Literatura


Ramón Llull


Ramón Llull va néixer el 1230 a Mallorca. La seva família gaudia d'una posició econòmica bona, eren nobles. Convivia entre els musulmans, jueus i cristians.

Va morir els 84 anys, edat extraordinàriament vella per aquella època.

La seva fe en el projecte va fer que recorres Europa, el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient.

Va escriure 235 obres.

Ell va ser el creador de la llengua literària, ja que tota la prosa catalana anterior a Llull consistia en traduccions.

Va ser el 1r en escriure teologia i ciència en llengua materna. Era alquimista i cabalista.

Es va casar amb Blanca Picany, em la qual va tenir 2 fills. També va tenir fills ilegitims, ja que la seva vida era més aviat diàspora i desordenada.

Una nit, del 1263, mentre escrivia un poema d'amor a una dama, se li va aparèixer 5 vegades consecutives Jesús i li deia que deixes la seva família i que fes un canvi radical a la seva vida i es dediques a convertir els infidels.

Va fer dos grans pelegrinatges: el primer al santuari de Santa Maria i el segon a Sant Jaume a Galícia. Desprès d'aquests dos grans pelegrinatges va tornar a la ciutat de Mallorca amb la intenció d'estudiar teologia, filosofia i literatura. També va aprendre llatí i àrab.

Amb un nou sistema de pensament va crear un llenguatge nou que el vincules.

Va crear una obra amb més d'1 milió de paraules, dividida en 365 capítols (tants capítols com dies té l'any), aquest llibre es deia Llibre de contemplació amb Déu. Aquest llibre és una obra mestra i és una de les obres més llargues. La va escriure als 40 anys. En un principi la va escriure en llatí, desprès la va traduir en català per la gent del poble i més tard en àrab perquè els musulmans la poguessin llegir.

El tema d'aquest llibre és la seva experiència personal en primer pla; explica les seves pors, es queixa...i presenta les raons i escrits per acabar amb els problemes de la cristiandat.

El 1274 es va retira a la muntanya Puig de Randa (Mallorca) i va sentir que Déu li rebel·là la manera de fer un llibre pels infidels.

El llibre el va titulà Art, la seva primera edició va ser el 1274, i era un sistema de pensament, un instrument per descobrir i construir la llibertat, un nucli de tot el pensament i obra i crea un llenguatge per passar als infidels en cristians. Els seus dogmes eren la trinitat i l'encarnació. Durant el temps el va anar canviant, i l'ultima edició va sortir el 1308 a l'edat dels 74 anys.

El millor llibre del món és en realitat tot el conjunt d'obres del beat.

El 1276 va confegir del futur rei de mallorca el monestir de Miramar a la costa nord-oest de l'illa on els infidels es podien reconvertir.

Es dedica a fer textos literaris, com ara poesia, novel·la, aforismes, contes breus, etc... intenta embolcallar als lectors i fer-els-hi arribar un missatge de caràcter filosòfic i espiritual que havia de penetrar en el cor dels seus lectors.

El 1283 va acabar Blanquerna un relat que envia el seu missatge, és una obra optimista i també és un mitjà de contemplació. Dins d'aquest llibre, hi ha el llibre d'amic e amat, una de les obres més considerables de la mística moderna.

Més tard va escriure el Fèlix o Llibre de les meravelles, un llibre de caràcter enciclopèdic, on explica la concepció del cosmos. També conté un debat. El protagonista d'aquest llibre s'anomena Fèlix, un jove que recorre món aprenent el que li ensenyen els ermitans i filòsofs que troba pel camí i meravellant-se del que veu.

El pelegrinatge de Fèlix té com a objectiu arribar a Déu per mitjà del coneixement del món. Les meravelles que veu al llarg del camí li fan veure el mal funcionament de les coses.

Entre 1287 i 1289, per fer conèixer a tothom de l'Art universal de conversió, va anar a París, que en aquella època era el centre del món literari i cultural. Va anar a la universitat per fer conèixer l'Art, però no es va arribar a entendre perquè per a la gent d'allà era massa complex i diferent . Llavors va anar a Roma, però tampoc li van fer cas.

S'embarca cap a Gènova i després cap a Tunis. Allà va tenir una forta discussió amb els musulmans. Al final va decidir escoltar la seva versió i va decidir que si els musulmans tenien raó amb la seva religió es convertiria. Això ho va fer per així comprendre'ls millor.

Aquest tipus de predicció va tenir resultat, ja que molts sarraïns es van convertir.

El 1301 s'embarca al pròxim orient, amb els mongols. I el 1306 pati les conseqüències del seu atreviment, pedregat i empresonat.

Al tornar, la nau on viatjava va naufragar i va perdre tots els seus escrits i els seus llibres.

Als darrers 8 anys de la seva vida, fa més llibres que tota la seva carrera. El 1314 va viatjar a Tunis. Desprès d'aquest viatge no se sap res més d'ell i tampoc no se sap en certesa si va morir a Tunis o a Mallorca, l'únic que se sap és que tenia 84 anys.

En tot Europa hi ha 3 dipòsits de manuscrits del beat: Mallorca, París i Alemanya.

A la universitat de Friburg, Alemanya, hi ha la seu de Raimundus lulius veritut on hi ha una disposició d'obres del beat.

A Ramon Llull se'l considera el creador de el català literari i el primer escriptor de poesia en català autèntic. També és el més estudiat a Catalunya.

Alquimista en les èpoques antiga i medieval, doctrina i estudi experimental dels fenòmens químics que tenia per objecte trobar la pedra filosofal i l'elixir de la llarga vida.

Cabalística conjunt de teories metafísiques, místiques i exegètiques de caràcter esotèric, desenvolupades es el judaisme.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar