!

En Màrius estava assegut a terra, devora el sofà. Tenia una bosseta de plàstic a la mà esquerra.

- Ja s'ha acabat, Paula.

- Però, què t'has fet?

- Ho he deixat. He deixat les drogues.

- Què? De debò? I ara?

- No he fet res. Havia comprat la droga, però he pensat en tu i ja ho he deixat. Ho he deixat per tu.

- Oh, Màrius!

La Paula es va agenollar al costat d'en Màrius i es varen abraçar.

EPÍLEG

Ja s'ha acabat. S'ha acabat la mala vida que duia abans. Ja s'han acabat les festes i les drogues. He deixat això per la Paula. Ella les odia. L'estimo massa per seguir en aquest món. Si no les deixo la perdré. I no podria viure sense ella.

Ara sé tot el mal que he fet a la gent que estimo. La meva mare sempre ho passava malament quan m'anava de festa i no tornava fins dues hores després de la que m'havien dit. M'esperava desperta. I al damunt no em renyava. Mai ho havia fet de debò. I a més sempre li ocultava al pare les coses dolentes que havia fet. Però no puc culpar-la de la manera que em va educar. Ella em va tenir perquè em necessitava i volia fer amb mi el que no havia pogut fer amb els meus germans.

Avui els he dit als meus mares que estic enganxat a les drogues, però que ho vaig a deixar. La meva mare s'ha posat a plorar i deia que com no s'havia donat conta del que em passava. El meu pare no ha dit res i tenia la cara lliure d'expressions. Crec que això es pitjor que s'hi m'hagués renyat. El meu pare ha fet molt per mi. Ha volgut que estudiés per tenir un bon futur i quan vaig deixar els estudis em va donar un treball a la seva empresa perquè no treballés en qualsevol lloc i pugui anar ascendint fins que pugui substituir-lo al seu treball.

Ja m'he donat conta de tot el mal que fet. Però ara intentaré remeiar el que he fet.
Descargar
Enviado por:Aspicia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar