Literatura


Quin curs, el meu tercer; Oriol Vergés


Quin curs el meu tercer

INDEX:

Fitxa bibliogràfica

Resum

Llenguatge

El narrador

La família

L'institut

Situació en el temps i lloc

La realitat

L'obra

Opinió personal

1) FITXA BIBLIOGRÀFICA:

Autor: VERGÉS, Oriol.

Títol: Quin curs el meu tercer.

Editorial, lloc: Cruïlla, Barcelona.

Edició, any: Tretzena edició, novembre 1996.

Il·lustrador (fotografia): José Manuel Navia.

Estil: Novel·la realista.

Nº de pàgines: 133.

2) RESUM:

En Pere es un noi força normal que fa tercer d' E.S.O. Però la veritat es que te uns quants problemes a casa seva. Un dia va a la botiga de la seva mare i es troba que ella es molt amable amb un senyor, una mena de viatjant, es diu Valls. Ell comença a seguir-los per tal de saber si estan junts i a la fi nota que la mare esta enganyant al pare amb el senyor Valls. L'Agnus, la seva mare, vol molts regals, i el seu pare per tal de complaure els seus capricis, ha de treballar molt, no obstant això ella també vol amor i afecte. Al final s'acaben separant els pares d'en Pere. Això es un cop fort per a ell, però desprès ho aconsegueix superar bastant bé. Mentre això està passant, ell comença a tenir una relació amb la Mònica. Encara que no ho sembli en Pere no sap molt be com tractar a les noies, per això la veritat es que no surt massa be. Els problemes familiars d'en Pere ho esgarren tot. Després, per acabar-ho de arreglar, el seu pare ajuda als seus caps de l'empresa de cotxes a fer un blanqueig de diners, portant-los cap a Suïssa i la policia l' enganxa de ple. El culpen dels fets tot i que ell no es el responsable, perquè va estar forçat a fer-ho per els seus caps. En Pere es queda més sol que la una i te d'anar a viure amb els seus avis. Al final els avis li aconsegueixen una beca per anar a estudiar a Estats Units i poder canviar una mica d'aires. Allà comença a escriure el llibre, explicant tot el que li passa aquell any, i al final ho envia a en Foques per que s'ho llegeixi. Escriu una carta a la Mònica, explicant-li mes o menys que li passava i perquè ho van deixar.

3)LLENGUATGE:

Es un llenguatge de tipus col·loquial, hi ha molts exemples clars de paraules com per exemple: Tio, vale, colat, rotllo, steaks...

-Vocabulari:

Protocol·lària: relatiu a un conjunt de normes vigents en qualsevol lloc.

Pomposa: dit del estil altisonant fet amb excessiva ostentació

Esbagotar: collir els bagots o gotims que resten en una vinya veremada.

Esbajocar: treure la tavella a les mongetes, faves etc. Pelar.

4)EL NARRADOR:

El narrador es el mateix protagonista escrivint més tard el que li va passar en una mena de llibre. Ho escriu perquè el seu professor li ha recomanat, te molts problemes i es desfogarà. L'escriu des de Estats Units on està cursant una beca, ell coneix tota la historia.

5)LA FAMÍLIA:

La família del Pere des de el principi no està molt unida i al final es desfà. Ell s'hi troba força estrany perquè s'en adona del que passa però no hi pot fer res. Ell defensa molt més al seu pare que a la mare però al final també compren una mica a la mare. Al final el pare va a la presó, la mare amb el senyor Valls i se germana amb el novio.

6)L'INSTITUT:

El Pere es porta bastant be amb els seus companys i te bastants amics, es un noi normal. Jo crec que amb els professors també es porta bé però amb el Foques te una relació més d´amistat. Sí que s'assembla bastant al meu institut, perquè tots tenim la mateixa edat.

7)SITUACIO EN EL TEMPS I EL LLOC:

Jo crec que passa en una ciutat i en els anys noranta o finals dels vuitanta. La veritat es que ni el temps ni el lloc son coneguts per mi. Jo diria que a vegades si que em sento identificat amb algun personatge, però pocs cops.

8)LA REALITAT:

Avui en dia els problemes son una mica diferents que els de aquella època, perquè en el llibre no surt res de drogues ni alcohol, cosa que passa ara i es un gran problema.

9)L'OBRA:

Jo crec que si es realista perquè parla de problemes quotidians. Es un final poc esperat i per a mi molt sobtat, de cop canvia de vida i fins i tot s'en va a l'estranger. Jo el faria quedar al mateix institut i que s'enfrontes amb els seus problemes.

10)OPINIO PERSONAL:

Aquest llibre m'ha estat molt fàcil de llegir perquè es curt i amb un vocabulari bastant fàcil, per a mi. L'obra es força realista, parla dels problemes que tenen els joves en la societat, però també es molta casualitat que aquest noi li passi tot això alhora, de tenir molta mala sort, però segur que també hi ha gent que es troba amb aquesta situació i ho deu passar molt malament.
Descargar
Enviado por:Nani Piera
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar