Historia


Revolución cubana


Introducció

Com he pogut anar vent mentre treïa informació Cuba te una història molt llarga, i han anat pasant coses molt diferents. Tot comença cuan Cuba pertenexia a Espanya. Cuba, com tota colonia, volia la seva independència pensant que Cuba era colonia de Espanya. Cuba habia permes fidel a Espanya durant molt temps, pero aixi i tot volgué la seva independencia, la primera guerra va esser a 1868 protegonitzada per Carlos Manuel Cespedes. La guerra va esser nombrada la guerra dels deu anys, y les crueldads del ejercit Espanyol van fer que la gent anes donat la revor als nacionalistes. Com ere de imaginar, l´exercit Espanyol era mes fort i va fer que guanyes i firmaren la pau en febrer de 1978. Les coses no van acabar aquí, en el 1895 resulta que per una errada d´un dels baixells dels EUA, aquest, va rebentar, era el Maine, i van creure que va esser Espanya que l´avia atacat i comença la guerra on Espanya pert les seves colonies entre elles cuba.

Revolució de Cuba

Moncada

La revolució cubana, comença gracies o per culpa de´n Fidel Castro dia 1 de gener de 1959 sent la revolució mes barata de historia, calcula que la revolució habia costat uns 300.000 dolers equivalent a uns 45.000.000 de pesetes. La seva guerrilla intentar enderrocar el gobern de Batista que era el dictador de aquell momenta a Cuba baix un fort domini americà. Es va dur a terme es pla Moncada, era un moviment en el que els combatents havien de apoderar-se dels dos cuartels de Moncada en el que es van sensibilitzar al poble i encara que no tengues com a objectiu unir el poble ho va fer. Despres de aixo Fidel va esser empresonat durant 15 anys y despres es va exiliar a Mexic per preparar un altre cop de estat.

Castro, gracies a la unio del poble cubà, va poder guanyar facilment la revolució, pero el primer que va aclarar tot d´una que ells no eren comunistes ya que ells necesitaven ajud economic y juridic america. Un cop acabada la revolucio es van cercar 3 objectius primordials que son la llivertad, una vida millor y la independencia nacional. Ells no volien tenir un sistema economic capitalista, el que volien era que el poble governes per ell mateix.

Conflictes de actualitat

Ara, actualment, també hi ha conflicte entre Cuba i America, aquests dos paisos tenen formes diferents de veure les coses. Principalment, els temes que mes destaquen son el cas del nin Elian y el tema periodistic

Elian

El cas del nin Elian, tots el sabem, es un cas que ha recorregut tot el mon sent d´interes nacional. La cuestio es que aquest atlotet va anar mitjençant una barqueta cap a Miami, pel que va esser la seva mare va morir y 48 hores despres el nin va esser trobat afarrat a una roda. Hi va hever moltes polemiques decidir si el nin havia de tornar a cuba o quedar amb la familia de Miami, com es veu, es un cas de inmigració que se ha desenvolupat en un cop politic per poder fastidiar al pais contrari, va esser mes que per altra cosa per medir les forces, per qui no ho sap, Elian va tornar a Cuba. En lloc de mirar el be per el nin els dos sistemes politics van començar a fer una campanya electoral on els cubans van guanyar, pero els cubans van aconseguir que el 72% de la opinió publica penses que havien de tornar Elian a Cuba.

Una de les altres versions que es poden trobar d´amunt aquest cas es que cuba es un pais molt religios i creyent, el que va pasar es que els pescadors que van trobar el nin digueren que molt a la vora hi havia peixos espasa, pero llavors el nin ho va desmenti diguent que eren dofins, aixo en el poble cubà li cridar molt la atenció y van començar a dir que ere un nin elegit ja que els dofins segons la mitologia grega son animals sagrats i que ells el havien protegit dels taurons, de aquí venia tan de interes per que Elian (el nin elegit) tornes cap a ca seva, cuba, i no quedar amb la seva familia americana

Periodisme america

A nivell periodistic, tambe hi ha enfrontaments entre un pais i l´altre. Els Cubans, segons Fidel Castro, han tengut molt mala experiencia amb els articles periodistics dels americans, tambe diu que fan les preguntes en mala intencio i en doble sentit. Una pregunta que li va sentar malament a Fidel Castro va esser que li demanesen si a n´es 72 anys no tenia dret a una retirada. El que va contestar es que mentre ell pogues fer-ho ell estaria ajudant en tot al seu poble, i que encara hi havia molt per fer.

Un altre follon que hi va haver, va esser quan els americans, a la revista Forbes publicà que era un dels homes mes rics del mon amb una fortuna de 1500 millons de dolars. On ell ho amaga si es cert diguent que no te propietat

Tambe van mencionar i utilitzar cuba com a arma electoral un cop mort el president dels EU John F. Kennedy, fent utilitzar els republicans cuba com a arma contra els democrates

Situacio demografica

El gran exit de la revolució cubana es que del 11.142.700 habitants que te,7.190.400 son nascuts despres de la revolució, y que el dia del principi de la revolucio 1.359.698 persones tenien una edad inferior de 10 anys pero dos milions de persones aproximadament han tengut que emigra cap a altres llocs

Castro 40 anys despres es completament igual asegura ell, manco amb una cosa, la edad, pero esta capacitat per fer la seva funcio tant com fa 40 anys. Pero confia que un cop mort, la juventud segueixi la seva revolucio, que segons ell, ara encara estam al principi de ella

Crisis dels misils

La nombrada crisis dels misils va esser la part mes important i delicada de la gerra freda. Com ja sabem, EUA volia tenir cuba baix el seu domini com havia tengut abans de que Fidel Castro pases al poder. El que va pasar es que america va bloquetjar cuba economicament, per que dependis d´ells. El que va fer cuba, va esser demanar ajud a la URSS on es podria dir que hi hague una aliança pel benefici dels dos.

En secret, la unio sovietica anava duguent misils nuclears cap a cuba, y estaven montant rampes per poder llançar-los. Els americans cuan es van enterar, van bloquetjar cuba, llavors, van demanar una explicacio a rusia. En aquests moments, va esser cuan la guerra freda tengue mes tensions, si els americans, amb els misils de turquia ataquesen la unio sovietica o com si els sovietics desde cuba ataquesen america ves començat la 3º Guerra Mundial i/o la 1º Guerra Termonuclear.

El que van fer, va esser arribar a un acort en que rusia llevaria els misils de cuba, estats units, llevaria els de turquia i tambe que deixaria tranquil a cuba. Aquest va esser el gran pas per el acabament de la guerra freda.

A 1972 Cuba entrar en el COMECOM

Bahia de los cochinos

Un altre moment important, va esser dia 3 de gener de 1961, aproximadament 2 anys despres de la victoria de la revolucio. Washington va rompre les relecions diplomatiques en cuba.

La CIA (central de inteligencia americana) va comunicar a Kenedy que anaven cap a cupa partidaris de Batista, en el baixell hi anaven mercenaris, cañons de 50mm, bazocas i bombarderos B-26. Un cop van arribar, la sorpresa va esser que els cubans els estaven esperant. Despres de 3 dies de lluita els cubans van tornar a guanyar y els EUA van rebrer el major cop de tota la guerra freda ja que va esser la 1º derrota en els 15 anys de guerra freda.

Objectius de la revolució

Els objectius de la revolucio va esser organitzar les masses campesines i va prohibir es latifundio, que tota expropiacio hi ha de haber un pagament de indemnitzacio. Castro va deixar ben clar, que el comunisme podria implantar-se cuan deixes de haber-hi egoisme, i que un cop arribesen a un nivell satisfactori en la alimentacio, la educacio, la sanitat, l´hospedatje... un cop pases aixo podria establir un sistema de govern comunista.

Amb els 10 primers anys, un milló de dones, van esser incorporades a la feina. Tambe, va ensenyar que la feina no era un dret sino un plaer diguent tambe que es una necesitat moral

Fidel Castro

Fidel Castro va neixer dia 13 de agost de 1926, era fi natural de un inmigrant español plantador de sucre.

Va asistir a una escola catolica a Santiago de Cuba. En 1945 va entrar a sa universidad de la habana amb un titol en lleis. Es va afiliar al partid del poble cuba en 1947. Es va casar y va tenir un fill, poc temps despres es va divorcia, el seu fill, es va posar en el servei del cap de la comisio de la energia atomica de cuba. Castro va esser el principal oponent davant la dictadura de Batista. Va atacar moncada, va esser enjuiciat i sentenciat a 15 anys de presor. Es va exilir a mexic on fundar el moviment 26 de juliol, Batista s´en va anar i els revolucionaris van guanyar. Fidel Castro, amb ajud del seu germa, el Che Guevara... va anar governant cuba

Che Guevara

El che Guevara va esser una de les persones mes importants de la revolucio, les seves idees eren comunistes radicals, va acompanyar a Castro en tot moment. Es va comvertir en el nou heroi dels partits de esquerres del anys 60. Va neixer a una familia de clase mitjana. Obtengue un titol de doctorad en medicina per la universitad de Bons Aires a 1953. A 1954 va anar cap a mexic on es va unir al moviment revolucionari guiat per Fidel Castro.

Fulgencio Batista

Era un politic militar president de la republica cubana, va naixer en Banes, se va allista a l´exercit y va dirigir el cop de estat que enderrocar al president Carlos Manuel de Cespedes y Quesada, que sistituir al dictador Gerardo Machado y Moral.
Descargar
Enviado por:Joan Pau Reus
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar