Biografía


Sigmund Freud


Sigmund Freud

Metge i neuròleg austríac, fundador del psicoanàlisi, Freud va néixer en l'actual Príbor, (República Txeca), el 6 de maig de 1856. Es va educar en la Universitat de Viena. Quan tot just tenia tres anys, la seva família es va traslladar a Leipzig. Poc temps després, es van instal·lar a Viena, on Freud va residir la major part de la seva vida.

Encara que la seva ambició des de nen havia estat dedicar-se a l'exercici del dret, Freud va entrar en el camp de la medicina just abans d'entrar en la Universitat de Viena en 1873. Inspirat per les investigacions científiques del poeta alemany Goethe, va sentir el desig estudiar ciències naturals i de resoldre algun dels reptes que en aquell moment afrontaven els investigadors del seu temps.

Ja durant el tercer curs, Freud va començar a investigar sobre el sistema nerviós central dels invertebrats, en el laboratori de fisiologia que dirigiria el metge alemany Ernst Wilhelm von Brücke. Aquestes investigacions neurológicas van ser tan absorbents que Freud va descurar les seves obligacions acadèmiques, romanent en la facultat tres anys més de l'habitual abans d'obtenir la seva llicenciatura en Medicina.

En 1881, després de complir un any de servei militar obligatori, va finalitzar la seva llicenciatura. No obstant això, no va voler abandonar el treball experimental i va romandre en la universitat com ajudant en el laboratori de fisiologia. En 1883, pressionat per Brücke, es va veure obligat a abandonar la investigació teòrica.

Així, Freud va estar tres anys en l'Hospital General de Viena, dedicant-se successivament a la psiquiatria, la dermatología i els trastorns nerviosos. En 1885, després de la seva designació com professor adjunt de Neuropatología en la Universitat de Viena, va deixar el seu treball en l'hospital. A la fi del mateix any, rebria una beca del govern per a estudiar a París dinou setmanes al costat del neuròleg Jean Charcot, que en aquell temps treballava en el tractament de certs trastorns mentals mitjançant la hipnosis, en el manicomi de Salpetrière del que era director. Els estudis de Freud amb Charcot, centrats en la histèria, canalitzarien definitivament els seus interessos cap a la psicopatología, l'estudi científic dels trastorns mentals.

En 1886 Freud es va establir com metge privat a Viena, especialitzant-se en els trastorns nerviosos. Va sofrir una forta oposició de la classe mèdica vienesa pel seu defensa del punt de vista de Charcot sobre la histèria i l'ús de la hipnosis, llavors considerats com enfocaments poc ortodoxs. L'enfrontament resultant va retardar l'acceptació de les seves troballes posteriors sobre l'origen de les neurosis.

NEIX EL PSICOANÀLISI

El primer treball publicat de Freud sobre sicopatología, Sobre l'afàsia, va aparèixer en 1891; era un estudi d'aquest trastorn neurológico en el qual la capacitat per a pronunciar paraules o nomenar objectes comuns es perd com a conseqüència d'una malaltia orgànica en el cervell. El seu últim treball sobre neurologia, l'article, Paràlisis cerebrals infantils, va ser escrit per a una enciclopèdia en 1897 només per la insistència de l'editor, perquè en aquell moment Freud estava més ocupat en les explicacions psicològiques de les malalties mentals que en les fisiològiques. Els seus treballs posteriors s'inscriuen enterament en aquest terreny, que ell mateix havia batejat com psicoanàlisi en 1896.

Aquesta nova orientació de Freud es va donar a conèixer per primera vegada en el seu treball Estudis sobre la histèria (1893), elaborat en col·laboració amb el metge Vienés Josef Breuer, que dos anys després es publicaria amb major extensió. Es consideraven els símptomes de la histèria com manifestacions d'energia emocional no descarregada, associada amb traumes psíquics oblidats. El procediment terapèutic consistia a sumir al pacient en un estat hipnòtic, per a forçar-li a recordar i reviure l'experiència traumàtica origen del trastorn, amb el que es descarregarien per catarsi les emocions causants dels símptomes. La publicació d'aquesta obra va marcar el començament de la teoria psicoanalítica, formulada sobre la base de les observacions clíniques.

Durant el període de 1895 a 1900, Freud va desenvolupar molts dels conceptes posteriorment incorporats tant a la pràctica com a la doctrina psicoanalítica. Poc després de la publicació dels estudis sobre la histèria, Freud va abandonar l'ús de la hipnosis com procediment catàrtic, per a reemplaçar-lo per la investigació del curs espontani de pensaments del pacient —anomenat associació lliure—, com mètode idoni per a comprendre els processos mentals inconscients que estan en l'arrel dels trastorns neuròtics.

En les seves observacions clíniques, Freud va trobar evidències dels mecanismes mentals de la repressió i la resistència, descrivint la primera com un mecanisme inconscient que fa inaccessible a la ment conscient el record de fets dolorosos o traumàtics; i la segona com la defensa inconscient contra l'accessibilitat a la consciència de les experiències reprimides, per a evitar l'ansietat que d'ella es deriva.

Freud va proposar seguir el curs dels processos inconscients, les associacions lliures del pacient com una guia per interpretar els somnis i els lapses en el llenguatge (a més d'acudits, actes fallits, etc. Mitjançant l'anàlisi dels somnis va arribar a les seves teories sobre la sexualitat infantil i el complex d'Èdip, que explicaria la inclinació del nen al progenitor del sexe contrari, juntament amb els sentiments hostils cap al del propi sexe (considerat —en principi— un rival). Aquests plantejaments, que posaven l'accent en la base biològica del comportament humà —particularment el sexe i l'agressivitat—, van ser molt controvertits.

En aquests anys, va desenvolupar també la teoria de la transferència, procés pel qual les actituds emocionals, establertes originalment cap a les figures dels pares durant la infància, són transferides en la vida adulta a altres personatges (mestres, autoritats, caps, el propi psicoanalista, etc.). El final d'aquest període ve marcat per l'aparició de la seva obra més important, La interpretació dels somnis (1900 primera edició, que posteriorment el mateix Freud ampliaria). En ella analitza (a més d'alguns somnis dels seus pacients, amics, fills, i fins i tot de personatges famosos) molts dels seus propis somnis, registrats durant tres anys d'acte analític iniciades al 1897. Aquest treball exposa tots els conceptes fonamentals que s'assenten a la teoria i la tècnica psicoanalítica.

Al 1902 Freud va ser nomenat professor titular de la Universitat de Viena. Aquest honor no era, no obstant això, a causa del reconeixement de les seves aportacions, sinó com resultat dels esforços d'un pacient amb influències. El món mèdic encara contemplava el seu treball amb hostilitat, i els seus següents escrits, Psicopatología de la vida quotidiana (1904) i Tres assajos per a una teoria sexual (1905), no van fer més que augmentar aquest antagonisme. Com a conseqüència, Freud va continuar treballant virtualment sol, en el que ell mateix va denominar "una esplèndida solitud".

No obstant això, cap a 1906, Freud contava ja amb un reduït nombre d'alumnes i seguidors destacant els psiquiatres austríacs William Stekel i Alfred Adler, el psicòleg austríac Otto Rank, el psiquiatra nord-americà Abraham Brill, i els psiquiatres suïssos Eugen Bleuler i Carl Jung, a més de l'hongarès Sándor Ferenczi, que es va unir al grup al 1908.

CINC PUNTS MÉS IMPORTANTS

Els somnis tenen un sentit.

Quan somiem, deformem un fet, un esdeveniment, ... perquè ens fa mal recordar-lo. Així, la tasca del psicoanalista és fer que el seu pacient s'adoni del significat dels seus somnis. Encara que digui que no, el pacient té en el seu inconscient el sentit del somni. El seu psicoanalista deu mostrar-li el camí per a arribar fins a ell.

La deformació dels somnis.

Perquè al subjecte li sigui difícil associar els somnis amb les seves vivències personals, aquests es deformen. Com més traumàtica sigui l'experiència, més deformat estarà. El psicoanalista haurà de fer que el pacient estableixi ponts de connexió entre els seus somnis i les seves experiències. Això només ocorrerà en els adults, ja que els nens tot just han tingut temps per a tenir experiències traumàtiques.

L'origen dels somnis prové de l'interior.

El sentit dels somnis, prové de l'interior. Quan passem per una experiència dolenta, que no volem recordar-nos d'ella, la releguem al nostre subconscient. Quan dormim i entrem en la fase de somni, permetem que aquestes experiències surtin del nostre subconscient en forma de somni. D'aquesta manera el nostre psicoanalista podrà fer-nos conèixer el més profund de nosaltres.

Allò, Jo i Súper-jo.

L'allò és el conjunt d'impulsos instintius de l'individu, necessitats biològiques, desitjos i motivacions afectives primàries que, sota el principi del plaer, busquen la seva realització immediata, pressionant al Jo, que opera amb el sentit de realitat per a obtenir la seva gratificació urgent.

El Jo és la instància que intervé entre l'allò i la realitat exterior. La seva funció és bàsicament reguladora, buscant satisfer els desitjos de l'allò en la mesura que aquesta satisfacció no provoqui conflictes en el sistema de creences de l'individu.

el Súper-jo és la instància que en la personalitat normal modifica i inhibeix automàticament els impulsos instintius de l'Això, que tendeixen a produir accions i pensaments antisocials o immorals.

La infància va a repercutir sobre nosaltres tota la vida. Els somnis tenen un caràcter infantil. D'aquesta manera, qualsevol cosa que fem que ens afecti en la infància, més tard en la maduresa apareixerà en forma de somnis. Freud li dóna molta importància a aquesta etapa de la vida, potser perquè és on vam forjar les bases de la nostra persona.

Obres principals:

  • Tòtem i Tabú (1913)

  • Més allà del principi del plaer (1920)

  • Psicologia de masses (1920)

  • El jo i l'allò (1923)

  • L'avenir d'una il·lusió (1927)

  • El malestar en la cultura (1930)

  • Introducció al psicoanàlisi (1933)

  • Moisès i el monoteisme (1939)

«A tot allò que un home deixa que es faci visible li podem preguntar: què vol amagar?»

BIBLIOGRAFIA

Freud el conquistador, 1985, Editorial Ariel, S. A. Barcelona. Ronald Jaccard.

Microsoft Encarta “2000”

«Per la meva part no soc ni un vertader home de ciència, ni un observador, ni un experimentador, ni un pensador. Per temperament jo només soc un conquistador, un explorador, si ho prefereixes aquest termini; amb tota la curiositat, la audàcia i tenacitat que caracteritzen a aquesta classe d'homes. I en general a aquestes gents només se'ls reconeix algun valor si tenen èxit, si descobreixen realment alguna cosa; de no ser així, se'ls deixa de banda. »

SIGMUND FREUD, carta a Wilhem Fliess, 1 de febrer de 1900.
Descargar
Enviado por:Marc Vancell
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar