Historia


Santa Inquisició


LA SANTA INQUISICIÓ

  • Que era la santa inquisició?

Va ser una institució judicial creada pel Pontífex Romà Gregori IX l´any 1231 per lluitar contra les heretgies. La seva missió era localitzar, procesar y jutgar a les persones culpables de heretgia. En la Esglèsia primitiva la pena habitual era la excomunió.

Els orígens:

En el segle XII, en resposta al resurgiment de la heretgia de forma organitzada, es va produïr en el surd de Francia un canvi d´opinió dirigida de forma destacada contra la doctrina albigensa. La doctrina y pràctica albigensa van semblar nocivas respecte el matrimoni y altres institucions de la societat. El papa Inocencio III va organitzar una creuada contra aquella comunitat.

La inquisició en sí no es va constituir fins 1231, amb els estatuts Excommunicamus del papa Gregorio IX.

Els procediments:

Els inquisidors s´establien a la plaça central durant un mes deixant la opció dels culpables que anessin a confessar així en els culpables s´els hi queia una pena menor, però si els inquisidors el volien processar el processaven i igual que la gent que habitava en el poble o ciutat innocents si veien que podia ser sospitós l´enviaben a processar immediatament.El papa IncenciIV va autoritzar les penes de torturas per que així ho diguessin tot(poden arribar a provocar la mort).

Galileu Galileu tambè va arribar a ser jutgat per la Santa Inquisició.

Tres tipus de inquisició:

Inquisició episcopal:

L´any 1184 el papa Lluci III incita els bisbes a formar un tribunal que lluiti contra els càtars.

Inquisició pontífica

El papa en aquesta inquisició era el màxim gobernador ja que imponia poder davant dels bisbes i escollia ell els inquisidors i tambèera més poderós que el rei i el príncep.

Era molt més ràpid aqui ja es processava i es condemnava a l´instant arribar a la tortura era ja normal però encara existia la llei de que no fiquessin en perill la vida dels culpables o acusats.

Inquisició espanyola:

Molts anys més endavant, el 1478 per iniciativa de Ferran el Catòlic i amb la finalitat de combatre als jueus, es crea la inquisició espanyola, depenent directament de la corona. Va ser l'única institució comú d'Aragó i Castella durant molt de temps. Aquest fet va enfortir la monarquia.

El primer període va destacar pel seu rigor i virulència. La seva activitat va ser alta durant les monarquies dels casa d´Aústria, i minvant durant els Casa de Borbó, va durar fins el 1834.

Inquisició-romana:

El 1542 es va crear la Inquisició romana, coneguda per Congregació del Sant Ofici, per a lluitar en contra del protetatisme.

El procediment era diferent del de la inquisició papal. El Sant Ofici vetllava permanentment per la puresa de la fe en tota l'extensió de l' església catòlica. Era una congregació d'altes dignitats. L'any 1633 hi fou processat i condemnat Galileu Galileu.

Des de l'any 1965 amb Pau VI, es coverteix en Congregació per la Doctrina de la Fe, sota la batuta d'un prefecte. El càrrec el va ocupar des de 1981 fins que va pujar al soli pontifici el cardenal Ratzinger Benet XVI.

Joan Pau II va ordenar el 1998 que s'obrissin els arxius secrets d'aquesta congregació, on estaven recollides les actes dels processos de tota l'Europa catòlica. A partir d'aquest fet, es podrà analitzar amb mes objectivitat l'abast real, tant ideològic com social i polític de la inquisició.

2
Descargar
Enviado por:Edu
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar