Biología, Botánica, Genética y Zoología


Reproducción humana


  • Introducció.

  • La reproducció sexual és un procés mitjançant el qual els éssers vius asseguren l'aparició d'elements o individus nous, fonamentalment idèntics als progenitors. La reproducció sexual comporta una diversificació, ja que l'organisme que en resulta és semblant a cadascun dels progenitors, bé que no és idèntic a cap d'ells perquè porta una barreja dels caràcters d'ambdós progenitors.

    Però la reproducció sexual es produeix gràcies al fet de que un home i una dona tinguin relacions sexuals, o sigui que facin l'amor. Gràcies a això es pot produir la fecundació, el fet que els espermatozoides de l'home penetrin en els òrgans sexuals de la dona i que un d'aquests espermatozoides arribi a ajuntar-se amb l'òvul de la dóna i fecundin.

  • La pubertat.

  • La pubertat és un procés donat en tots els nois i les noies, és un procés mitjançant el qual és produeixen un seguit de canvis físics i fisiològics als seus cossos. El propòsit de tots aquests canvis és donar-los la capacitat de poder tenir fills. Entre aquests canvis el principal és que els seus òrgans genitals creixen, es desenvolupen i comencen a produir cèl·lules sexuals (una cèl·lula és la unitat més petita que existeix al cos humà.

    Es possible que mentre es produeixen alguns d'aquests canvis dintre dels seus organismes no els notin, però altres són molt més obvis.

  • El camí de l'òvul.

  • En l'home, la producció d'espermatozoides comença en la pubertat i continua durant tota la vida. En la dona, el cicle és diferent. Els òvuls es formen quan la nena encara és al ventre de la seva mare. Quan neix, els seus ovaris contenen prop de 400.000 òvuls, i aquest nombre a no continuarà augmentant. Quan la dona arriba a la pubertat, els ovaris expulsen per torns un òvul cada mes. Aquest procés s'anomena ovulaciò, una petita bola, el fol·licle explota i allibera un òvul. L'òvul s dirigeix aleshores cap a l'úter, a través de les trompes de Fal·lopi. L'úter es prepara per rebre l'òvul i condiciona un lloc càlid i tou, on l'òvul pot niar.

    La paret de l'úter es recobreix de sang i de mucosa. Si l'òvul no és fecundat per un espermatozoide, és evacuat a través de la vagina, juntament amb la sang i la mucosa uterina. Aquesta pèrdua de sang barrejada amb mucosa (el volum de la qual podria contenir-se en 4-6 cullerades soperes) va acompanyat de vegades de mals de ventre i nàusees, i rep el nom de menstruació, tot i que, més popularment, se la denomina regla o període.

  • La SIDA.

  • La carcassa que ens protegeix té alguns punts febles, que queden exposats i oberts a la penetració de microorganismes: la boca, el nas, l'anus, la vagina i el penis. Per sort, no està tot perdut. Si un virus o un bacteri ens envaeix i arriba a la sang, serà atacat i, per regla destruït pels glòbuls blancs no arriben a eliminar l'intrús, recorren a les cèl·lules T, que s'encarreguen de donar el cop de gràcia.

    Malauradament, aquestes cèl·lules especialitzades es veuen impotents davant el virus de la SIDA.

    Efectivament, el virus de la SIDA presenta la particularitat d'infiltrar-se a les cèl·lules T, que queden així inutilitzades per portar a terme la seva tasca i, amb aquestes, el virus, que es propaga encara més de pressa. Les cèl·lules T queden incapacitades per defensar l'organisme de l'atac dels diferents virus i bacteris. Una persona malalta de SIDA contreu les malalties amb les quals entra en contacte, perquè el seu sistema de defensa, el sistema immunitari, ha deixat de funcionar. Un simple refredat pot ser fatal per a un malalt de SIDA.

    Hi ha una multitud de malentesos i idees preconcebudes sobre la SIDA. No, la SIDA no es contreu per donar la mà o abraçar una persona seropositiva (contagiada), o per beure del mateix got. Ni tampoc perquè et piqui un mosquit que acaba de picar una persona contaminada. Això és una bestiesa.

    El virus de la SIDA es troba a la sang, però es pot trobar en altres líquids corporals, com l'esperma, el fluix vaginal o la sang de les regles. En altres paraules, correm el risc de contreure la SIDA fent l'amor amb una persona contagiada.

    Les persones que canvien de parella o que tenen algun contacte sexual esporàdic fora de la seva parella estable, han d'utilitzar preservatiu. D'aquesta manera, s'evita que el virus s'escampi.

  • Els mètodes anticonceptius.

  • La píndola combinada.

    Aquest és un dels mètodes de prevenció més eficaços. La dona pren la píndola una vegada al dia normalment durant tres setmanes de cada quatre. La píndola conté estrògen i progestógen (similar a la progesterona) y redueix la sortida d'hormones FSH i LH de la pituïtària femenina, evitant la maduració d'òvuls als ovaris i per tant evita l'ovulaciò.

    La píndola ha de ser receptada per un metge i la dona ha de ser examinada regularment per assegurar que no pateix efectes secundaris. Aquests agreguen: engreixar, maldecaps, sens dolorosos i, en casos molt rars, alta pressió o trombosis (coàguls sanguinis), especialment a les cames. El metge no receptarà la píndola si considera que la pacient es propensa a patir seriosos efectes secundaris.

    Un dels efectes secundaris positius de la píndola es que els períodes son més lleus, més regulars i sense dolor. Es per això que es recepta a dones amb problemes menstruals.

    Preservatius.

    El preservatiu masculí (també denominat condó o goma) es una funda de goma que es posa sobre el penis erecte de l'home abans de l'acte sexual. Quan ejacula, el semen es atrapat a la punta del preservatiu. L'home ha d'extreure el penis de la vagina amb cautela i just després d'ejacular; del contrari el preservatiu pot lliscar quan el penis retorni al seu tamany normal.

    Un preservatiu femení és una funda que s'insereix a la vagina per revestir-la i atrapar el seu semen. La part oberta del condó ha de quedar fora de la vagina i el penis ha d'entrar dins el condó i no entre el condó i la vagina.

    Els condons es venen en farmàcies i altres tendes. Freqüentment també poden adquirir-se a màquines ubicades a banys públics. El condó és l'únic mètode que ajuda a prevenir la propagació d'infeccions, inclòs el VIH.

    Mètodes naturals.

    Un òvul viu aproximadament 24 hores amb posteritat a l'ovulaciò. El semen pot viure fins a cinc dies dins del cos femení. Això significa que si una parella no te relacions sexuals des de cinc dies abans de l'ovulaciò fins a un dia després, teòricament no deuria concebir. El problema amb els mètodes naturals d'anticoncepció es que es molt difícil precedir quan ocorrerà l'ovulaciò.

    Les parelles tracten de planificar basant-se en la data de l'últim període de la dona, tenint en conta les fluctuacions de temperatura durant el cicle i examinant els canvis d'apariència del líquid produït pel coll de l'úter. Es possible millorar les possibilitats d'èxit empleant un equip de medició del balanç hormonal; però son cars.

    Injeccions.

    Aquests son mètodes anticonceptius eficients i a llarg plaç. Una injecció descarrega progestògen al cos femení, elimina l'ovulaciò i dura dos o tres mesos.

    Implants.

    Els inplant son tubs petits inserits per un metge o infermera sota la pell de la part superior del braç femení. Gradualment descarregant progestógen en el cos per evitar que els ous facin contacte amb esperma. Un implant dura fins a cinc anys i la dona ha de ser examinada regularment durant aquest període de temps .

    Els efectes secundaris de les injeccions i implants inclouen canvis en els períodes i augment de pes.DIU I SIU Aquests mètodes son similars. Un DIU (dispositiu intrauterí), abans denominat espiral o anell, està fet de plàstic i cobre; i un SIU (sistema intrauterí) es un dispositiu de plàstic que conté progestògen. Son inserits a l'úter femení i la seva funció es evitar que el semen faci contacte amb l'òvul.

    El DIU i el SIU son inserits per un metge o una infermera a la vagina femenina i poden quedar allà per varis anys, sense que es noti. La dona ha de verificar regularment que no s'ha sortit. Això es fa palpant un fil que es deixa penjant de la vagina. El DIU pot causar períodes intens o dolorosos i augmenta el perill d'infeccions. Amb el SIU, els períodes son molt més lleus, però existeix el perill de grans i sens dolorosos.

    Diafragmes.

    Els diafragmes son de goma tova. Es col·loquen sobre el coll de l'úter i pretén evitar el perill de l'esperma a l'úter. Per a que siguin eficaços han de ser coberts amb crema “espermicida”; una crema o gelatina que conté productes químics especials que assisteixen en la eliminació d'esperma.

    Per a col·locar un diafragma, la dona ha de ser mesurada per un metge o una infermera. Després ella l'insereix abans de tenir relacions sexuals i el deixa col·locat durant diverses hores, per a permitir que actuï la crema espermicida. Ni l'home ni la dona precedeixen el diafragma durant les relacions sexuals.

    Avortaments.

    Aquest no es un mètode anticonceptiu ;es una operació portada a terme per posar fi a un embaràs, ja començat.

    El contingut de l'úter femení es aspirat o raspat, excepte en el cas de embaràs avançat, quan la dona pren droga que induïen el part (el procés de naixement ). Els perills de aquesta operació inclouen infeccions. A molts països, l'avort es il·legal; a altres es legal però només baix certes condicions. A Espanya, per exemple, es legal fins a les dotze setmanes en cas de violació; i fins les vint-i-dos en cas de malformació del fetus i risc físic o psíquic per a la mare, en aquests dos últims supostos es recomana interrumpir-lo abans dels tres mesos.




    Descargar
    Enviado por:Familia Montes
    Idioma: catalán
    País: España

    Te va a interesar