Religión y Creencias
Racisme
Índex
Gandhi
-
Cronologia
-
Identificació del personatge
-
Data de naixement, mort, i generació a la qual pertany
-
La seva personalitat
-
La seva carrera política
-
Actuació política
-
Mesures polítiques que va prendre
-
Balanç de la seva vida
-
Martin Luther King
-
Biografia
-
Malcom X
Steven Biko
-
Biografia
-
Les seves obres
-
Relació amb la no-violència
-
Comparació
-
Opinió personal
-
Pagines consultades
Gandhi
Cronologia
1869 - Neix el 2 d'octubre a Porbandar (Bombai).
1882 - Es casa.
1888-1891 - Es forma com a advocat a l'University College de Londres, i torna a l'Índia.
1893-1914 - Assessor legal d'una empresa índia de sud-africà, les injustícies racials que hi descobreix el porten a propagar un mètode de resistència pacífica, que denomina satyagraha.
1904 - Funda el diari “Indian Opinion”, on publica nombrosos articles. És empresonar per primera vegada.
1914 - Torna al seu país i es converteix en una de les figures del moviment nacionalista indi.
1915 - Es retira un any a Ahmedabad per motius de salut.
1920 - Passa a ser el màxim dirigent del Congrés Nacional Indi.
1924-1928 - Es retira de l'activitat política i es dedica a difondre les seves ensenyances.
1930-1934 - Retorna a la seva campanya de desobediència civil.
1931-1939 - Demana amb insistència l'independència de l'Índia a la Gran Bretanya.
1942 - És detingut novament.
1944 - És alliberat; s'oposa a la divisió a la que l'Índia pròximament independent es veu abocada.
1947 - La independència del territori indi fa sorgir dos nous estats, Índia i Pakistan. Fa una nova vaga de fam per suplicar la convivència pacífica de hindús i musulmans.
1948 - Després de finalitzar una nova vaga de fam en busca de la pau, és assassinat per un extremista hindú el 30 de gener, a Nova Delhi.
Identificació del personatge
-
Gandhi va néixer el 2 d'octubre de 1869 a Porbandar (Bombai), i mor el 30 de gener de 1948 a Nova Delhi; pertany a la generació del 86.
-
Orígens familiars: De família acomodada, de la casta dels Barnia.
-
La seva personalitat: Rectitud i molta religiositat, va mantenir una postura de no violència cap a la colonització anglesa, però mai va acceptar els seus costums ni les seves pràctiques.
-
La seva carrera política:
1916 a 1922: Primera etapa de la seva vida política.
1919: Matança d'Amritsa.
1920: Campanya general de no violència (satyagraha) i de no cooperació (ashrams). Congrés de Calcuta; es decideix seguir la campanya de Gandhi per a obtenir la independència.
1922: Congrés de Delhi. Es condemna a Gandhi a 6 anys de presó.
1924: Alliberat per motius de salut, passa a ocupar la presidència del partit del congrés, principal organisme d'enfrontament polític. Es retira a Ahmedabad i es dedica a l'educació moral i cívica dels joves.
1928: Es reuneix el Congrés Indi i es decideix el boicot a la Comissió Simón i la demanda de la implantació del self-government.
1930: Inicia un moviment de resistència oberta contra la Gran Bretanya.
1931: Estableix el “Delhi pact” amb el virrei lord Irwin. Conferència de la Taula Rodona a Londres. Es reclama la independència, però fracassa.
1932: Torna a l'Índia on proclama la desobediència civil durant un període de 2 anys. Es torna a retirar a Ahmedabad a exercir de professor. És empresonat diverses vegades; a les presons porta a terme vagues de fam.
1934: Abandona oficialment la política, i és substituït al Congrés Nacional Indi per Jawaharlal Nehru.
Actuació política
-
Moment històric:
El segle XX, concretament durant els anys anteriors a la proclamació de la independència de l'Índia (1916-1948)
-
Justificació ideològica:
Gandhi estava a favor d'aconseguir la independència de l'Índia respecte a la Gran Bretanya, mitjançant la desobediència civil, ja que, segons ell, amb la violència podien succeir fets com la matança d'Amritsa (13.04.1919)
-
Mesures polítiques que va prendre:
L'any 1916 va començar a promoure les seves primeres mesures polítiques, com per exemple la campanya general de no violència i de no cooperació (1920), el moviment de resistència oberta contra la Gran Bretanya (1930), o l'establiment del “Delhi pact” amb el virrei lord Irwich.
Balanç de la seva vida
-
Aportacions principals, obres i pensaments:
Ghandi aportà principalment a l'Índia el tractat de la seva independència respecte Anglaterra mitjançant la seva actuació i la seva resolució a desobeir les autoritats angleses. Les idees que va aportar són el manteniment d'una postura no violenta i l'amor i el respecte que tothom ha de tenir amb els demés.
-
Imatge que ha deixat a la història:
Gandhi ha deixat un imatge de defensor de la pau i la justícia, forjada per les seves vagues de fam i campanyes de desobediència civil i no cooperació, sempre sense utilitzar la violència.
Luther King
MARTIN LUTHER KING
Va néixer a Atlanta el 1929 a Atlanta (Geòrgia). Fill d'un pastor baptista d'EUA. Adherit a l'Associació Nacional per al Desenvolupament de la Gent de Color , va iniciar una nova forma de lluita per a la integració boicot als serveis públics segregats. Va organitzar grans campanyes a favor dels drets civils , que van culminar amb “La Marxa sobre Washington” on va proclamar el seu discurs “Tinc un somni”.
Va ser detingut varies vegades i va rebre el Premi Nobel de la Pau . La seva política era pacifista .
Va morir assassinat el 4 d'abril de 1968.
MALCOLM X
Malcolm Little va néixer el 1925 a Omaha . Era un dirigent negre dels EUA que passà set anys a la presó, on es va afiliar amb els musulmans negres. Va fundar l'Organització per a la Unitat Afroamericana i la Mesquita Musulmana , a través de les quals va combatre el separatisme i el racisme negres.
Va morir assassinat el 1965 a Nova York .
Organitzacions racistes
KU KLUX KLAN
Nom de tres organitzacions secretes racistes d'EUA.
El primer Klan es formà el 1865 com un club d'antics combatents sudistes , però aviat va dur a terme un paper important. Volia mantenir la supremacia dels blancs, expulsar del poder els nordistes i els antics esclaus emancipats.
Utilitzant un llenguatge secret i uns noms falsos , els seus membresces cobrien de grans vestidures blanques i s'imposaven per la intimidació , la violència i l'assassinat.
El segon Kiu Klux Klan es fundà el 1915 i ,a més de la supremacia dels blancs, el seu programa es caracteritzava per una forta hostilitat cap els catòlics , jueus i sindicats. Van reclutar 4-5 milions de membres i disposaven de considerables recursos financers . Van desaparèixer el 1944.El tercer va aparèixer cap el 1954 per a obstaculitzar les lleis antirracistes.
Steve Biko
També conegut com Steve Biko nació el 18 de desembre de 1946 en Kingwilliam's Town, actualment província del Cap Oriental, Sud Àfrica.
En 1966 cursà els estudis de medicina en la Universitat de Natal. A finals de la dècada dels `60 funda el "Moviment de Consciència Negra" (B.C.M) i el 1969 crea una organització dita "All-Black South African Students" que funcionava com un grup totalment oposat a la "Unió Nacional de Estudiants Sud-africans", dirigida i integrada per blancs.
En el 1972 una coalició de més de 70 organitzacions negres en contra del apartheid establiren la "Convenció del Poble Negre" i Biko es nombrat president. En aquest any és expulsat de la universitat a causa de la seva activitat política en contra del apartheid.
Al començament de la dècada dels ` 70 les lleis del govern sud-africà comencen a ser encara mes dures i a Steve Biko se li prohibeix viatjar, parlar en públic i publicar els seus escrits. Ell afirmava que " la alliberació sorgeix de la comprensió per part dels negres de que l'arma més poderosa en mans del opressor es la ment del oprimit".
Mentres tant molts joves sud-africans abandonaven el camp para viure en las cuitats, suportant difícils condicions de vida. A diari eren detinguts per la policia, que els exigia tenir "passaport", intentant impedir la seva concentració definitiva. Aquesta política els obligava a concentrar-se en miserables camps, però eren peces fonamentals de la economia de aquelles ciutats.
El regim del apartheid continuava i des del 1964 Nelson Mandela es trobava pres. Biko es detingut en varies oportunitats per la policia. En el mes de agost de 1977 es arrestat altre cop i es torturat i salvatgement colpejat. Va morir un mes després, el 12 de setembre de 1977. Les investigacions per part del govern asseguraren que res tenia que veure amb la policia. Vint anys després, el gener de 1997, cinc agents de la policia reconegueren davant la comissió de la veritat i la reconciliació haver comes l'assassinat de Stephen Biko.
Relació amb la no-violència
Tots tres estan relacionats amb la no violència perquè tots tres van buscar que s'acabessin les injustícies i el mal contra el racisme, això a “la gent que els volia veure morts” els hi va desagradar aquests fets i els estats van començar a fer campanyes perquè no fessin més campanyes i la gent negra en el cas de Luther King, Steven Biko i en el cas de Ghandi també feia el mateix tot i ser Indi.
Els Estats van començar a detenir-los fins i tot van arribar a maltractar-los.
Comparació
Ghandi va fer una baga de fam en contra del racisme i va mobilitzar a molta gent Hindú que volien que aquests problemes de ser rebutjats s'acabessin.
Luther King va defensar els negres que vivien als USA, va ser matat per un tret.
Steven Biko va lluitar contra l'esclavitud en que vivien els negres el sud d'Àfrica va morir maltractat en una presó.
Veiem que tots tres van ser matats o deixar-los morir de gana, tots tres van lluitar contra el racisme i no van poder fer-hi res perquè encara hi ha el racisme d'abans.
Opinió personal
Crec que aquests tres homes van crear un gran canvi en la societat Negra, Índia i en altres races, que hores d'ara encara s'està lluitant quan ja fa temps que es tindria d'haver acabat. I si hi ha algú en el món que se sent discriminada que ho digui que l'estat l'ajudarà.
Pagines consultades
He consultat en les pagines:
-
Wikipedia
-
club.telepolis.com/arteafricano/PERSONAJES.htm
-
yahoo
-
google
Descargar
Enviado por: | El remitente no desea revelar su nombre |
Idioma: | catalán |
País: | España |