Literatura


Quadern d'Aram; Maria Àngels Anglada


RESUM DEL LLIBRE

Mª Àngels Anglada conta la peripècia d'una mare i un fill que fugen de l'atac atroç dels joves turcs i troben resguard a Marsella. Narra la història d'una familia armènia, de les seues experiències per sobreviure dels turcs. Aram i sa mare, Maryc, escriuen una espècie de diari que després la qui conta la història es troba aquest quadern i el tradueix.

Aram va agafar una gran malaltia, quan era petit, i sa mare li va prometre que quan es curara hi anirien al llac de Vans, on tenien la familia. Els dos anaren i arribaren els turcs amb l'extermini armeni. Aram, Maryc i la familia de Vans fugiren. Fou una fugida complicada, molta gent va morir pel camí. Mare i fill es quedaren primer visquent amb un familiar. Aquest parent volia casar-se amb Maryc al enterar-se de la mort del seu marit, Vahé, i de les seues filles, però Maryc no va voler acceptar casar-se amb ell. Així que se n'anaren fins a Grècia, on els ajudaren a sobreviure.

Allí, Aram va fer un amic molt gran i especial, Iorgos, amb el qui compartia la seua passió per la mar. La familia de Iorgos treballava amb la captura del corall i li digueren a Aram si volia treballar amb ells i així va fer. Anaren cap a Marsella, mare i fill, com sempre. Allí visquren bé, ja que Maryc i el xicot tenien feïna. Al cap d'un temps d'estar a Marsella, dos amics de Vahé (el pare d'Aram) anaren a visitar-los per donar-los la mala notícia de com va morir Vahé, de com fou assassinat pels turcs. Foren molts armenis els que varen ser assassinats.

Aram, en una tornada cap a Grècia, s'enamora de la germana de Iorgos, Alèxia, amb la qual contrau matrimoni.

COMPARACIÓ DEL LLIBRE AMB LA REALITAT

L'autora d'aquesta obra, Mª Àngels Anglada, va tractar l'angoixa radical del genocidi armeni. Hitler pensava en l'oblit del genocidi armeni de l'any 1915 com un argument per no dubtar a l'hora d'invair Polònia. Es propi de la lògica del mal que el primer gran genocidi de segle XX -és a dir, la massacre sistemàtica d'armenis- fos una de les inspiracios de l'Holocaust.

Més d'un mil·lió i mig d'armenis, moriren a mans dels turcs. Milers d'armenis caminaven, cap a la mort, comandats pels seus botxins, i no per soldats amics. Aquests eren deportats cap al desert. No els deixaven beure, ni aturar-se a cap font, ni menjar, les noies eren raptades i violades, organitzaren deportacions en massa, cremaren nens de bressol de viu en viu, i els que quedaven enrere fustigats a cops de xurriaques i de fusells.

QUE ÉS UN GENOCIDI? Exemples.

El genocidi és el crim de destruir o cometre conspiració per aniquilar i exterminar de forma premeditada i sistemàtica un grup nacional, ètnic, racial o religiós. La paraula <<genocidi>> va ser usada per primer volta al procés de Nuremberg per definir amb un mot els crims dels nazis contra la humanitat.

El genocidi ha sigut comés o intentat moltes vegades al llarg de la història. El primer exemple de genocidi massiu durant el segle XX es va produir entre 1915 i 1923: de 600.000 a 1.500.000 armenis foren expulsats de les seues cases o masacrats per el govern turc. Però sens dubte, el exemple més tràgic de genocidi contemporeni seria ralitzat per Alemanya nacionalsocialista durant les dècades de 1930 i 1940 per aniquilar la població jueva d'Europa. Al final de la II Guerra Mundial en 1945, en torn a sis mil·lions de jueus havien sigut assassinats en camps de concentració, pels nazis.

VALORACIÓ PERSONAL

El llibre ha estat molt bé, a banda de que Mª Àngels Anglada és una de les millors escritores per fer veure a la gent el passat de la història. El que dóna a entendre aquesta autora, és que en tots els períodes de la història, el genocidi ha causat grans pèrdues a la humanitat, i que és objetiu per eliminar-lo que la majoria de la població internacional cooperara.

L'argument és bastant bo, m'ha fet veure com una familia armènia sofreix per sobreviure. Com una mare i el seu fill lluiten per les seues vides, i a la fi consegueixen la felicitat.M'ha fet reflexionar sobre quan perillosa, absurda i inhumana pot arribar a ser la humanitat.
Descargar
Enviado por:Aglae
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar