Historia


Segona Guerra Mundial


La II Guerra Mundial

Any 1918, la primera guerra Mundial ha acabat amb una victòria aliada. Es firma el Tractat de Versalles, on se li imposa a Alemanya pagar totes les despeses de la guerra. En aquest període de pobresa apareix un nou personatge clau per a la segona guerra mundial: Adolf Hitler, que violant el Tractat de Versalles i guanyant-se la confiança del seu poble, crea un nou exèrcit alemany ( Wehrmacht ), amb ajuda dels jueus ( econòmicament ), Krupps ( armament ), Siemens ( comunicacions ), etc. Amb aquest exèrcit, l'any 1938 s'annexiona del territori dels Sudets. França i Gran Bretanya van acceptar aquesta annexió en el Acord de Munich. Al Març de 1939, els nazis es fan amb l'ocupació de Txecoslovàquia s' asseguren l'aliança d' Itàlia i firma un pacte de no agressió Germano-Soviètic.

Segona Guerra Mundial

Nuremberg

L'expansió de l'eix ( Alemanya- Itàlia- Japó )

L'atac alemany a Polònia l'any 1939, fa alertar a Gran Bretanya i França, que s'havien disposat a entrar en guerra si a Polònia l'amenaçaven o l'ocupaven. Desgraciadament la ocupació va ser completa per part d'Alemanya ( part oest ) i la URSS ( part est ), on aquesta última també es va annexionar d'Estònia., Lituània i Letonia.

Alemanya va invadir l'any 1940 Dinamarca, Noruega,Bèlgica i Països Baixos. En aquest últim escenari s'hi va produïr la batalla de Dunkerque, en que hi van intervenir tropes d'aire, terra i mar de Anglaterra i França per impedir l'invasió d'aquest per part dels nazis,però no ho van poder conseguir i van tindre que fer un reembarcament cap a França i Anglaterra respectivament.

A l'any 1940 comença la batalla de França i el 14 de Juny Paris és ocupada per Alemanys, fet que obliga a França a firmar la rendició. França va quedar dividida en dues zones; una d'ocupació nazi i una altre de resistència encapçalada per Charles De Gaulle i amb capital a Vichy. Aquesta va ser decisiva més endavant per vèncer a l'exèrcit alemany.

En aquest mateix any l'aviació nazi ( Luftwaffe ) realitzà una campanya de bombardejos a Londres per tal de destrossar la moral britànica i forces armades, però no ho va poder conseguir gràcies a la resistència d'aquests. Paral.lelament a aquesta batalla, Itàlia, que ja havia entrat a la guerra, va atacar a Grècia desde Albània i a Egipte desde Líbia. En els dos escenaris l'exèrcit italià va fracassar. Alemanya va ocupar Rumania, Besarabia i Bucovina, fet que va comportar que la URSS cambiès de vàndol.

 A l'any 1941 Hitler consegueix ocupar Bulgària, Iugoslàvia i Grècia i expulsar els britànics de Creta.

A Àfrica, l'exèrcit alemany intenta impedir la retirada italiana i detindre la ofensiva britànica sobre Síria i el Líban. Els napos consegueixen apoderar-se de la costa de Xina, Hainan, Tonkín i Coxinxina. Per altra part, Hitler va empendre una gran ofensiva contra la URSS, en la que va conseguir penetrar fins als voltants de Moscú, seguint fins a Crimea, el Don i el Caucàs, però van ser aturats a causa de la duresa de l'hivern i una reorganització de l'exèrcit rus.

Mesos desprès de la conquesta japonesa a China, etc, duen a terme un bombardeig a la principal base naval americana al pacífic ( Pearl Harbour ), fet que fa entrar a USA a la guerra. Novament els japonesos ocupen les Filipines, Tailàndia, Guam, les illes Wake i Gilbert, Malàisia, Singapur, Indonèsia i vàren llençar un atac a Austràlia. Els americans van vèncer en les batalles del Mar del Coral i de Midway, posteriorment va desembarcar en el Guadalcanal, punt de partida de les operacions del oceà Pacífic.

A l'Atlàntic, la guerra submarina nazi contra el tràfic comercial marítim dels aliats, que tenia com a finalitat impedir que arribessin provisions de tota mena cap a Anglaterra i la URSS, va ser un èxit per part dels alemanys, ja que va conseguir enfonsar tonelades d'ajuda.

A l'any 1942, canvi de plans a la guerra d'Àfrica, els aliats contraataquen en el -Alamein i va forçar la retirada de l'exèrcit alemany i italià. Els aliats desembarquen a el Marroc i Argelia i es junten amb les tropes franceses per fer capitular als alemanys al nord d'Àfrica.

Retrocès nazi

En el mateix any, els nazis se centren al sur de la URSS. Van conquerir finalment Crimea i els pous petrolífers del Caucàs, mentres, en el Don, entraven a la perifèria de Stalingrado, batalla en la qual al principi els alemanys anaven guanyant, però finalment la resistència russa en aquesta ciutat va ser clau per expulsar als alemanys i fer-los retrocedir. En el any 1943. La URSS va dur a terme una gran ofensiva contra Hitler i mesos desprès lliberar Ucrania.

Al mateix any va tindre lloc el desembarcament aliat a Sicilia, que va provocar la caiguda de Mussolini. Però els alemanys van conseguir lliberar al dictador italià i integrar-lo de nou al nord d'Itàlia formant així un república, que va fer aturar durant l'hivern del 1944 el progrès aliat. Els russos, per la seva part, van seguir avançant fins a Romania, Galitzia, els països Bàltics , Bielorússia, Polònia i Hongria. I en els Balcans van conseguir expulsar als nazis i lliberar Grècia.

Paral.lelament. es van produir els desembarcaments de Normandia i Provenza, que van aconseguir que els aliats arribessin a Paris i Bèlgica i les lliberessin, van superar una contraofensiva nazi i progressar fins al riu Elba. La URSS va ocupar Varsòvia, Budapest, Viena i Dresde fins arribar a Berlín, on la Wehrmacht va capitular sense condicions.

Ara, l'únic front que permaneixia era el del Pacífic. Després de que la flota japonesa fos destruïda a Leyte i Birmània i Filipines fossin lliberades, Japó es va rendir després de que USA, sota la ordre de Truman, fes explosionar una nova arma anomenada bomba atòmica, que va ser tirada primerament a Hiroshima i dies més tard a Nagasaki, provocant milers de morts.

Fi de la Guerra

Acabada la guerra, va se hora de reconstruïr Europa i començar a firmar tractats de pau. A Yalta i Postdam va ser on es va decidir el futur europeu: Alemanya va ser dividida entre les quatre nacions guanyadores. Els principals dirigents nazis, van ser processats en un tribunal de guerra a Nuremberg.

En el 1947, es van firmar a París els tractats de pau de les Nacions Unides, Finlàndia, Hongria, Romania Itàlia i Bulgària. Japó va ser desmilitaritzat i ocupat per USA.

En el 1951 la ONU, excepte la URSS i Xina, va firmar el tractat de San Francisco amb Japó. I l'últim tractat de pau va ser amb Àustria, al 1955.

Segona Guerra Mundial

Ciutat d'Hiroshima després del bombardeig de USA
Descargar
Enviado por:Crash
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar