Arte


Rembrandt


Rembrandt

Retrat als 22 anys d'edat

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 de juliol de 1606 - † 4 d'octubre de 1669) està considerat un dels més grans pintors en la història de l'art europeu, i el més important en la història d'Holanda.

Rembrandt va ser a més un grabador expert, i va publicar molts dibuixos. Les seves contribucions a l'art van tenir lloc en un període que els historiadors criden l'Edat d'Or holandesa, que correspon aproximadament al Segle XVII. En aquesta època, la cultura, ciència, comerç, poderío i influència política d'Holanda va arribar el seu punt màxim.

"Cap artista va combinar mai tan delicada habilitat amb tanta energia i poder"

"El seu tractament de la humanitat desborda de simpatia"

"El seu tractament de la humanitat desborda de simpatia"

Biografia Rembrandt va néixer el 15 de Juliol de 1606 en Leiden, Holanda. Fuentes poc confiables suposen que va tenir entre 7 i 10 germans. El seu pare era molinero, i la seva mare, filla d'un forner. De jove va assistir a l'escola de llatí, i després es va inscriure en la Universitat local, on no va estudiar molt temps, perquè el seu interès principal ja era la pintura. Els seus pares ho van enviar com aprenent amb un fosc pintor de Leiden, Jacob van Swanenburgh, qui havia viscut 25 anys a Itàlia, i va iniciar al jove Rembrandt en els rudiments de la pintura. Després d'un curt però fructífer aprenentatge amb Pieter Lastman a Amsterdam, Rembrandt va obrir un estudi en la seva ciutat natal, que compartia amb els seus amics i amb el seu col·lega Jan Lievens. En 1627 va començar a acceptar alumnes, entre ells Gerrit Dou.

Rembrandt va ser descobert pel poeta i estadista Constantijn Huygens, pare de Christiaan Huygens. Al voltant de 1631, Rembrandt gaudia ja de bona reputació, i rebia encàrrecs de retrats des d'Amsterdam. Com resultat d'això, es va mudar a aquesta ciutat, a la casa de Hendrick van Uylenburgh, un venedor d'art.

Retrat de Saskia, la seva esposa

Aquesta mudança va dur al casament, en 1634, amb la neboda néta de Hendrick, Saskia van Uylenburg. Va ser òbviament un matrimoni per amor. Encara que ella venia d'una bona família, (el seu pare havia estat burgomaestre de Leeuwarden), Saskia era òrfena i no posseïa molta riquesa. Ella havia viscut amb la seva germana en Frigia i no tenia massa connexions socials a Amsterdam. Totes aquestes circumstàncies, no obstant això són suposicions dels historiadors. En 1639, Rembrandt i Saskia es van mudar a una casa prominent en la calli Jodenbree, en el barri jueu, que posteriorment es convertiria en el Museu Casa de Rembrandt. Encara que es trobaven en una situació opulenta, la parella va tenir diversos problemes en la seva vida personal. Tres dels seus fills van morir poc després de néixer. Només el quart fill, Titus, nascut en 1641 , va sobreviure fins a l'edat adulta. Saskia va morir en 1642, probablement a causa de tuberculosi.

Hendrickje Stoffels modelo para uneixi escena bíblica, "Sara esperant a Tobías"

A la fi de la dècada de 1640, Rembrandt va formar parella amb Hendrickje Stoffels, molt més jove, qui inicialment havia treballat com sirvienta en la seva casa. En 1654 van tenir una filla, Cornelia, que li va significar a Hendrickje un retret oficial de l'Església reformada holandesa, per "viure en pecat". Rembrandt no va ser advertit perquè no era membre de la congregació. Per aquests anys va pintar “Jesucrist i la dona adúltera” (1644). Rembrandt va viure amb les seves propis mitjos, comprant molts articles d'art, i especialment impressions i rareses, que probablement van causar la seva fallida en 1656. Allí Hendrickje i Titus van iniciar un negoci d'art per a sobreviure. Com sigui, la fama de Rembrandt no es va esvair en aquests anys, ja que va rebre un important encàrrec per a una quadre gran de tipus històric per al nou edifici de l'ajuntament. Rembrandt va sobreviure a Hendrickje i a Titus. Finalment, només la seva filla Cornelia va quedar al seu costat. La sentida mort de la seva bienamado fill li va produir gran tristesa, i poc després ell mateix va morir, el 4 d'Octubre de 1669 a Amsterdam, on va ser inhumat sota una làpida sense nom en el cementiri de l'oest.

Obres

Retrat dels seus ultims anys

'Rembrandt'

Només hi ha una frase coneguda de Rembrandt descrivint el que pensava assolir a través del seu art: "el millor i més natural moviment", que va ser trobada en una carta escrita a un dels seus mecenes. No està clar si es referia al moviment dels objectes en els quadres, a l'emoció generada en l'observador, o a ambdues coses, constituint el tema un motiu de debat entre els seus historiadors. En total Rembrandt va produir prop de 600 quadres, 300 aiguaforts , i 2000 dibuixos. Va ser un prolífic pintor de autorretratos, pintant al voltant de 80 quadres i 20 aiguaforts sobre el tema durant la seva llarga carrera. A més ens va deixar pintures de la seva persona notablement clares, la seva mirada, i -més important- les seves emocions permeten apreciar el infortunio i la tristesa que arruga el seu rostre. Entre les característiques prominents de la seva obra es troba l'ús del clarobscur , sovint usant forts contrastos, el que introduïx a l'observador dintre del quadre. Les seves escenes vívides i dramàtiques destaquen sobre la rígida formalitat que mostra l'obra de la majoria dels artistes de l'època, juntament amb un profund sentiment de compassió per la raça humana, sense discriminació alguna per la fortuna o edat del subjecte. En els seus quadres apareixen sovint els membres de la seva família; la seva emmanilla Saskia, el seu fill Titus, i la seva concubina Hendrickje, fins i tot usant-los com models en pintures de temàtiques mitològica o bíblica.

Períodos, temas y estilos

 • Durant l'època de Rembrandt en Leiden ( 1625 - 1631 ) va ser notòria la influència de Lastman. El jove Rembrandt va obrir un taller, on va elaborar la seva primera obra inspirada en el apedreamiento d'Esteban, denominat "La lapidació de sant Esteban". Els quadres són bastant petits, però rics en detalls (per exemple en vestidures i joies). La temàtica és principalment religiosa o alegórica.

 • Durant els seus primers anys a Amsterdam ( 1632 - 1636 ), Rembrandt va utilitzar grans formats i tons forts representant escenes dramàtiques. En aquesta època va pintar molts retrats. Altres quadres tenen escenes bíbliques o mitològiques.

Ciutat sota la tempesta, 1638.

 • A fins de la dècada de 1630, Rembrandt va pintar diversos paisatges, i va gravar aiguaforts sobre la naturalesa. Els paisatges es mostren torturats per les forces naturals, amb arbres derrocats per la tempesta, o ominosos cels amb núvols foscs.

 • Des d'al voltant de 1640, el seu treball es torna més sobri, reflectint les tragèdies familiars que sofreix. La exuberancia és reemplaçada per profundes emocions internes. Les escenes bíbliques deriven ara més freqüentment del Nou Testament en lloc del vell, com era el cas abans. Els quadres tornen a ser petits. Una excepció és l'enorme quadre "Ronda de nit" , el més gran que va pintar, retornant amb ell a l'expressivitat i esperit de les obres anteriors. Els paisatges d'aquesta època són generalment aiguaforts. Les forces de la naturalesa deixen l'escena per a permetre tranquil·les escenes rurals d'Holanda.

 • En la dècada de 1650, l'estil canvia novament; els quadres creixen en grandària, els colors es tornen més càlids, les pinzellades més fortes. Amb aquests canvis, Rembrandt es distancia de les seves primeres obres i de la moda de l'època, que s'inclinava cada vegada més a treballs fins i detallats. Amb els anys, els temes bíblics van aparèixer novament, però l'èmfasi va variar de grups dramàtics a retrats més íntims.

 • En els seus últims anys, Rembrandt pinta alguns dels seus més bells autorretratos, mostrant un rostre on la pena i la tristesa han deixat la seva marca.

Colecciones pictóricas

 • En Holanda, la més notable col·lecció d'obres de Rembrandt es troba en el Rijksmuseum d'Amsterdam, incloent "Ronda de Nit" , i "La núvia jueva"

 • Molts dels seus autorretratos s'exhibeixen en el Mauritshuis de L'Haia

 • La seva llar, preservat com el "Museu de la Casa Rembrandt" , mostra molts exemples dels seus gravats.

 • Col·leccions importants en altres països es troben en Berlin, Sant Petersburg, Nova York, Washington, DC, el Museu del Louvre a París i la Galeria Nacional de Londres.

Principales cuadros

La lliçó d'anatomia del Dr. Nicolaes Tulp

 • 1629 Un artista en el seu estudi - Museu de Belles Arts, Boston, Massachusetts

 • 1630 La resurrecció de Lázaro - Museu del comtat dels Angeles

 • 1630-1635 Turc - Galeria Nacional d'Art, Washington, DC

 • 1631 Retrat de Nicolaes Ruts - Col·lecció Fricks, Nova York)

 • 1632 Lliçó d'anatomia del Dr. Nicolaes Tulp - Mauritshuis, L'Haia )

 • 1632 Retrat d'un noble oriental - Museu Metropolità d'Art , Nova York

 • 1633 Crist en la tempesta sobre el llac de Galilea pertanyent al Museu Isabella Stewart Gardner , Boston

 • 1635 La Festa de Belshazzar - Galeria Nacional, Londres

 • 1636 L'encegat de Sansón - Institut nacional d'Art, Frankfurt , Alemanya)

 • 1636 Danaë - Museu Hermitage, Sant Petersburg

 • 1642 Ronda de nit - Rijksmuseum, Amsterdam)

 • ±1643 Crist guarint als malalts - Victoria and Albert Museum, Londres

 • 1647 Vella dama amb un llibre - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1650 El filòsof - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1650 El Molí - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1653 El sacrifici de Isaac - Museu Hermitage, Sant Petersburg

 • 1653 Aristòtil amb un busto d'Homer - Museu metropolità d'art, Nova York

 • 1654 Betsabé en el seu banyo - Louvre, París

 • 1655 José acusat per l'esposa de Potifar - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1656 Dona oferint un clavell - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1656 Jacob beneint als fills de José - Staatliche Kunstsammlungen Kassel

 • 1657 L'apòstol Pablo - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1658 Autorretrato - Col·lecció Frick , Nova York

 • 1659 Jacon lluitant amb l'àngel

 • 1659 Autorretrato - Museu Metropolità d'Art, Nova York

 • 1660 Autorretrato - Museu Metropolità d'Art, Nova York

 • 1660 Retrat d'un cavaller amb barret alt i guants - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1660 Retrat d'una dama amb ventall de ploma d'estruç - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1661 Conspiració de Julius Civilis - Museu Nacional. Estocolm , Suecia

 • 1662 Societat de teixidors - Rijksmuseum, Amsterdam

 • 1662 Retrat d'home amb galera - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1662-1663 Jove asseguda en una taula - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1664 Lucrecia - Galeria Nacional d'Art, Washington, D. de C.

 • 1664 La núvia jueva - Rijksmuseum, Amsterdam

 • 1666 Lucrecia - Institut d'Art de Minneapolis

 • 1669 La volta del fill pròdig - Museu Hermitage, Sant Petersburg

Ronda de noche

Ronda de nit o La companyia militar del capità Frans Banning

Cocq, 1642, Oli sobre tela, Rijksmuseum, Amsterdam.

Rembrandt va pintar La companyia militar del capità Frans Banning Cocq entri 1640 i 1642. Aquest quadre va ser cridat Patrouille de Nuit pels francesos i Night Watch per Sir Joshua Reynolds perquè, quan va ser descobert, el quadre estava tan deteriorat i empalidecido pel temps que era gairebé indistinguible, i semblava una escena nocturna. Després de la seva neteja es va descobrir que representava una partida de mosqueters caminant des d'un ombreig caserna cap a l'encegadora llum del sol en un dia clar.

L'obra va ser encarregada per al nou ajuntament de Kloveniersdoelen, seu de la milícia. Rembrandt es va apartar del convencional, evitant una escena estàtica i formal, i generant en canvi una d'acció. Mostra als soldats apurats per a embarcar-se en una missió (que tipus de missió, o si es tractava d'un patrullaje ordinari és encara motiu de discussió). El seu estil va causar la contrarietat d'alguns membres de la milícia, que per la seva ubicació en el fons de l'escena són difícilment distingibles. El pagament del treball va ser demorat.Parts de la tela van ser tallades per a assolir situar el quadre sobre la paret quan va ser traslladat a Amsterdam en 1715 .

Aquest quadre s'exhibeix actualment en la sala major del Rijksmuseum a Amsterdam. Ocupa tota la paret, a pesar de la retallada que va sofrir. És per molt l'obra més impressionant de la col·lecció.

Un análisis médico del talento de Rembrandt

En un article publicat el 16 de Setembre de 2004, en The New England Journal of Medicine, Margaret S.Livingstone, professora de neurobiología de l'Escola Mèdica d'Harvard, suggereix que Rembrandt, els ulls de la qual fallaven a alinear correctament, sofria d'estrabisme . Va arribar a aquesta conclusió després d'estudiar 36 autorretratos del mestre. A causa de no poder formar una visió binocular normal, el seu cervell automàticament triaria un dels ulls per a la moltes tasques visuals. Aquesta discapacitat pot haver-li ajudat per a "allisar" les imatges com ell les veia, i després col·locar-les sobre la tela bi-dimensional. En paraules de la investigadora, això pugues haver estat un do per a un gran pintor com ell.

Els mestres d'art ordenen als seus alumnes tancar un ull per a "aplanar" el que veuen. D'aquesta forma, l'estrabisme podria no ser un desavantatge, més aviat un assoliment, per a alguns artistes.

Notas

1 . ! Diccionari biogràfic Chambers

2 . ! J.O.Thorne, 1962

3 . ! en holandès:"die meeste ende vaig donar naetuereelste beweechgelickheijt"

4 . ! Robat en 1990 i encara desaparegut.

5 . ! És un aiguafort conegut també per l'enorme suma que es va pagar per ell (100 gulden) d'aquella època

6 . ! Es creu que Hendrickje va modelar per a aquest quadre

7 . ! Julius Civilis va liderar una revolta holandesa contra els antics romans. Gairebé tot el perímetre del quadre s eha perdut, es conserva només la part central
Descargar
Enviado por:XiKi
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar